» »

Coyote Linux router problem

Coyote Linux router problem

ian wolf ::

Pozdrav,

ker se mi je doma v kotu valjala ena stara kištica (Celeron 300) in sem tik pred nakupom routerja, sem se še prej želel pozabavati z Linux routerjem. Na webu sem našel Coyote Linux, ki se zaganja z diskete. Prej je bil računalnik povezan direktno na ADSL modem in vzpostavljena klicna povezava za internet.
Sedaj imam povezano tako: Coyot Linux router - 2 mrežni - 1. na računalnik, 2. na ADSL modem. Na računalniku je nastavljen IP in njegov prehod (IP od routerja).
Računalnik zazna LAN (povezavo z routerjem), vendar internet ne deluje. Menda ni potrebno vseeno vzpostavljati klico povezavo, če bi jo moral vzpostaviti router sam ?
Prosim, da mi svetujete, če so v Coyotovem meniju kakšne posebne nastavitve, da bi povezava navzven preko računalnika delovala (lučke na obeh mrežnih v routerju in na mrežni na računalniku sicer svetijo). Ali pa naj grem v trgovino po kakšnega Netgearja in se neham ubadati s Kojotom ?

Hvala že vnaprej .
Errare humanum est...

janezl ::

Ena pomembnejših stvari v CL je, da pri izdelave inštalacijske diskete izbereš prave gonilnike za obe mrežne kartice, ki jih imaš v CL računalniku. Najbolj idealno je, da sta obe identične (npr. Realtek ali 3Com). Meni se je tudi že zgodilo, da sem napačno vstavil kable iz modema v mrežno kartico notranje mreže. Če imaš obe kartice iste, enostavno zamenjaš kable, restartaš.
Pri izdelavi diskete, moraš nastaviti našin povezave v internet: nastavi PPPoE in vnesi username, password, ne pozabi na št. DNS serverjev tvojega Internet provajderja.
Za notranjo mrežo si lahko vklopiš DHCP server, lahko pa notranjemu računalniku določiš fiksni naslov.
CL je super zadeva, zanj obstajajo tudi dodatki (inštalacija na HD...). Projekt CL 2.24 je sicer ustavljen in delo nadaljujejo v Braziliji (Brazilfw), no obstaja tudi novejši projekt Coyote Linux 3.00, ki je usmerjen k instalaciji na HD in ne samo na flopy.
Sam pri 2.24 opažam eno drobno pomankljivost: ne shandla nekaj 100 povezav hkrati. Pri nas je gor obešenih nekaj P2P downloadarjev, ki točijo fajle že več kot eno leto (CL nam teče okoli 2 leti, gor nas je 10 userjev z cca. 15 računalniki, CL teče na P200, 96 Mb RAM, pri sosedu na podstrešju), pa jim še ni dovolj...
Ko se zadeva zabaše, je pač treba zadevo zresetirat. To lahko narediš preko putty ali web vmesnika.
Če še kaj rabiš, kar vprašaj!

Jani
73 de Jani

ian wolf ::

Pozdrav,

najprej hvala za odgovor. Mislim, da je problem v DNS strežniku, ki ga nisem vnesel. Kje najdem ta DNS za Voljo ? Če pingam volja.net mi javi naslov 217.72.64.27, na neki drugi spletni strani sem našel Voljine DNS strežnike 217.72.64.10 in 217.72.64.11. Ko sem pregledoval lastnosti moje povezave sem našel IP strežnik 213.172.240.254. Katerega torej vpisati ? DHCP v Coyotu nimam potrjen, ker bodo 3 PCji v mreži in bom vsakemu vpisal svoj IP. Ko v Coyotovem meniju gledam opcijo running configuration mi javlja problem glede DNS-jev. Kateri naslov torej vpisati.

Še enkrat hvala za odgovor.
Errare humanum est...

ToniT ::

Prvi DNS strežnik: 217.72.64.10 drugi DNS strežnik: 217.72.64.11

ian wolf ::

Pozdrav,

še vedno se trudim s "Kojotom ". V meniju pod running configuration mi napiše:
Unable to obtain IP Adress for PPPoE Adapter,
it may currently be offline.

In seveda internet ne dela, tudi pingati ne morem iz PCja.
Mogoče še kakšna ideja preden obupam ?

Hvala.
Errare humanum est...

janezl ::

Sorry, sem šele danes pogledal semle.

Si prepričan, da imaš prave driverje za mrežne kartice in jih sistem ob bootu pravilno prepozna?
Med bootom spremljaj, kaj ti izpiše na zaslonu, no ta sporočila lahko kasneje pogledaš iz notranje mreže preko browserja, na naslovu http://ip_routerja:8180

Jani
73 de Jani

iro ::

Glede mrežnih kartic.Uporabi pci mrežne.Ni potrebno vpisovat irq cifre.

ian wolf ::

Pozdrav,

hvala za odgovore. V Kojot pcju imam dve identični Realtek 8139D mrežni kartici na PCI vodilu (v kreatorjem sem jima dal driverje 8139too), ki ju ob bootanju prepozna in jima dodeli IRQ 9 in 10. Modem je Callisto 821+. DNS-e od Volje sem vpisal ob kreiranju zagonske diskete, ali jih je treba tudi vpisati na PCju v mreži poleg IP-ja. DHCP v kojotu je izklopljen, ker bom vpisal vsakemu pcju posebej. Sem gledal tuje forume glede tega problema, nekateri so si namestili starejšo različico. Moja je 2.23 z Windows disk kreatorjem. Še eno vprašanje : kako zapustiti podmeni v Kojotu (npr. kako ven iz running configuration) ?

Hvala.
Errare humanum est...

ian wolf ::

Spet jaz,

nekako sem usposobil zadevo, edino stvar, ki sem jo zamenjal je bil utp kabel med modemom in Kojotom in vpisal sem DNS strežnike tudi v TCP/IP nastavitvah mojega računalnika. Celo do webAdmina sem prišel. Zdi se mi pa, da bo treba odpreti še porte na e-muli, ker upload kaže, download pa ne. Mogoče zaradi Kojotovega firewalla ? Kakšen nasvet ?

Hvala.
Errare humanum est...

ian wolf ::

Pozdrav,

Kot rečeno Kojot dela, vendar mi pri EMULI samo upload-a. Verjetno je treba odpreti porte na routerju. Zanima me samo, ali poleg začetnega in končnega porta (4662 in 4672) za eMulo vpišem ip od routerja ali od PCja, ki preko routerja dostopa do interneta. DHCP na routerju ni vklopljen, IPje za PCje sem vnašal ročno.

Hvala.
Errare humanum est...

janezl ::

Z mulo nimam izkušenj. Sam ne uporabljam nobenega P2P programa, jih pa drugi uporabniki na mreži, vendar točno ne vem katere. (vem samo, da 2 uporabnika natolčeta hkrati po nekaj 100 povezav vsak).
Posebej port forwarding nisem nastavljal, pritoževal pa se tudi ni nihče...

Jani
73 de Jani

simoni ::

Pozdravljeni. Uporabil bom kar tole temo, da še jaz nekaj vprašam...

Jaz in še 3-je sosedje imamo skupaj adsl. Stvar sicer dobro dela, vendar včasih moj Linksys wrt54 "počepne", saj vsi veliko uporabljamo P2P.
Veliko ljudi mi je svetovalo, da naj si tega coyota na eno mašino dam pa bo. Vendar ko sem tale post tukaj bral sem opazil da ni nobeden nič o wireless govoril... Kam bom router priklopil? A bom rabil 3 mrežne? Kaj pa nastavitve na routerju? Kaj moram spremeniti?

Hvala!

LP
Bulmau pa še mau mn, ampak raj ne!

janezl ::

Če boš naredil ta korak, bo tvoj Linksys ostal aktiven kot wireless AP in switch, vlogo routerja pa prevzame CL.
Vsekakor mislim, da bi bilo v redu, da se s sosedi zmenite, da v svoji lakomnosti ne vlečete isti film vsi trije dol iz različnih virov, pravzaprav vam router verjetno sede iz razloga, ker imate v uplinku odprtih preveč povezav (spet lakomnost: v želji po višjem bonusu za DL, poskušate razširiti preozko UL pipco tako kot Butalci: v 512 kB poskušate nabasat za 2 MB povezav, pa to vsak naredi tako, da dovoli, da se mu priklopi 100 downloadarjev). Seveda se linija oz. zmožnosti routerja zabašejo, rezultat je potreba po resetu. Morda ne potrebuješ CL. Morda si na WRTG naštimaj programsko stikalo, ki ti bo resetiralo router vsakih 15 minut, da boš popucal neaktivne linke...
Sorry, malo sarkazma.
HNY!

Jani
73 de Jani

simoni ::

Sarkazem... No sej mal ga moa bit... No da ti še jaz nekaj povem... Ja kar se p2p programov imam vseposod netlimiterje instalirane, tako da majo ti programi največ 3kb uploada. Tud download imam omejen... Tako da... Nisi mi kaj veliko novega povedal, sem pa vesel da vsaj si kaj...:))

LP
Bulmau pa še mau mn, ampak raj ne!

janezl ::

Kljub netlimiterju, se ti še vedno router sesede - zaradi prevelikega števila hkratnih povezav.
Morda bo v BrasilFW v kaki naslednji izdaji narejena rešitev v stilu, npr. vsak uporabnik največ 100 povezav...
Glej link: http://www.brazilfw.com.br/forum/viewto...

Jani
73 de Jani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dns error

Oddelek: Omrežja in internet
151530 (1266) Duhec
»

Preko ruterja imam brezžični internet vendar se strani nočejo nalagati???

Oddelek: Omrežja in internet
203028 (2728) sonceeek
»

Seznam DNS strežnikov slovenskih ponudnikov internetnih storitev:

Oddelek: Omrežja in internet
1610347 (9774) Tilen
»

Volja ADSL in Windows XP - problem

Oddelek: Omrežja in internet
91915 (1649) janez5
»

Hitrejši zagon xp-jev za VoljaDSL

Oddelek: Omrežja in internet
121597 (1351) K0K0

Več podobnih tem