» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
144 / 370
»»

kingsix ::

Glede nepremičnin:
V Mariboru sem ravno kupil stanovanje 67 kvadratov (blok star 30 let, ki je popolnomao obnovljen - nova fasada, streha, dvigalo etc.) z novo kuhinjo Gorenje in kopalnico za 65.000EUR. V Leibnitz sem gledal primerljivo lokacijo in nepremičnino z opremo, ki ni primerljiva z to v mb za 130.000EUR.
Dva sodelavca tukaj sta ravno kupila nepremičnino v okolici Lipnice in oba sta dala za kvadratni meter cca. 2000EUR. Poglej si malo cene na willhaben.at.

Takrat sem tudi preveril cene raznih zavarovanj (avto ,stanovanje itd) in so spet dražje.
Glede storitev - pol leta sem preživel na Dunaju, ki je sicer verjetno kaj dražji od Graza/Lipnice - tam sem dal x2 za vse od striženja, servisiranja avtomobila do vstopnic za kino itd. V Avstriji imajo višji standard in plače, kar se brez dvoma prenese na cene storitev.

Skratka - lažje mi je plačat tistih 1kEUR davka in sem doma, kar je še največji plus od vsega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

videc ::

Hvala za link na primerjavo, čeprav mene pri teh primerjavah moti par stvari.
Najprej, primerjava MB-Graz, kjer mi pade v oči, da je 1L mleka v Grazu dražje za 23,50%.
Milk (regular), (1 liter) 0.80 € 0.99 € +23.50 %

Pogledam Ljubljana-Dunaj, je razlika v ceni še samo 18,68%. Nekaj mi ne štima tu.
Milk (regular), (1 liter) 0.88 € 1.05 € +18.68 %

http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

Konkretno, npr. pri cenah sadja in zelenjave. Sedaj bom omenil Italijo, ker sem tam že nakupoval to.
V vseh trgovinah so imeli artikle prvega razreda, ne pa 2. ali 3. kot pri nas. Na ceni se to seveda mora poznati.

Kako je s kvaliteto opravljenih storitev pri nas in bolj na severu? Kje je naročnik bolj zavarovan, da ga ne "nategnejo"?
Saj vem, da so to, skoraj, bolj retorična vprašanja, ampak vseeno...

Mavrik ::

Fuks je izjavil:

A vi ki ste v avstriji ste kolocirani ali je kdo tudi remote z občasnim on site?

Sem remote z občasnim on-site (cca 2x na leto). Kaj te zanima?
The truth is rarely pure and never simple.

Smurf ::

videc je izjavil:

Kako je s kvaliteto opravljenih storitev pri nas in bolj na severu? Kje je naročnik bolj zavarovan, da ga ne "nategnejo"?
Saj vem, da so to, skoraj, bolj retorična vprašanja, ampak vseeno...

Tole je bolj anekdota kot resna statistika, ampak od kolegov Avstrijcev, ki se vozijo 1-2x tedensko na delo v Slovenijo, jih veliko da avto na servis tukaj, ker je pac toliko ceneje. Kvaliteta je pa pomoje bolj odvisno od posameznega serviserja kot pa od drzave.

Isotropic ::

kingsix je izjavil:

Glede nepremičnin:
V Mariboru sem ravno kupil stanovanje 67 kvadratov (blok star 30 let, ki je popolnomao obnovljen - nova fasada, streha, dvigalo etc.) z novo kuhinjo Gorenje in kopalnico za 65.000EUR. V Leibnitz sem gledal primerljivo lokacijo in nepremičnino z opremo, ki ni primerljiva z to v mb za 130.000EUR.
Dva sodelavca tukaj sta ravno kupila nepremičnino v okolici Lipnice in oba sta dala za kvadratni meter cca. 2000EUR. Poglej si malo cene na willhaben.at.

Takrat sem tudi preveril cene raznih zavarovanj (avto ,stanovanje itd) in so spet dražje.
Glede storitev - pol leta sem preživel na Dunaju, ki je sicer verjetno kaj dražji od Graza/Lipnice - tam sem dal x2 za vse od striženja, servisiranja avtomobila do vstopnic za kino itd. V Avstriji imajo višji standard in plače, kar se brez dvoma prenese na cene storitev.

Skratka - lažje mi je plačat tistih 1kEUR davka in sem doma, kar je še največji plus od vsega.

lipnica kot leibnitz?
sta kupila stanovanje ali bajto?

trstenjak ::

kingsix je izjavil:

Določene stvari na Dunaju pa so zopet smešno poceni. Recimo s podzemno se voziš za 365€ na leto, kolikor hočeš. Odpadejo stroški za avto, amortizacijo in parkiranje ... ki so recimo pri nas 2000€ in gor.

Isotropic je izjavil:

lipnica kot leibnitz?
sta kupila stanovanje ali bajto?

Lipnica = Leibnitz... En je kupil stanovanje, drugi pa hišo.

BlaY0 ::

kingsix je izjavil:

Da ne plačuješ davkov moraš odjavit davčno rezidentstvo, kar niti ni tako enostavno in hitro...

Je relativno enostavno oziroma lahko rečem trivialno. Pač ne smeš ustrezati nobenemu izmed pogojev v 6. členu ZDoh-2, to je vse. Predložiš vse papirje ki to dokazujejo. Čakaš pa ja. In se tudi načakaš (3+ mesece), če spadaš pod kakšnega izmed večjih finančnih uradov. Se pa najdejo ljudje (tudi na tem forumi), ki jim je uspelo to urediti z enim obiskom davčnega kontrolorja.

trstenjak je izjavil:

Določene stvari na Dunaju pa so zopet smešno poceni. Recimo s podzemno se voziš za 365EUR na leto, kolikor hočeš. Odpadejo stroški za avto, amortizacijo in parkiranje ... ki so recimo pri nas 2000EUR in gor.

Se strinjam. Vendar, če bi bil na Dunaju bi enako rabil avto, saj bi si želel kdaj kam it (domov itd.). Tam ti tudi veliko firm plača javni prevoz za celo leto - vsaj tako je bilo pri dveh, kjer sem bil na razgovoru in so bili v centru Dunaja. Da se dobit stanovanje tudi dokaj poceni za najem, medtem, ko je nakup pa še kar držaji od avstrijske štajerske...seveda je tam vse veliko bolj odvisno od lokacije.

Se mi zdi kombinacija dela v AT in življenja v Slo še nekako najbolj optimalna. Z punco oba delava v AT in nama bo uspelo stanovanje (65k) odplačat v roku 3 let, kar nama nikakor nebi uspelo, če bi se selila v AT.

Zgodovina sprememb…

trstenjak ::

kingsix je izjavil:

Se mi zdi kombinacija dela v AT in življenja v Slo še nekako najbolj optimalna. Z punco oba delava v AT in nama bo uspelo stanovanje (65k) odplačat v roku 3 let, kar nama nikakor nebi uspelo, če bi se selila v AT.

Točno to, sam sem imel zelo podobno izkušnjo in sva hitro prihranila za zelo lepo stanovanje v Mariboru. Najboljša kombinacija, če je za njo možnost, 1-2 x na teden pri delodajalcu v AT, doma pa pavšalni s.p. in bruto2 nakazilo na tvoj račun. :)

Zgodovina sprememb…

Imam podobno...del preko s.p. =). Ampak drug dela mora bit z druge firme kot je tista na kateri si zaposlen. To pazi... vem iz primera iz prakse, ko so bile potem na davčni težave. Je pa seveda odvisno, katera gospa dobi tvoj primer v roke na davčni =).

Zgodovina sprememb…

Fuks ::

To se sliši mal murky ja... Zakaj nebi vse na s.p. ?

Mani ::

Je to zakonsko sploh legalno oz. opredeljeno?

Invictus ::

Fuks je izjavil:

To se sliši mal murky ja... Zakaj nebi vse na s.p. ?

Avstrijci in Nemci imajo neko omejitev koliko časa lahko delaš na pogodbo za enega delodajalca. V Nemčiji tolerirajo do 2 leti, potem naj bi se zaposlil. Za Avstrijo nisem čisto ziher.

Sicer ima pa to tudi Slovenija, ampak se da obiti zadevo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Koliko sem opazil se Avstrijci neradi poslužujejo tega, da bi imeli nekoga zaposlenega preko SP...to je pač bolj Slovenska posebnost.
Zakaj nebi vse na s.p..... skupno dobiš več neta z tem, da imaš prispevke za pokojnino etc. plačane v Avstriji, kjer je glede tega bolje urejeno.
Za popoldanski s.p. plačaš tistih 65€ mesečno in 4% od dohodka. V AT pa imajo na nižjo plačo res minimalne davke in tako spet dobiš več neta.
Npr 1630 bruto - dobiš ven 1270€ neto. 1400 še dobiš preko s.p. na kar daš skupno 120€ (prispevki + davek)..Torej je nekako na 3000 bruto tvoj neto cca. 2550€.
Seveda to pomeni, da še je dobro dat kaj na stran za pokojnino..no če želiš =).
Ampak kot sem omenil - račun z s.p. mora bit izdan na drugo firmo kot na kateri si zaposlen. Ponekod se to da...v večini pa ne.

Isotropic ::

saj za minimalca in nizje plače so pri nas tudi male obdavčitve.

Mani ::

"Manjse obdavcitve" ampak se vedno prevelike.

klemenSLO ::

Držite se teme prosim. Teli zadnji posti so za temo apače :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Mani je izjavil:

"Manjse obdavcitve" ampak se vedno prevelike.

Huh? Tisti z minimalno placo imajo zelo ugodno obdavcitev. V Sloveniji je problem, da so zelo obdavceni tisti z visokimi prihodki, kar bi bilo potrebno omiliti.

Malajlo ::

Zelo s(m)o obdavčeni že tisti s srednjimi dohodki. Če lahko vsemu nad poldrugim jurjem rečeš srednje.
Zato pa je v firmah težko prebiti tisto mejo dohodninske lestvice, ko se obdavčitev poveča. Kot da je en tak bav bav. Ali pa managementu ni jasno, kaj pomeni "nad xxx je stopnja yy%".
Dodana vrednost nad šestimi, sedmimi jurji (3xbruto) bi lahko mirno šla v večini zaposlenemu v bruto. Ko govorimo o trikratniku bruto, kolikor naj bi delavec prinesel v fabriko, pri večjih zneskih nima čisto nobenega smisla. Firma in fikusi in tajnice porabijo enako denarja kot če samo tri jurje prineseš. Stroški se z višino izdane fakture celo manjšajo, saj ponavadi tak kader ni v HQ, ampak nekje na terenu troši štrom, stole, vodo in sekret papir.
Nimam pa preveč dela, da bi zaposloval in preveril v praksi to idejo ;)

Tody ::

Malajo, ja zdaj oni pobašejo razilko v žep :) Potem jo morajo dat pa državi... (pa mal teb)

Ah, jaz sem star komunajzar pa mi grejo same take social(istič)ne ideje po glavi.
Vsekakor pa bi bil izplen večji, če bi se nehalo na tak način razmišljati. Ta pa razlika ni tako velika. Če ostane kot dobiček, je isti pes, če zaposlenemu nakažeš neto in plačaš prispevke. Znesejo davščine ali na dobiček ali pa na bruto tam tam. S to razliko, da ti zadovoljen delavec ne bo stegnil drugam in da bo po vsej verjetnosti naredil še več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Malajlo ()

Davek na dobicek je 17%.

Bruto bruto v neto pri visokih placah pa je tam okoli 50%. Razen, ce si mislil davek na dobicek + davek ko si lastnik izplaca dobicek (ki je se 25% ali koliko ze).

Ja, in kako grejo dohodninske lestvice? Govorim, da je na koncu vseeno, če zaposlenega plačaš v 41% razredu, ker ti razliko od 27% požre davek na dobiček. Če odmislimo, da zaposleni dobi več, lastnik pa nič (ker sicer bi oni dali večje plače, ampak vse pobere država, tako pa nima noben nič, gre vse raje na Ciper).
Govorim še vedno o dodani vrednosti nad sedem, deset k eur, ki pri delodajalcih sproži efekt "trojni bruto, da lahko sploh preživimo". Čeprav ne bi nikogar pobralo, če bi tista dva jurja čez pretopil v neto plačo, pa čeprav obdavčeno z 41%.

sebastjan28 ::

Ne gre samo za 41% dohodnino. Ker v Sloveniji prispevki niso navzgor omejeni(s tako imenovano socialno kapico) je potrebno dodati še 15-20% iz tega naslova. Dodatni "problem" je tudi, da bruto plača v sloveniji še ni končni bruto. Temu znesku je potrebno prišteti še približno dodatnih 10%, da bobimo končni znesek, ki ga mora plačati podjetje.

Visoki prihodki iz naslova redne zaposlitve so v končni fazi skupno "obdavčeni" tudi s 60%-70% stopnjo,....

Tody ::

Podjetje se gre lahko tudi kreativno računovodstvo pa ga zmaga :) Tebi nič državi nič, "strošek reprezentance" vse :)

Smurf je izjavil:

Davek na dobicek je 17%.

Bruto bruto v neto pri visokih placah pa je tam okoli 50%. Razen, ce si mislil davek na dobicek + davek ko si lastnik izplaca dobicek (ki je se 25% ali koliko ze).

Pozabil si še na davek na kapitalski dobiček (25%), ko le tega izplačaš. Prideš na 43% bruto dobička. Tako da je skoraj vseeno, ali to daš kot plačo, ali kaj drugega...

Invictus je izjavil:

Smurf je izjavil:

Davek na dobicek je 17%.

Pozabil si še na davek na kapitalski dobiček (25%), ko le tega izplačaš. Prideš na 43% bruto dobička. Tako da je skoraj vseeno, ali to daš kot plačo, ali kaj drugega...

Sem ga omenil. Pa dal sem ga pod vprasanje z razlogom, ker si lastniki ponavadi pretocijo dobicek z drugimi metodami.

thramos ::

111111111111 ::

Mislite da bi se kdo od razvijalcev z iskušnjami šel tole: https://slo-tech.com/delo/1318 ? Če bi bil malo mlajši bi se morda spustil v tole.

111111111111 je izjavil:

Mislite da bi se kdo od razvijalcev z iskušnjami šel tole: https://slo-tech.com/delo/1318 ? Če bi bil malo mlajši bi se morda spustil v tole.

Brez zveze...

To sam pomeni da niti enega programerja ni v timu.

Tear_DR0P ::

111111111111 je izjavil:

zgolj na podlagi opisa v oglasu je zelo težko reči a bi se to šel ali ne. Delat za lastniški delež je čisto OK, ampak je ful razlika a lahko iz tega dejansko potegnes kej vec kot nekaj mesecev dela in frustracij.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

[SkA] ::

Brez, da bi šel na pitch in preučil, kaj sta si ta designer in tržnik zamislila, tako po tehnični kot poslovni plati, ne. Bi najprej ugotavljal, ali je njuna ideja v nekem doglednem času uresničljiva in koliko programerjev bi sploh potreboval, za uresničitev. Potem bi se pa dalje odločal, če se mi res zdi ideja, v katero bi vložil XY lastnega denarja (in če ga sploh imam na lagerju dovolj). Tako da potem na koncu postane to neka poslovna / osebna odločitev, kot kaj drugega.

MadMen ::

111111111111 je izjavil:

Upam da ponujata saj večinski delež programerju, ker ideja sama je irelevantna, važna je realizacija in implementacija.

PrihajaNodi ::

MadMen je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Upam da ponujata saj večinski delež programerju, ker ideja sama je irelevantna, važna je realizacija in implementacija.

Zakaj potem ne narediš aplikacije in obogatiš? Aja si že, zato pa pišeš neumnosti tu.

smacker ::

Še moj pogled na tovrstne ponudbe: idejni vodja vloži najmanj časa v razvoj aplikacije, najmanj tvega, hoče pa imeti največji delež. Če je prepričan v svojo idejo, naj skrampa tistih par jurjev začetnega kapitala in plača vsaj neko osnovno plačo za čas razvoja, tolko da ma programer od česa živet. Delež v podjetju je lahko dodatna motivacija za programerja, da vzpodbudi trud in da vključi svoje ideje. Če človek ni zmožen prihranit in vložit par jurjev, pol je slab manager. Glede na to da sta dizajner in tržnik (en izdeluje, drugi prodaja) bi morala v par mesecih zaslužit dovolj da najameta koga vsaj po študentskih tarifah.

Lonsarg ::

Res je tveganje je treba porazdelit, plačilo v deležu je kul ampak mora vsaj en osnovni del plače biti fiksen, da lastnik pokaže da zadosti verjame v zadevo, da je vsaj malo pripravljen vložit.

PrihajaNodi je izjavil:

Zakaj potem ne narediš aplikacije in obogatiš? Aja si že, zato pa pišeš neumnosti tu.

In kaj ima tvoj debilni post veze z mojo objavo?

MadMen je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

In kaj ima tvoj debilni post veze z mojo objavo?

In kaj nima? Z dobro idejo se je najajme ljudi in začneš. Problem?

Zgodovina sprememb…

mlamat ::

Takoj ko vidiš izraz "socialno omrežje za modo" takoj veš da je to stran vržen čas in denar.

Američani imajo to v textbookih najbolj pogostih zgrešnih idej.

PrihajaNodi je izjavil:

In kaj nima? Z dobro idejo se je najajme ljudi in začneš. Problem?

V celoti nima. Torej, ideja sama po sebi je nič vredna, realizacija ideje je bistvena, torej če že plačuješ v lastniškem deležu boš moral programerja dobro plačati ali pa mu prepustiti večji del pogače ali se pa naučiti programirati. Tko je to v realnosti...

večji del pogače

50% je dovolj. Sicer se pa idejo realizira skupaj z izvajalcem le te.

Zgodovina sprememb…

smacker ::

@PrihajaNodi mam ful idej, boš jih realiziral za 50% delež?
Človek vedno pričakuje neko plačilo za svoje delo. In 50% delež od 0€ vredne firme, je 0€. Zato to ni nikakršno plačilo ampak pesek v oči. Če rabi vodja firme "posojilo", so zato na voljo banke, delavce pa naj se kar plačuje z euri, ne z procenti od ničesar.

111111111111 ::

Jaz sem se enkrat spravil v nekaj takega in sem pošteno podrgnil z nosom po tleh. :) To je najboljša fora. Imam idejo nimam pa denarja zato ponujam delež od ideje, ki nima denarja. Slabša izvedba je dobila 1 mio preprosto zaradi tega ker je bila izvedba, četudi slaba. Slaba izvedba ima potencial, ideja brez izvedbe ga nima, pa naj bo še tako fantastična.

Rampage ::

Kakšne fore? Naivneži...

Sta dva v timu in imata super idejo in vse? Odlično, dogovori se za sestanek pa ti naj prodajata, glede na napisano imata že celoten poslovni načrt sestavljen, za seboj par pogovorov in dogovorov z bodočimi dobavitelji oziroma poslovnimi partnerji potem pa je na tebi, da se odločiš če je zadeva profitabilna a ne?

Razen če vsa dva tipa ob pivu lahko prepričata, da programirate cele dneve in noči zastonj... pol pa tak.

Jaz bi pogledal za koliko denarja imajo ze zagotovljenega, pri tem (baje 90% dodelanem projektu). Sumim da 0, glede na to, da je placa v delezu in ne denarju. Mocno sumim tudi, da gre za njihov prvi startup in so se zakalkulirali tudi pri oceni koliko je ze narejeno.

SimplyMiha ::

Ali folk objavi oglase in takoj zatem gre na večtedenski dopust? Ker ne dobivam odgovorov...

Smurf je izjavil:

Jaz bi pogledal za koliko denarja imajo ze zagotovljenega, pri tem (baje 90% dodelanem projektu). Sumim da 0, glede na to, da je placa v delezu in ne denarju. Mocno sumim tudi, da gre za njihov prvi startup in so se zakalkulirali tudi pri oceni koliko je ze narejeno.

Saj ni nic narejeno ce ni programerja. Investitor pa dokler nimas dovolj ogledov, uporabnikov ne bo padal o sanjah o moznem bodocem dobicku. Sicer pa a bodo ze takoj v startu pdprli d.o.o? Kaj ce ne bo nic iz te ideje se zgubi 7.500.

smacker je izjavil:

@PrihajaNodi mam ful idej, boš jih realiziral za 50% delež?
Človek vedno pričakuje neko plačilo za svoje delo. In 50% delež od 0EUR vredne firme, je 0EUR. Zato to ni nikakršno plačilo ampak pesek v oči. Če rabi vodja firme "posojilo", so zato na voljo banke, delavce pa naj se kar plačuje z euri, ne z procenti od ničesar.

Se strinjam. Razen ce je it jevec ze prej v ekipi.

Zgodovina sprememb…

Hja ne vem, s cem bodo potem privabili izkusenega programerja, ce je recimo 90% moznosti, da programer v casu programiranje ne bo dobil niti minimalne place.

Dobijo lahko kvecjemu studenta oz. nekoga, ki rad programira zastonj.

S tem, da ce nekdo ne more dobiti niti 7500EUR je meni ze po defaultu precej sumljiv. To je drobiz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

Normalno. Zdej ce bi placali firmi, ki se s tem ukvarja in potem zaposlila nekoga, ki bi posodabljal, ajde. Tu je pa tako da ni firme in si ne predstavljam kako se bo oblikovala pogodba o delezih, ker se jutri lahko vse spremeni.
««
144 / 370
»»