Forum » Strojna oprema » Skurjena matična (in/ali ram, procesor ...) ??
Skurjena matična (in/ali ram, procesor ...) ??
steev ::
kako bi izvedel katera komponenta je šla. Ali matična ali ram, za procesor sem skoraj sigurn da ni.
Fotr brska po netu pa se mu ugasne komp. Ko ga hoče še enkrat prže se ne zgodi nič (vsi ventilatorji ki so priklopljeni na matično delajo, dioda za powerON gori.
Grafičmo sem sproabal na drugem kompu in dela. Za matično sem skoraj 100 %, da ne dela. Sem pa slišal da je možno da je šel RAM, ki je zraven skuril še matično.
Kako naj vem da je RAM v redu? Nebi ga rad priklapljau na novo matično, ker če je biu ram vzrok (skurjen ram skuri matično), je možno da mi skuri še novo matično (Asus P4P800-E Deluxe).
Če pri stari matični dam reset CMOS, ko je računalnik prižgan, se računalnik ugasne (kot se je prej, ko je še delal)
Stara matična je neka matsonic.
Fotr brska po netu pa se mu ugasne komp. Ko ga hoče še enkrat prže se ne zgodi nič (vsi ventilatorji ki so priklopljeni na matično delajo, dioda za powerON gori.
Grafičmo sem sproabal na drugem kompu in dela. Za matično sem skoraj 100 %, da ne dela. Sem pa slišal da je možno da je šel RAM, ki je zraven skuril še matično.
Kako naj vem da je RAM v redu? Nebi ga rad priklapljau na novo matično, ker če je biu ram vzrok (skurjen ram skuri matično), je možno da mi skuri še novo matično (Asus P4P800-E Deluxe).
Če pri stari matični dam reset CMOS, ko je računalnik prižgan, se računalnik ugasne (kot se je prej, ko je še delal)
Stara matična je neka matsonic.
:|
everyone ::
Če si vtaknil jumper za reset/clear CMOS med delovanjem si v resnici naredil kratek stik med napajanjem in maso. Upaš lahko, da nisi kaj dodatno skuril. To se dela le pri ugasnjeni mašini z iztaknjenim napajalnim kablom!!! Pri ATX platah je plata pod napajanjem tudi ko je računalnik ugasnjen!!!!
Isto dosežeš, če vzameš baterijo s plate in jo čež nekaj sekund vstaviš nazaj.
Isto dosežeš, če vzameš baterijo s plate in jo čež nekaj sekund vstaviš nazaj.
everyone ::
Ali računalnik, ko ga prižgeš, kaj zapiska? Če zapiska, pomeni da je procesor začel izvajati BIOS program. Drugače pomeni, da je ena od komponent fuč. Probaj štartati računalnik z minimalnim številom komponent. Recimo samo plata in procesor, brez RAM-a in vseh kartic. Ali sedaj kaj zapiska? Če zapiska dodaj RAM ali grafično. To nadaljuj z ostalimi komponentami. Ko ti se ne bo več oglasilo piskanje ob štartu, si našel skurjeno komponento!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 13474 (12473) | solatko |
» | Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 5800 (4736) | svetetko |
» | Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piskaOddelek: Strojna oprema | 5042 (3170) | Riff |
» | grafična ok, slike ni!!!???Oddelek: Pomoč in nasveti | 2522 (1942) | polde66 |
» | Nov računalnik se ne zaženeOddelek: Strojna oprema | 1399 (1174) | opeter |