» »

navijanje PIII?

navijanje PIII?

HyperGL ::

pozdrav...

dobil sem v roke eno starejšo mašinco s Pentiumom III 500MHz... jedro mislim da je Katmad... ali nekaj tacga... deluje pa na SLOTU...

bral sem, da teh procesorjev ni možno navijati... a je to res? to so bili članki izpred 4-5 let..., ko je bil proc še na prodajnih policah... kaj pa dandanes? a je možno kako navit ga?
kakšna finta kot je pri Athlonih XP ali Thunderbirdih?

tnx za pomoč...

PS: razdrl sm ga že... :)

bond007 ::

Jst imam p3 500 navit na 620 pri 2.4V. Vse to na intel bx-2 plati. Voltaža zvišana s pomočjo izoliranja kontaktov procesorja..:)

tiborrr ::

Vse se da navijati, Katmaie pac manj, ker so se 0.25um tehnologija... Drugace pa se poigraj z BIOSom ali mosticki na plosci.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

HyperGL ::

nimam ne jumperjev na matični ne možnosti v biosu... kaj naj? :)

Fizikalko ::

nič

HyperGL ::

bond... jst mam matično za tega PIII od intela SE440BX2... vsaj po cpu-z..

problem je v tem, da ima nek bios, ki ga svet še ni vidu... na netu sem najdu samo en človeški primerek, da ima isti bios kakor jaz... in nisem najdu rešitve kako ga nadgradit...

revizija biosa ki bi mogu bit na matični in ki ga je možno pobrat z neta ima v šifri A86 al nekaj tacga... moj pa A05... in tega biosa na intelovi strani NI! ://

pozna kdo način kako overridat tak bios?

bond007 ::

Intel itak ne bo dal v biosu možnosti navijat svoje procesorje. Zato ti novejši bios ne bo nič pomagal. Naredi točno to kar sem jaz. Potegni dol program cpufsb, si zbereš ustrezno plato, potem pa naviješ preko tega programa. Imel boš samo opcije: 103, 124 in pa 133. Za 103 ne bo potrebno povečevati voltaže, če pa hočeš 124 fsbja (5*124), pa boš moral voltažo dvigniti verjetno na 2.4V. To narediš tako, da prekrivaš (in tako izoliraš) zlate kontakte na procesorju z izolirnim trakom (lahko tudi z solitejpom)

2.2v-- A121,A119,B119 (if A119 breaks through, you get 2.6!)
2.4v-- A121,A120,B119 (if A120 breaks through, you get 2.6!)
2.6v-- A121,B119 (not recommended)
2.8v-- A121,A119,A120 (don't even try it)

Če kaj ne bo šlo pa vprašaj.

HyperGL ::

ok zdej mi pobira CPU FSB...

edino kar me še zanima Bond007... je to... a imaš tud ti intelovo ploščo? poveš celotno šifro tvojga biosa? kr me res muči, da ne morm nadgradit...
a imaš na Northbridgu kaka rebra al ventilator celo? in na procu? jst mam sam na procu original aluminijasta rebra... gor pa sicer še en 80mm vent pobran iz enga napajalnika in priključen na molex 12V... sam ne piha nevem kolk :P

HyperGL ::

tako pobral sm CPUFSB... ga inštaliral...
in zdej...

sm najdel še PLL... od IC Works... gor ima pa napisano w149h b568 1941ta

sklepam da je prva šifra model PLL-ja a ne? kako nadaljujem sedaj?
med možnostmi ki mi jih ponuja CPUFSB ni w149h... a lahk tisti končni h izpustim?

bond007 ::

da

HyperGL ::

bond 007.... hvala ti za nasvete... edine informacije ki bi jih še rabil se nahajajo 2 posta višje... glede hlajenja kako maš pošlihtano... ta stvor je še čisto stock kar se tiče hlajenja... torej samo rebra na procu... kaj svetuješ? z višanjem voltaže ni priporočljivo imet pasivnega hlajenja... imam prav? :) kaj pa za northbridge? tam sploh ni hlajenja... nikakršnega... a lahk mal poveš kak si ti predelal matično pa proc glede tega?

bond007 ::

Dodatno hlajenje čipseta je brezveze, sicer sem jst dal malo večji hladilnik na chipset, ampak to je samo zaradi estetike :D .
Predvsem je pomembno da dobro hladiš cpu, če boš povišal voltažo na 2.4v in več. Seveda aktivno!
Predvidevam, da ko si nastavil FSB na 124, ti je sistem zmrznil. Tu je lahko več problemov ... prvi je sigurno ta, da nisi povečal voltaže na 2.4 ali več voltov. Drugi problem bi lahko bili rami, ki je skoraj nujno da so 133 mhz. Poleg tega je pri 124 mhz FSBja frekvenca pci in agp vodil že kar velika in je možno, da recimo grafična kartica ne zdrži takšne frekvence agpja.

Spajky ::

BX northbridge pri 66fsb ne rabi coolerja, pri 100fsb je priporočljiv "greenie", pri 133fsb in več pa še ventič na njem na 5V po mojih izkušnjah. Temperatura mojga "greenie"-ja v idle je zdej okoli 50 /z ventičem tako na 135fsb/; v čipu not je ziher še 10 več. Če ga pa napalim full load, pa temperature zrasejo še za naslednjih 10. Je pa res, da s procom pod GHz pade malce temperatura ... Če maš pa "tornado" skozi kišto in zamaške v uhih, pol pa mogoče res ne bi kaj dost rablo ... :))
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

HyperGL ::

da ponovim... trenutno mašina ni posebno hlajena... edini heatsink je na procu stock in je aluminijast... na NB (tist čip kjer piše AGPset) ni nič... je čisto gol... tudi PCIset (to bi pa moral bit southB a ne?) je gol... in ni senzorja za temp... ta matična je res osnovni model...

drugi problem... po specifikacijah je matična sposobna drveti le z 100MHz vodilom... (max hitrost Sdramov je 100), torej je teoretično nezmožna preseči to mejo... praktično z OC pa ja? ampak v tem primeru bi moral noter posaditi 133 rame? mislim da sem to že enkrat izprobal pa se sistem ni hotu zagnat...

btw... bond... nisem še navijal ker me matra filozofija... mam test jutri pa nimam časa :) bom pa jutri vse to izrpobal... samo ne bi rad da gre h vragu... kr čeprav je stara kištica jo še vedno uporabljam za resno delo... (beri: render slave)

aja... grafična ki je gor pa je S3 Savage4 LT... 8MB rama... sicer jo izmenjujem še z enim radeonom VE 32MB... odvisno kaj potrebujem pri renderiranju :)

HyperGL ::

no pa mi je le uspelo... po enournem testu na 620MHz (5x124FSB) sm ga spravil na 665... dela vredu... ne vem pri točno kateri voltaži... žal... moral bi pri 2.4V ampak se bojim da je celo na 2.8V... pregreva se ne... max. pod obremenitvijo (3dmark2001SE) je bil 26... normalna temperatura je pa 22-23... tko da zadeva deluje super... edino zdej me zanima al je možno, da se pri AGP/PCI vodilu 44.3 skorumptirajo filei od benchmarka in se stvar zruši?!

Dead_Eye ::

Mene pa zanima, če je vredno se toliko matrat za tistih 50-100Mhz? (mislim glede performans, za užitke navijanja razumem 300%:D )
The one and only

HyperGL ::

jap... zelo... :) zdej glih navijam radeona VE (7000)... ki stoji na tej mašinci... in čeprav dosti ljudi trdi da se ta grafa navija približno od 5-15 mhz... sm jst včeraj dvignu proc iz 183 na 220... :) a ni to lepo? sicer pa je to dobra šola za bodoče navijanje novejše mašine... pa čeprav gre vse po drugačnih principih... ampak kar se tiče varnosti je enako... :) užitek? užitek je le v tem, da bi rad iz navadne kište naredil čimmanjši pc z višjimi sposobnostmi, kot so nazivne... in zaenkrat mi kar uspeva... ravno kar predelujem alu rebra za proc... :) stvar je enostavno fascinantna :P

ps: tistih 120-160Mhz se mi kar pozna... precej... pa ne na temperaturi ;)

jukoz ::

Ej, pa si ziher da ta CPU FSB res dela. Jest sm mojga p3 450 z istim jedrom na isti plati spravo na 600 k nc (iz 100 na 133 mhz fsb) . Sam mi je ful sumliv to. Delu je stabilno ne da bi visu voltazo, z 100 rami...
Un CPU-Z mi sicer javlja visjo frekvenco, in v everestu tut, sam ne vem...
Se neki, kako obdrzis visji fsb po rebootu, rad bi vidu se kako dela v slacku. Predvsem me zanima stabilnost, sam s tem CPU-FSB ne morm shrant nastavitev. A moram to rec kupit?

Ajt!

elasto_mania ::

js pa mam pIII-E 733mhz fsb 133mhz na intelovi plošči zanima me kako bi ga navil

HyperGL ::

@jukoz

dela dela... sm pognal pred navitjem 3dmark 2001SE in sm imel borih 850točk v povprečju (beri, 4 krat zagnan bench), po navitju pa sm presegu 1000, oziroma sm prišu tudi na 1103točke... tko da deluje... kr tudi procesor če ni aktivno hlajen se segreje čez 35 v par sekundah... medtem ko nenavit pride komaj komaj do 35... in še to v enih 5-10minutah... CPUFSB pa je dokaj zanesljiva stvar ker se sporazumeva direktno s PLLjem... (quartzov čip ki ureja frekvence na matični)... če pa ti ni bilo potrebno višat voltaže... tolk bolje... kar se tiče frekvence po rebootu... s CPUFSB ni možno... razen če ne kupiš programčka... sj jst bi... sam ne zaupam takemu nakupovanju preko neta... a.k.a. denar v naprej... kupujem edino s plačilom po povzetju... :)

aja... sej na to plato 133 rame sploh ne morš dat gor... mislim lahk... jst sm dal sam enga 133... in se ni zbootala mašina... oziroma se je parkrat pojavil STOP message... glede stabilnosti pa... kolkcajta je delal... pa kaj si zaganjal? jst pri 665MHz brez "volt moda" nism niti beležnice mogu odpret... :P

HyperGL ::

@elasto-mania

PIII-E 733... glede na to, da je fsb na max. (133) si s cpufsb ne boš nič pomagal... vendar ta procesor, ki je novejše generacije bi mogu imet kak drug način navijanja... zagotovo pa ne preko matične, kr je od intela... :/ bom malo pogledal po netu (lahk tud ti seveda) pa sporočim... have a nice day

jest10 ::

HyperGL: Še povedal ni katero matično ima, ti pa že govoriš, da je 133MHz FSB max:D
Nekatere "novejše" plate (tudi Intelove) so stabilno delovale tudi pri 150MHz FSB. To vem, ker sem sosedu navil 933MHz P3(133MHz FSB) na 1050MHz na Intel plati. Katera plata je to pa ne morem reči, ker je tega že kar nekaj časa.

elasto_mania ::

@HyperGl

hvala

jukoz ::

@HyperGL
Hja, za 3Dmark mam presvoh masino. Max grafično ki jo mam je rage128 z 16MB, tak da mi 3Dmark sploh ne bi delu. Bom enkrat probu. Glede segrevanja je tko, da je nenavit in neaktiven okol 26, navit pa mi pocas leze proti 35, ces pa se ni prsu. Aja, proc je pa aktivno hlajen z originalnim intelovim ventom. Zaganjam lahko vse, od notepad-a do firefox-a. Ocitno mam nek hud procesor.
Zdej mi dela ze ene 1.5 ure.
Kaksna ideja, kako bi obdrzu visji fsb tut po reboot-u? Ker bi rabu da mi dela pri visji frekvenci tut v slacku.
Glede rama je pa tko: men samo javi da ma ram visjo frekvenco in bo delu pri nizji. Ce mu pri tistem STOP das F1 oz neki taksnega, bo delu naprej.

Ajt!

jest10 ::

Seveda ti bo delel. Pač poženi 3DM99, mogoče bo celo 3DM2000 delal

jukoz ::

Eh, nic ne bo. Z 3Dmark2000 ce je navit fasem bluescreen.
Bo treba napetost povecat.
Hvala za nasvete.

Ajt!

jest10 ::

Kaj pa prime95 ti dela na navitemu procesorju?

jukoz ::

Bom se probu. Ceprov mi je bedno ga navijat. Ce nemorem navitga obdrzat tut po rebootu je brez veze.

Ajt!

HyperGL ::

@jukoz

lahko dam jst na mojga mojo S3 Savage4 z 8MB... in probam dat na najnižje nastavitve v 3dmarku2001, ti sporočim nastavitve in score... in pol poskusi tud ti enako... da vidiš približno kje si... vsaj v primerjavi z navito 500... :) če želiš...

HyperGL ::

@jukoz

hmmm jst sm govoru o navijanju s cpufsb... a ni tam max. frekvenca 133??? drugače pa, škoda da neveš katera matična je... kr... sm gledal tud na netu ta nove matične... so vse zelo lepe na pogled in majhnih mer... (rad bi sestavu en mini sistem za v living room:) ), sam ne da se jih navijat... :/ mal me to moti...precej no ;) a poznaš kako matično od intla, ki se jo da navijat?

hmmm sm se zdej spomnu... tud jst sm že vidu intelovo ploščo, ki se navija... sam edini problem je bil... da so jumperji urejali frekvenco do 450MHz za CPU... CPU pa je bil ravno toliko ;)))

jukoz ::

Ni se treba trudt. Z 3DMark2000 dobim na default 597 na p3 450, 256mb in rage pro 8mb.
Bom najprej nekje eno boljso plato probu dobit. Eno k se bols navija pa k ma 4x agp. Za to je skoda kaksne boljse graficne.

Ajt!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIII multiplier

Oddelek: Navijanje
11973 (889) HyperGL
»

Kdo od vas ima ECS K7S5A?

Oddelek: Kaj kupiti
201276 (897) g0Run7
»

kako zvišat voltažo na P2

Oddelek: Navijanje
71130 (1016) Dalmatinc
»

POMOČ PR VOLTAŽI!!!

Oddelek: Navijanje
91135 (983) webcreator
»

Celeron 333A ?

Oddelek: Navijanje
101313 (1191) Shadowman-x

Več podobnih tem