» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
830 / 1147
»»

bajsibajsi ::

Poleg tega so to pogosto komponente, ki jih firme kupujejo v sestavljenih buildih za pisarnisko delo, kjer velikokar kiste stojijo nekje na tleh ali zaprte v omarici, nikoli sciscene prahu, nikoli spremljanih temperatur itd. V stilu, dela dokler dela, IT je itak nepotreben strosek.

jero_no1 ::

hojnikb je izjavil:

Eni pač nimamo časa za par € prihranjenga denarja. After all, je tudi čas nekaj vredn, ko je downtime.

Če je IT suppprt kolikor toliko sposoben, bo downtime ob okvari napajlca 10-15 min. Se pravi, da ti uporabnik sporoči, da mu je crknila kišta, vzameš izvijač in rezervni napajalc, zadevo zamenaš in se dela dalje....v idealnih razmerah. Dejansko vemo, da zgledajo zadeve drugače, sploh v kaksni javni službi :)

tikitoki ::

jero_no1 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Eni pač nimamo časa za par € prihranjenga denarja. After all, je tudi čas nekaj vredn, ko je downtime.

Če je IT suppprt kolikor toliko sposoben, bo downtime ob okvari napajlca 10-15 min. Se pravi, da ti uporabnik sporoči, da mu je crknila kišta, vzameš izvijač in rezervni napajalc, zadevo zamenaš in se dela dalje....v idealnih razmerah. Dejansko vemo, da zgledajo zadeve drugače, sploh v kaksni javni službi :)

Seveda. V 10 minutah bos poklical IT, bo nekdo prisel, bo ugotovil napako, priskrbel nov napajalnik, ga zamenjal in preveril delovanje racunalnika. Pol se pa folk cudi, k stvari niso "dovolj hitro" urejene, k ma taksna nerealna pricakovanja.

Se hitreje pa bo zadeva urejana, ce bo napajalnik skuril se kaksno drugo komponento, a ne:)?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Ezoterik ::

bajsibajsi je izjavil:

Ne moje.

jero_no1 je izjavil:

Je to le Thermaltake kvaliteta in ne nek LC šrot...

Sploh pa ni fora konkretno dela, ki se tice le PSU, ampak nasplosno v pogostih neutemeljenih nasvetih na ST. Razumem, nekdo nima denarja, nekdo ima denar, pa mu je skoda placati visok znesek, ali pa ga ne zeli, ne potrebuje itd, tisoc in en razlog, sklepanje kompromisov, P/P in se in se... ampak v splosnem so vseeno nasveti pogosto nesmotrni.

edit/
Pogledas par strani nazaj, ko se nekomu, ki je do sedaj leta dobro shajal, kot je sam dejal, s 3 GB rama, predlaga nov sistem z 32 GB, potem spet nekdo nabije, da je CASE bistvo vsega, tretji nabija, da se z GTX 1050 ne da gejmati itd. Skratka kup neutemeljenih bedastoc.

Glih obratno kot ti tuki prodajaš se mi zdijo generalno nasveti kr smotrni (nakup ugodnih, preverjenih komponent iz preverjenih trgovin), ubistvu si predvsem ti nek glas razuma, ki na praktično vsaki strani brez kakršnega razloga utruja s svojimi pripombami. Ime teme je nakup namiznega PCja, vedno lahko dodaš svoj lonček in napišeš svojo konfiguracijo.

Kle ma človk filing, da se more zagovarjat, ker se mu fajn ohišje (pa to je lahko že tako za 40 eur, lahko pa za 100, odvisno od potreb) neki v kar se splača investirat.

Enako napajalnik, unih 30 eur do boljšega napajalnika, nikakor ni kakor ti pišeš nesmotrno zapravljanje. Kje si vidu, da je kdo odsvetoval 1050 ti za gaming pa samo ti veš... citatov itak nisi dal, je treba bit edgy in kontraverzen, da tvoja 'teorija' o hudobnem folku tuki, ki nima pojma, bol drži.

32 giga rama ni pa nihče svetoval, v temo je prišel en network analitik, ki je po dolgem času menjal računalnik (zato 3 gb) in ga je zanimal kakšne vse variante obstajajo, verjetno človek, ki je profesionalen ITjevec bolj ve od tebe, če rabi 32 gb rama ali ne, tudi če je do sedaj shajal na 3gb.

Zdej se pa mal pomir, boš mogu še mal odrast, da se ne boš tok sekiral za stvari, o katerih očitno nimaš pojma.

Se ti (tebi!) zdijo smotrni. Predvsem zato ker si ocitno povrsinski in ne razumes, da imajo ljudje drugacne preference, zelje, kompromise kot jih imas sam. 30 eur pri PSU, 40 na ekstra CPU ventu, 60 evrov na GPU, 80 evrov vec za CASE, 120 evrov vec za 16 GB rama, ki ga NIKOLI ne bo potreboval itd itd. ni malo in ni poceni, pogosto pa ni zrel nakup, ampak ja, saj sem ze prej napisal, da razumem, da eni serjete denar.

Me pa veseli, da si se potrudil in malo pobrskal za nazaj, saj se meni res ne ljubi tebi iskati postov vasih nebuloz.

edit/In ne, tezko sem miren, ko opazim, da nekomu svetujete kretenizme. O starosti, izobrazbi, znanju in izkusnjah pa ne bom sel; ker bos zagotovo pogorel.

Zgodovina sprememb…

Pa je tebi jasno, da so ljudje različni, brez zamere to glede odraščanja ni letelo na tvojo dejansko starost, lahko si 40 letni atomski fizik, ki v prostem času sestavlja računalnike za upokojence, pa je iz lune jasno, da si povsem neracionalen in se obnašaš otročje (čeprav žal glede na tvoje obnašanje in 'hvalisanje' dvomim o čem takem)

To je samo tema kjer se ponuja nasvete in to na internetu, virov informacij je tok, da to nikakor ni nek primarni vir. Nekomu bo ok napajalnik za 20 eur in ohišje za 30, nekdo pa z vsakim računalnikom zamenja tudi napajalnik. Pa ni s tem ne boš verjel nič narobe, pač TI uporabnik bajsibajsi si zadovljen s svojim čipunskim LC Power napajalnikom in ohišjem in bi sedaj rad vse prepričal, da je TVOJ način edini omembe vreden, vse ostalo je 'sranje denarja', 'preseravanje' in tuki podtalno žališ ljudi, ki razmišljajo drugae kot ti...

Mal se zamisli, nisi edini na tem svetu, kljub temu, da če bi vedel kakšne izkušnje in izobrazbo imaš ti capo, bi se kar skril v podzemni bunker.

smacker ::

Ko se svetuje poceni roba, pa pride nekdo čez pol leta jokat, da nekaj ne dela (ala hojnikov tajnica build in plata za 50eur). Eni se trudijo in nudijo brezplačno pomoč, drugi pa jim v zahvalo serjete po glavi in se delate pametne. Če si tak car, odpri svoj forum za svetovanje, pa bo folk k tebi hodil po nasvete ;)

tikitoki je izjavil:

jero_no1 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Seveda. V 10 minutah bos poklical IT, bo nekdo prisel, bo ugotovil napako, priskrbel nov napajalnik, ga zamenjal in preveril delovanje racunalnika. Pol se pa folk cudi, k stvari niso "dovolj hitro" urejene, k ma taksna nerealna pricakovanja.

Se hitreje pa bo zadeva urejana, ce bo napajalnik skuril se kaksno drugo komponento, a ne:)?

Seveda, ker vsaj polkrat ko crkne napajalc skuri še 3 druge komponente :)

In še to - če IT support nima na zalogi vsaj vsake vrste po npr. 2 napajalca (če imajo različne mašine + odvisno od števila mašin), potem škoda besed.

Kjer je downtime pomemben, se ne kupuje napjalcev za 30€ in tam teh težav ni, tajnica ali računovodkinja pa gresta med okvaro na kavo, support pa v tiste pol urce v miru poštima mašino. To pa menda ni nerealno pričakovanje, ali pač?

Saj razumem, da vas vecina prodajalcev, serviserjev, helpdesk supporterjev v tej temi gleda na nakup bolj ali manj striktno le s tehnoloskega vidika. Ta del povsem lahko razumem, saj sem tudi sam ravnal pogosto enako, dokler sem studiral (le) na FRI. V smislu "vedno je nekaj boljse", npr. vzami vsaj 3200 ram bla bla... ker je res(?) enormna razlika med npr. 15 evrov cenejsim 2800 MHz, yeah right. Z leti ste tudi odrasli, se redno zaposlili in ob stalnem dohodku (kakrsnekoli place ze so) izgubili rdeco nit smotrnega nakupa; predvsem kadar je govora o P/P masinah, katere sam pogosto omenim. Pozabljate pa na ekonomsko upravicenost, dejansko potrebo, smotrnost specificnega nakupa ter konkretno namembnost.

In do tedaj veselo delite nasvete v stilu:

Ezoterik je izjavil:

itak uzami 2x16, če si lahko privoščiš, zakaj pa ne.

youPlonker ::

Ezoterik je izjavil:

Če računaš met v kompu 580 je 550W ali pa 600W proper napajalc praktično minimum.

Ojej... ojej. Vzemi kdaj v roke merilec električne porabe in izmeri, koliko današnje komponente zares kurijo v real world scenariju (kar ni Prime 95 z AVX in Furmark). Folk npr. gradi SFF sisteme z 8700K in 1080Ti na podlagi Dell 330W AC-DC pretvornika. 300W Gold ATX napajalnik je vrh glave za RX580 s praktično katerikolim današnjim mainstream procesorjem.

On topic: za vse, ki iščete office plug & play računalnik, ki pa omogoča pognat tudi kakšen špil na medium v 1080p, poglejte si tegale HP-ja

Ryzen 2400G, NVMe SSD, originalni Win10 Pro. Napajalnik ima tudi dovolj rezerve, da se v prihodnosti vgradi kakšno 2050Ti ali kaj podobnega. Pomankljivost tega sistema pa je vsekakor manjko Dual-channela (namesto 1x8GB bi lahko ponudili 2x4GB, saj bi tako 2400G pokazal več mišic v igrah).

jero_no1 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

jero_no1 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Seveda, ker vsaj polkrat ko crkne napajalc skuri še 3 druge komponente :)

In še to - če IT support nima na zalogi vsaj vsake vrste po npr. 2 napajalca (če imajo različne mašine + odvisno od števila mašin), potem škoda besed.

Kjer je downtime pomemben, se ne kupuje napjalcev za 30€ in tam teh težav ni, tajnica ali računovodkinja pa gresta med okvaro na kavo, support pa v tiste pol urce v miru poštima mašino. To pa menda ni nerealno pričakovanje, ali pač?

Ce ne razumes razlike med 10 minutami in 30 minutami, ti ne morem pomagati.

youPlonker je izjavil:

Ezoterik je izjavil:

Če računaš met v kompu 580 je 550W ali pa 600W proper napajalc praktično minimum.

Ojej... ojej. Vzemi kdaj v roke merilec električne porabe in izmeri, koliko današnje komponente zares kurijo v real world scenariju (kar ni Prime 95 z AVX in Furmark). Folk npr. gradi SFF sisteme z 8700K in 1080Ti na podlagi Dell 330W AC-DC pretvornika. 300W Gold ATX napajalnik je vrh glave za RX580 s praktično katerikolim današnjim mainstream procesorjem.

On topic: za vse, ki iščete office plug & play računalnik, ki pa omogoča pognat tudi kakšen špil na medium v 1080p, poglejte si tegale HP-ja

Ryzen 2400G, NVMe SSD, originalni Win10 Pro. Napajalnik ima tudi dovolj rezerve, da se v prihodnosti vgradi kakšno 2050Ti ali kaj podobnega. Pomankljivost tega sistema pa je vsekakor manjko Dual-channela (namesto 1x8GB bi lahko ponudili 2x4GB, saj bi tako 2400G pokazal več mišic v igrah).

To so pa bučke, da ni večjih, smo veliko različnih sistemov merili in gre poraba sistema z recimo i5 8400, 1 trdim diskom, 1 SSDjem, 580, 2x8 giga rama tam nekje do 380W v peaku. Ja valda, da se takšna poraba meri v peaku, kljub temu, da tega večinoma ne boš dosegel, zakaj bi pa kupil napajalc, ki ne prenese peak obremenitve mi je pa povsem noro. Še bolj noro mi je ZAKAJ bi to počel, za unih 10 eur prihranka? To kako boš ti poganjal 380W sistem s 300W GOLD napajalcem mi je totalna uganka... 8700k in 1080TI na 330W mi je pa sploh smešnica. Za 380W peak porabe jaz ne bi vzel nič manj kot 500W napajlc z dobrim izkoristkom, al pa še več če se pogovarjamo o čem cheapunskem. Zdej z mano se strinja večina folka po spletu, s tabo pa praktično nihče (Boš mogu že iskat, da ti kakšni pacienti pritrdijo)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ezoterik ()

Laufal sem različne konfiguracije in vedno veliko meril/primerjal porabo sistemov. Vključno z notorično požrešnimi AMD pečkami od grafičnih kartic, ki so bile včasih popularne, pa nikoli ever nisem videl peak porabo čez 400W. Pa to govorim o sistemu z LC Power Bronze "šrotom" s slabim izkoristkom in Phenom X6 (ki ima tako na oko ravno za 100% več TDP-ja od i5 8400).

Od kje ti vlečeš te številke, ne vem.

smacker je izjavil:

Če si tak car, odpri svoj forum za svetovanje, pa bo folk k tebi hodil po nasvete ;)

Ne potrebujem svojega foruma in nic ni narobe s popravljanjem in nasprotovanjem neutemeljenim nasvetom in dajanjem v razmislek se kaksen drug vidik, ne le tehnoloski.

edit/
Razen seveda tistim, katerim se zdi to nepotrebno, ker denar serjete.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Madona, kakšna scena okrog 32 GB Rama... :)) Pa saj sem *sam* hotel še nasvet o 32 giga :|

In jasno sem tudi povedal, da ne iščem totalno budget-oriented konfiguracije. In bog pomagaj, res živim z 3 GB. Nadgradnja za faktor 10 se je po desetih letih pač zdela smiselna.

In seveda, več RAMa je trivialno izkoristiti, samo dovolj tabov moraš odpreti :)

Kakorkoli, ravnokar sem naročil 2x 8GB CL14, in če bodo cene čez kakšno leto ugodnejše, ga bom prodal in vzel klinčevih 2x 16 GB. Bi ga že sedaj (in mirna Bosna), pa je DD4 RAM s CL14 latencami generalno predrag.

Hvala vsem za nasvete, nehite se p......

hojnikb ::

Nekaterim gre nakum kakšne dražje komponente tako hudičovo v nos, da morejo vsa svoja čustva izlit na forumu:))
C'mon guys, live a little
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Predator X ::

škoda denarja za šrot PSU.

gendale2018 ::

gdaj bojo spet normalne cene rama, da se ne bo treba več kregat okoli 8gb vs 16gb, ampak bo v vsaka jajca šlo 32gb, če boš hotel nekaj boljšega pa 64 ali 128
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

gddr85 ::

a za vsaka jajca rabiš 32gb+?

Ko bo enkrat dovolj poceni: da.

Zgodovinsko gledano je trenutno RAM poceni. Tisto pred nekaj leti je bilo ze smesno poceni. Sicer pa cene padajo in napovedanp je nadaljno upadanje cen.

Vsaj meni se 140 EUR za 16 Gb DDR4 3200 MHz ne zdi pretirano drago. Seveda pa bom se raje nadgradil po 100 EUR.

Sam eni tuakj se obnasate, k da bi cene se vedno bile tako visoke, kot so bile pred pol leta.

scipascapa ::

tiktoki: 8gb ddr3 je bil po 30-35€....hehe......

8GB rama je bil ze konc leta 2008 cenej kot danes, tako da prosim ne o ugodnih cenah.
dejansko so cene rama zadjih par let kartelno previsoke...

bo pa bols, k enkrat china zazene svojo proizvodnjo.
#brezpodpisa

youPlonker je izjavil:

Laufal sem različne konfiguracije in vedno veliko meril/primerjal porabo sistemov. Vključno z notorično požrešnimi AMD pečkami od grafičnih kartic, ki so bile včasih popularne, pa nikoli ever nisem videl peak porabo čez 400W. Pa to govorim o sistemu z LC Power Bronze "šrotom" s slabim izkoristkom in Phenom X6 (ki ima tako na oko ravno za 100% več TDP-ja od i5 8400).

dobr to sam kaže, da res nimaš pojma, pa brez zamere... i5 8400 ma peak tdp 115W, lahk greva danes stestirat, če želiš. "Pečke od AMDja", verjetno ciljaš na 280x, 290x in podobne grafične, oziroma majo, peak tdp 280W (280x), 290x ma pa clo 300W. Pa nista niti najbolj požrešni amd kartici. Po tvojem ma torej phenom x6 peak tdp 230 (nima more like 130W), torej bi sistem z 280x in pheonomom kuril 280 plus 130 je 410, to je pred matično, diski, dvdji (ajde to folk nima več) in drugimi šroti. Torej čist realen peak tdp 500w za midrange sistem. Pravilo za napajalc je da rabiš cirka 25% več kot je peak tdp, torej kle se nimaš kej pogovarjat z manj kot 600W 85% izkoristek (kar mam konincidentalno tud v enem od kompov, navit i5 2500k na 4.5 in 280x in kurta 500w na 600W napajalniku).

580 ma drugač nitro plus 215W tdpja, ma 8 plus 6 žilno napajanje, kle tud prideš okol 450W, razne 1080 in 1080 ti tud. Ne vem kaj si ti točno testiral, ampak lahko pa ti daš svoje cifre meritev pa bova primerjala z mojimi in s kakšnimi z neta (ki so na 5% podobne mojim), da vidim te magične komponente, ki s 300W napajajo 1080. Pizda no, kera pretiravanja... Če nimate kej pametnega za pisat, lahk tud ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ezoterik ()

peaki so se precej vecji kot ti navajas, ampak to za par ms :)
#brezpodpisa

scipascapa ::

kdo sploh proizvaja ram ipd? sam na tajvanu? zakaj kitajci tok časa čakajo?

postavit fabriko za proizvodnjo drama ni glih weekend job.
#brezpodpisa

Ezoterik je izjavil:

youPlonker je izjavil:

dobr to sam kaže, da res nimaš pojma, pa brez zamere... i5 8400 ma peak tdp 115W, lahk greva danes stestirat, če želiš. "Pečke od AMDja", verjetno ciljaš na 280x, 290x in podobne grafične, oziroma majo, peak tdp 280W (280x), 290x ma pa clo 300W. Pa nista niti najbolj požrešni amd kartici. Po tvojem ma torej phenom x6 peak tdp 230 (nima more like 130W), torej bi sistem z 280x in pheonomom kuril 280 plus 130 je 410, to je pred matično, diski, dvdji (ajde to folk nima več) in drugimi šroti. Torej čist realen peak tdp 500w za midrange sistem. Pravilo za napajalc je da rabiš cirka 25% več kot je peak tdp, torej kle se nimaš kej pogovarjat z manj kot 600W 85% izkoristek (kar mam konincidentalno tud v enem od kompov, navit i5 2500k na 4.5 in 280x in kurta 500w na 600W napajalniku).

580 ma drugač nitro plus 215W tdpja, ma 8 plus 6 žilno napajanje, kle tud prideš okol 450W, razne 1080 in 1080 ti tud. Ne vem kaj si ti točno testiral, ampak lahko pa ti daš svoje cifre meritev pa bova primerjala z mojimi in s kakšnimi z neta (ki so na 5% podobne mojim), da vidim te magične komponente, ki s 300W napajajo 1080. Pizda no, kera pretiravanja... Če nimate kej pametnega za pisat, lahk tud ne.

Nisem govoril o »peak« TDP, govoril sem o tem, da ima 8400ka na škatli napisano 65W TDP in jo folk tudi tlači na coolerje, ki so specificirani za 65W TDP (razni low profile coolerji v Mini-ITX sistemih npr.), Thuban 1090T pa ima v specifikacijah 125W TDP. Kaka je dejanska slika in kdo bolj pravilno podaja TDP, ali Intel ali AMD, ne vem, jaz samo govorim iz stališča enga janezka, ki prvič pogleda specifikacije procesorja.

Pred leti sem imel sistem z Thubanom 1090T in 7870XT (o tej pečki sem govoril), pa mi ni na noben način uspelo spraviti porabo sistema nad 400W (pa je bilo vse navito in z zvišano voltažo). Zdaj, pred kratkim, sem pa meril 1050Ti in RX580. Navita 1050Ti, i5-4460 @ stock in 2x8GB 1.5V DDR3 za Prime 95 26.6 Blend + Furmark poraba okoli 155W. Potem pa še za štiri RX580 (Compute mode) z nekim Celeronom in je pri rudarjenju sistem kuril okoli 600W. To je to, kar imam svojih številk za primerjat in na čemer baziram mnenje.

To, koliko žilni kabli gredo v grafično kartico, ne da realne slike o tem, koliko kartica zares porabi. Po tej logiki bi morala 1060ka, ki sprejme 6 pinski PCIe, pokuriti 150W. Pa jih ne, ampak 120W. Moj namen ni kreg, le ko občasno prečitam to temo, me ful zbodejo ta priporočila precej predimenzioniranih napajalnikov. Dejstvo je, da večina današnjih kvalitetnih Gold in Plat napajalnikov ima že tako ali tako nekaj rezerve (da lahko zdržijo obremenitve tudi čez to, za kar so rejtani, kar testira npr. johnnyguru stran), tako da res ne vidim razloga, zakaj je treba v vsak build tlačit vsaj 550 Wattov... Za office builde bi pa osebno itak vse te ogromne ATX šteke od napajalcev nadomestil z 120 ali 150W 12v pico PSU-ji, ampak žal so premalo razširjeni.

MrStein ::

Oh, bom kar tule dal:

The truth about latency (gre se o RAM-u)

Vir: http://www.crucial.com/usa/en/memory-pe...

Ker folk (pre)pogosto naklada o latencah, da so take in take, v drugih okoliščinah pa spet take in take, v resnici pa je skoraj vedno tam 15 ns.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Predator X ::

MrStein je izjavil:

Oh, bom kar tule dal:

The truth about latency (gre se o RAM-u)

Vir: http://www.crucial.com/usa/en/memory-pe...

Ker folk (pre)pogosto naklada o latencah, da so take in take, v drugih okoliščinah pa spet take in take, v resnici pa je skoraj vedno tam 15 ns.

Jah to naj oni govorijo za svoj ram.

A slučajn prodajajo DDR4 3600 CL15? NOPE! Če pa ti prodajaš DDR4 3200 CL16-18-18 in 3600CL18-20-20... potem pa so taki rezultati.

gustek_si ::

Kako bi delali dve kartici RTX 2080 Ti? Ga to piči dobro v igrah? Rabil bi vmes še za rudarjenje kriptografskih žetonov da bi v pol leta pokril nakup teh dveh zverinic...

Zmrda ::

Zdravo
Rabim pomoč :)
Od zadnjega nakupa računalnika je minilo že kaksnih 10 let in sem rahlo ven iz tega..
Kupujem pc obdelava videa in obcasno igranje iger na 24 inch monitorju.
Gledam nekaj na osnovi I7, 16/32 gb rama in GTX 1070.
Kaksen predlog?

scipascapa je izjavil:

tiktoki: 8gb ddr3 je bil po 30-35€....hehe......

Sem ga kupil takrat. Se vedno pa 140 EUR za 16 GB RAMA ni veliko. Ram je bil vedno drag in pred leti si lahko samo sanjal o kolicini RAMa, ki je dejansko zadostila potrebe vecine uporabnikov, sedaj pa to res ni vec tak problem.

hojnikb je izjavil:

8GB rama je bil ze konc leta 2008 cenej kot danes, tako da prosim ne o ugodnih cenah.
dejansko so cene rama zadjih par let kartelno previsoke...

bo pa bols, k enkrat china zazene svojo proizvodnjo.

Se strinjam, da so trenutno cene visje, sam so ze precej nizje, kot so bile v zacetku tega leta. Zelo verjeno se bodo se nizale. In kaj potem? Pred dvajsetimi leti si si komaj lahko porivoscil 16 MB RAMa, ker je bil tako drag, sedaj pa folk joka, ker si lahko privosci samo 1000x vec in ne 2000x. Res grozno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

MrStein ::

Kak je šele drag bil, ko se je kupovalo 512 kB ... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gddr85 je izjavil:

a za vsaka jajca rabiš 32gb+?

rabiš seveda ne, ampak je lepo imet :D

tikitoki je izjavil:

Zgodovinsko gledano je trenutno RAM poceni. Tisto pred nekaj leti je bilo ze smesno poceni. Sicer pa cene padajo in napovedanp je nadaljno upadanje cen.

Vsaj meni se 140 EUR za 16 Gb DDR4 3200 MHz ne zdi pretirano drago. Seveda pa bom se raje nadgradil po 100 EUR.

Sam eni tuakj se obnasate, k da bi cene se vedno bile tako visoke, kot so bile pred pol leta.

ni, ker moraš še upoštevat da se vsakih par let mora podvojit količina rama v računalniku

se pravi če si leta 2015 dal 100 eur za 16gb bi moral letos dobit nekje med 32 in 64gb za isti denar, ubistvu pa ne dobiš niti približno tolk

gustek_si je izjavil:

Rabil bi vmes še za rudarjenje kriptografskih žetonov da bi v pol leta pokril nakup teh dveh zverinic...

Tole so zgolj in samo pobožne želje oz. mokre sanje :)

dolenc ::

Ryzen 2700x, navit plune okol 700khs na cryptonight algoritmu (recimo Monero). Kar ti trenutno plune okol 15 centov dnevno čistga. Zdej pa računej koliko dni potrebuješ.

JN ::

Pozdravljeni, kupujem PC za video editing + občasen gaming + dnevno/pisarniško uporabo.

1) Prosim znalce, če samo pogledate ali paše skupaj in daste kakšen predlog:
https://www.mindfactory.de/shopping_car...

AMD Ryzen 5 2600 6x 3.40GHz So.AM4 BOX
Asus Prime B450-Plus AMD B450 So.AM4 Dual Channel DDR4 ATX Retail
16GB G.Skill RipJaws V dark gray DDR4-3000 DIMM CL15 Dual Kit
250GB Samsung 960 Evo M.2 2280 NVMe PCIe 3.0 x4 32Gb / s 3D NAND TLC Toggle (MZ-V6E250BW)
2000GB Seagate BarraCuda ST2000DM006 64MB 3.5 "(8.9cm) SATA 6Gb / s
8GB Sapphire Radeon RX 580 Pulse Active PCIe 3.0 x16
550 Watt Corsair TX-M Series TX550M Modular 80+ Gold

2) Ohišje bom kupil pri nas... PROSIM predloge.
3) Vsi priporočajo WD Blue ampak je samo 5400rpm ?!? zato sem vzel BarraCudo.

matobeli ::

5400rpm=tišji disk

Drugač pa izbor komponent zgleda OK. Če imaš kakšen EUR viška bi na tvojem mestu vzel 500GB SSD ker boš ugotovil da je HDD samo še za arhive dober.

Ali pa mogoče kombinacija 256 NVMe SSD + SSD

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

mat11 ::

Za video editing, sploh če so večji fajli, je NVME zakon.
mat

Pa kaj je zate isti denar? Takrat si dal za 16 Mb RAMa cca polovico povrecne slovenske place, danes pa je 140 EUR cca. 14% povprecne slovenske place. BI rekel, da si sedaj bistveno lazje privoscis 32 GB RAMA, ce ti tako pase.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dolenc ()

dxx ::

Takrat je bilo 30.000sit vredno veliko več, kot če si to preprosto prevedeš v evre po zadnjem tečaju sit/eur.

mailer ::

Kljub temu, da se ram ceni je še vedno 50% dražji kot pred podražitvami. In zdaj so očitno na vrsti procesorji. Cena Intla 8700K je v pol leta skočila za 25% oz za boljšo predstavo 100€.
Tudi plata, ki jo gledam se je podražila za 30€. Edina stvar, ki je ugodna so SSD diski.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

mailer je izjavil:

Kljub temu, da se ram ceni je še vedno 50% dražji kot pred podražitvami. In zdaj so očitno na vrsti procesorji. Cena Intla 8700K je v pol leta skočila za 25% oz za boljšo predstavo 100€.
Tudi plata, ki jo gledam se je podražila za 30€. Edina stvar, ki je ugodna so SSD diski.

pri procesorjih maš na srečo amd tako da se ti ni treba ukvarjat z intelom.. 2700x in celo 1920x sta ugodna (no matična za 1920x ni ugodna, ampak ok, dobiš 12c24t in če kdaj ukradeš veliko denarja lahko greš tudi na 32c64t) in super procesorja

matobeli: premisli o SATA SSDju 2 TB (ali pa 2x 1 TB), ker so obični diski ena sama žalost.

Če imaš dovolj $$$ pa še o 512 GB NVMe SSDju namesto 256 GB.

Ne... Je bla pa dobrih 100k, in 16mb rama 14k

gustek_si ::

Kaj bi zdaj radi dokazali? Koga briga če je ram dražji ali cenejši zgodovinsko gledano. Nihče tukaj ne more spremeniti cene ali se motim?

Da je ram drag trenutno, tudi če primerjaš z zgodovino.

Na ceno pa seveda lahko vplivaš, greš v štacuno pa rečeš, tolk ne dam.

m0f0x ::

Prosim za gaming build s 1070 GTX do 1200EUR. Bo pa za teenagerja & mora biti kupljen v SLO.
««
830 / 1147
»»