» »

Česa se boji Striček Sam?

Česa se boji Striček Sam?

The inquirer - Resnica. Tako močno orožje, tako dobro sredstvo izsiljevanja, po drugi strani pa veliko breme, če jo je potrebno držati zase. Resnica, ki je sodobna družba skoraj ne pozna več v pravem pomenu besede in resnica, ki jo ustvarajo (po novem tudi pri nas od vlad nadzorovani) mediji. In resnica, ki pride od "malih" ljudi, ki so in medias res. Takšnih resnic se boji tudi ameriška vojska.

Kot poročajo pri Poizvedovalcu, so vrhovi ameriške vojske ugotovili, da blogi njihovih vojakov na kriznih žariščih rahlo odstopajo od "resnice", ki jo ostalemu svetu prikazujejo mediji. Kot poročajo, je v teh zapiskih možno prebrati, da vse le ni črno-belo, preko blogov pa naj bi prišle na dan tudi informacije zaupne narave. Da bi preprečili izdajanje informacij, pomembnih za državno varnost, so pri vojski sprejeli odlok, ki terja, da informacije, ki jih v javnost pošljejo njeni uslužbenci, prestanejo preverjanje primernosti. Vsekakor, zelo demokratično...

Novica (razmišljanje) je zgolj informativne narave, zato avtor od bralcev pričakuje določeno stopnjo inteligence, kar v preprostem jeziku pomeni odsotnost prepira o ameriški politiki v komentarjih na novico...

56 komentarjev

«
1
2

Jaka83 ::

USA - The land of democracy
"We are winning the war against terrorism/Iraq."

zee ::

kot v posmeh demokratizaciji Iraka ...

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

upirna ::

Vojska je vojska. Normalno, da bodo poskušali preprečiti uhajanje informacij. Pa naj bo to amriška, uzbekistanska, francoska, nemška ali pa slovenska.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

CWIZO ::

Če bodo to uvedel, potem so posredno priznal, da lažejo folku.
Sam večina folka, bo to itq ignorirala.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Azrael ::

Bolj zanimivo se mi zdi, da so take stvari sploh dovoljevali. Sploh vojska, ki že po definiciji ni in tudi ne more biti najbolj demokratična stvar na svetu.

Tudi pri nas imajo v premnogih podjetjih v pogodbah o zaposlitvi klavzule, ki prepovedujejo izdajanje vseh informacij pridobljenih na delovnem mestu in je tako početje označeno kot hujša kršitev delovnih obveznosti. Velja za vse, od čistilke dalje.

Torej lahko razširim vprašanje, kaj se bojijo delodajalci ?

Edit:typo
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

drejc ::

V vojski ni demokracije, je samo stroga hierarhija. :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Ales ::

Eh, to nikakor ne gre enačiti, četudi ima neke skupne točke. Podjetje je zasebna organizacija, ima zelo ozek in omejen družben in političen pomen, vojska je državna organizacija, ki ima zelo širok družben in političen pomen. Multinacionalke so seveda nekaj drugega, zato so tudi obravnavane s posebnimi zakoni.

Evidentno je, da delodajalce skrbi razkritje občutljivih informacij konkurenci. Vojsko sigurno prav tako skrbi rezkritje informacij "konkurenci", to je vsekakor primerljivo. Drugi aspekti pa niso primerjlivi.

V podjetju z nikakršno pogodbe ne morejo preprečiti razkritje nelegalnih postopkov oz. dejanj podjetja, niti ti ne morejo kakorkoli omejevati drugih zakonskih pravic, ki jih imaš kot državljan. Tudi če bi skušali, je to pred zakonom nično. V vojski pa...

...je ravno tako pred zakonom nično, praksa je pa drugo. Veliko teže je nadzorovati razkritje določene občutljive informacije, če se jo loti predstavnik civilne družbe, pa tudi če je njegov vir sama vojska. Za lažji nadzor je torej potrebno čim bolj omejiti pretok informacij iz vojske navzven ter morebitne napake obravnavati brez veliko pompa.

Zakaj bi državljani "zmotno" glasovali na prihodnjih volitvah, bolje je, da nimajo dostopa do informacij... si misli oblast. Razlika med "demokracijo" in demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

G-man ::

Heh, normalno je, ampak, resnica prevlada... Sem ravnokar bral ene par takih blogov... Ni lepo tam dol tistim fantom...

upirna ::

Najbrž jim res ni lepo tam doli. Sam najslabše kar bi lahko Američani naredili, bi bil odhod iz Iraka. Potem bi res zavladal kaos.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

drejc ::

Ni lepo tam dol tistim fantom...


A bi jim mogl bit al kaj? Vojska je pač biznis, in morš prčakvat (če si v njeni službi), da ne boš vedno na training campih pa vajah.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

Airskull ::

Tukaj se ne gre samo za podatke zaupne narave ampak recimo tudi:
Leonard Clark, a National Guardsman, was demoted to private after he had written entries describing the company's commander as a "glory seeker" and the battalion sergeant major an "inhuman monster". His last entry detailed how his fellow soldiers were becoming opposed to the US operation in Iraq.

Preprosto gre za politično potezo s katero hočejo preprečiti upad javne podpore.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

Daedalus ::

Vojska ni demokratična ustanova. Pravila sodelovanja so znana, če ne preneseš dogajanja ali pa se ne zmoreš pokoriti pravilom - odjebeš. Simple as that. In tudi popolnoma razumljivo je, da bojo poskušali zavarovati svoj ugled v javnosti, še bolj razumljivo pa je, da ne bojo dopuščali objavljanja tajnih/občutljivih podatkov. Če pa komu v ZDA glede vojske kaj ne paše, pa naj teži tistim, ki vojsko nadzorujejo. In en vojak nima kaj razglašati v javnosti, kar si misli o svojih nadrejenih. Pa naj kdo od vas proba odpret kak blog in naj na njem popluva šefa. Kaj se bote pa takrat drli, ko bote ostali brez službe? Da ni demokracije?

Wiki o demokraciji. Bodite pozorni na form of government.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Balandeque ::

Včasih pa res strmim nad vašimi izjavami. Pravica vojaka, da v blogu razlaga za katerim vogalom v Bagdadu je skrita samohodka, je pač omejena s pravico tistega, ki bo zato fasal sovražnikovo kroglo. That simple in demokratično. Tudi naša ustava pravi tako nekako.
Drugič. Države v vojni pač suspendirajo nekatere človekove pravice. In spet, tudi naša ustava ima tako določbo. Zelo me čudi, da pisci gornjih čudenj nimajo niti malo občutka kakšna organizacija je vojska in kako mora postopati, da je njeno delovanje vsaj približno optimalno, t. j. čimmanj mrtvih na svoji strani. Demokracija je samo toliko napredovala, da danes ne greš za tako izdajo več takoj pred zid, ampak sedet. No, v Rusiji in Franciji morda še danes pred zid. Ampak o tem nič ne piše na forumih, bolj v knjigah in arhivih - in tega pač ni. Ja, države tudi vohunijo, čeprav je prostizakonito in nedemokratično. Ampak je praktično, ker bo to vedno nekdo počel in zato rešuje zagate in življenja. Niste vedeli?
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Jaka83 ::

Ni tolk problem, da se čudimo zakaj vojak ne sme pisat kar hoče, ampak zato, da ameriška vlada skriva resnico javnosti.

poweroff ::

Ni tolk problem, da se čudimo zakaj vojak ne sme pisat kar hoče, ampak zato, da ameriška vlada skriva resnico javnosti.
Haha, šala stoletja. A si mislil, da ameriška (ali katerakoli) vlada kadar je v škripcih ali v vojni pa govori resnico???

Hja, Amerika - kakorkoli smo nekateri kritični do nje - se od Slovenije in na žalost tudi večine Evrope razlikuje v eni pomembni stvari. In sicer po tem, da imajo tam ljudje veliko večji občutek za pravičnost in svobodo govora, kot na tej strani Atlantika. Zato razne svinjarije v Ameriki slej ko prej pridejo na dan (Watergate, laži o WMD v Iraku,...). V kakšni Rusiji ne bi prišle nikoli (oziroma bi se govorice končale nekje v Sibiriji), v marsikateri evropski državi pa so ljudje sicer mnenja, da nekaj že ni prav, ampak "proti lastni državi pa že ne smeš govoriti". In tako razne zadeve pridejo na dan samo če ima kdo kakšen interes sprožiti afero, zaradi "resnice in pravice" pa večinoma ne. V ZDA je zadeva malce drugačna. To je treba Ameriki kar lepo priznati.


Kar hočem povedati je tole: seveda so pravila jasna. Ampak tudi navaden vojak ve, da če njegov poveljnik sistematično ukazuje pobijati civiliste, če se večkrat uporablja prepovedano kemično orožje, itd., da to ni v redu. In v tem primeru pač jebeš nelegitimna pravila in zadevo obelodaniš. In Američani razmišljajo tako v velikem odstotku. Rusi bi bili tiho, kakšni francoski vojaki verjetno tudi, Američani pa ne. Slej ko prej se najde kdo, ki zadevo spravi v javnost. In slej ko prej mediji zadevo pograbijo (drugače kot pri nas).

Zato bodo pač vojaki začeli uporabljati razne anonimizacijske mehanizme in razne TCP-over-HTTP/SSH/Skype/Whatever tunelling tehnike. Tiho pa ne bodo. Po eni strani se bo torej vojska zapičila v te sisteme in jih skušala preganjati, po drugi strani pa se bodo ti sistemi pričeli še bolj razvijati. Ampak preganjanje ne bo uspešno. Razvijalci teh sistemov se vedno lahko sklicujejo na 1. Amandma, predvsem pa poudarjajo, da so ti sistemi predvsem namenjeni za Kitajce in proti njihovi nedemokratični vladi.
sudo poweroff

Jaka83 ::

Lej, sej ne pravim da ne bi smel prikrivat kaj se dogaja, sam naj ne govorijo neresnic. Laž je hujša kot molčanje.

Looooooka ::

odsotnost prepira o ameriški politiki v komentarjih na novico
in zadn stavk v "novici" ni cist nc osebnemu mnenju,ki bi ga zagovorniki ameriske politike lahko vzel osebno a ne.
get real.
jasno da bo kreganje =)

Looooooka ::

v bistvu je to kar dela amerika cist fino.
se par let bushizma pa se bo pol najdu en clovk,ki jim bo pokazu kaj so v 10 letih vse izgubil...in pol bojo mel krizo in bojo pustil svet pr miru.
tko da naj se kr cenzurirajo...ker ce majo njihovi voditelji 5 scepcev soli v glavi pol verjetn vejo da tej njihovi resnici sam se americani verjamejo....ostal del sveta mislm da lepo ve komu je treba verjet.
pa tisti komentarji o vojski...tlele se ne bojijo zgubljanja informacij,ker mislm da noben vojak tm ni tok neumn da bo su izdajat informacije,ki bi jih ogrozale ampak se bl bojijo moznosti,da bo spet vn prsl vse kar skrivajo...recimo dejstvo da zgubljajo vojno in da je sploh niso zmagal...se kksno dejstvo da mogoce se koga tm dol mucijo, skratka vso resnico,ki jo Bush doma skriva in rise americanom slikco o zmagi dobrega nad zlom...nad darilom demokracije iracanom...nad mirom,ki v kerem naj bi zdej uzival...itd etc.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

poweroff ::

ostal del sveta mislm da lepo ve komu je treba verjet.
Nisem prepričan. Kajne Thomas?

Sicer pa ne gre le za laganje, gre predvsem za zmolčevanje dogodkov. Ne-dogodki so tiste stari, ki jih na CNN nikoli ne bomo videli. Po drugi strani pa imamo prenapihovanje dogodkov. Primer: Cunami je kao dogodek leta, potresa v Afgaistanu se pa noben niti ne spomni.
sudo poweroff

Thomas ::

> potresa v Afgaistanu se pa noben niti ne spomni.

Jest se ga komaj. Baje je nekje okol Kandaharja bilo porušenih par bajt, marca ali aprila enkrat. Kolikor se spomnim na pamet.

Še potres v Pakistanu ročno zamešajo z nekim drugim, v Afganistanu. >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

če temu kar je v iraku trenutno sploh smemo rečt ameriška vojska. to so bolj kot ne ameriški rezervisit, ki so drugače sedeli doma in prejemali fat paycheck (OK v realnosti je malce drugače - ampak so to še vedno vikend vojaki) potem pa pridejo na bojišče, kjer jih po kakšni napaki, ki bi lahko cel vod stala glavo, poveljnik ozmerja kot cucke in nato gredo mali fanki jokat svojim mamam preko blogov. V času prave vojske v iraku je bilo skoraj ziher več svinjarije, pa ni nihče niti pisnu, pravi vojaki vejo, da piskat proti svojim je slabo - dokler niso zares slabi - če bi bila uporaba kemičnih orožij prosti civilom, bi se to tdu drugje slišalo na vlko
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

mathjazz ::

"(po novem tudi pri nas od vlad nadzorovani) mediji" -> to izjavo bi jaz kandidiral za strel v prazno leta 2005 :-)
www.getfirefox.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mathjazz ()

upirna ::

->v bistvu je to kar dela amerika cist fino.
se par let bushizma pa se bo pol najdu en clovk,ki jim bo pokazu kaj so v 10 letih vse izgubil...in pol bojo mel krizo in bojo pustil svet pr miru.
tko da naj se kr cenzurirajo...ker ce majo njihovi voditelji 5 scepcev soli v glavi pol verjetn vejo da tej njihovi resnici sam se americani verjamejo....ostal del sveta mislm da lepo ve komu je treba verjet.
pa tisti komentarji o vojski...tlele se ne bojijo zgubljanja informacij,ker mislm da noben vojak tm ni tok neumn da bo su izdajat informacije,ki bi jih ogrozale ampak se bl bojijo moznosti,da bo spet vn prsl vse kar skrivajo...recimo dejstvo da zgubljajo vojno in da je sploh niso zmagal...se kksno dejstvo da mogoce se koga tm dol mucijo, skratka vso resnico,ki jo Bush doma skriva in rise americanom slikco o zmagi dobrega nad zlom...nad darilom demokracije iracanom...nad mirom,ki v kerem naj bi zdej uzival...itd etc.


Kaj naj ti rečem? Tvoje lastne besede so ironija vsebini, ki jo hočeš povedati. Govoriš, kako nekdo skrbi le za svoje interese, kako je naravnost sovražen do ostalega sveta, a iz tvojih besed je čututi močno maščevalost in privoščljiv neuspeh. Ali vendar misliš, da pripadaš, če uporabim kar tvoje besede, ostalemu verdostojnemu svetu?

Ker vem, da boš ugovarjal mojim utemeljenim trditvam, ti bom razčlenil tvoje besedilo:
->in pol bojo mel krizo in bojo pustil svet pr miru.
Res misliš, da je prav da Amerika, kot največja predstavnica zahodnega, razvitega, sveta pusti ostali svet? Res misliš, da je prav da ne posreduje na kriznih žariščih? Res misliš, da je prav da ne vlaga več kapitala v vzhodne azijske trge?

->tko da naj se kr cenzurirajo...
Kot je že Matthai razložil - ne gre za cenzuro. Gre za zamolčevanje s strani uradne politike. V tej izjavi vidim tudi dvoličnost, kajti ne vem če ti je ravno v interesu da zahod zapusti Irak (kar bi se ob intenzivnem medijskem poročanju o vsaki žrtvi posebej nedvomno moralo zgoditi zaradi notranjih pritiskov)?

->ostal del sveta mislm da lepo ve komu je treba verjet
Svet je črno-bel. Ta tvoja izjava dokazuje izredno široko razmišljanje.

->recimo dejstvo da zgubljajo vojno in da je sploh niso zmagal...
Kot sem že rekel - svet je v barvah. Na nekaterih področjih se zmaguje (volitve, vedno močnejša iraška vojska, razmere se počasi izboljšujejo), nekatere pa ne napredujejo oz. zelo izgubljajo (boj proti upornikom).

->rise americanom slikco o zmagi dobrega nad zlom...
To, kar Bush govori je nekaj najbolj normalnega. Ko si v vojni, verjetno govoriš da izgubljaš in da ni več poti nazaj. Bush je pokazal, da ima vendarle nekaj v možganih, saj noče kar odstraniti vojske iz Iraka.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Smorny ::

Američani sploh ne sledijo novicam, ne domačim, ne tujim. Zda se bojijo torej uhajanja informacij v tujino, kjer folk malo bolj aktivno spremlja dogajanje doma in po svetu.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

upirna ::

->Američani sploh ne sledijo novicam, ne domačim, ne tujim.

Verjetno ni veliko več zagrizenih Evropejcev, ki spremljajo aktualno dogajanje, kot jih je v Ameriki. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Jaka83 ::

Sam odstotek je pa večji. :D

marS ::

jebi ga - internet in vse te tehnologije so dvorezen meč: v začetku napada na iraq sem bral neke bloge kjer so vsi vse poveličeval, na enem sem bral da so tut neke projektile prek chata usmerjal(????),
:D zdej jim gre pa slabo, pa v blogih natanko to pišejo - da jim gre slabo, da majo vsega poln k**** in da hočejo domov k mami.
Nekaj časa pa so rabli da so pogruntal da pa to nikakor ni dobro ne za moralo ne za politiko ne za predstavo v javnosti.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Thomas ::

Soldier velesile nima kaj jokat. Niti dvomiti v odločitve vrhovnega poveljstva.

Vrhovnega poveljnika smejo po volji zajebavat vsi drugi. Navsezadnje in zares - na volitvah.

Komur to ni jasno ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Smorny ::

Kolkor je meni znano obstaja razumen dvom ali nekaj takega, ko lahko vojak razreši obveznosti svojega nadrejenega. Če se to uporablja v praksi pa je druga zgodba.
Če se bi se vedno čakalo na volitve, potem lahko "vrhovni poveljnik" naredi veliko pi*darije za narod in še več $ osebnih koristi v teh 4-5 letih. Na svetu je treba samo en režim strmoglaviti... >:D
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Thomas ::

Volitve so vsak prvi torek, po prvem ponedeljku v novembru, na prestopno leto.

Tiste, ki bi radi naredili kakšno "optimizacijo" tega, pa lovijo kot teroriste.

Nimam nič proti. Držim z njimi. Sej itak veš to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Še nekaj, ni bilo rečeno, da vojaki ne smejo pisati, smejo vendar mora napisano nekdo odobriti. Pri takem pisanju marsikdo pove več kot je pametno, tudi domišljijski spisi ali golo nakladanje, lahko uniči dolgotrajno načrtovano akcijo ali povzroči smrt ali izgubo vojakov. Kaj takega pa nobeden noče, ne vojska, še manj javnost.

Me niti najman ne čudi, da vojakom gledajo pod prste, kaj objavijo v javnosti, to je povsem normalna stvar.

Ampak, če jim do sedaj niso, to edino pomeni, da vojska res ni počela kakšnih hujših svinjarij.
Nekoč je bil Slo-tech.

MaKjaVelli ::

The draft is white people
sending black people
to make war on the yellow people
to defend land they stole
from the red people

poweroff ::

Thomas: Še potres v Pakistanu ročno zamešajo z nekim drugim, v Afganistanu.
No evo, še jaz sam sem primer kako deluje manipulacija na ljudi. :D

Soldier velesile nima kaj jokat. Niti dvomiti v odločitve vrhovnega poveljstva.
Zakaj gredo pa potem Gotovina, Karađić in Mladić v Haag? Oni so samo ubogali ukaze vrhovnega poveljnika - in nič dvomili.

Se pa strinjam - v vojski se ne sme preveč razpravljati. Ampak vojni zločin ima vsakdo pravico obelodaniti. Remember May Lai?
sudo poweroff

Thomas ::

Kaj narediti, ko ti ukažejo vojni zločin?

Nič, presodiš opcije in narediš kot misliš, da je najbolj prav. Če si zaradi tega ob glavo, si pač ob glavo. V vojni je to stalno in znatno tveganje. Granata morda mimogrede, ali ustrelitev zaradi dezerterstva ... po zgledu atentatorjev na Hitlerja, ali življenje z zavestjo, da si naredil nekaj GROZNEGA - tvoja izbira. Določitev, če hočeš.

Mladić je sklenil, da ne bo on ob glavo, ko je izvršil pokol v Srebrenici. Če bi ga odklonil, bi najbrž preživel. Zagotovo pa kateri od njegovih podrejenih ne bi, če bi rekel, da se ne bo šel genocida.

Samo ... niso šli to pot, zdej so zločinci, da se reče! V očeh mnogih pa še vedno heroji, ki ne bodo videli niti udobnih arestov Haaga. Tako kot jih pa vidi Gotovina, čeprav je skušal preprečevati excese. Ampak ... tudi to je usoda poklicnega vojaka.


Tako da razumem te vojake, ki šimfajo vojno, ja. Je pa še druga plat seveda. Blogi tistih Arabcev, ki jih drugi Arabci razstreljujejo z avtobombami. Ker so tam Američani. Če ne bi bilo Američanov, bi jih lepo po tastarem tenstali in v večjih količinah. Sadam stil. Blogov sicer v teh primerih ni.

--------------------

Daj vse trplenje človeštva na en velik kup in ga reduciraj tako, da kupa najhitreje zmankuje! Da ga predvsem ne večaš, pa da ga najhitreje manjaš, kar mogoče.

To je IMO možno edinole tako, da se cel svet modernizira in globalizira.

Pa še potem ostane ogromen del pogorja Bolečine nedotaknjenega. To lahko z jutrišnjimi ultratehnologijami. Do takrat pa bo, kot pač je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Smorny ::

Soldier velesile nima kaj jokat. Niti dvomiti v odločitve vrhovnega poveljstva.


Kako gre to skupaj z zgoraj napisanim?
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Thomas ::

Komot gre. Uboga ali se ustreli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Smorny ::

V konkretnih primerih ni nikoli to tako črno-belo (edino govedo spada tu notri). Sploh brezvezna debata, ker ne boš ne ti, ne jaz v taki situaciji. Na dejanje nekega vojaka ali poveljnika (ali kogarkoli pač) pa ta debata ne seže, sploh ljudje pod stresom včasih reagiramo neracionalno. Zgolj en banalen primer: ugrabijo ti hči, od tebe zahtevajo, da v zameno za njeno življenje eksekutiraš 3 naključne ljudi. Časa nimaš. Najdi mi človeka, ki bi žrtvoval raje 1 življenje in 3 ohranil. :\
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Thomas ::

Sej nimam jest problemov z njihovimi problemi. Jest pravim, da jih razumem.

Ni pa nujno, da jih vedno tudi občudujem.

Kdor nosi uniformo, naj prej prebere, kaj piše v pogodbi.

Zdej se bo petelinu z našitki, potem se bo pa jokal, ker ga korporal sili pucat skrete. Smešno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

klemen22 ::

Poglejte vojska je služba. Bi vam delodajalec v nekem npr. računalniškem podjetju dovolil da mu odnašate informacije drugam. Se mi zdi da ne. Isto je to pri vojski. Popolnoma razumljiva odločitev kar z demokracijo nima veze.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

G-man ::

A bi jim mogl bit al kaj? Vojska je pač biznis, in morš prčakvat (če si v njeni službi), da ne boš vedno na training campih pa vajah.


Očitno bi moral bolj definirat, kaj sem mislil. Npr. to da najmogočnejša vojska na svetu ne dobavlja hrane svojim vojakom na fronti, obenem pa imajo v svojih bednih prebivališčih laptope pa PS2-je itd. Absurdnost brez primere.

Pa ne pozabimo, kaj je rekel Dick Cheney (ali Rumsfeld), ko je vojak potarnal, da mora iskat rezervne dele po smetiščih. Pa bloger, ki je pisal o svojem častihlepnem psihopatskem poveljniku, kaj reši več ljudi tu, resnica ali prikrivanje le te?

darkolord ::

klemen22: Kaj pa če bi ta delodajalec na ves glas razglašal, kako se zaposleni Klemen pri njih počuti dobro in vse, v resnici pa šef stoji z bičem za tabo in te malo ošvrkne vsakič ko se ustaviš za več kot 5 sekund?

upirna ::

->Očitno bi moral bolj definirat, kaj sem mislil. Npr. to da najmogočnejša vojska na svetu ne dobavlja hrane svojim vojakom na fronti, obenem pa imajo v svojih bednih prebivališčih laptope pa PS2-je itd. Absurdnost brez primere.

Verjeto jim je kdo onemogočil dobavo. Se ti ne zdi? :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

G-man ::

To že, ampak absurdno je ne glede na to.

upirna ::

Jah, to se dogaja - najbolj žalostno od vsega je da nekateri prav privoščijo Američanom neuspeh (bolj ali manj skrito) in naši mediji skorajda z veseljem oznananjajo kako v Iraku umirajo ljudje.

Na mesto, da bi vsaj poskusili konkretno pomagati urediti razmere se povprečen Evropejec zavzema, da naj bodo kar drugi na "minskem" polju - samo naši ne. To mišljenje je zelo egoistično in če Američanom ne uspe na koncu rešiti situacije smo v hudih težavah. No upajmo, da bomo na koncu vendarle dobili močan, demokratičen Irak kot enega izmed nosilcev stabilnosti regije.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Jst ::

Vsi, ki smo opozarjali že pred začetkom vojne na težave pri osvajanju iraka, smo bili označeni za komuniste, antiglobaliste, zelene, mirovnike... Potem, ko so se točno te težave, na katere smo opozarjali, začele pojavljati, nas obtožujete, da "jim" ne privoščimo uspeha. In če jim ne uspe dokončati svojega dela (buh ne daj), boste obtožili nas, češ da smo mi krivi za neuspeh.

Očitno vam je PR stroj ameriške administracije opral možgane.

Thomas ::

Seveda ste opozarjali na težave. Seveda ste glede tega imeli ene 10% prav. Govorili ste o milijonskih žrtvah in tako naprej.

Seveda imate ideološki pakt z "uporniki" še sklenjen. Če vam ni uspelo obdržati stranke BAAS in Sadama na oblasti, še vedno upate na neko "avtohtono" in "nezahodno rešitev".

Begunce iz takega "avtohtonega" Iraka boste še naprej sprejemali - kaj pa hočete - v milijonih in jih lep del ne boste niti asimilirali. Da se bodo lahko šli "predmestno gverilo".

Vsaj tak je načrt Komiterne za izpeljavo antikapitalistične revolucije, kolikor jest razumem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

upirna ::

Jst, torej bi ti podprl osvajanje Iraka če bi vedel, da bo šlo na zelo lahek način?

Jaz se v Sloveniji ne morem izogniti občutku, da so bili nekateri proti vojni predvsem zaradi Amerike same. Osebno ne morem verjeti da so Slovenci tako močni pacifisti - na eno izmed anket rtvslo.si so odgovorili, da svet lahko Afriki pomaga predvsem z vojaško odstranitvijo diktatorjev.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

Jst ::

Za nekatere je višek demokracije laganje svetovni javnosti, javno priznanje kršenje zakonov, uporaba prepovedanih WMD kemičnih orožij, mučenje zapornikov... Vse te atribute imajo tako "uporniki, s katerimi imamo sklenjen pakt" kot "demokratorji". Po vaših zaslugah je demokracija je le še lepa beseda zapisana v ustavi.

Thomas ::

> Po vaših zaslugah je demokracija je le še lepa beseda zapisana v ustavi.

Se pravi, samo odpravljiva formalnost? Zdej razlike med šerijami in demokracijami ni več in zate naj se zaradi ljubega miru, predamo mulam, našim novim gospodarjem?

A tko misliš?

V resnici demokracije napredujejo dalje, džamaherije so pa vukojebine še naprej. Tudi ko jim hoče kdo pomagat, ne gre zlahka.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM uvaja Linux na namizja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
142807 (2732) A. Smith
»

Povratek Peltierjevih elementov?

Oddelek: Novice / Procesorji
112402 (2402) TribesMan
»

Zaščiteni CD-ji? Ste prepričani?

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
142467 (2467) bradek
»

Finci bodo povezovali Irak

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
62509 (2509) frenk
»

Kitajci bodo iskali po domače

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
52273 (2273) Ziga Dolhar

Več podobnih tem