» »

Kuharske knjige

Kuharske knjige

Roadkill ::

Ima kdo kak pameten nasvet glede Kuharic.

Je ze tako na tem svetu, da ce si dec zeli dobre hrane, je najlazje, da si jo sam skuha... :)

Uglavnem... imam doma ene tri kuharske knjige, ki so blazno suhoparne, polne klasicnih receptov tipa "zlicka olja" "scepec soli" itd..
Tko da recepti niso problem.. konec koncev se jih itak na netu dobi.

Mene bolj zanima kaka bukvica, ki bi malo razlozila osnove zacimb. Kaj pase v kaksno hrano. Ker trenutno ne upam uporabljat drugega, kot soli, popra, petersilja in cesna. :)
Nimam pa toliko casa, da bi na veliko testiral razlicne kombinacije in tako odkrival toplo vodo.

Tko da ce mate kak skrit kuharski pripomocek...shoot.

tnx.
Ü

Soniux ::

Moja mami kuha zadnje case iz neke Grske knjige in je super okupsno... Avtorica je Reena Salaman, mislim pa da se zadeva klice Grška kuhinja, sam nism sure.
P.S.: moja mami je ful dobra kuharca in ji itak vedno vse ful dobro vspe...

Alexius Heristalski ::

Tko da ce mate kak skrit kuharski pripomocek...shoot.

Soniuxova mami! :D

Brez zamere prosim.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

gzibret ::

Tukaj si lahko prebereš nekaj o začimbah.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Drugače pa men so ful dobre kombinacije:

1) fižol + kumina + lovorov list + česen
2) meso (zrezki) + rožmarin + poper
3) špinača + česen + muškatni oreh + kumina
4) paradižnik + origano :P + veliko origana
5) tuna + cimet (zelo malo) + muškatni oreh
6) riba + peteršilj + česen + ol. olje
7) motovilec + curry (tukaj moraš curry kake pol ure prej namakat v olju, pol pa olje uporabiš za solato
8) curry + vegeta + piščanec
9) vegeta + muškatni oreh + kumare + kisla smetana + piščanec
10) cimet + klinčki + vanili sladkor + sadje (za kompot)

No, pa še kaj bi se našlo.....

Sam pazi, da nekatere začimbe pridejo do izraza, jih moraš namakat ali pražit v olju, ker so določene arome topne izključno v maščobi. En dober tak primer je rožmarin.
Vse je za neki dobr!

STASI ::

Predlagam da si ogledaš kak Ready, steady cook na BBC prime. Tam dobiš čudovite ideje kako kuhati.
Dugače si pa poglej v kakem Konzorciju al pa ValeNovak kuharice iz daljnega vzhoda al pa sever Afrike.
Drugače gre pa skoraj povsod kak lemon grass pa kak koriander.
V svoji kuhi uporabljam zelo naslednje začimbe:
curry, curry liste, lemon gras, koriander, kurkumo, ingver(svež in mlet), črno kumino, mešanico indijskih začimb (kupljeno v Londonnu), pa še kaj se bi našlo v omari
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Nejc Pintar ::

Sam imam najraje mediteranske začimbe, razen origana(paše samo na pico!):)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Saladin ::

Vse kar nucaš je mast, čebula, sol, poper in rdeča paprika (nepekoča).
Pa lahko narediš praktično vse - od navadnega pečenja do fižola, gulaša, enolončnice,....
Za začetnike so vse ostale začimbe pravzaprav kič, saj z njimi le popravljaš okus nečesa, kar ni prav skuhano.

Ko enkrat obvladaš osnovne začimbe in ti uspe z njimi skuhat mojstrovine, pa počasi dodajaš začimbo po svojem okusu
(mala skrivnost - če ne veš, kaj bi dal noter, daj vse noter, vsakega pomalo ;))
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

IČA ::

I jedna žlica Vegete.;)
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Saladin ::

oooo, jao, itak :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

STASI ::

I jedna žlica Vegete.

IMO je to ena izmed stvari, ki pokvari okus vsaki jedi.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Saladin ::

IMO je to ena izmed stvari, ki pokvari okus vsaki jedi.

To pa še nisem slišal. Lahko, da je nekdo pretiraval.
Si probal vegetino juho, da sploh lahko komentiraš?
Sol, poper, vegeta, voda.
Najcenejša juha, in to odlična, IMO.
Kot začimba pa mora biti le dodatek in ne edina stvar.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Tear_DR0P ::

vegeta je kul, tko kot mcdonalds, vse ma isti okus
edit: pozabu sm povedat, da morš probat belo grozdje s puranjim zrezkom in suhe fige s svinjino.
drgač pa timijan (razne sorte), bazilika, drobnjak, peteršilj, zelena iz lončka na okenski polici
česen, tudi nariban korenček, čebula z vrta
žafranika, včasih curry iz trgovine
pa gobe - velik njih - nabrano v gozdu
(gobe) črne trobente - črna rižota, velika vlažnica - curry barva, okus po morskih sadežih - pa še bi se kej našl

pol se pa sprašujem zaka mam 95 kil :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

Mati ::

Se strinjam s Stasijem. Vegeta je bila ok v komunizmu, ko ni bilo drugih začimb :D , zdaj se je izogibam, kot hudič križa.
Vegetina juha...:D :D :D

V topih poletnih mesecih nikakor ne pozabite svetovne kombinacije:

Paradižnik + extra deviško olje + mocarela (najbolje od Ljubljanskih mlekarn) + bazilika

Nejc Pintar ::

best combo je pa ementaler + sveža jabolka na krhlje narezana:)
zelo dober combo je tudi: različne vrste sira polite z olivnim oljem + bazilika, peteršilj, rožmarin
Lahko je biti prvi, če si edini!

Saladin ::

Vegetina juha, da.
Prvo probajte, potem komentirajte.
Če vas preveč spominja na staro mamo, pa vzemite Vito iz hardya - dober nadomestek.

Če se pa že gremo zelenjave - V vsako solato dajte kanček česnovega prahu - manj smrdi kot sveži česen in lepo porazdeli okus po solati.
Ali ste tudi za česen prefini?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Roadkill ::

Jah meni osebno je svež česen veliko boljši in lepše diši. :)
Če ga pa nimam, pa seveda uporabim česen v prahu.

Drugače pa hvala za predloge. Drugače pa kar nadaljujte. Pa ni važno, al s svežim česnom al s česnom v prahu.
Vsekakor je dobr vedet tut, da se da kaj narest samo iz vode in vegete.

To z vegeto sem že probal. Sem imel neko obdobje ko sem jedel VSE-z-vegeto. Končalo se je precej hitro in zdaj se vegete izogibam. :)
Nisem kak ljubitelj govejih juhic in mi je vseeno. A vseeno vegetina juha ni nič posebnega. Če že, imam raje kako "plastično" juho iz vrečke.
Ü

Saladin ::

ah meni osebno je svež česen veliko boljši in lepše diši. :)

Saj je vredu - dokler ne dobiš tak lep karfat v usta.
"Eksplozija okusa" :)

Juha iz vrečke stane. Mnogo. Pa je imaš le za dve osebe.
Z žličko vegete pa je takoj dost za 5 :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

dela ::

Sam si dam vegeto tudi na pečena jajca (poleg sira)

Se mi je pa zdaj zaluštalo oliv in pršuta.

gzibret ::

> Vegetina juha, da.
> Prvo probajte, potem komentirajte.

Mi ne gre tako slabo, da bi si mogel kuhat župo iz vegete |O

Tace stran od vegete. Vegeta je zato, da imajo vse jedi enak okus. Je pa izhod v sili, ko je jed zanič, daš še žličko vegete in to je to. Vegeto uporabljajo tisti, ki so totalno nekreativni in ki nimajo pojma o kuhi. Ponavadi taki ljudje tudi ne znajo vonjati, njihov okus pa je že skurila preveč koncentrirana juha iz vrečke :D



Glih včeri sem si skuhal špagete z neko omako. Omaka:

Česen, čebula, rožmarin, feferoni, kumina -> popražim na olju
pol sem dodal še: tuno, paradižnikovo mezgo, sol, zrezane kapre, papriko v prahu (sladko), čili

Zelo okusno!
Vse je za neki dobr!

Bato|\| ::

Drgač ti pa tudi priporočam knjigo, ki jo mam na gostinski šoli :) Dost stvari je razloženih. Tko da če mogoče kšnega gostinca puznaš, mu reč za to bukvo pa si kj preber :D Maš še druge stvari razložene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bato|\| ()

hot ::

Kuharski recepti in jedilniki online.
www.jedilnik.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kebab omaka

Oddelek: Loža
3732267 (25474) ;-)
»

katere začimbe so "must have"

Oddelek: Loža
265061 (3875) STASI
»

Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)

Oddelek: Sedem umetnosti
2213763 (9854) St@jler
»

Golaž iz bakrenega kotlička

Oddelek: Loža
357908 (7084) ;-)
»

Jetamova mala šola kuhanja

Oddelek: Loža
314760 (3849) Mercier

Več podobnih tem