» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
375 / 375
»
»»

Tody ::

Torej 1000 bruto bo čist ok?

kr?en ::

Minimalec in naj se dokaze.

Lep pozdrav,
Sesok

tony1 ::

Šeši je kamero rekel: 300, 400 EUR in naj se dokaže.

Kar je bilo pol minimalca. Taki so ti Šešiji, fotra je pa država inštalirala na čelo Iskre, tja je prišel nekje leta 1993 v paketu z, na smeh mi gre, 10 mio SIT državne pomoči Iskri...

c3p0 ::

Mlade se da motivirat z nekimi vizijami za 10 let naprej (v katerih jih potem "čudežno" ni več, če pride do realizacije) in potem talat drobtinice, je pa fuzbal miza v pisarni in barkafe si lahko skuhaš. Luksuz.

bm1973 ::

Pa eni 2 tajnici, z dobrimi joški in dekolteji... Fuka jih pa itak direktor... Ampak so tam za upanje, ker so prijazne do vseh.

Plus nabijanje, da diploma ni nič vredna, ker je to samo papir. Sam napredovanja pa ni, ker nimaš izobrazbe...

Plus zastonj kava in sadje, ki firmo ne stane nič.

Plus obljuba nekih teambuildingov, ker se ga na službene stroške 1x na leto napiješ.

Prodano 50% IT-jevcev do 30 let... Nekaterim še dlje. Smo vse videli... Zato da se non stop nekaj dela s kratkimi roki in neplačanimi nadurami. Tudi sam padel na to foro za 1 project, obljubljena službena pot na Švedsko takrat, ki so mi je pol odpikali. Nikoli več...

burja&morje ::

Včeraj sem si vzel nekaj časa in analiziral te povprečne plače. Kot nekateri drugi avtorji komentarjev, sem tudi sam namreč bral analizo časopisa Moje finance, kjer so me nekatere stvari presenetile.

Kako sem se tega lotil?

Šel sem na AJPES/JOLP in si za izbrana podjetja odprl Izkaz poslovnega izida. To je dokument, ki ga mora vsako podjetje ob koncu leta poslati na FURS. Za večino podjetij sem torej dobil podatke iz leta 2024. V vsakem izkazu poslovnega izida so podatki o Stroških dela in kot podkategorija tudi Stroški plač.
 stroški plač

stroški plač

Kot boste opazili v Stroških plač niso všteti socialni prispevki. So pa v ta Strošek všteti seveda regres, 13. plača, vsi bonusi (ki se itak štejejo v bruto I) itd. Sam nisem računovodja, ampak se mi zdi, da to drži. Skratka, po mojem NE gre za bruto II, kot so nekateri predhodni komentarji sugerirali, ampak za sešteveh vseh bruto I izplačil čez celotno leto.

V istem dokumentu (Izkaz poslovnega izida) je tudi podatek o Povprečnem številu zaposlenih na podlagi delovnih ur v obračunskem obdobju.
 povprečno število zaposlenih

Nato sem za podjetja, ki so mi bila zanimiva izračunal:

Letni strošek plače / zaposlenega = Stroški plač/število zaposlenih

Povprečna mesečna plača = Letni strošek plače / zaposlenega / 12

Rezultati so prikazani na tej sliki:
 povprečne plače v IT podjetjih

Številke se bolj ali manj ujemajo s številkami iz Financ (vsaj za Guardiaris, ker ostalih ni).

Zanima me ali ali kdo vidi kakšno napako v izračunih?

Poleg tega mi priznam ni povsem jasno kako imajo lahko v Outfit7 tako visoko povprečno plačo. Recimo, nekaj postov nazaj, je nekdo omenjal, da ima 44 let (in s tem predpostavljam cca 15+ let izkušenj) in da se je zanimal za službo kot lead web developer v Outfit7. Omenil je, da bi sprejel plačo 6k€ ali več. Če gledaš povprečne developer plače, kot objavljene na Plače slovenskih razvijalcev v 2024, so večinoma nižje od 4500 bruto. Hkrati je v Outfit7 baje 350 ljudi. Kako je možno, da je pri vseh grafičnih designerjih, 3D oblikovalcih, junior developerjih, QA testerjih in vseh ostalih pozicijah, ki definitivno niso plačane s 4500€ bruto, povprečna plača v podjetju tako visoka? Sam sem vedno mislil, da so v teh IT podjetjih vedno najboljše plačani developerji. Ampak če še nekdo s 44 leti zahteva "samo" 6000€ potem nikakor ne prideš do povprečne plače 4500€. Razen, če ima top 15 managerjev v takih firmah, ne vem, 50k€ bruto plače?

Česa jaz tukaj ne razumem?

Hvala za vse odgovore.

Gambino ::

burja&morje je izjavil:

Včeraj sem si vzel nekaj časa in analiziral te povprečne plače. Kot nekateri drugi avtorji komentarjev, sem tudi sam namreč bral analizo časopisa Moje finance, kjer so me nekatere stvari presenetile.

Kako sem se tega lotil?

Šel sem na AJPES/JOLP in si za izbrana podjetja odprl Izkaz poslovnega izida. To je dokument, ki ga mora vsako podjetje ob koncu leta poslati na FURS. Za večino podjetij sem torej dobil podatke iz leta 2024. V vsakem izkazu poslovnega izida so podatki o Stroških dela in kot podkategorija tudi Stroški plač.
 stroški plač

stroški plač

Kot boste opazili v Stroških plač niso všteti socialni prispevki. So pa v ta Strošek všteti seveda regres, 13. plača, vsi bonusi (ki se itak štejejo v bruto I) itd. Sam nisem računovodja, ampak se mi zdi, da to drži. Skratka, po mojem NE gre za bruto II, kot so nekateri predhodni komentarji sugerirali, ampak za sešteveh vseh bruto I izplačil čez celotno leto.

V istem dokumentu (Izkaz poslovnega izida) je tudi podatek o Povprečnem številu zaposlenih na podlagi delovnih ur v obračunskem obdobju.

Številke se bolj ali manj ujemajo s številkami iz Financ (vsaj za Guardiaris, ker ostalih ni).

Poleg tega mi priznam ni povsem jasno kako imajo lahko v Outfit7 tako visoko povprečno plačo. Recimo, nekaj postov nazaj, je nekdo omenjal, da ima 44 let (in s tem predpostavljam cca 15+ let izkušenj) in da se je zanimal za službo kot lead web developer v Outfit7. Omenil je, da bi sprejel plačo 6k€ ali več. Če gledaš povprečne developer plače, kot objavljene na Plače slovenskih razvijalcev v 2024, so večinoma nižje od 4500 bruto. Hkrati je v Outfit7 baje 350 ljudi. Kako je možno, da je pri vseh grafičnih designerjih, 3D oblikovalcih, junior developerjih, QA testerjih in vseh ostalih pozicijah, ki definitivno niso plačane s 4500€ bruto, povprečna plača v podjetju tako visoka? Sam sem vedno mislil, da so v teh IT podjetjih vedno najboljše plačani developerji. Ampak če še nekdo s 44 leti zahteva "samo" 6000€ potem nikakor ne prideš do povprečne plače 4500€. Razen, če ima top 15 managerjev v takih firmah, ne vem, 50k€ bruto plače?

Hvala za vse odgovore.

Saj niso plače tako visoke, ampak so nagrade tako visoke!

133780 ::

Čemu ne upoštevaš skupnih stroškov dela, kdo pa, misliš, da iz IPI plača še b) Stroški pokojninskih zavarovan, c) Stroški drugih socialnih zavarovanj, č) Drugi stroški dela...

Država samo v primeru, da se zaposljiš v JS.

Zako ::

moras vedet, da povprecno placo v podjetju mocno dvigne nekaj sefov, kateri imajo bruto 10k+
Pa ne verjet vsem porocilom. Veliko podjetij ima ljudi na placah + dodatne pogodbe...
Zako je zakon!!!

Seveda ampak povprečje je vsekakor boljše kot nič (lahko tudi 0,00, če je bolj nazorno) - ni pa to spet mediana ali celo modus. Mogoče imajo dodatne ustne pogodbe/dogovore, črno-na-belem verjetno bolj ne kot ja :D

bm1973 ::

Iskati koliko je povprečna plača po IT podjetij, je malo mimo...

Tisti, ki izstopajo, ala MS ali SAP, tam nimajo inženirjev...

amacar ::

burja&morje je izjavil:

Kako sem se tega lotil?
...

Hvala za vse odgovore.

Na poviu so inženirji "zaposleni" preko sp/doo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amacar ()

skrtuh ::

bm1973 je izjavil:

Zakaj je mimo. To je edin podatek, ki je javen. In to dejansko je povprečna plača v podjetju.
Če je večja firma ima tudi strukturo zaposlenih. Nekaj za občutek je.

Če je pa kdo preko s.p. zaposlen, pa lahko pogledaš kje ima prijavljen sp. Pogledaš na e-prostor koliko je vredna hiša, pogledaš če ima kredit na hiši in koliko je anuiteta in iz tega sklepaš na plačo - vsi ti podatki so javni - kr mal čudno :) Če so pa zaposleni v podjetju preko d.o.o. je pa spet bilanca javna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: skrtuh ()

Ja, tako je. Odlično, vse je na dlani! ODLIČNO! Vse bomo ujeli!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 133780 ()

EjTi ::

skrtuh je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Zakaj je mimo. To je edin podatek, ki je javen. In to dejansko je povprečna plača v podjetju.
Če je večja firma ima tudi strukturo zaposlenih. Nekaj za občutek je.

Če je pa kdo preko s.p. zaposlen, pa lahko pogledaš kje ima prijavljen sp. Pogledaš na e-prostor koliko je vredna hiša, pogledaš če ima kredit na hiši in koliko je anuiteta in iz tega sklepaš na plačo - vsi ti podatki so javni - kr mal čudno :) Če so pa zaposleni v podjetju preko d.o.o. je pa spet bilanca javna.

Od s.p.-ja davčno že imaš, potem iz Zemljiške knjige prepišeš še datum rojstva in se prijaviš v Rekono z njegovim imenom. In če ima vse zavarovano preko ene določene zavarovalnice vidiš še zavarovane vikende in avtomobile. :)

skrtuh ::

133780 je izjavil:

Ja, tako je. Odlično, vse je na dlani! ODLIČNO! Vse bomo ujeli!

Saj ne lovimo nikogar... jaz včasih koga vprašam koliko zasluži, pa če ne pove, jaz sklepam da ne ve - zato mu pa potem kar jaz povem, itak vse vemo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: skrtuh ()

Ja, ok. Javne evidence so zakon. Javne...

Maximus ::

burja&morje je izjavil:

Kako sem se tega lotil?

stroški plač

stroški plač

Hvala za vse odgovore.

Mogoče bi bilo smiselno izračunati še mediano plač in ne samo povprečja.

Utk ::

Kar precej bedne plače, glede na to da so to povprečne. Pomeni da jih ima vsaj 2/3 manj od tega, ker v teh podjetjih je razpon najbrž še večji kot pa na splošno.

Ne vem od kod potem povprečje na slotechu tam med 9 in 12 jurji...nekaj se ne izide.

matic492 ::

Mislim da ni ravno skrivnost, da v (nekaterih) teh podjetjih niso zaposleni developerji... Zaposleni so samo PMi in HR.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Utk ::

Zdaj ko je 60 jurjev meja za normirance niti to ni neka stvar. 4300 bruto, plus 16% pravijo, plus dopust in bolniške, je praktično 60 jurjev na leto. Pa je 4300 tam povprečje, ne vrh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
375 / 375
»
»»