» »

ali je crknila plosca ali procesor... kako ugotoviti?

ali je crknila plosca ali procesor... kako ugotoviti?

damek1a ::

zivjo!

sestavil sem en komplet z neko noname plato in athlon 1700xp proceosorjem. Zadeva se lepo zazene in vse, vendar se pri instalaciji windowsov zatika. Vcasih pride do polovice, vcasih do cetrt, vcasih pa ze takoj na zacetku zmrzne. Vcasih se racunalo niti ne zazene prav in je potrebno resetirati. Menjal sme ze vse mozne komponente, tako da ostaneta le se plata in procesor. Procesor je sicer okoli jedra malo sumljive barve.
Torej, kaj je bolj verjetno, da je slo? Zal nimam doma dveh plosc ali procesorjev, da bi lahko stestiral, zato bom moral pokvarjeno stvar kupiti oz, si sposoditi in ravno zaradi tega moram nekako ugotoviti, katera komponenta je sla.
Prosim za nekaj pomoci...

lp
xxx

iggy ::

Možno da tudi nič od tega, saj sklepam iz tvojega posta da ti računalnik pride v windows inštaller
Hey, you're fat!

overlord_tm ::

prej bi reku da so rami kaj kaputt ;)

Tomay ::

Memtest.
Voodoo 4Ever

hmm, saj sem reko, da sem probal menjati vse komponente, tudi rame. menjal vse od a-z, razen plate in procesorja in se vedno ni delalo vredu. zato ne more biti drugo kot to.
xxx

mogoče je pa hladilnik crknu, pa se proc ugaša zarad pregrevanja. Če si ddr400 rame zamenju s kakimi ddr333, potem še ni ziher da so rami vredu.

iggy ::

Če bi ti šla plata ali pa procesor bi ti cela mašina piskala k bi ga prižgal in sploh nebi mogel začeti inštalirati winsev.
Hey, you're fat!

Realman ::

Ce je graficna slucajno Geforce 2 MX, in je se nisi menjal zna biti v njej problem.Drugace pa skoraj 100% rami.Ene plosce z to grafiko, v glavnem niso pustile nalozit winso, ko pa nalozi, pa jo lahko das nazaj brez problema.

AngelOfDeath ::

Velika verjetnost da je kaj narobe z rami
mogoče je pa kera komponenta nekompatibilna :)
edit: Slovnica

Izi ::

damek, samo eno je jasno.
Matična plošča in procesor sta dobra, ker v nasprotnem primeru se računalnik nikoli ne zažene in slike na monitor ne bi dobil niti v sanjah !!!
Tudi grafična kartica je vredu, ker drugače ne bi nič videl na ekranu.

Iz tvojega pisanja je razvidno, da gre za nestabilnost računalnika za kar pa je lahko več različnih vzrokov.
Sploh ni nujno, da je kakšna komponenta zanič.
Komponente večinoma delajo ali ne delajo, z izjemo RAMa. Na ramu lahko crkne same eden izmed možice čipov in napaka se najde samo z testiranjem RAMa

Možnosti so samo naslednje:
- ali se ti katera od komponent pregreva
- ali imaš kaj narobe nastavljeno v BIOSu
- ali je napajalnik preslaboten za tvojo mašino
- ali je RAM zanič
- ali pa gre za kakšno nekompatibilnost, kar je precej redko (določene komponente se ne marajo med seboj)

Zadeve se lotiš takole:
Najprej greš v BIOS in nastaviš vse na default vrednosti. Resetiraj in pojdi še enkrat v BIOS in nekaj časa opazuj vrednosti temperatur komponent, če ni katera previsoka.
Tudi grafična kartica se lahko pregreva, poglej če se ventilator na grafični kartici sploh vrti.
Če ni pregrevanje potem testiraj RAM z diskete z programom Memtest.
Če je tudi z RAMom vse vredu pa zamenjaj napajalnik z močnejšim in dražjim

Če še vedno ne bo vredu pa vse skupaj odnesi na servis, ker je tvoj računalnik preklet >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

bf4ed ::

Da ne bom nove teme odpiral!

Crknila mi je plata, nabavil novo (ASUS A7V 600-X), CPU je Sempron 2500+.

Zdaj pa problem: ne dela mi na default 166 fsb, če dam na 150 dela dobro.
Če pa je na 166 se nonstop resetira ko začne win nalagat.

Probal vse, rame menjat, .... Zdaj pa vprašanje: A se je lahko kako poškodoval CPU v prejšnji plati pa zato ne dela na full speed??

Izi ::

Ali si dobro namontiral hladilnik na procesor?
Nisi pozabil termalne paste?
Termalne paste ne sme biti niti preveč niti premalo?
Lahko se ti pregreva če ga nisi pravilno montiral?
Ali si dal RAMe v prave slote? Ni vseeno kam jih vtakneš, sploh, če uporabljaš dual-channel RAM na 128-bitih
Kateri možitelj uporabljaš? Ali je na 10,5?

Jaz sumim, da je kriv RAM. Mogoče prehudi timingi za tvoj RAM?
Najprej probaj samo z eno ploščico RAMa.
Nastavi procesor na 166x10,5 in znižaj razmerje CPU/RAM, da bo RAM na 133MHz in probaj če dela.

hvala vsem, ki ste se trudili odpraviti napako!

danes sem dobil procesor athlon 1400 in ga vtaknil v plato. Potem je zacuda slo normalno instalirati winse in se zdaj dela vse ok. tudi sam nevem kaj je narobe s starim, vendar je na videz okrog jedra obroba sumljive barve in s spodnje strani je malo rjav. Je mozno, da bi bil le delno zazgan?

lp
xxx

kolikor je procesor majhen (notri tranzistorji), je pomoje skoraj nemogoče, da ga poškoduješ tako malo da samo del nebi delal. prej bi reku da je bil slabo namazan z pasto ;)

bf4ed ::

Izi vse kaj si naštel sem dobro napravil, saj pa nisem prvič procesor vgrajeval, zato pa sprašujem ker nimam pojma kaj bi bilo.

Tisto z 166cpu/133ram se tudi že praj sprobal.
Samo čim dam na več kot 150cpu ni stabilen.;((

Če imaš še kako idejo??:D
Mogoče BIOS update?

Čeparav mam še eno kišto za 2500+ Bartonom :)), samo očitno ne ostane drugo kot da sprobam cpu-je zamenjat pa da vidimo.Samo najraje ne bi z moje kište nič ven jemal!:)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem mi obstoji! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
513652 (3078) DT232
»

ko znova zaženem pc, se ne prižge več ...

161251 (1032) nosk8fx
»

PRVO navijanje mašine!!!

Oddelek: Navijanje
182053 (1518) basko
»

rami!

351526 (997) patriot10
»

Elite K7S5A