» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
3 / 357
»»

gfighter ::

Res je, progresiva pri davkih je prevelika. Saj zato pa vse firme z malo več sredstvi bežijo iz naše države, nekateri, ki tega ne morejo, pa drag kader plačujejo še preko študentskih servisov. Že prevečkrat videno...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Rudolfo ::

Kraj dela: LJ
delovno mesto: IT consultant
Stopnja izobrazbe: V, samo en izpit do diplome, MCSA, IBM profesionalac, ITIL and other stuff
Delovne izkušnje : uradne 11 let
Kaj delam: upravljanje Enterprise okolij, malo jave, IBM orodja, pa mal programiram kakšne stvari, predavam, rešujem čudaške zadeve
Plača:pri nas je 20% variabile, neto neto plača brez vseh dodatkov je 270 KSitov, potem pa z variabilo, kije vedno 5% in drugimi zakonskimi dodatki pridemo okrog 290 K . So pa tele variabile vsaj pri nas (v podjetju) en velik nateg oz. ne delujejo, sam izpolnjujem plačano "normo" krepko črez pa ne dobim dodatka, ker je ta vezan na uspešnost oddelka, pa firme pa ne vem kaj vse še. U glavnem, kjer vam dajejo variabilo, se zelo dobro prepričajte kako in kaj, jaz sem se tukaj malo nategnil
Bonitete so pa dobra šolanja, telefon itd.

Lahko bi bilo boljše, prej sem imel plačo cca. 350 KSIT neto neto, vendar nisem več mogel zdržati v prejšnjem podjetju, bil 7 let, potem je vse postalo too much.

Drugače pa po moji oceni slovenski IT trg sux, zato se selim v Australijo, kjer imam ogledane ene službe z cca. 100.000 $ plače. -20%, da dobite neto.

Dobro je, da bi se ITjevce organizirali in ne bi popuščali izsiljevanju delodajalcev.
En ekonomist je rekel, da smo preplačani. No, ker se ukvarjam tudi z vodenjem projektov in finančnimi platmi tega, ti lahko povem, da IT firme na naš račun mastno služijo. Moj konkretni primer:
Sam dobim letno cca. 6 MIO SIT bruto (delodajalčev bruto, kjer je že vštet davek na plače) .
Izobraževanja in drugi stroški firme zame so cca. 1-2 mio letno .
Sam prinesem cca, 60.000 K eurov letno firmi. Če si ekonomist, si sam izračunaj dodano vrednost, m'okay? Torej firma od mene dobi ČISTEGA casha letno cca. 7 mio SIT, ni slabo, ane.

Aja, kaj me še najbolj moti na IT trgu v SLO? Nemožnost napredovanja. Kakšen je bil odgovor, ko sem se potegoval za višjo delovno mesto? Ja , ne moreš, ko rabim enga sposobnega da bo delal?????!!!!!! Jebite se, in to po 7 letih in vseh najboljših ocenah nadrejenih.. V tujini bi imel že partnerski delež v firmi, ne pa pri nas.

Lp,
Lp rudi

kekz ::

V naši firmi talajo partnerske deleže najbolj sposobnim, pa to prinese še več dolžnosti in odgovornosti, drugače pa ni bistvene razlike od nepartnerjev (nekateri so že odklonili).
Plače so pa kar precej višje od tu omenjenih, če si res kaj vreden seveda. Ampak potem si partner, dela čez glavo, živiš skoraj samo še za službo. Je za premisliti, kljub denarju.

Kar mene drži tu, je to, da delamo z najnovejšimi tehnologijami. Slaba plat tega je, da je to težko prodajati v Sloveniji, ker je trg zelo konzervativen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Red_Mamba ::

misliš unim k najbolj podmažejo nadrejene >:D

Slo je trenutno itak fucked up kar se tega tiče. Mislim, da je še marsikatera panoga podhranjena kar se plač tiče. Za 300kSIT na mesc ne mislim celo življenje delat, sm mal preveč sposobn, da me bo ena SLO dol tlačla. Če se stanje v prihodnje ne bo popravilo sem itak reku da grem v nemčijo živet, se lahk vsaj po avtocesti preganjam z avtom kolker mi je volja, pri njih vsaj ne zgradijo cest pol pa na polovici 100 znake gor nabijejo :D

Germany here I come >:D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

jeti51 ::

Absolvent rač. in inf. (UNI), 4 leta delovnih izkušenj (študentsko delo), znam (in to dobro) C#, VB, PHP, XHTML, CSS, MySql in MSSQL bazi, razumem objektno programiranje, varnost pri spletnih aplikacijah, tudi načrtovanje (design patterns) mi nikakor ni tuje, uporabljal pa sem tudi že Unit Testing pri enem projektu.

V novem podjetju (kraj dela LJ) imam po 3 mesecih dela 1500 SIT/h, je pa bilo rečeno, da če bom še naprej tako nadaljeval z delom, da sploh ne bo problema s povišico (ker, roko na srce, 1500/h za moj nivo znanja res ni ne vem kako veliko plačilo, res pa je, da me podjetje še ne pozna tako dolgo).
No, v bistvu bi moral reči "ne bi bilo problema s povišico", saj odhajam na svoje. In o tem bi moral razmisliti vsak, ki pravi, da noče celo življenje delati za 300.000 neto. Treba je razmišljati v smeri, da postaneš lastnik in ne delavec, kajti jasno je, da so lastniki tisti, ki razporejajo dobiček in imajo največji delež pri njem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

kekz ::

Klinc. Lastnik že, ampak one man band firma pa nikoli. Tako jaz ne bi mogel delati.
Moraš pa že imeti za sabo toliko zaledja, da lahko vzameš projekt vreden nekaj 100.000 evrov, kjer se potem najde tudi kaj zanimivega dela.
Če si one man band, potem delaš samo operativo, razvoja nič, high-tech nič.

In kako potem iti na svoje? Taki cajti so dokaj mimo, razen če boš delal (kot sem rekel, samo operativo) za kolege, ki so šefi naokoli po večjih firmah. Niti na noben resen razpis se ne moreš prijaviti. Za vse si sam od jutra do večera. Ne, hvala!

Če greš na svoje, vas mora iti 10 skupaj na svoje, da imaš že na začetku nek potencial. Seveda pa si potem "na svojem" samo še 10%. To je potem že tako kot pri nas, ko postaneš partner.

jeti51 ::

Prav, boš pa ostal delavec s takšnim razmišljanjem in zmeraj delal za nekoga, ki bo služil na tvoj račun.;)

V tujini je čisto običajno, da če imaš dobro idejo, odpreš podjetje in jo poskusiš uresničiti. Pri nas pa samo "kje najti dobro službo", namesto da bi razmišljali "kako narediti dobro firmo". Če ti manjka denar, napišeš poslovni načrt in poskusiš najti investitorje. Če je ideja za nov produkt ali novo storitev dobra, boš investitorja dokaj hitro dobil. In nihče ni govoril, da moraš sam vse narediti, govoto poznaš kakšnega kolega, ki je sposoben in ima znanja, ki tebi manjkajo (npr. ima dosti poslovnih stikov ali pa npr. zna zadevo odlično tržiti). In sploh, nenazadnje, kaj je narobe z "10% na svojem"? Tudi če imaš samo 10% delež in firma zelo dobro posluje, je to veliko dodatnega denarja. In sploh ti ni treba začeti s projektom za 100k € (kje ga boš pa dobil, če nimaš vez?), ampak z manjšimi projekti za nekaj 10k € oz. z razvojem novega produkta/storitve.

Ampak ja, ker je tveganje višje in ker so potrebne še razne druge "mehke" veščine, ni vsak za to. Sploh pa ne tisti, ki si tega koraka sploh ne upa narediti. Vsekakor pa velja vsaj razmisliti o tem, ne pa že vnaprej zavrniti ideje zaradi strahu pred neuspehom.

lombard ::

One man band v IT nima smisla, mogoče kot kak svetovalec. Koliko od ITjevcev bi vas šlo na svoje? Ko vprašam kolege, samo nekaj zamrmrajo in voz gre dalje.

OwcA ::

Se podpišem pod jeti51-jeva prispevka. Dodal bi le, da se tudi pri nas da dobiti tako business angel-e kot VC-je (dobro, sledji niso ravno na nivoju).

P.S. jeti51, bi te zanimalo sodelovanje v enem startup-u, ravno iščem dodatne ljudi. Več na ZS.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kopernik ::

VC ? A jih je sploh kaj v Sloveniji ? Če izvzamemo raznorazne spin-offe večjih podjetjij, ki so financirani s strani drugih večjih podjetij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

jeti51 ::

Owca: saj sem že zgoraj napisal, da grem na svoje, žal si tukaj malo prepozen.:)
Sicer pa veliko sreče tudi tebi.

kekz ::

Na mojem zadnjem razgovoru za službo za mesto sistemskega administratorja sem jih jaz kar direktno vprašal, o kakšnem denarju se vendar pogovarjamo. Moram reči, da sem jih spravil v hudo zadrego. Nekaj časa so bili tiho in tuhtali in potem previdno vprašali, če bi bilo 250 jurjev najbrž premalo.
Jaz sem rekel, da naj si izberejo en celoštevilčni faktor in pomnožijo zadevo :D
En od izpraševalcev je skoraj do stropa skočil, kaj, a 500 jurjev!? Jaz sem pa vprašal, zakaj si je izbral ravno faktor 2. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

jeti51 ::

Dobra!>:D

Tr0n ::

Ce hoces it na svoje, moras bit pripravljen delat 24/7, zato pa sem prelen. :)

yeti ::

Jeti: "Absolvent rač. in inf. (UNI), 4 leta delovnih izkušenj (študentsko delo), znam (in to dobro) C#, VB, PHP, XHTML, CSS, MySql in MSSQL bazi, razumem objektno programiranje, varnost pri spletnih aplikacijah, tudi načrtovanje (design patterns) mi nikakor ni tuje, uporabljal pa sem tudi že Unit Testing pri enem projektu.(ker, roko na srce, 1500/h za moj nivo znanja res ni ne vem kako veliko plačilo, res pa je, da me podjetje še ne pozna tako dolgo)."

Dragi soimenjak, za kar si nastel bi ti dal 200.000 sit neto. Za tvoj nivo znanja je 1500 sit odlicno in ce ti dajo se kaj več (kar odkrito dvomim), si oblizni vse prste in delaj kot utrgan. Mimogrede 1500 / uro kot študentsko delo še zdaleč ni isto kot redno zaposlen z enako postavko na uro... :D Pa saj boš "na svojem" sam spoznal kako te država oskubi :D

CWIZO ::

1500/h je premalo za tako delo.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

cryptozaver ::

Ne razumem zakaj naj bi bilo delo studentov manj vredno? A ni pomembneje kaj kdo zna in ne a je student a ne? Kako slabo cenimo znanje pri nas. Ljudje, pa vsak tislar, mehanik, zidar ima jurja pa pol NAJMANJ na uro!!!!!!

jeti51 ::

yeti: Tistega, česar ne znam tako zelo dobro, ampak znam samo povprečno (torej na ravni povprečnega programerja), sploh nisem našteval. Java, UML, C++, Postgres, MS Offce (s programskega vidika), IIS, Apache, poznavanje raznoraznih orodij in IDE-jev... seznam je dolg. Tukaj je še način razmišljanja, pristop k problemom, smisel za logiko ter razne "mheke" veščine (delo v skupini, odgovornost, zanesljivost, samoiniciativnost, sposobnost pogovarjati se s strankami...) in še in še.
Ampak vseeno bodi tako dober in mi razloži, kaj vse se še moram naučiti, da bom dober programer oz. informatik (načrtovanje, vodenje projektov...).:D Pa zanima me tudi, kje v LJ se dobijo programerji s takim nivojem znanja in takšnimi osebnostnimi lastnostmi za samo cca. 850€ neto na mesec (kolikor ponujaš ti), z veseljem si jih rezerviram cel šopek.

Takšnega programerja (in ne code monkeya), ki zna poleg programiranja še analizirati zahteve stranke, narediti dober načrt in nasploh speljati cel projekt, takšnega, dragi moj, za 200k SIT na mesec ne boš dobil. Morda od 250k naprej, če se le-ta premalo ceni in se ne zna prodati, sicer pa gotovo vsaj 300k ali več. Redno zaposlenega, ne študenta.
Vprašaj recimo kakšnega kolega direktorja, če ga poznaš, kako težko je najti človeka z vsemi zgoraj naštetimi lastnostmi. Težko. In ker je takih malo, so tudi plače temu primerno visoke, kar poglej malo nazaj po temi. ;)

Tody ::

Ko si sam si sam za vse... Ergo ti tudi računovodstvo in poslovodske zadeve ne udiejo, razne banke, obrazci taki in drugačni in nasploh administrativnega dela je dost več kot si človek sprva predstavlja. Tako da je nevarnost v tem da potem človek več administracijiskih zadev dela kot da programira. Govorim iz lastnih izkušenj... Potem si pa folk ubode tajnico :) In nikakor ni narobe če delaš v skupini in imaš še kakega partnerja, ki ti bo dajal pravo pot kadar boš zašel in bo tvoja prva obrambna črta pred butastimi trenutnimi idejami in tvoja podpora v času ko bo depresija na višku...

Če greš sam moreš bit zelo trden karakter na splošno in ti vse znanje programiranja ne pomaga če se zrušiš pod pritiskom...

kopernik ::

jeti51, če si dober imaš tudi dobro plačo. Sicer mogoče ne takoj od začetka, ampak v par letih komot zaslužiš 300 do 400 jurjev na mesec.

Pač, delodajalec ti ne bo ravno na besedo verjel, kaj vse znaš (pa naj bo spisek še tako dolg), zato potrebuješ nekaj časa, da se dokažeš. Razen če nimaš hudih referenc oz. izkušenj - pa še takrat ne gre vse gladko, dokler ne pokažeš svojega znanja.

yeti ::

jeti51: heh, ne sekiraj se, to je pac moje mnenje, o "osebnostnih lastnostih" bi dodal samo to, da bi si lahko za "osebno rast" (da še jaz malo buzzworde uporabljam) lahko dodal še skromnost.

cryptozaver: kdo je rekel da je manj vredno? je samo manj obdavčeno in seveda se student splaca delodajalcu (no ja... so tudi minusi, samo kar se tiče denarja definitvno), te pa precej strezni ko dobis placo in pades dol koliko gre državi.

kopernik; "400 jurjev"... hmm sliši se dobro, glede da imam svoj CV precej daljsi od njegovega da o svoji kilometrini niti ne govorim (in to ne na pcodu :D :D :D), bi te prav z veseljem vprašal; KJE? :D

Tody; ja, s tabo se rade volje strinjam, imeti svoje podjetje se samo dobro sliši, ko pa preideš v realnost (in pokuriš vse strašno pomembne veze, ki rabijo aplikacije za nekaj 100ksit), se zadeva začne komplicirati. Slovenski trg je kar dobro razdeljen in vsakdo ki pride na novo krade kruh nekomu večjemu... tudi sam iz lasnih izkušenj, sicer nisem bil solo in razlogi za težave so bili drugje...

(pa ne jemljite me narobe, plavam v isti kaši kot ostali, samo menim, da je marsikaj v tej debati napihnjeno ko balon, od znanja do plač, seveda pa se lahko tudi motim)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

kopernik ::

yeti : Ja, kaj naj rečem, verjemi ali ne, jaz vem, da je to možno, ker sem to doživel na lastni koži, saj se mi je plača v treh letih rednega dela dvignila za cca. 50 %, tako da je sedaj blizu 400k. In ker vem, da nisem genij oz. nekdo, ki je v Sloveniji nenadkriljiv, sem svojo izkušnjo posplošil. Zato se mi zdi moja ocena povsem primerna in realna.

EDIT: Ja, še to te zanima, kje, a ne ? Mislim, da ne gre toliko za kje, temveč bolj za koga. Pri nas nimajo kar vsi take plače, da ne bo pomote. Je le treba kaj pokazati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

jeti51 ::

Slovenija je itak premajhna, zato se pa usmeriš v tujino, saj tam za isto delo plačajo neprimerno več. Tu pa res pridejo prav kontakti in poznanstva - tvoja osebna ali pa od kakšne partnerske firme, s katero sodeluješ oz. boš sodeloval.
Pa tudi sicer se od cele množice ljudi tu gori gotovo najde kar nekaj takih, ki jim dejansko dobro gre, tako da jaz ne bi kar vnaprej nekaj na pamet rekel, da je vse skupaj v tej temi napihnjeno kot balon, sploh če ljudi ne poznaš.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

yeti ::

jeti; vztrajam pri svojem.

kopernik: "Ja, še to te zanima, kje, a ne ? Mislim, da ne gre toliko za kje, temveč bolj za koga. Pri nas nimajo kar vsi take plače, da ne bo pomote. Je le treba kaj pokazati."

No to mi je ze stavek blizje realnosti. 400ksit je namrec plača, ki je kar se mene tiče dosega morda nekaj firm v sloveniji pa še to top kader (vsaj kar se developmenta tiče), pri večini manjših, bi pa za to moral še popoldne kot striptizeta delat :D. Nekdo je dal en lep link na nek pdf na prejsnji strani, ki kaze konkreten usip števila developerjev ki gredo čez mojo 250ksit, in imho je to zelo blizu realnosti. Skratka 250ksit je lepa plača za večino. Sicer poznam nekoga, ki je 400ksit tudi presegel, samo tip je driverje za neko hudo mašinerijo pisal po naročilu iz zda (spet ne v pcodu :D), nato pa se odselil tja. Skratka, imho, če si zaslužiš 400ksit, ne delaš več v sloveniji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

yeti ::

popravek: "gredo čez mojo 250ksit" = "gredo čez mejo 250ksit"

kekz ::

"če si zaslužiš 400ksit, ne delaš več v sloveniji."

Vem za človeka, ki kasira za svetovalno uro v informatiki 700$ v SLOVENIJI! Dela seveda tudi izven Slovenije in dela mu ne manjka.
Poznam pa za nekaj ljudi v informatiki, ki zaslužijo krepko čez pol milijona SIT na mesec. Ampak kodiranje ni njihov glavni posel, je pa tudi med opravili, tako da ne govorimo o IT direktorjih.

Nekoč je tudi pri nas en študent vprašal šefa, ko mu je naštel, kaj vse zna. Kakšen program bi moral napisati, da bi imel pol milijona plače. Imel je nekakšne hude ideje o pisanju programov, ki bi sami generirali programe itd. Šef mu je mirno rekel, da za pol milijona bo pač moral znati in delati še kaj drugega razen pisanja kode (Striptiz ni bil mišljen :D ).

yeti ::

"Vem za človeka, ki kasira za svetovalno uro v informatiki 700$ v SLOVENIJI! Dela seveda tudi izven Slovenije in dela mu ne manjka.
Poznam pa za nekaj ljudi v informatiki, ki zaslužijo krepko čez pol milijona SIT na mesec. Ampak kodiranje ni njihov glavni posel, je pa tudi med opravili, tako da ne govorimo o IT direktorjih."

Takole ti bom rekel, poznam direktorja krke, ki kasira xxxxxxx$ Super, veseli me zanj, to je eden, ki ni dovolj pameten (ok, morda še kakšen razlog, npr. bližnji), da bi šel ven, ali pa cel njegov zasluzek stoji na njegovem imagu, ki ga zunaj ne bi imel.

"Nekoč je tudi pri nas en študent vprašal šefa, ko mu je naštel, kaj vse zna. Kakšen program bi moral napisati, da bi imel pol milijona plače. Imel je nekakšne hude ideje o pisanju programov, ki bi sami generirali programe itd. Šef mu je mirno rekel, da za pol milijona bo pač moral znati in delati še kaj drugega razen pisanja kode (Striptiz ni bil mišljen :D )."

No tu se pa skriva problem tega sveta. Freeloaderji zasluzijo več kot ostali. Ekonomisti in podobna sodrga izkoriščajo nesposobnost koderjev, da bi si zrihtali posel, ali raje, nesposobnost, nezainteresiranost za parazitske posle, za parazitske dejavnosti; vedo kaj radi delajo in to delajo, ker pa samo delo ni dovolj za hrano, se vdinjajo pri nesposobnezih, ki nimajo pojma o ITju imajo pa VEZE in sposobnost laganja človeku v obraz. V državah kot indija (slovenija) pač še malo bolj, ker so preneumni, da bi se organizirali. Bi moral videti mojega šefa, v neki od prejšnjih služb, ko se je "napihoval", da mi omogoča preživetje pa sem mu v izkoriščevalski fris (no dvignite roke tisti ki poznate še kakšnega takšnega direktorja) odgovoril; "Ne, ker ne znam prodajati svojega znanja, sem najel tebe, da ga prodajaš namesto mene, v zameno za to pa služiš razliko med mojo plačo in tvojim zaslužkom.". Od takrat ni več provociral.

Tr0n ::

Money, money, money.

Imam raje manjso placo in 8 urno delo in potem svoj mir. But that's me.

kekz ::

"Takole ti bom rekel, poznam direktorja krke, ki kasira xxxxxxx$ Super, veseli me zanj, to je eden, ki ni dovolj pameten (ok, morda še kakšen razlog, npr. bližnji), da bi šel ven, ali pa cel njegov zasluzek stoji na njegovem imagu, ki ga zunaj ne bi imel."

Nisem še slišal, da bi direktor Krke programiral. Jaz govorim o IT kadru, ki (med drugi tudi) programira. Oni tip, ki služi 700$ na uro, je sposoben med drugim celo organizirati predavanje (sam odpredavati) o nekih hudih internih strukturah nekih ekzotičnih sistemov, pa kljub temu napolni nekaj 100 sedežno dvorano. Ljudje enostavno zavzeto strmijo vanj. Jaz si nekih deklaracij, definicij in sploh kode niti ne upam iti predavat, ker je to največji dolgčas, da ti nekdo na slajdih kaže kodo. Ampak tipu uspeva, ne vem kako in zakaj. In rata mu pri nas, v GB in v USA. Ampak služi pri nas, ven hodi pa za šminko.

Firme pa, ki si ga privoščijo za svetovanje, uvanjanje njegovih programov ali samo za vsak slučaj, če bi šlo kaj narobe pri spremembah v IT, pa si to celo štejejo za prestiž (da so si lahko privoščili takega strokovnjaka). Tega res ni veliko, da se firme naokoli postavljajo, da so najeli tega in tega programerja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

yeti ::

Kekz; zanimivo da je zate strokovnjak tisti ki napolni 100 sedežno dvorano in ljudje strmijo vanj. Amway, motivacijski "trener" iz "toti landa",... kako ločiš nakladača od strokovnjaka? Nisi me prepričal in me tudi ne boš. Morda moj osebnostni problem, ampak količina "poslušalcev" me ne prepriča, bolj bi me prepričalo ime, npr. Mark Russinovich, Matt Pietrek,... dolgo nič... Damjan Sarka, Uroš Šmon,... ampak po drugi strani, me tudi imena ne bi, če ne bi poznal njihovega dela in rade volje vsem štirim častim pivo ob priložnosti (za prva dva je ne bo, Sarko In Šmona pa rade volje povabim :D). Pred leti so slovenceljni veselo vlagali denar v "catch the cash" (to ni piramida, to je trapez!!!) in danes vlagajo v druge sumljive igre (ki teoreticno prinasajo denar, ena je M$ Cerified Lame Solution Provider, sem se nekega davnega leta 9x se je pisalo pogovarjal z vodjo informatike v nekem više-manje velikem in uspešnem primorskem podjetju o neki M$ support firmi v si, hudo znani še danes; "Pridejo, veliko govorijo, težave ne rešijo, pošljejo pa gromozanski račun.", no ja, po nekaj kopanja po .tlhju sem tezavo rešil sam), seveda se pa spet lahko samo motim (klinc predolgo sem ze na "sceni", morda me je smrad zavedel...).

(hmm, ravnokar prijazno spreminjam ptr v iat tabeli, kaj pa počnete vi ob lepem, temnem večeru? :D)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

Tody ::

yeti you are so full of shit :D

V celem postu nič pametnega nisi povedal... Če se folk znajde folk zasluži ali je to zato ker zna C++ do znaka natančno ali pa zato ker zna vrtet gobec, rezultat je nakoncu važen in rezultat prinese keš... Vse vmes je veslanje in vatanje megle...

kekz ::

En zadnjih predmetov, ki sem jih naredil na faksu in je za naš faks (FE) precej neobičajen, je poučeval, da ni dovolj, da znaš vrhunsko narediti določeno zadevo. Zelo (celo vsaj toliko) je pomembno, da znaš svetu predstaviti svoje delo, drugače nikoli ne moreš doseči prave tržne cene. To je tako kot (lahko vrhunski) izdelek brez reklame. Žal so nas to učili par let prepozno, šele na podiplomcu, tako da večini inženirjev tega nikoli nihče ne pove, sami pa pogruntamo dokaj pozno.

Da s svojim dejanskim delom, rezultati in s predstavitvijo dosežeš, da se ljudje postavljajo s tabo, česa večjega si strokovnjak v svoji karieri res težko želi in očitno ima to dejansko zelo visoko ceno.

Seveda obstajajo anomalije, ko ti nekdo financira reklamno kampanijo in te samo reklama dvigne nad dejansko vrednost. To vidimo vsak dan v politiki (posebej zdaj lahko opazujemo). Ampak to ni to. Največ je vredno, da imaš dosežke, ki te reklamirajo in da znaš ob pravem času na pravi način povedati svetu: To je moje delo!

Na tak način lahko tudi informatik (programer) kmalu doseže in preseže pol ali en milijon SIT plače. Če samo nemo čepiš za računalnikom, bo pa bolj težka. Zakaj bi te več plačali, saj daješ vtis zadovoljnega, sicer malo odmaknjenega, proizvajalca kode.

Malo sem zašel, ampak hotel sem pokazati, da 400 jurjev niti slučajno ni slovenska zgornja meja. V bistvu je meja lahko tako visoko, da sploh ne razmišljaš, da sploh je. Ampak ljudje smo tisti, ki smo omejeni.

yeti ::

Tody: yap, se spet strinjam s tabo, "i am so full of shit". pa se ne sekiram dosti, morda je kje kdo ki razume kaj govorim, sem pač malo bolj kritičen do sveta kot so nekateri sposobni razumeti. in tudi nekaj malega več izkušenj imam, pa nič ne de, samo da se prodaja... pa čeprav megla...

Kekz: ma kaj se mucis z 400 jurji, vzami puško, pojdi v banko in jo oropaj, samo da je denar... bos imel placo 400 jurjev na minuto, tega noben itjevc ne bo presegel se dolga leta... znanja računalniškega faksa (in FE) v Lj (mariborskega bolj cenim) pa raje pusti v naftalinu, bomo hitro na debati o oberonu... (ceprav sem slisal, da so se mularije usmilili... vsaj nekaj). sicer pa lahko Žekša vprašaš zakaj imate na faksu tudi ekonomiko poslovanja, ti bo on razložil... hint: spet ima denar prednost pred znanjem...

"Zakaj bi te več plačali, saj daješ vtis zadovoljnega, sicer malo odmaknjenega, proizvajalca kode."; in ne samo to, si moras misliti, bebavi komunist jo daje ven še kot freeware in nič ne računa zanjo, si moraš mislit, take bi bilo treba zapreti! ccccc... kam je padlo programiranje oz. raje kdo je vse padel vanj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

R|pper ::

Hja zanimivo. Lepo za videt da je vsaj nekaj taksnih ki se ne noce pustit izkoriscat delodaljcu. Tista z sefom ki omogoca prezivetje je bla pa fenomenalna......edini problem ki ga opazam v lastni firmi je da dosti ljudi(70%) razmislja kot da delodajalec njemu oh in ah omogoca prezivetje in lepo placo za slovenske razmere. LOL. Eni se ocitno zelo malo cenijo ali pa dejansko zelo malo znajo. Prodajat moras znanje in ne kolicino dela. Pa malo si naj pogledajo place v tujini.

Saj ni problem,z 200k sit prides skozi cez mesec...sam...kaj bo pa cez 10 let se bo 90% stvari selilo v srbijo ipd...kolko bote takrat imeli prisparano????

Btw v angliji sem gledal da bi za delo ki ga opravlam tu lahko zasluzil med 60 - 70k funtov, kolko pa dobim v slo ... Pa samo naj kdo rece da imajo tam visji standard in to sploh ni tak dosti.:)))))))

Btw: firma ti ne bo nikoli placala kolikor znas, ce se ne bos vredu zmeno oz zahteval. V interesu vsake firme je da te placa cimmanj in cimvec zasluzi.
Ocitno se radi pustimo izkoriscat, glede na to da so IT firme ene izmed najbol donosnih vecina zaposlenih je pa srecnih ker ima placo 20k vec od slo povprecja:)))))))

Koliko je pa dobicek IT firme vecji od slo povprecja???

Eden je omenjal tudi skromnost. Menim da ce dosti znas in si zadovoljen z nizko placo nisi skromen ampak neumen.

CWIZO ::

Če živiš v Londonu in tam tudi delaš, na koncu meseca prideš na približno isto kot tukaj. Je malo boljše. Ko pa malo napreduješ pa veliko lepše živiš kot tukaj (s tem da je London, vsaj za moje pojme, 1000x boljši plac za živet kot Slovenija)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

amd64bit ::

Yeti res te ne razumem kako, da lahko rečeš, da bi dal nekomu, ki zna toliko, plačo samo 200k sit. En navaden poštar lahko pride z napitninami, ki jih dobbi pri pokojninah na 200k sit na mesec, s tem da je v službi povprečno 6 ur na dan in ima lahko zaključeno samo osnovno šolo. Vsak gre lahko jutri za poštarja, ker pač ne potrebuješ nekega hudega znanja za to. Res ne vem, kako sploh lahko potem nekomu, ki je leta svojega časa investiral v izpopolnjevanje svojega znanja in katerega mesto lahko jutri prevzame kvečjemu 5% ljudi v Sloveniji, ponudiš tako plačo. Ne rečem, da se nekdo zaposli recimo za 200k sit zato da dobi pač kako leto priznane delovne dobe, malo izkušenj in nekaj referenc, ampak se mora zavedati, da po tem letu za njega nikakor ni sprejemljivo več delati za take usrane pare. Najbolj žalostno v Sloveniji je to, da se programerji premalo cenijo in jih lahko potem firme izkoriščajo. To ni lahko delo in veliko se moraš tudi sproti izpopolnjevati, zato se mi zdi nesprejemljivo, da nekdo, ki je sam programer reče, da bi nekomu ponudil 200k sit neto. Malo se zamisli!

Ziga Dolhar ::

Dokler celo tisti, ki imamo znanje precej pod nivojem jeti51-ja, moremo za svoje delo iztržiti precej več, kot bi nam (oz. izkušenejšim) ponudil yeti, saj s svojim delom šefom ustvarimo _precej_ višjo vrednost, se sploh nimamo kej za sekirat :).
https://dolhar.si/

yeti ::

amd64bit: sem se (zamislil), že davno je tega... in vmes je preteklo veliko vode...

(se vnaprej opravicujem za opice, obesam se na izraz code monkey, samo da gledam na to precej širše)

veš za kaj je to delo malo cenjeno? ker je naokrog "tone" (no ja niti ne) kadra, ki sicer ni kaj pretirano sposoben ampak deluje po principu; "če imaš neskončno opic z tipkalnim strojem bo slej ko prej kaksna napisala sheakesperjeva dela". in dokler se mora šefe sprijazniti (ali mu je celo stroškovno bolj ugodno), da bo moral najeti 10 opic in enega (ali pa tudi ne), ki jim bo svetoval, bo cena programerskega dela takšna kot je, ko pa bo najel 4 ki vedo kaj delajo (in ju niti pod razno ne bo plačal več kot 10 opic), bo plača primerno višja. tudi če sam obvladaš boš plačan kot opica. zdaj pa še kaj lepega povem o .netu (kako me boste raztrgali... he he... :D). veš zakaj je bil narejen (velja tudi za javo,...)? da bi te opice delale bolj efektivno in bi bile sposobne spisati sheaksperjeva dela hitreje in z manj znanja... tisti z več znanja bodo pisali com objekte (in jih bo potrebno precej manj, delali pa bodo za velike firme, ali pa bodo šli med opice, ker ne bo potrebe po njih), tiste z manj znanja pa jih bodo uporabljale in ves svet bo srečnejši. pa bo res? hmm, mar se ni "nekdo" pritozeval cez plačo? bi rad še kakšen bolj """optimistični""" pogled na stvar? reciva, da nekomu rata narediti nekaj takšnega in bo zadeva celo uporabna, kaj misliš kakšna bo vaša/naša plača? :D

glede tujine je pa tako; ce pises neki tisočinprvi accounting software za slovenski trg (tarča je 100 prodanih licenc), zaslužek podjetja ni ne vem kaj. če pišeš enak software za britanski trg je procentualno število licenc / število prebivalcev enak, je pa bistvena razlika če jih prodaš 100 ali 100.000. in ker slovenska podjetja delujejo po *slovenskem* principu (svak od bratovega najboljšega prijatelja ima znanko katere mož je direktor nekega podjetja in bi rad imel internetno stran) in gre za cekin tukaj, cekin tam, je rezultat kot na dlani. a da vaše podjetje pa ni tako? da bi moral zato dvignit plačo? mar mu ni bolj preprosto vzeti nekoga drugega iz *takšnega* podjetja?

p.s. si moraš mislit, da je bil pred 15 leti povprečen gamer bolj računalniško pismen kot zdaj? si moraš mislit, da je bil pred 15 leti povprečen programer 10x bolj sposoben kot sedaj? moj nasvet; študiraj genetiko

osti1 ::

Glede na to, da ste vsi živi in lahko vidite in pišete na ta forum, domnevam, da niste zboleli za otroško paralizo, meningitisom, kozami in kako drugo, smrtonosno zadevo. Ker znate pisati in uporabljati slovenski jezik, domnevam, da niste začeli delati s sedmimi leti, ampak ste obiskovali (javno) šolo. Programiranje zahteva visok nivo izobrazbe, zato spet domnevam, da ste obiskovali srednje šole in fakultete. Na koncu domnevam, da ste vse to počeli v Sloveniji (SR ali R).
Ker ne verjamem v višjo silo, nadnaravna bitja in dvomim, da ste ob rojstvu vsi dobili mesečno rento, ki vam je omogočila plačevanje VSEH stroškov povezanih z vašim življenjem, zdravjem in šolanjem, bi vas vprašal:

Koliko je za vas vredno vaše življenje, zdravje in šolanje?

Družba, država, narod. Znotraj teh tvorb lahko posameznik živi in ustvarja. Lahko si vrhunski programer/kirurg/manager/..., če nisi del teh treh tvorb, nisi nič. Kvečjemu puščavnik.

Če se bo v Sloveniji standard znižal, potem bo kupna moč padla, ne bo več denarja za programe in razne druge, bolj pomembne zadeve. OK, boste rekli, gremo pa v tujino. In kaj bo, ko bo tam situacija postala ista kot v Sloveniji?
Primarne in sekundarne panoge gospodarstva v Zahodnem svetu čedalje bolj odmirajo, surovine in materiale za terciarne panoge dobivamo iz drugih področij, kvartarne panoge pa niso tiste, ki omogočajo osnovno samostojnost države.

Povedati hočem to, da nobena stroka ni edina pomembna. Če hočeš 500kSIT plače ali več, mora celotna država biti sposobna to omogočit. Prejšnji teden je crknila mreža POS avtomatov, dobesedno nisi mogel kupit škatle cigaret v katerikoli večji trgovini (razen v manjših trgovinah, kjer te poznajo osebno, in ti dajo na kredo).

Kozarec je lahko napol prazen ali poln, še vedno pa rabiš nekoga, ki kozarec naredi, nekoga, ki ga napolni in nekoga, ki prinese novo flašo Laškega :D .

LP
osti
Če polžu ukradejo hišico, ... a je nag ali brezdomec?

BluPhenix ::

No, pa poskušajmo sestaviti eno lestvico plač slovenskih delavcev v IT industriji. Menim, da bi si lahko na takšen način medsebojno pomagali pri pogajanjih za večjo oz. izhodiščno plačo pri našem delodajalcu.

Lestvico, ne debato o tem, kateri poklic je upravičen do kakšne plače...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

osti1 ::

Ja, razumem to, sem prebral celotno zbirko odgovorov. Hotu sm povedat, da je pri sestavljanju lestvice pomembno celotno panogo umestit v kontekst.

Lepo je met tako lestvico, poznam razne natege iz prevajalskih krogov. Še vedno pa menim, da je potrebno upoštevat več faktorjev, ne samo, kaj si nekdo predstavlja kot fer plačo.

LP
osti
Če polžu ukradejo hišico, ... a je nag ali brezdomec?

yeti ::

"Če se bo v Sloveniji standard znižal, potem bo kupna moč padla, ne bo več denarja za programe in razne druge, bolj pomembne zadeve."

mhm. in točno to se dogaja z ustvarjanjem samo treh plačilnih razredov, ki si ga je privoščila sedanja vlada; razbremenitev spodnjega in zgornjega sloja, ter prenos razlike na srednji sloj sesuje kupno moč tega, ravno njegova kupna moc pa je drzala slovenijo po konci do te mere da imamo tisoče preprodajalcev. tole bo še zabavno. (barabe, vsa leta sem dobil pri dohodnini denar nazaj, letos pa sem plačal 30 jurjev...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

cendof ::

Prav zanimivo je prebirati to temo... Vednar pa se mi zdi, da ene stvari ne razumete najbolje. Plače 300k, 400k, 1/2M in še več so "prisotne" v Sloveniji, tudi v ITju, vendar pa se je potrebno zavedati, da so bolj izjeme kot pravilo. Namreč vse se prične in zaključi pri "vijakih", kot jaz temu pravim. Slab je glavni vir denarja to pa je industrija, saj od "Oken" se ne da živeti, za življenje ljudje rabimo hrano in druge pripomočke. "Okna" ... nimam v mislih samo Billa Gatesa.
Verjetno se bo našel nekdo ali morda celo večina v tej temi, ki mi bo nasprotovala, vendar pa iz mojih izkušenj (res, da jih ni kaj več kot 6 let) vidim, kako težko je v "pravi" industriji narediti izdelek, ga prodati in seveda zaslužiti, da prilezemo na plače 200k do skoraj virtualnih 300k SIT. Žaj je to slovenska realnost. Kot sem pa rekel so izjeme!!!

yeti ::

cendof: ja, to je to. zanimivo, da so ljudje z malo vec kilometrine enakega misljenja, nekateri pa sanjajo in sanjajo o bajnih zaslužkih.

Uporabnik ::

Zanimivo je tudi to, da ko sem jaz iskal programeja za php, ga sploh ni bilo za dobit, pa še tisti ki so se javili so bili večinoma neresni. Sedaj ga iščem za nekaj drugega, pa nobenega ne zanima dodaten zaslužek.

http://slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=243393#neprebrano

hash ::

cendof:
Tisti, ki znajo in si upajo bodo uspeli...je pa prevec takih ki si ne upa in pa prevec nesposobnih(poglej kaj sem nasel par dni nazaj pod najdi.si novosti - link...)
V Sloveniji je problem da vecina isce samo najlazjo pot(za vecino to pomeni cimmanj ucenja in potem iskanje sluzbe), nobeden niti ne pomisli da bi probal z svojim startupom, uspesne zgodbe iz USA so tukaj le mit(pa ceprav ravno ta cas poteka web 2.0 boom :) )

Jaz bom sigurno probal z startupom. Kmalu.
Of all the things I have lost I miss my mind the most.

destiny ::

Hash: hehe, res professional web design na linku...

Red_Mamba ::

uporabnik: dobri programerji imajo ponavadi toliko dela, da se nimajo časa jajčkat za drobiž okoli kot "dodaten" zaslužek. Toliko kot je pa njihovo znanje vredno je pa redko kdo pripravljen plačat, zato se raje držijo večjih(beri resnejših) in bolje plačanih projektov :D
Ker kot sem že enkrat nekje na enem forumu napisal v podobni debati. Za 1000SIT/uro jaz niti svojega računalnika ne vklopim, kaj šele da se spravim kodo pisat.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

hash ::

destiny: da ne bo pomote, link, sem dal kot primer *obupne* strani.
Of all the things I have lost I miss my mind the most.

cendof ::

hash:

Preberi moje pisanje še enkrat. Take plače so prisotne, vendar je programerjev vsak dan več, zato je tudi konkurenca večja. Sam sicer nisem super programer, predvsem pa se ne ukvarjam z raznimi PHPji, C#, ASPji,... ampak se predvsem ukvarjam s Cjem in C++ (VS, BB) ter s programiranjem mikrokrmilnikov. Sem se pa v življenju ukvarjal tudi z bazami podatkov (Access, dBase, Informix), čeprav sem sedaj zaplaval povsem v druge vode, vendar pa baze rabmi tudi sedaj, čeprav ne v takem obsegu.
Vse se tako ali tako prične in zaključi pri dnarju. Poglej, saj, ko doštudiraš imaš veliko težavo dobiti pametno službo, saj imajo vsi študentje pred tabo prednost-pa a znajo tolk kot ti al pa ne. Zato sem tudi sam imel redne/neredne zaposlitve preko študenta. Če končaš recimo FRI, FE moraš kar nekaj vanj vložit. Vendar je potem velika težava, ker če hočeš službo, potem boš delal "za drobiž", kar pomeni danes recimo 750 -> 1000 EUR neto - recimo plače inženirja v industriji. Še enkrat naj omenim, da govorim splošno - so izjeme. Mislim, da je stvar tega topic-a bolj splošnost in ne tistih nekaj (ki jim povsem privoščim), ki imajo fajn plače, vendar pa tudi fajn delajo - čeprav tudi mi z nižjimi fajn delamo.

Glede iti na svoje...se povsem strinjam. Vendar pa je danes za zaćetek "na svoje" potrebno še marsikaj več, kot le prižgati računalnik. V mojem primeru bi rabil kar nekaj začetnega kapitala, vendar ga nimam. So krediti, sam ... ja, težko je vse postaviti na kocko... priznam. Morda pa čez nekaj let, sedaj ne, ampak razmišlajm o tem.
««
3 / 357
»»