» »

navijanje starih grafik

navijanje starih grafik

HyperGL ::

sprašujem se ali je možno stare grafične kej navijat... zavedam se, da ne bom imel nič od tega... ampak se še ne upam navit nove GF6800GT, in bi tačas raje prakticiral malo na dveh starih karticah... S3 Savage4 8MB rama... in Radeon VE/7000 32MB rama...

nekaj programčkov sem najdu... sam... malo mi je čudno, kr ni možno dobit temperatur jedra ali rama... sklepam da ni senzorjev... ampak... a obstaja kak programček, ki bi nekak to približno (ne rabim točnih rezultatov) izračunal... nevem... glede na voltažo, pa hitrost... kej podobnega...

kdo ve za kej takega?

PS: trenutno uporablja powerstrip programček za navijanje... ne potrebuje driverjev kr se sporazumeva direktno z grafiko in biosom... tko da se mi zdi kul... sam... je ta težava, kr ne vem do kakšne meje se da it... :)

na S3 naprimer ni niti heatsinka... in ali je jedro na 90MHZ ali na 115... je vedno isto VREL :)

MyName ::

Termo sond ni. Na Savage-a daj gori kak star P1/2 cooler s termalno pasto im malo sekundnega lepila in lepo pojdi navijat, na radeončka pa nareži kak star P1/2 cooler in ga na enak način napopi na rame.
Abit IP35 E, Intel dual E2180 @ 10x340MHz daily, 10x400Mhz max
2x Supertalent 6400 @510MHz cl5,5,5,15
ATI Radeon HD 3850 @720/920Mhz

Jackal ::

Senzorji temperature na rafičnih karticah so bolj nova pogruntavščina - v preteklosti ni bilo potrebe zanje.

Mejo svojih starih grafičnih kartic pa ugotoviš tako, da sprobavaš navija lepo počasi po korakih. Če boš navil preveč se bodo pojavile razne pikice na ekranu (preveč navit ram), če boš pa preveč navil jedro bo pa slika enostavno "zmrznila". Korak pred takšno situacijo pa je maksimum.

HyperGL ::

mega... imam en vent, ki je bil do zdej na AMD Thunderbirdu 1200... dvojni ventilator 5cm premera... aluminijasta rebra... narezal bi ga na pol... in ga prilepu na jedro ene teh dveh kartic... vrjetno na radeona, ki sklepam ima večje sposobnosti najvijanja kot tista Savage... problem je le ta, da nimam nobenga heatsinka za nalepit na rame... ah... saj ga iščem... :)

u glawnem... tnx... a priporočate kak programček za navijanje?
ali kakšnega za testiranje?

za radeona sm najdel RadeonTweaker... dovolj preprosto za easy navijanje in dovolj napreden za hard navijanje in spreminjanje parametrov... imel kdo? mnenje?

za savage pa še nisem najdel nič! :(

sirotka ::

savage se navija s power stripom...ki ga že imaš. Sj to je dost za testerat:) Drugač pasi preber kak review o gf6800 in tam ponavadi piše tud za Ocjjat.

HyperGL ::

sirotka... tnx ampak vseeno vsaj eno leto ne bom OC-jal 6800... ker ne igram igric z njo... trenutno je modana v quadro in jo uporabljam le v resne namene... in je zaekrat čisto dovolj to kar mi nudi... bi pa se rad kej naučil glede oc-janja in se zato ubadam raje s starejšimi karticami... in mi je večji izziv pripravit starejšo kartico do tega da bo bolje delala kot pa novejše... :)

MyName ::

Za RAMsinke sem že napisu da kak star hladilnik ražagaj :)
Abit IP35 E, Intel dual E2180 @ 10x340MHz daily, 10x400Mhz max
2x Supertalent 6400 @510MHz cl5,5,5,15
ATI Radeon HD 3850 @720/920Mhz

Azrael ::

Sekundno lepilo ti odsvetujem, nekatera lepila te vrste so zelo agresivna (ne vsa) in lahko uničijo chipe in bakrene povezave. So nekateri uporabniki tu na forumu že imeli tako "srečo".

Je pa tako, ne z eno ne z drugo kartico ne boš prehitel GF6800:D. Nekaj MHz bo že šlo, ampak lepo počasi z majhnimi koraki. S hlajenjem tudi ni treba pretiravati, ker se zadeve ne grejejo pretirano.

Pravzaprav boš videl (čutil), da ni posebnih razlik v temperaturi med OC in default, ampak tisti GPUji in RAMi enostavno ne zvozijo kaj dosti višjih frekvenc od nazivnih, brez napak, čeprav temperatura sploh ni problem.

Npr, moja R7000 gre višje samo za nekaj MHz, gretje jasno ni problem.
Nekoč je bil Slo-tech.

HyperGL ::

azrael... kirega R7000 pa imaš? 32MB al 64? jst mam čist prvo varjanto...

zakaj pa se pojavijo potem artefakti, če ni temperatura problem?
vem, da je ta informacija čisto neuporabna pri oc-janju... sam me zanima kaj je tisto kar "bremza" grafiko...

kr za primer... v radeontweakerju je možno drsnik za OC privlečt do 359MHz... default pa imam 183 za GPU in za RAM... kaj pa ti Azrael?
dejmo rečt... da privlečem čez 200MHz (da ne rečem max.)... kaj bi se zgodilo? GPU bi vrjetno se tkoj skuril... tudi če bi blo vodno hlajenje gor? ali celo vodik? ja vem... to že mal fantaziram... sam me zanima kako to deluje... :)

recimo Savage4... sm dvignu za celih 10MHz... (mislim da tud 15 sam ne bi rad se lagal...) in ni blo napak na monitorju... pregrevanje pa je ostalo isto... btw... savage nima nič za hlajenje... ne heatsinka ne venta... radeon pa ima samo anodiziran alu heatsink črne barve (64MB varjanta ima zelenega ne?) na GPU...

PS:zdej si rišem na papir načrt za home made "silencer", da bi z enim ventom nad GPU-jem hladil tudi rame... bom objavil kakšn scan, če bo to možno v praksi izvest...

HyperGL ::

aja... kako naj odstranim heatsink z GPU-ja radeona? nima vijakov... torej mora biti zlepljen... način za varno odstranjevanje? kaj pa za gor? so termalne nalepke dovolj? a z njimi ni potrebno potem uporabit paste?

sirotka ::

za dol je najbolš, da daš grafo v skrinjo za pou ure ini potem primeš hladilnik in ga obrneš...ponavadi se potem odlepi. Za nazaj prilimat pa eni uporabljajo sekundno lepilo in termalka v sredi, drugač pa tud termalno lepilo ne bo tako slabo

mtosev ::

Se da Matrox G450 navit? :8) :\
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

sirotka ::

vse se da navit:D

AlesZ ::

HyperGL :

zgoraj ti je Jackal cisto lepo povedal kako se navija graficno. Po korakih npr. 5Mhz dvigujes frekvenco in gledas,ce se pojavljajo kake pikice na monitorju ( napake ). Ko prides do teh napak-anomalij zmanjsas frekvenco toliko, da te izginejo.

Skuril ne bos nic, navijaj pa po korakih, ne pa do konca nabit slider.

HyperGL ::

že res, da je to lepo napisal...

jst pa sprašujem čisto nekaj drugega! kaj je vzrok, da gr.procesorja ne moremo navit do konca, čeprav se ne pregreva... kje so omejitve? v drugih kosih pripopanih na vezje, ali je to samo vezje? ali je to vodilo?

to, kako se navija mi je čisto jasno....

sirotka ::

lej vsaka stvar ma neke meje. Avto ne morš dat na 10000000000konjeu, ker bi ne vem...blajerco pobralo:) Isto je tle, pač glede na izdelavo se nekje ustavi. Kolko mikronov je to .25 so bli gf1, tako, da je najbž še kaj več.

AlesZ ::

Omejitve so v cipu samem, v arhitekturi. "Do konca" se,da GPU izkoristiti z povecajnem voltaze, vendar po dolocenem dvigu napetosti spet naletimo na omejitev.

Azrael ::

Imam R7000 64MB RAM, gor je šlo samo 7MHz, preden so bile težave, ampak na to kaj se je s to grafo zgodilo preden sem jo dobil, sem lahko srečen, da dela BP na default. Bila je fantastično voltmodana, toliko, da je odletelo kar nekaj kondijev na njej.

Če imaš tudi tak ne OC primerek je največja neumnost, da vlečeš dol originalni hladilniček. Poskusi koliko gre z default hlajenjem in če bodo zanimivi rezultati, potem mogoče res poskusi z boljšim hlajenjem. Sicer pa z malo spretnosti lahko tudi na originalni hladilnik postaviš kakšen majhen ventilator.

Sem se pred časom malo igral z Voodoo1, default je mislim 55MHz, brez napak je šlo na 57MHz, več ne. Gretje je bilo približno isto. Zato pravim gretje ni vedno edina ovira pri OC. Zraven imajo prste tudi proces izdelave GPU, razpored elementov v GPU in tiskanini, in še marsikaj drugega pri višanju takta, prispeva, da se digitalni signali popačijo in so takoj napake. Mnoge teh starih grafik niso preveč OC prijazne. GPUji so se takrat gradili za zelo majhne družine kartic in so večinoma delovali na svojih še stabilnih frekvencah, Za OC povsem nezanimivo.

Danes pa nasprotno lahko en tip GPU pokriva ves rang od low do high end. Zato lahko naviješ praktično vse, če le nimaš smole s slabim primerkom.
Nekoč je bil Slo-tech.

MyName ::

Tudi če se kartica enako greje stock vs. OC to nikakor ne pomeni, da jo nebi dobil višje z dodatnim hlajenjem. Meni je 9550 šel 10MHz višje z drugim hladilnikom, Riva TNT2 M64 (še ena klasika) se je dala s drugim GPU sinkom in ramsinki dala naviti iz 125/125 na 170/170 (LFS stabilno), z original hlajenjem pa na 150/150 nekje.
Abit IP35 E, Intel dual E2180 @ 10x340MHz daily, 10x400Mhz max
2x Supertalent 6400 @510MHz cl5,5,5,15
ATI Radeon HD 3850 @720/920Mhz

HyperGL ::

ok, zdej pa še to zadnje vprašanje... kako dvignem voltažo na GPU-ju?

drugače pa sm razumel... oc-jal bom z navadnim heatsinkom... aja... naj dvigam sinhrono GPU in RAM? al asinhrono? najprej GPU pa pol RAM ali obratno? kaj je bolje? vrjetno asinhrono ne?

to je to... kmalu bom poročal kakšni so rezultati... ;)

PS: kolk bo opcija fast write pri grafiki pomagala? kr je trenutno vseskupaj na eni CRAP matični... QDI-Kinetiz 7... the best shit in the world... :)

sirotka ::

ej za gpu voltažo boš moral pa voltmod nardit. Samo ne vem, če boš za savaga kj najdu:) fat writes mam jst vedno skloplen ker pomaga pri stabilnosti

HyperGL ::

kaj pa voltmod za radeona 7000 32mb?
kako pa je to? fizično na grafi?

sirotka ::

ja, ponavadi se prilota na mosfet ali čip, ki skrbi za voltažo en upor in tako potem spreminjaš voltažo, ki pride do čipa....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

navijanje PIII?

Oddelek: Navijanje
301257 (800) jukoz
»

WINFAST A6600 GT ali XFX 6600 GT? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Kaj kupiti
74347234 (20736) AtaStrumf
»

Navijanje 6800GT na starem in sedaj na novem sistemu. (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
583928 (2672) tiborrr
»

Radeon Tweak

Oddelek: Navijanje
242187 (1752) freejack
»

Najbolj navite grafične kartice (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
675799 (4362) The B

Več podobnih tem