» »

svetila & knjige

svetila & knjige

Rok Balboa ::

Jst mam en problem, ki ga ima mogoce se marsikdo. Namrec vecina medicinskih knjig (ucbeniki) ima gladek papir, ki fajn odbija svetlobo. Ta odbita svetloba pa je zelo moteca pri branju, se posebno ce so crke majhne. (Ce kdo ne razume - poskusite slikat en list besedila s flešom in ker bo nekje odboj fleša prevelik (ponavadi na izbocenem delu lista), tam ne bo videti crk. Ne vem, ali imam jaz slabo namizno lucko, ali jo imam pa narobe postavljeno. Vcasih je prov zoprno, ko si clovek stalno nagiba knjigo, krivi hrbtenico (kar se najbrz na koncu faksa pozna) in konec koncev unicuje oci. 8-O
Kako vi resujete ta problem? Kako je treba pravilno postavit lucko, a obstajajo kaksne super zarnice?
Jaz sem doma problem zacasno resil tako, da lucko namesto v knjigo usmerim v strop (bel), ki potem svetlobo toliko razprsi, da je odboj na knjigi minimalen.
upam, da sem se dovolj jasno izrazal:8)

SkIDiver ::

Ja to je včasih resnično velik problem! Delno rešitev si našel že sam! Da bi obstojala kaka žarnica, svetilka, ki bi to preprečevala ne vem. Je pa prva stvar, ki bi pomagala žarnica, ki nima čistega stekla ampak matirano (tista pri kateri se nitke ne vidi).
Za največji učinek pa je nedvomno najboljša modifikacija lučke! Namreč najbolj idealno svetlobo boš dobil, če bo ta usmerjena navzgor v neko belo površino. Najbolje belo blago ali kaj podobnega, recimo svila bi bila zelo dobra izbira. In potem bi ti od svile pršilo svetlobo nazaj na mizo in ob enem dušilo "svetlobni šum".

Za predstavo! Nedvomno si že bil pri fotografu kjer si se slikal za osebni dokument. Tam te nikoli ne osvetli direktno ampak na zgoraj opisan način. Torej se posluži tega postopka! Najboljši možni način in učinek!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

gzibret ::

Namizno svetilko obrni v strop. Ali pa v zid, tako, da ti na knjigo ne sveti direkt svetloba. Ce nimas bele stene pa gor nalimaj bel papir in lucko postavi cisto blizu.
Vse je za neki dobr!

Matri[X] ::

Tako kot so ostali rekli. Svetloba, ki jo zarnica proizvaja ne sme padati direktno na povrsino (knjigo), ampak se mora prej nekje odbiti, da izgubi na svetilnosti. Usmeritev luci v steno bi moralo zadostovati.

Rok Balboa ::

No, saj to z "indirektno svetlobo" sem ze ugotovil. Sem mislil, da obstaja se kaksen bolj simpl nacin. ;) 10x anyway

gzibret ::

Obstaja še bolj simpl način. Vsako stran, preden jo začneš brati, prej premaži s kakšnim fotodisperzijskim sredstvom (smukec npr.) ali pa čez list nalimaj posebno folijo (ki se uporablja za okna, da se ne vidi skozi).

Tole bolj za šalo.....
Vse je za neki dobr!

LoneWolf ::

Nobena posebnost zadnje leto ali dve niso vec ocala s polarizacijskim premazom. Vcasih je bila to izkljucno domena soncnih ocal, zadnje case pa se vse vec uporabljajo tudi pri (boljsih) klasicnih steklih z dioptrijo. Polarizacijski filter odlicno odpravi probleme z odbito svetlobo, odsevi pri gledanju skozi steklo ipd. (super za v avto). Ce nosis ocala, se pozanimaj pri svojem optiku, ce pa imas doma kak polarizacijski filter za fotoaparat, lahko za test probas pogledat skozi tega.

Eschelon ::

LoneWolf: Super. :D (kako, da se doslej nisem tega spomnil?):8)...stwpeed
Vedeti, razumeti, znati.

LoneWolf ::

Je pa treba malo previdnosti pri ocalih s polarizacijskim premazom... Optik me je posebej opozoril, da so ze imeli nekaj tezav. Ena stranka je ocala prinesla nazaj, ker se z ocali ni popolnoma nic videlo instrumetov in LCD displeja v avtomobilu... Izkazalo se je, da ima avto ze polarizacijski premaz na teh steklih, in to polariziran za 90 stopinj v drugo smer kot ocala - v kombinaciji sta efektivno skenslala prav vse. Podobne tezave so lahko tudi s kaksnimi monitorji ali TVji s polarizacijskim premazom na zaslonu.

bili_39 ::

Zakaj pa si lučke ne postaviš tako, da bi svetloba padala na knjigo s strani?
Najbolše je z leve (če si desničar). Drugače pa si poišči namizno lučko s ploskovnim virom (kompaktna fluorescentka), ki ima vgrajen raster za usmerjanje svetlobe (neko rešetko...) in dovolj visoko stojalo, da jo dvigneš na stran za 40-60 cm.

Da bi navadna namizna svetilka dajala dovolj svetlobe samo z odbojem od stene bi morala bit notr kar precej močna žarnica...

Nejc Pintar ::

imam 2 navadni namizni svetilki pa obe dajeta dovolj svetlobe.
Lahko je biti prvi, če si edini!

bili_39 ::

imam 2 navadni namizni svetilki pa obe dajeta dovolj svetlobe.


Za branje, delo pri PCju?
Kaj pa za nekajurno buljenje v knjige in delanje zapiskov ipd....

Sicer pa so mlade oči dokaj nezahtevne :)

Meni je to že premalo (razen, če imaš 2 100 vatni žarnici :)

Nejc Pintar ::

Hm, morda so oči, vendar mi precej dobro razsvetli celo sobo (cca. 20-30 kvadratov)
Lahko je biti prvi, če si edini!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

namizna svetilka

Oddelek: Loža
284591 (3655) valdo
»

Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319505 (16377) negotiator
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035212 (25313) Malajlo
»

Alternativne žarnice

Oddelek: Loža
132979 (2548) Boeing
»

Očala za pred compom

Oddelek: Loža
304668 (3944) AngelOfDeath

Več podobnih tem