» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
313 / 370
»»

matic492 ::

Če izhajaš iz prespektive da dobi junior 40EUR na uro, potem je vse slabo :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Invictus ::

njyngs je izjavil:

Ve kdo kake so kaj plače na Guglu v Varšavi?

Malo offtopic, ampak IBM Poljska je meni in mojemu frendu ponujal 60.000 EUR letne place. Bruto seveda.

Dvomim da Google daje kaj vec, ker drugace ne bi sel na Poljsko :).

Ce si samski, go for it. Poljakinje so lustne...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

njyngs ::

Mam že zdaj višji annual bruto... sem si predstavljal, da majo več.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

To je bilo par let nazaj, mogoce so sle place kaj gor. Ne bi vedel...

Ascendor ::

111111111111 je izjavil:

Geho je izjavil:

A ne veš da trola? Kot vedno, ko kdo želi kake konkretne informacije se samo izmika... ne pričakuj odgovora :))

Jap. Mora dati link direktno na delovno mesto in ti samo še povedo, koliko veliko plačo boš dobil in kak služben avto. A ne?

Fantje linkov imate po celi temi kolikor hočete, izkušnje, itd... ZA šiht se boste morali pa sami pobrigat.

Morda ima ta oseba specifično z Upworkom slabše izkušnje kot freelancermap.de ali podobno... V glavnem ne razumem, da je tako težko pripeti link (če je bil nek iskalnik po službah). Ne rabim linka do točno določene službe, pomagajo pa splošne informacije (v kateri državi, industrija, ...).

Kaj bi ti sploh rad? Da te pri iskanju sluzbe mama drzi za rokico?

Vsi podatki so bili tukaj. Delas v drzavi, kjer hoces. V industriji, kjer kaj znas.

Kje jaz delam, sem veckrat napisal. Poisci, ce rad brskas folku po njihovih zadevah.

Linke do portalov za sluzbe imas... Kaj se rabis? Prst v riti al dve okoli uses, da si nekaj najdes?

Ali pa nic ne znas, pa ti nic ne ustreza...

Iskanje dobre sluzbe je DELO, lahko traja tudi par mesecev, ne lezijo dobre sluzbe okoli, se manj te zaradi dobre sluzbe sami kontaktirajo. Takih freelancerjev je malo. Agenti imajo dovolj velik pool folka, ki je vedno pripravljen delati za dober denar, ali celo pustiti trenutno sluzbo in iti na boljse.

Za freelance portale na splošno je moja izkušnja takšna (imam izkušnje kot freelancer in tudi v sklopu tega sem iskal druge freelancerje, dejansko bom zdaj še bolj aktivno izvajal tehnične intervjuje, sem ravno bil obveščen včeraj).

Večino portalov brez vettinga lahko gladko spregledaš, ker je polno spam-a, low ballerjev iz raznih Pakistanov, Indij itd. (recimo freelancer.com je dober primer). Tam kjer imaš vetting (upwork, peopleperhour) je manj spama in lowballerjew. Filtriraj po ceni in ignoriraj vse, kar ima tehnične napake ali pa je očitno že iz objave, da iščejo pakistanca za 5$ na uro. Za višje tarife, nekaj kar je nam sustainable kot Evropejcem, recimo 30$+ na uro, je manj ponudbe in velikokorat boš ignoriran. Jaz sem na upworku poslal recimo v zadnjih 2 mesecih 30+ proposalov (pošiljam izbirčno, ne pošljem kar vsakemu) in dobil 2.

V osnovi je ljudem zelo pomembna tekoča angleščina, to za mene pomeni da se ne zatikaš ob govoru (in nimaš tistih tečnih pavz po par sekund vmes, ko iščeš besedo). Direktno mi je bilo povedano od več strank, da so me izbrali izmed ožjih kandidatov samo zato, ker sem govoril tekoče angleško (enako Invictus omenja za nemške portale)

Če so startupi jim je velikokrat všeč da napišeš nekaj v smislu "I'm a passionate person" itd. dejansko da bullshitaš, samo ne preveč. Sam cover letter je mogoče bolj pomemben kot spisek tehnologij, ki jih znaš. Pogooglaj podjetje in napiši kaj specifičnega za njih, recimo "I can see your site uses XY, I've worked with that on YX". Ta butasta vprašanja "where do you see yourself in 5 years" in podobno so dejansko zato da lahko izločijo tiste, ki delajo po najmanjši liniji odpora, kar je ogromno developerjev.

111111111111 ::

Ascendor je izjavil:

Morda ima ta oseba specifično z Upworkom slabše izkušnje kot freelancermap.de ali podobno... V glavnem ne razumem, da je tako težko pripeti link (če je bil nek iskalnik po službah). Ne rabim linka do točno določene službe, pomagajo pa splošne informacije (v kateri državi, industrija, ...).

Ti si se samo vpletel v prepir. :) Verjetno ti bo uporabnik, ki si ga vprašal odgovoril. Gre bolj za to, da se nekateri stari mački malo praskamo med sabo. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

phnj90 ::

Za vetting se strinjam, da se na hitro loči zrnje od plev s tipskimi nalogami. Sm pa potrdil tisti turing.com, bomo videli, kaj se res zgodi potem. Indijec mi je sicer odpisal, čeprav sem skeptičen glede na objavljene statistike, rate offered to you is the good one. Saj bi napisal kaj podrobnosti o cv, samo v gozd vozit drv nima smisla :-)

IgorCardanof ::

njyngs je izjavil:

2 meseca nazaj dobil ponudbo 50k bruto, do 15% bonusa, pa 80k$ googlovih delnic vestanih preko 4ih let (33, 33 , 22, 12).
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

Cupakabra123 ::

Dobil remote ponudbo od Jodlarjev za 420€ na dan in long term pogodbo, ki jo bom 99% zavrnil, ker mi ni do sraufanja nekih legacy projektov. Morda, ce bi imel 15 let izkusenj in bi mi dol viselo za mojo prihodnost. Jim bom pa dal sanso vsaj za razgovor.

Jodlarji trenutno rabijo cel kupo folka za legacy software.

V eni ponudbi meni so celo napisali, da imas veselje do raziskovanja starih sistemov...

Drugace je to fajn job, kjer vedno lahko pises ure nedela na legacy. Zraven pa delas se en job :D.

pegasus ::

Jaz temu rečem digitalna arheologija :)

Invictus je izjavil:

Jodlarji trenutno rabijo cel kupo folka za legacy software.

V eni ponudbi meni so celo napisali, da imas veselje do raziskovanja starih sistemov...

Drugace je to fajn job, kjer vedno lahko pises ure nedela na legacy. Zraven pa delas se en job :D.

Ja meni je bil to kar velik red flag, ker kam so sli vsi Avstrijci, ki so delali na teh projektih? V trenutni sluzbi sem ze prilezel tok dalec, da mi legacy projektov sploh ne ponujajo. Pac denar je sicer zelo dober, vprasanje pa ali rabijo nekoga, ki jim bo samo obcasno fixal software ali nekoga, ki bo full time na njem. Moram vprasat, ampak tako kot sem rekel, legacy frontent je res slaba :D Ce pa kdo hoce, ga lahko priporocim rekruterju.

black ice ::

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

2 meseca nazaj dobil ponudbo 50k bruto, do 15% bonusa, pa 80k$ googlovih delnic vestanih preko 4ih let (33, 33 , 22, 12).

Boljso ponudbo dobis v Sloveniji, ce si vsaj priblizno sposoben. Google gor ali dol.

Legacy code je hitro zoprnija, če gre skozi različne stile bolj (ali manj) učinkovitih rešitev, za konkretno refaktorizacijo pa ne dajo radi odobritve, če je stvar prevelika in preveč tvegana. Lahko pa tudi, da gre za pozitivno presenečenje, samo potem je pozicija hitro zaprta. Neka tehnološka in vsebinska kilometrina je verjetno nujna? Katere tehnologije v tem arhaičnem frontendu?

phnj90 je izjavil:

Legacy code je hitro zoprnija, če gre skozi različne stile bolj (ali manj) učinkovitih rešitev, za konkretno refaktorizacijo pa ne dajo radi odobritve, če je stvar prevelika in preveč tvegana. Lahko pa tudi, da gre za pozitivno presenečenje, samo potem je pozicija hitro zaprta. Neka tehnološka in vsebinska kilometrina je verjetno nujna? Katere tehnologije v tem arhaičnem frontendu?
Backbone in React (sklepam da se class based), nisem se vprasal. Sicer iscejo nekoga s TDD, tako da ocitno imajo zadevo potestirano. Ceprav ko se ti cel test suite sesuje ko zelis kaj upgrejdat dobis tudi cmok v grlu :D

black ice je izjavil:

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

Boljso ponudbo dobis v Sloveniji, ce si vsaj priblizno sposoben. Google gor ali dol.

Ja verjetno ce zelis delat za Google je bolje iti v Svico. Je bil par dni nazaj podcast na Ogrodju z Jernejem Viragom. Samo sem dobil filing, da na Googlu kar "plavas" :D Pac uno znajdi se.

Zgodovina sprememb…

Daj jim priliko, da ti predstavijo, verjetno te ne stane kaj veliko, da jih poslušaš. Sam ne delam na frontendu, če že kdo vpraša, pač povem, da funkcionalne prototipe lahko naredim, nisem pa nič umetniški. Kakšno polje dodati ni posebna težava, samo to ne pride do mene, ne tako in ne drugače.

Virag je tu en od mogočnih slo-techovcev, se mi zdi.

Cupakabra123 je izjavil:

Ja meni je bil to kar velik red flag, ker kam so sli vsi Avstrijci, ki so delali na teh projektih? V trenutni sluzbi sem ze prilezel tok dalec, da mi legacy projektov sploh ne ponujajo. Pac denar je sicer zelo dober, vprasanje pa ali rabijo nekoga, ki jim bo samo obcasno fixal software ali nekoga, ki bo full time na njem. Moram vprasat, ampak tako kot sem rekel, legacy frontent je res slaba :D Ce pa kdo hoce, ga lahko priporocim rekruterju.

Kam so vsi sli? Ja, v penzijo.

Evropa se stara, folk gre na druge projekte, vsaj ta dobri, zato obstaja za povprecne cel kup dela.

V moji ekipi imamo legacy software iz 2008, tehnologija JSF, XML/XSLT, Web servici in Java. Plus mal Oracla. Zdaj se dela migracija v njihov privat cloud, plus monitoring, pa je zadeva meni cisto kul. Placan za ucenje clouda, kubernetesa, Gitlaba, itn...

Ampak je core software za narocanje storitev in mora laufat. Ampak fluktuacija ekipe je pa velika. Kar je meni cisto kul, ker mi omogoca lagoden life, brez stresa, doovlj kesa (za bolj zajebano delo ne bi dobil 2x vec denarja) in bluzenje tukaj.

Stvar odlocitve...

Invictus je izjavil:

XML/XSLT, Web servici in Java. Plus mal Oracla... Placan za ucenje clouda, kubernetesa, Gitlaba, itn...

Ja, to je moj stil dela, če rabite koga, javi, se bomo prilagodili.

Invictus je izjavil:

(za bolj zajebano delo ne bi dobil 2x vec denarja)

Ja, spodnji rob za pogodbe je precej višji kot je običajno za plače, potem je precej skomprimirano, vsaj po mojih opažanjih. Neke high end (glede na objavljane statistike) še sploh nisem imel prilike se prisesati, to je verjetno rezervirano za kakšne s poslovnim zaledjem. Razumem, da vsemu navkljub delam še vedno nekaj narobe :-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

IgorCardanof ::

Cupakabra123 je izjavil:

phnj90 je izjavil:

Backbone in React (sklepam da se class based), nisem se vprasal. Sicer iscejo nekoga s TDD, tako da ocitno imajo zadevo potestirano. Ceprav ko se ti cel test suite sesuje ko zelis kaj upgrejdat dobis tudi cmok v grlu :D

black ice je izjavil:

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

Ja verjetno ce zelis delat za Google je bolje iti v Svico. Je bil par dni nazaj podcast na Ogrodju z Jernejem Viragom. Samo sem dobil filing, da na Googlu kar "plavas" :D Pac uno znajdi se.

Ja se pozna itak, da je Poljska "3rd world country". Pa se najemnine so sle na Poljskem konkretno gor, ker so ukrajinci vse pobrali. Glavni plus sprejetja ponudbe bi bil pac to, da imas Google na CVju.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

IgorCardanof je izjavil:

Ja se pozna itak, da je Poljska "3rd world country". Pa se najemnine so sle na Poljskem konkretno gor, ker so ukrajinci vse pobrali. Glavni plus sprejetja ponudbe bi bil pac to, da imas Google na CVju.

Najemnine v mestih so bile ze prej visoke, Varsava, Katowice, najemnine drazje od Ljubljane.

Ce gres malo na dezelo, dobis pa poceni. Ampak nisem toliko raziskoval, ker mi selitev na Poljsko ni disala, niti placa... Mal sem brskal, ko sem parkrat gor predaval...

inzenir1337 ::

Invictus je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Kam so vsi sli? Ja, v penzijo.

Evropa se stara, folk gre na druge projekte, vsaj ta dobri, zato obstaja za povprecne cel kup dela.

V moji ekipi imamo legacy software iz 2008, tehnologija JSF, XML/XSLT, Web servici in Java. Plus mal Oracla. Zdaj se dela migracija v njihov privat cloud, plus monitoring, pa je zadeva meni cisto kul. Placan za ucenje clouda, kubernetesa, Gitlaba, itn...

Ampak je core software za narocanje storitev in mora laufat. Ampak fluktuacija ekipe je pa velika. Kar je meni cisto kul, ker mi omogoca lagoden life, brez stresa, doovlj kesa (za bolj zajebano delo ne bi dobil 2x vec denarja) in bluzenje tukaj.

Stvar odlocitve...

Si bil kaj pri zdravniku zadnje čase? Kako je mentalno zdravje? Vse štima?

inzenir1337 je izjavil:

Si bil kaj pri zdravniku zadnje čase? Kako je mentalno zdravje? Vse štima?

Kar se mene tice ja. Je pri tebi vse O.K.? Ali bi moral malo k zdravniku, kjer se samo pogovarjas?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

temp1337 ::

Če je vse OK, potem je OK. Ampak če pa ni, pa ne čakat... :|

Mato989 ::

No da vam povem v Sloveniji se da dobit tudi šiht za 2.200 bruto kot customer support =) z večinsko home office...

max malica in max regres

Niti ni tako slabo, sicer bom še QA delal zraven in se uvajal v učenje priprave testov ampak ja... to me itak zanima da se lahko pol prekvalificiram.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Pravilno, Mato989, tako se govori. Sam sem imel en (drug) tehnični job interview, možakar me šravfal celo uro o vseh živih aspektih in izkušnjah, da se tudi že iz dejanskih izkušenj nisem več spomnil, sem bluzil, da je odvisno od takšnega in drugačnega konteksta in da ne morem dati nekega 'omnipotentnega' odgovora. Bomo videli, kaj poreko, so rekli slepi.

kriptobog ::

Ma po vseh podrazitvah je 2200 kar malo, ampak ok. Za nek support recimo, da je dobro.

HotBurek ::

Dobro jutro.

Da pošeram en job mail, ki sem ga dobil danes.

On-site, full time

Daily rate: 450EUR

Link: https://boards.greenhouse.io/crigroup/j...

Seznam: https://boards.greenhouse.io/crigroup/
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

kriptobog je izjavil:

Ma po vseh podrazitvah je 2200 kar malo, ampak ok. Za nek support recimo, da je dobro.

To je nadpovprečna plača v RS... pa še 75% home office z kasnejšo možnostjo 99%

Zgodovina sprememb…

Super je, jaz sem bil kot programer plačan manj na začetku.

Čestitam hehe :)

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

In zdaj si super duper ponosen ker imas par evrov vec kot je povprecna placa? JA cestitke no. To je se vedno zalost od place. Kolko se delas pametnega bi pricakoval, da bi delal kaj vec kot nek jeben support.

Res ni moja stvar, ampak mogoče ste malo preveč ostri in tekmovalni - ne človeku zbijat volje, ker je na začetku (mogoč) nove kariere, niti, če se včasih glede kakšnih tem res obnaša kot kakšen kreten :-) Meni se zdi dobro, da se nekdo trudi, ker je nabral dovolj motivacije in ambicij, ko to temo bere... Ni potrebno gledati bolj na široko, škodi pa najbrž ne.

Malo pozitivne note ne bi skodilo. Predrkavanja je ze drugje prevec, ni potrebe po tem se v tej temi.

Cestitke Mato. V kateri industriji deluje podjetje, ce ni skrivnost? Kako je izgledal intervju? Kako si se pripravljal?

estons ::

Se strinjam, da je fajn biti pozitiven in poskusiti motivirati ljudi okrog sebe ("okrog" virtualno ali fizično). Eto, jaz sem si pred časom mislil, da sem obsojen na garažne slovenske firme ali JU za cel lajf, pa sem se po branju te teme odločil poskusiti drugje. In sem že šel na boljše, trenutno pa sem že v pogovorih in dogovorih z eno mednarodno, IT-jevcem dobro znano firmo, čeprav ni FAANG in čeprav nisem super-duper stručko. Tudi če na koncu te službe ne dobim, sem pač prišel čez vse kroge razgovorov in sem očitno dovolj zanimiv, strokovno in osebno, da se med kadri iz celega sveta zanimajo zame. Pa spet, nisem rockstar ninja l33t whatever.

Skratka, poskusite, nič vas ne stane, razen nekaj časa investiranega v posodabljanje CV-ja in sedenje na virtualnih razgovorih.

@Mato - čestitke za službo, le tako naprej.

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

In zdaj si super duper ponosen ker imas par evrov vec kot je povprecna placa? JA cestitke no. To je se vedno zalost od place. Kolko se delas pametnega bi pricakoval, da bi delal kaj vec kot nek jeben support.

Nič nima tu veze ponos na to, gre se samo za to da če je to žalost od plače kaj je potem za ostalih 60-75% ki imajo manj...

Saj se uvajam zdaj še za QA, tako da tudi to pride =)

black ice je izjavil:

Malo pozitivne note ne bi skodilo. Predrkavanja je ze drugje prevec, ni potrebe po tem se v tej temi.

Cestitke Mato. V kateri industriji deluje podjetje, ce ni skrivnost? Kako je izgledal intervju? Kako si se pripravljal?

ERP programirajo... =)

Intervju je bil sproščen, brez nekih neumnih vprašanj... pa tudi zelo prilagodljivi pa vse razumevajoči... v glavnem super občutek.

Nisem se sploh pripravljal, ker itak to že delam kar bom tam + nekaj dodatnih zadev.

Dejansko sem samo želel delit da se vidi da je še kaj drugega kot delo za programiranje v ITju... in kakšne plače se da dobit, res pa imam z customer supportom zdaj že več kot 4 leta izkušenj itd...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Nič nima tu veze ponos na to, gre se samo za to da če je to žalost od plače kaj je potem za ostalih 60-75% ki imajo manj...

Se vecja zalost. Saj sem bil pred leti tudi sam na supportu. Za studentsko delo in za zacetek kariere je ok. Sploh ce to delas v kaki vecji firmi z mocnim ITjem, ker se lahko hitro veliko naucis in gres potem dalje. Ne zastopim ljudi, da se jim da vztrajati na takem drobizu.

Pozabljas, da je v Sloveniji se vedno ogromno misljenja "1500 neto je ogromna placa", ker ima veliko ljudi jurja ali se manj. IT podjetja k temu se dodatno prispevajo, ker visino place oznacijo kot poslovno skrivnost in s tem dodatno prestrasijo ljudi.

Sploh zacetniki so veseli, da dobijo karkoli. Tudi jaz sem bil nekoc eden od takih. Zasluziti minimalca v IT kot zacetnik ni nic sramotnega, je samo ena od mnogih stopnick.

Vanquish ::

Mato989 je izjavil:

mogoce en nasvet iz moje strani.
QA, ce se zeli opravljat potrebujes talent. Morajo te motiti stvari, ki druge ne motijo ali pa jih sploh ne opazijo. Pri vsem skupaj pa je z naskokom dalec najbolj pomemben pravilen mindset in analiticno razmisljanje.

Predlagam da se tudi v skladu s tem v tej smeri razvijas.

Vanquish je izjavil:

Mato989 je izjavil:

mogoce en nasvet iz moje strani.
QA, ce se zeli opravljat potrebujes talent. Morajo te motiti stvari, ki druge ne motijo ali pa jih sploh ne opazijo. Pri vsem skupaj pa je z naskokom dalec najbolj pomemben pravilen mindset in analiticno razmisljanje.

Predlagam da se tudi v skladu s tem v tej smeri razvijas.

Saj manual testing že počnem... sicer mi smo to počeli bolj tako da ko je prišlo do nekega vnosa ki se ne bi smel zgodit smo po pogovoru z naročnikom ugotovili kako je do tega prišlo in ponovili napako in dobili idej še več ampak ja... v osnovi se gre tu bolj za pisanje unit testov v prihodnosti.

Mato989 je izjavil:

Saj manual testing že počnem... sicer mi smo to počeli bolj tako da ko je prišlo do nekega vnosa ki se ne bi smel zgodit smo po pogovoru z naročnikom ugotovili kako je do tega prišlo in ponovili napako in dobili idej še več ampak ja... v osnovi se gre tu bolj za pisanje unit testov v prihodnosti.

Odvisno kaj razumes pod Unit teste ampak QA to ni. Pa tudi nekdo brez znanja programiranja tega ne more poceti...

Naceloma ti ni neka znanost, je bolj znanje o samem procesu... Bo/Je ze nekdo naredil framework za nek standard test...

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Odvisno kaj razumes pod Unit teste ampak QA to ni. Pa tudi nekdo brez znanja programiranja tega ne more poceti...

Naceloma ti ni neka znanost, je bolj znanje o samem procesu... Bo/Je ze nekdo naredil framework za nek standard test...

Načeloma mislim to da se pripravljajo testi za Selenium IDE driver ki se jih poganja in posodablja vsake X časa oz. na testing okolju pred menjavo verzije... + dodatno manualno testiranje in pisanje scenarijev...

inzenir1337 ::

Se sprašujem kdo ima v Sloveniji sploh podpovprečno plačo, ki je 2000EUR bruto, če je na supportu 2200EUR bruto.
Oni ko te kličejo iz Dormeo klicnega centra kar žarijo, ga po glasu slišiš da ima 5000EUR bruto. Zgleda, da gre za neka nesorazmerja, kjer ima večina ljudi nadpovprečno plačo, povprečje pa vlečejo dol tisti, ki delajo za 20EUR na riževih poljih.

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

Mato989 je izjavil:

Načeloma mislim to da se pripravljajo testi za Selenium IDE driver ki se jih poganja in posodablja vsake X časa oz. na testing okolju pred menjavo verzije... + dodatno manualno testiranje in pisanje scenarijev...

Selenium je kar fuk implementirat. Veliko sreče.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

111111111111 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No saj mogoče pa kaj drugega, bistveno je da bo avtomatsko testiranje večinsko zagotovoljeno :D

Mato989 je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No saj mogoče pa kaj drugega, bistveno je da bo avtomatsko testiranje večinsko zagotovoljeno :D

Sam ne od developerja tvojega kova... >:D

Bos ostal kar manual tester, in bos bolj malo testov avtomatiziral.

Ti GUI frameworki za teste soi prakticno vsi smotani...

Tu se strinjam, pisanje testov je programiranje.. ni tu kaj drugega za rečt :D

Edino kjer pride kak QA zraven je, če piše navodila za high-level teste, ki jih potem nekdo sprogramira, predvsem integration testi, unit teste sploh ne more Mato pisat, ker bi moral razuimet kodo projekta.

c3p0 ::

S Seleniumom se da, dokler nismo imeli QA, sem jih tudi sam kar nekaj spisal. Ampak končaš z ogromno dodatne solate, da test ravno ne faila vsakih drugič.

Na Webu bi QA lahko pisal E2E teste s Playwrightom, Cypressom in podobnimi tehnologijami, vprasanje pa je, ce je to smiselno. E2E testi pozirajo cas developerjem, po drugi strani so pa tudi pomembni ce delas po TDD metodologiji, kjer ponavadi najprej napises E2E test, vidis da faila, napises unit teste dokler koda ni delujoca in vsi testi vkljucno z E2E testi passajo.

Druga stvar je pa tudi, da so E2E testi pozresni in pocasni in nima smisla, da z njimi testiras vsak mali feature ampak kvecjemu le najpomembnejso logiko v nekem appu.

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sam ne od developerja tvojega kova... >:D

Bos ostal kar manual tester, in bos bolj malo testov avtomatiziral.

Ti GUI frameworki za teste soi prakticno vsi smotani...

Ne vem no, nekaj basic testov sem s Seleniumom že sam pripravil... logiranje itd...
««
313 / 370
»»