» »

Tehnično znanje na Siolu/telekomu...Kakšen je vaš vtis?

Tehnično znanje na Siolu/telekomu...Kakšen je vaš vtis?

suse80 ::

Pred točno enim letom sem se odločil za ISDN in sedaj sem se naročil na ADSL pri siolu.
Pri montaži ISDN sem imel čuden občutek, da je monterja strah novotarij...
Vso kablovje sem pripravil jaz, vključno s konektorji in vsem ostalim. Monter je le zmonitral NT1 škatlico... V pisarni sem si namontiral računalniško vtičnico CAt5 in ko sem omenil, da bom imel router ( rabil sem še analogni izhod za fax), se je možakar pošteno ustrašil in se začel opravičevati, da jih niso podučili, kako se streže tem stvarem, da tudi vtičnico zna priklopiti samo tako, kot jo je imel s seboj in da je njegovo delo z monatžo NT1 boxa in priklopom enega telefona končano. Ok, sem si mislil, in brez težav sam skonfiguriral Linux za uporabo routerja in ISDN povezave..., ker pač ni vedel niti DNS serverjev od siola...
Zakaj tako dolg uvod?
Ker sem ob naročilu ADSL še povprašal, kako je z nastavitvami, ravno med njihovim prihodom bom namreč za dlje časa v tujini, mama pa ne ve o tem nič...pa so mi vnaprej, kot da bi slutili, povedali, da se z čimerkoli razen Windows ne ukvarjajo, Morda bi se lotili le Maca...Pa sem hotel samo vprašati, če se da zadevo spraviti v pogon brez njihovih Cd-jev z namestitvijo...
Torej, Linux še ni prodrl v zavest Siola. Kdaj bodo stvari začeli montirati tehnično podkovani ljudje? Po moje je čas analogne telefonije ter stem povezanih opravil kot so spajanje kablov s sponkami ter podobna zahtevna opravila, minili.
Kako pa je s tem pri alternativi, npr pri T2 ali Amisu?
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

BlazP ::

Mislis, da bo kateri od "tehnicno podkovanih ljudi" zelel kdaj delati kot monter ADSL prikljuckov po domovih? Pa da bo za izziv moral vsaki tisoci stranki dejansko nastavit eno masino kot router na linuxu?

Tisti instalacijski CDji so za ljudi, ko prakticno nimajo pojma. In upam, da ljudje ko nimajo pojma ne uporabljajo Linuxa tako, da bi ga morali sami skonfigurirati.

r5r ::

Mislim, da imajo "monterji" izobrazbo elektrotehnika ali podobno.

Ne moreš pričakovati, da ti bo človek, ki ti je napeljal elektriko in ostalo kablovlje po stanovanju, nastavil kanale na televizorju, dodal osebe v imenik telefona, ali pa v tvojem primeru nastavil mrežne naprave. :D
And it makes me wonder.

suse80 ::

Ne, saj nisem mislil, da mora biti vsak telekomovec možganski kirurg. Le osnove ( DNS, IP, Gateway, Subnet...) bi pa lahko vedel.
Če bi vedel to, bi znal nastavit ADSL povezavo ne samo v Win, ampak tudi v kitajskem Linuxu , če je treba....
Saj samo izpolniš polja...
Telekom/Siol mlati ogromne denarje, v bistvu pa samo kable vlači od hiše do hiše, če že niso noter....vse ostalo naredimo uslužni uporabniki.
Me zanima, če napr. pri T2 ali amisu monterji kaj več vejo?
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Duke Nukem ::

a se še komu dogaja da zadnji mesec zelo traja da se poveže na net siol adsl??;(( večkrat se mo zgodi, da reče da password ni ok, ali pa se sploh ne poveže, samo timeout ;(( tale siol klinac palac pa kolegom isto dela ,nevem ali je krivo preveliko število uporabnikov v zadnjem času ;(( znanje telekomovcov je bolj tko tko...
2600@3000barton,1GbPatriot-GF6800gt,160Gb hitachi,Logitech Z 5500 :)

wishmaster ::

Pride k men domov telekomov. Pa gledajo kok je kabel natakjen na konektor. Pa vidijo da je natakjen sam zelen in rjav kabel( jaz nalašč tak naredil). Potem pa mi reče da nimam prave žice priključene,da zato ne dela:D. Da raje ne komentiram da so mi v 10 minutah skurili 3 modeme za ADSL. Šele takrat se spomni in gre z voltmetrom merit, pa še to z tistim za 2.000 SIT. In reče 115V, to je pa potem neki narobe:D. Čist odvisno je na koga naletiš. Nekateri se dobro spoznajo. Nekateri so pač taki, da se resnično lahk za glavo primeš. Sam T-2jevih serviserjev pa po kretenizmu ne premaga nihče.

Zgodovina sprememb…

r5r ::

Opisi poklicev

Monter telekomunikacijskega omrežja
SKP 7245.03

Monter telekomunikacijskega omrežja vzdržuje in gradi telekomunikacijsko omrežje.

Hum...

Mislim, da ima monter posegati pri uporabniku le do stvari, ki so last omrežja. Torej ADSL modem, ki je prišel ob Siolovem paketu je last Telekoma in ima monter nalogo, da priklopi le modem in filter.

1. Nihče ne bo zastonj posegal po stvareh, ki niso njegove. Če zavržemo to trditev, potem sklepamo, da je vsak servis brezplačen.
2. Zakaj obstaja FRI ?
And it makes me wonder.

Azrael ::

Mislim, da je precej odvisno od posameznega monterja.

Ta ki je pri nas montiral je vedel povedati, da tisti SIOL CD naredi samo štalo in je prosil, če bi bil lahko za začetek na modem priklopljen kakšen računalnik z Win XP ali Linux, vsaj za čas, da skonfigurira stvari (registracija), potem pa je še povedal, da bo treba Linux router skonfigurirati za ADSL. IMO mu znanja ni manjkalo.

Možakar ni delal nobenih težav, kable je že imel potegnjene tako, da je samo še stisnil konektorje in sestavil zadeve.

Po njegovih besedah je še najtežje tam, kjer imajo en star telefon, cigansko narejeno tel. inštalacijo in prastar 486 s totalno sesutimi Windowsi, on pa mora skoraj delati čudeže.
Nekoč je bil Slo-tech.

hitcher ::

Kot so ti že drugi pisarili, priklop izvrši Telekom, za
ostalo skrbi pač Siol.
Telekomovec ima domačo nalogo:
- da priklopi kar je njegovega dela
- ostalo je pa pač tvoj problem....

Če bi ti rad imel Linux sistem si ga pač sam skonfiguraj.

Jaz resno ne razumem ljudi, ki tako kot ti kr nekaj komplicirajo.

Drugače imam pa o tehničnem znanju Telekomovcev visoko mnenje - pa s tem ne mislim delavcev, ki vlečejo kable - oni so pač dobri v
svojem poslu.

O tehničnem znanju Siol-ovcev imam pa tudi visoko mnenje.
Samo dostopa do teh ljudi navadni občani nimajo..

Saj ti tudi nimaš dostopa do npr. strokovnjakov iz Linux področja,
ali pa kaj drugega.. :)

suse80 ::

Pa smo spet pri tem, kaj je bilo prej, Jajce ali kura...
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

BlazP ::

Kaj bi se potem imel zraven? Da ti telekomovc na domu skonfigurira router, ki si ga dobil od strica iz Rusije, ki ga je na roke zlotal, instalira winamp in te registrira na kako bitorent stran?

Sej je ze r5r napisu, kaj je naloga telekomovcev.
Telekomovci dejansko sploh ne bi smeli poceti nic na uporabniski opremi, ker je to last uporabnika. Ce imas do modema delujoco povezavo, je cisto tvoja stvar a bos ti gor obesu navadno kisto z winsi, Cisco router, Linux ali žnjOS.

klemen22 ::

Pred točno enim letom sem se odločil za ISDN in sedaj sem se naročil na ADSL pri siolu. Pri montaži ISDN sem imel čuden občutek, da je monterja strah novotarij... Vso kablovje sem pripravil jaz, vključno s konektorji in vsem ostalim. Monter je le zmonitral NT1 škatlico... V pisarni sem si namontiral računalniško vtičnico CAt5 in ko sem omenil, da bom imel router ( rabil sem še analogni izhod za fax), se je možakar pošteno ustrašil in se začel opravičevati, da jih niso podučili, kako se streže tem stvarem, da tudi vtičnico zna priklopiti samo tako, kot jo je imel s seboj in da je njegovo delo z monatžo NT1 boxa in priklopom enega telefona končano. Ok, sem si mislil, in brez težav sam skonfiguriral Linux za uporabo routerja in ISDN povezave..., ker pač ni vedel niti DNS serverjev od siola... Zakaj tako dolg uvod? Ker sem ob naročilu ADSL še povprašal, kako je z nastavitvami, ravno med njihovim prihodom bom namreč za dlje časa v tujini, mama pa ne ve o tem nič...pa so mi vnaprej, kot da bi slutili, povedali, da se z čimerkoli razen Windows ne ukvarjajo, Morda bi se lotili le Maca...Pa sem hotel samo vprašati, če se da zadevo spraviti v pogon brez njihovih Cd-jev z namestitvijo... Torej, Linux še ni prodrl v zavest Siola. Kdaj bodo stvari začeli montirati tehnično podkovani ljudje? Po moje je čas analogne telefonije ter stem povezanih opravil kot so spajanje kablov s sponkami ter podobna zahtevna opravila, minili. Kako pa je s tem pri alternativi, npr pri T2 ali Amisu?

Fak no. Drugič ga še vpraši če ti inštalira še linux zraven ko pride.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

SasoS ::

Jaz nisem in ne bom pustil nobenega monterja na svojo mašino. Nima kaj šarit. Povej mu še root pass da ti bo lahko rootal^H^H^H^H^H^Hskonfiguriral box :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Stajerc ::

Znanje se plača:

http://storitve.siol.net/internet/adsl-...

Torej POLNA namestitev zajema vse. Za tiste ko ne znajo nič sami. Zdaj pač odvisno klko ma kdo rad denar oziroma koliko ga ima preveč.
Have a nice day.

Mr.B ::

V Sloveniji se še vedno promovira prodajanje stvari. Dejmo prodajati, zato pa so trgovski centri bla bla bla in namesto da bi proizvajali.

Pri priklopu ADSL-ja ste kupili storitev, ki je točno definirana, če pa je monter butelj, namesto da ti računa, pa je zaston naredi je pač nejgov problem. Nič ni zastonj, in tisti ki delajo zastonj, so reveži, in jih tudi ne cenijo....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Ibex ::

Opravljanje strokovnega dela

Strokovno delo na SiOL-u

tehnik ura 9.000,00 Cena v SIT brez DDV 10.800,00 Cena v SIT z DDV

programer ura 11.000,00 Cena v SIT brez DDV 13.200,00 Cena v SIT z DDV

sistemski analitik ura 17.000,00 Cena v SIT brez DDV 20.400,00 Cena v SIT z DDV

inženir ura 20.000,00 Cena v SIT brez DDV 24.000,00 Cena v SIT z DDV

svetovalna ura ura 24.000,00 Cena v SIT brez DDV 28.800,00 Cena v SIT z DDV

Dodatek za strokovno delo ali svetovanje na terenu

poraba časa na poti ura 2.400,00 Cena v SIT brez DDV 2.880,00 Cena v SIT z DDV

potni stroški dejanski obračun


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aktivacija popusta pri siolu

Oddelek: Omrežja in internet
353220 (1762) Gill
»

ISDN + ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
291926 (1240) Mavrik
»

ADSL --> Dost mam

Oddelek: Omrežja in internet
71346 (1117) Zeberdee
»

SiOL > Kako obdržati e-mail naslov ob prekinitvi pogodbe?

Oddelek: Omrežja in internet
81872 (1708) bastadu
»

Ponudnik interneta in hitrost modema

Oddelek: Omrežja in internet
191608 (1326) zetko

Več podobnih tem