» »

Predladajte mi linux sistem, kateri se boota iz usb kljucka.

Predladajte mi linux sistem, kateri se boota iz usb kljucka.

Jst ::

Prosim, ker jaz ne najdem nobene taksne distribucije, ali sem pa slep. Namrec ne vem kako se mi je zaklenil disk na prenosniku. In ta nova pogruntavscina od Della ima posebej cip na plati za to. Upam, da ga (disk ali pa cel prenosnik) bom lahko v ameriko poslal, ker vse kar sem nasel, je ena internetna stran, ki se ubada z hdd dell lockom. Do takrat pa rabim en sistem, ker cdbased sistemi so mi vsi po vrsti po nekajdnevni uporabi crknili. Simptom: nekaj hoce prebrat iz cdroma, pa se zacikla in v neskoncnost vrti cd.

Hvala.

sverde21 ::

Probi z SLAX naj bi delu BP iz USB ključa :)
<?php echo `w`; ?>

Jst ::

The Live CD described here is based on the Slackware Linux distribution and uses Unification File System (also known as unionfs), allowing read-only filesystem to behave as a writable one, saving all changes to memory.


..

Zakaj nebi usb disk vzel lepo writable?

Daedalus ::

Zato, ker je USB disk flash spominski modul, z življenjsko dobo kakega milijona zapisov. In če na njem zaženeš normalni OS, ki po njemu veselo piše, recimo swap, pa kake malenkostne spremembe datotek med delovanjem - crkne, precej hitro. Enkrat sem zasledil recimo, da če bi na CF kartico (podoben tip spomina, kot usb ključ) namestil windows, bi zadeva neslavno crknila po cirka nekaj minutah delovanja. Medtem ko s fotografiranjem, al pa prenašanjem podatkov (mp3, dokumenti, ipd...) zapisuješ precej manjkrat in zadeva lahko dela b.p. nekaj let. Sej lahko podatke sproti zapisuješ na drug usb ključ, al pa cd writer....

p.s - koneckoncev lahko USB ključek razdeliš na dve particiji - eno maš za sistem, na drugo pa shranjuješ dokumente...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

sverde21 ::

Zgleda d bojo mogl flash pomnike še mal dodelat :) oz. sei RAM tud dela podobn IMO, s prav d cheap crap dajo v USB kluče >:D, tak da majo več zaslužka seveda :\ , samo če bi mel tehnologijo od ramov v USB klučih bi pol rabl še akumolator zravn :P de bi podatki ostal gor :)
<?php echo `w`; ?>

Kami ::

Ubuntu se da bootat z usb ključa.

Na ubuntuforums.org poglej

Jst ::

Daedalus: Torej je nemogoce uporabljati linux brez diska? Ker ce vsaka zadeva crkne, katera se boota iz cdja, potem bi crknila tudi iz usb kljucka. Probal sem pa Ubuntu, Suse, Slax... Moj prenosnik ima 512 rama, pa vendar je recimo ene pol ure pred zaciklanjem prostega se slaba polovica.

Glede na to, da se mi je disk cez noc sam od sebe zaklenil, sem vedno bolj jezen. Gor imam ogromno podatkov, ki se spreminjajo vsak dan (programiranje), arhiv je pa star dva tedna... Ce posljem prenosnik v USA, moram placati 140$ za odklep ter se enkrat toliko za potne stroske. Pa se to dvomim, da bi ga sploh dobil nazaj.

A kdo ve koliko traja, da prenosnik pride v USA?

Ker ce je vec kot dva tedna, potem raje kupim nov disk.

Dell me je razocaral...

Daedalus ::

Hja, situacija z usb ključem je verjetno že zaradi drugega fs rahlo drugačna...live cd-ji pa ne vem, zakaj ti zaciklajo, načeloma bi reč mogla delovat... Glede na to, da pa obstaja en kup recimo router zadev in da se cf kartice uporabljajo kot nosilec OS-a tudi v industrijski uporabi (cf kartica je pač precej bolj zanesljiva od trdega diska, ker nima mehanskih delov), bi usb ključ moral delovati malo boljše. Pa še podatke lahko shranjuješ na drugo particijo ključa... Probaj, pa boš videl. Sam na žalost (še) nimam izkušenj z dolgotrajnim delovanjem OS-a z USB ključa.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jst ::

Crap!

> Sam na žalost (še) nimam izkušenj z dolgotrajnim delovanjem OS-a z USB ključa.

Sem na home p4 z giga rama (na katerem je lepo namescen opensuse 10, tako, da sem dostopal do podatkov na disku) probal Suse Live, ki mi je tudi po dveh dneh umrl. S tem, da je bil uporabljen drug racunalnik za dl, drug pekac, drug medij. Torej, na tvoj citirani stavek, ti odgovarjam, da imam jaz taksno sreco, da mi ne delajo iz cdjev na dveh racunalnikih. Torej, te live razlicice so primerne samo za kaksno demonstracijo.

Daedalus ::

Jah, LiveCD je drugače precej primerna zadeva za bolj specifične naloge - recimo kot kiosk za kak internet kafič, vidal sem že routerje, ki so uporabljali sistem s cd-ja, Clusterix recimo omogoča hitro postavitev clusterja... Probaj še Morphix, je precej dobra stvar, maš gor recimo eno varijanto z IceWm, al pa Xfce4 (obe sta okoli 260 Mb velike zadeve), zgooglaj kaka navodila, kako se zadevo spravi na USB ključ, pa probaj. Al pa če kr LiveCD probaš..

Evo še tole.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

dr.J ::

Pa si na Dellov servis (Fmc) v Slo kaj poklical?

Jst ::

Daedalus: hvala.

dr.J: Po ATA specifikaciji obstajata dva nacina hard disk lock-a. High in Maximum security mode. Pod High je se varjanta, da obstaja Master Password, s katerim odklenes disk. Oziroma mora nujno obstajati. To je bil par let nazaj major security risk za potencialne zlorabe. Ampak moj prenosnik je pa ganz neue in ko se disk zaklene preko biosa, gre avtomatsko pod maximum mode. Pri katerem pa nujno potrebujes user password, da ti disk dovoli brati podatke. In ce na zacetku ne vpises pravega gesla, diska ni mogoce zaznati. Moj disk se je sam od sebe zaklenil v maximum mode, ker je tako nastavljeno v biosu. Tako, da tudi dell usa ne pomaga. Kaj sele FMC ali pa Alldea (oba sta uradna zastopnika Della v Sloveniji).

Sicer pa nisem edini s to tezavo, da se je disk sam od sebe zaklenil. Ce se gres en kratek google search bos nasel se mnogo meni podobnih. Ceprav naj bi se po maju 2002 to ne dogajalo vec. Ampak ocitno se. Disk lahko zaklene med drugimi tudi virus, cigar moznosti ne izkljucujem.


Pa zvedel sem, da bi v ameriko moral poslati samo disk. Cena 140$. Samo ena firma se ukvarja s taksnimi stvarmi. Kateri pa itak pametno molcijo, kako jim uspe odkleniti disk.

A mislite, da se mi splaca? Je varno? Podatki so mi zelo pomembni in jih cenim mnogo vec, kot 140$. V bistvu mi je 140$ drobiz.

IceIceBaby ::

Probi DSL, oziroma Damn Small Linux.

Zadeva je velika okoli 50mb, tako, da gre tudi na najmanjše ključe, pa če maš dost rama se cel naloži v ram in res leti :) Maš pa not vse potrebno za surfat po netu, maile brat, kej napisat pa kej poservisirat.

http://www.damnsmalllinux.org/

mile ::

mamo eno IP centralco na USB klucu, laufa slax + apache + mysql +ser. Ze ene 3 mesce, s tem da mysql pise direkt po usb klucu pa zaenkrat dela bp.

Daedalus ::

Hja, če se ne piše veliko, pol bo seveda delalo nekaj časa. USB ključ ma lih tak ko trdi disk seveda nekaj rezervnih celic, da nadomešča okvarjene. Sicer pa, če že maš delujoč sistem, ga ne bi blo težko prepričat, da pošilja podatke ne remote share, recimo in jih shrani lokalno, če ni povezave. Če koga zanima obširna dokumentacija o usb/flash pomnilnikih na Linuxu, jo najde tule.

Še en zanimiv citat z linka:

Flash memory devices come mainly in the form of small, portable devices often referred to as memory sticks or keychains, and as part of digital cameras. They are non-volatile devices which operate on the principle that electric charges are used to represent data in binary format. These charges can remain unchanged almost indefinitely, but changes (such as writing to the device) limit the life span of the device (100000 writes of 8MB each).

Sicer naj bi bili USB ključi bolj "odporni" na zapisovanje kot navadne CF kartice, samo še vedno pa imajo omejeno življenjsko dobo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

DMouse ::

Sem preizkusil Slax in sem kar navdušen. Navadnega uporabnika, ki ga bo poganjal iz USB ključka, nima kaj skrbeti, ker Slax teče v Live načinu, podobno kot na CD. Vse spremembe se zapisujejo v navidezni disk v ramu in ne na ključek, če želiš spremembe shraniti na ključ, moraš ročno pognati ukaz configsave z ustreznimi parametri. Toliko o tem.

twom ::

Kakšno funkcijo ima to zaklepanje diska oziroma v katerih primerih naj bi se upravičeno zaklenil?
Samo firbčnost.

Lp,
Peter

Jst ::

Upravičeno bi se moral zakleniti, ko user v biosu nastavi password. In brez passworda ne moreš do podatkov. Če na začetku, ko prižgeš računalnik, ne vpišeš pravega gesla, se računalnik obnaša, kot da sploh ni diska v njem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hirens boot pomoč

Oddelek: Operacijski sistemi
61129 (969) katimm
»

Računalnik za fajle

Oddelek: Strojna oprema
131351 (1053) Steinkauz
»

Iščem živo distribucijo linux-a

Oddelek: Programska oprema
111938 (1479) bluefish
»

Linux na USB ključek brez swap oddelka

Oddelek: Operacijski sistemi
171334 (1183) Hux
»

Kako zagotoviti 100% izbris s diska ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
122174 (1884) Jan987

Več podobnih tem