» »

Nateg s strani potovalne agencije? Potrebujem pravni nasvet

Nateg s strani potovalne agencije? Potrebujem pravni nasvet

Alex- ::

Torej tudi letos, smo se odločili da gremo za novo leto nekam v tujino za novo leto. Z lepimi izkušnjami s praznovanja lasnkega leta, je bila ideja, da bo vse potekalo kot po maslu... naivno razmišljanje, ko gledam zdaj nazaj.
Smo 4je 2 punce, 2 tipa. Dogovor za lokacijo in skupno praznovanje je potekal že tam od septembra. Vsi se poznamo... super klapa.

Agencija, ki smo jo zbrali je bila Bo-Bo tours in sicer v Lj imajo poslovalnico Supra travel - njihov posrednik tu predvidevam. Začelo se je s tem, da sva se šla s frendom prejšni teden prijavit, ker punce niso iz Ljubljane. Šla sva midva in probala pač uredit tudi za njiju, da bi bili skupaj nastanjeni. Dogovorimo se za sobe 2x2. Vse ok. Prva stvar, ki me je zmotila je bil tisti predstavnik tam s katerimi sva sklenila pogodbo. Kot je bilo pričakovano je predstavljal ponudbe agencije dokaj trgovcu podobno, s frendom se "spretno" izogneva temu, da nama "uturi" najdražji paket in recimo da pridemo do nekega zaključka, kjer obe stranki mislitada sta si prišli nekako ... skupaj-kao. Da ne bi kolegici ostali praznih rok, ker bi se lahko šele kasneje osebno prijavili - Naredimo takoj pogodbo za 4 ljudi torej 2x2 posteljna. Tukaj je druga stvar, ki bi mi jo ta osebek lahko omenil, ker je ta hotel na obrobju mesta (Beograd) se je šele začel polnit (smo začetek novembra) in bi lahko pojasnil, da bi se lahko oni dve lahko tudi kasneje prijavili in vzeli pač sobo zase. Pogodba je sklenjena. Aro zase plačava midva, za njiju je na listu samo ime, ker bosta pač kasneje prišli uredit plačilo. Tretja stvar, ki jo opazim, sicer šele potem ko pridem domov in preberem celo pogodbo (da tukaj napak z moje strani) da so nama uturili še poleg cene iz kataloga še dodatke 4jurje(na osebo) za neka kvazi doplačila sobe in prijavnina whatever.

Tako nekako je bila stvar tedaj na videz zaključena. Malce me je sicer tudi presenetila pogodba, ki je prišla na moje ime-jest kao prevzel odgovornost za celo skupino tudi moj podpis je na pogodbi in ne od frenda. Pogodba je narjena za vse štiri skupaj! Torej ta sklep napisan name in sicer za znesek preko 100tisoč, malo me stisne, ampak si rečem pač to tako poslujejo bo že vsak posebej dobil za plačilo.

Tu se sedaj zgodi nekaj, kar smo najmanj pričakovali še najmanj pa jaz in prelom v tej zgodbi. Frendica skensla. Osebne težave. Dobro rečem! Se zgodi, je mela tudi zdravstvene težave že več časa in to je to, pač ne gre. Pustimo to da skensla 3 dni po podpisu pogodbe! Obvestim ostale da pač ta ne gre - drug šok- Skensla še druga frendica, ker je očitno računala na to, da bo šla tudi ona druga. Dobro pravim! Bomo že nekaj uredili, saj nista niti are plačali niti nič. Se pač pogodba spremeni samo na 2? Tu nekje mene začne ornk glava bolet :D

Pišem mail na Bo-Bota kako zdaj uredit za njiju, da se njiju skensla in sedaj začel imeti tudi dvome, da bi midva sploh šla. Gre se zarad družbe... od katere pa ni več ostalo veliko.
Odgovor na mail ni tri dni. Osebno tja nisem mogel jit ker zbolel, odpravim se v petek torej včeraj skupaj s frendom.

Začneva razlagat zgodbo temu ... osebku... ko prekine pogovor telefon-očitno ravno klical šef agencije. Predstavnik razloži, koga ima tu pred sabo in se po nekaj sekundah začne hahljati v telefon in tu seveda, mi je blo jasno, da naju bodo nategnili kolikor se bo le dalo-po dolgem in počez. Kot da bi podpisal pogodbo s hudičem!8-O Zaključi pogovor in pravi 5000 na osebo za prekinitev pogodbe če vsi štirje skenslamo. Torej 20.000 (Takoj glavobol again 8-O ) Naše sobe so bile praktično takoj ko sva aro položila rezervirane! (bil je petek ob 6ih zvečer) Naša imena takorekoč že vklesana na vrata sob v Beogradu! Tu ga vprašam, kako je to možno saj ste ta hotel šele začeli polnit, najin denar pa da ima najverjetne še v predalu. Tako poslujemo pravi! Ga vprašam kako da ste tako ažurni pri tem, na maile pa ne odgovorjate 3 dni in več (sedaj je 5ti dan in še vedno ni odgovora drugače). Me bebavo gleda in je tiho! Nabije še nekaj bednih izgovorov, vidim da nima smisla več debatirat. Poveva da prideva naslednji teden.
Sedaj pa vse razložit še puncam, da bodo morale plačati 5jurjev... pa niti v Lj niso bile... etc etc Glavobol!

VPRAŠANJA: Kaj narediti in ali je to dokončno in smo pač v drek ornk zabredl? Je kaj na kar bi se v pogodbi lahko sklicevali da ni veljavna? Are dekleti nista položili. O znesku 5tisoč ni nobene besede ne na pogodbi ne na njihovi internetni strani. Je znesek previsok? Nedoslednost agencije ali vse krivda naivnega potrošnika? Nategovanje s strani predstavnika?

Z moje strani! Dam takoj na roke 5tisoč - svoj dolg tistemu, ki ima kakršnkoli nasvet za zmanjšanje tega zneska, da ne bi vsi plačali ali sploh nič. Raje denar nekomu drugemu v roke kakor tem grebatorjem! Samo gledajo kako bi te nategnili pa že tako so cene zasoljene. Imam jih za hujše osebke kot so tisti, ki prodajajo nikkei nože starim mamcam na domu za 39.980. Imho so to osebki najhujše vrste. Kot tiste pijavke iz tropskih gozdov, ko jih imaš enkrat na sebi, več da jih ne boš strgal s sebe ne da bi pri tem izgubil nekaj krvi. ;(( ;(( ;((

Lp

Vikking ::

Hm, pravnega nasveta ti ne morem dati, ker nisem pravnik, ampak tistih 5k sit ki jih ponujaš ti bo zadostovalo da od daleč vidiš hišo v kateri pravnik uraduje...

Kot je bilo pričakovano je predstavljal ponudbe agencije dokaj trgovcu podobno, s frendom se "spretno" izogneva temu, da nama "uturi" najdražji paket in recimo da pridemo do nekega zaključka,

Malo čudno, da sta se kar izognila temu, sta sploh preverila kakšna je razlika med paketi?

Tretja stvar, ki jo opazim, sicer šele potem ko pridem domov in preberem celo pogodbo (da tukaj napak z moje strani) da so nama uturili še poleg cene iz kataloga še dodatke 4jurje(na osebo) za neka kvazi doplačila sobe in prijavnina whatever.

Pogodbo sta kar podpisala, brez da bi jo prebrala, ter šele ko sta prišla domov ugotovila, da sta doplača še za nekatere stvari, kar se mi zdi spet čudno, saj bi ti preprosta matematika, že na licu samem dala vedet na jurja natančno koliko vas bo prišlo za vse 4 osebe.

Problem vidim predvsem v vas, če sta kolegice odstopile od izleta in to 3 dni po podpisu pogodbe, mi to da jasno vedeti da niste resni. Ker pa se vedno lahko zgodi karkoli nepričakovanega imaš tudi možnost doplačila v primeru, da odstopaš od izleta v primeru nesreče....

Pred podpisom pogodbe bi ti moral dobiti denar od tistih dve punc in prijatelja, če s podpisom vežeš neko stvar za vse 4 osebe nase. Če ste prijatelji, potem tistim dvem puncam sigurno ne bo teško dati tistih 5k SIT, ti pa si že tako omenu da ti tistih 5k sit ni mar.

Probaj se obrniti na urad za varstvo potrošnikov: http://www.sigov.si/uvp/

Alex- ::

"Malo čudno, da sta se kar izognila temu, sta sploh preverila kakšna je razlika med paketi?"

Kot izognila, v smislu, da nam je predstavil več paketov in sva se odločila za nek cenejši paket, čeprav je propagiral tiste dražje, kot do so mana z neba.

"Pogodbo sta kar podpisala, brez da bi jo prebrala, ter šele ko sta prišla domov ugotovila, da sta doplača še za nekatere stvari, kar se mi zdi spet čudno, saj bi ti preprosta matematika, že na licu samem dala vedet na jurja natančno koliko vas bo prišlo za vse 4 osebe."

"Pogodba" je nek a4 list papirja, ki niti slučajno ne zgleda kot pogodba razen tega, da ima štempel gor. So razni kvadratki etc, kamor je on na hitro vpisal vse ostalo, potem ko sem jest vpisal svoj naslov in svoje podatke. Vrnil mi je ravno toliko, da sem podpisal.

Pogodba ni vezana kot cela name (da bi jaz moral vse plačat) ampak je vse skupaj napisano, in tisto kar sem jest dobil je verjetno sklep. Za plačilo naj bi dobil vsak posebej. Čudno mi je to, ker smo lani potovali prek druge agencije in je vsak opravil oz. naredil pogodbo zase. In če pač nisi šel nisi šel in si sam odgovarjal. Tu pa so nas vse skupaj navezali in potem nasrkajo ostali če en ne gre.

Za tisto moje plačilo, sem imel v mislih nasvet oz. rešitev po kateri bi se dalo speljat oz. vsaj v vedenje če ta obstaja. Gre se mi samo za princip, da bodo oni dobili 20.000 za nič. Zakaj so te cene tako visoke oz. ali gre za nateg? Predvidevam, da imajo stroške samo z nakazilom. Ne bi rekel, da smo prišli do njih en teden pred novim letom, kjer bi morali skenslati rezervacije oni v hotelu.

Vikking ::

Lej, jst ti res priporočam urad za varstvo potrošnikov, majo kr dosti izkušenj za takšnimi ali drugačnimi turističnimi agencijami. Sigurno pa ti če odstopiš od pogodbe v parih dneh, ti IMO ne morjo zaračunat 5k SIT na osebo.

V-i-p ::

Čakaj, a ste vi doplačali za riziko odpovedi? Če niste, potem verjetno ima pravico vzeti določen znesek, kolikor mi je znano...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

AndrejS ::

Če nisi plačal riziko odpovedi si si sam kriv.
Sicer pa če nisi plačal še nič jim pač nič ne plačaj!

Alex- ::

Riziko odpovedi ni bil plačan. Pa tudi če bi bil, je osebek tam razložil da bi ga lahko upošteval samo če 3 dni pred novim letom ne bi mogel priti zaradi bolezni in bi prinesel opravičilo zdravnika. V takem primeru da bi dobil povrnjejo.

Ne vem kako lahko 5k zahtevajo za te dve punce, od katerih imajo tam samo ime in priimek in nič drugega. Niti are ne nič. S te strani bi jih lahko, da kako da "rezervirajo v Beogradu" preničišča že "isti dan", če od klienta ni bilo dano še niti tolarja?

Sicer direktno od njih itak ne more zahtevat, zahteva pa lahko od mene ker je tam moj podpis. Mislim, da bom res tam na uradu urgiral-magar z mailom. Drugače pa ne vem, če sploh še kaj lahko storim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alex- ()

Thomas ::

Silly tema. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Sploh ne vem kaj bi ti rad. Podpisal si za 4 ljudi, sedaj si ti odgovoren za to. In sploh ne razumem, zakaj mislis, da se je agencija dolzna ukvarjati s problemi tvoje kolegice. Ali tem, da ste se potem kar vsi odločili, da ne greste? Očitno se že ne poznate prav dobro.

Thomas ::

Ajd perci, zaklen!

En tip naklada na široko totalne oslarije in pol človek bere in je jezen samega nase, ker je šel ta čreva brat. Bljek!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Alex- ::

Hvala za nasvete. Res.

TOP ::

Za riziko odpovedi nista še slišala drugič doplačaš riziko in to je to.Drugače te lahk nategnejo kot oni čjo.

Alec999 ::

- Potnik ima pravico do pisne ali ustne odpovedi potovanja v poslovalnici, kjer se je prijavil. V tem primeru ima BO-BO TOURS pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi potovanja, katerih višina je odvisna od časa, v katerem je potnik predložil odpoved:
* do 30 dni pred odhodom - administrativni stroški v višini 2.500 SIT,
* 29 do 22 dni pred odhodom - 20% cene aranžmaja,
* 21 do 15 dni pred odhodom - 30% cene aranžmaja,
* 14 do 8 dni pred odhodom - 50% cene aranžmaja,
* 7 do 0 dni pred odhodom - 80% cene aranžmaja,
* po odhodu - celotna cena aranžmaja.
Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi, so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, ki jih BO-BO TOURSU narekujejo veljavni pogoji prodaje in jih pogojujejo poslovni partnerji.
- Ob ustni odpovedi potovanja mora potnik podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi prodajalec. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal.

Vec si lahko preberes TUKAJ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Alec999 ()

Alex- ::

Hvala za link! Sem gledal direkt na www.bobotours.com pa spregledal tole.

Sedaj nas lovijo na temle očitno (pod isto točko):
- Potnik lahko po sklenitvi pogodbe spremeni ime ali število potnikov, namestitev, datum potovanja, po pogojem, da je taka sprememba sploh še možna. V primeru spremembe zaračunava BO-BO TOURS potniku 5.000,00 SIT administrativnih stroškov.

in temle

- Potnik ima pravico do pisne ali ustne odpovedi potovanja v poslovalnici, kjer se je prijavil. V tem primeru ima BO-BO TOURS pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi potovanja, katerih višina je odvisna od časa, v katerem je potnik predložil odpoved:
· do 30 dni pred odhodom - administrativni stroški v višini 2.500 SIT,

Samo da je do odhoda še 50 dni.
Sicer v besedilu ne opazim razlike, v ceni je pa očitna. Katera možnost pa je njim všeč je pa jasno.

Alec999 ::

Alex- >> ti si unmu agentu na zacetku zacel z zmansanjem stevila oseb na 2, kar takoj pride na 5.000 sit oseba. Probi se enkrat it tja ko bo ksn drug agent pa rec da bi odpovedu potovanje, pa ti bojo mogoce dal 2500 sit na osebo. :D Razen ce je se kaksna klavzula.

Alex- ::

Probat ni greh. Seveda je vse odvisno od njih. Če mi nabijejo 5000, pa dobro vem katere agencije nikoli več ne povoham. Bomo vidl al se jim gre za stranko al za denar. Eh... težko je tole vprašanje res. :|

nokia6310 ::

Alex:
Baje obstaja črna lista agencij, s katerimi so imeli potniki slabe izkušnje na strani zveze potrošnikov slovenije.
Prav tako obstaja lista agencij, s katerimi so imeli ljudje dobre izkušnje.
Drugače pa administrativnih stroškov nimajo niti za 500 sit toliko da poknižijo odpoved potovanja in to je to če mene vprašaš nebi plačal oziroma če že bi plačal bi samo za tisto, kar je bilo naprej dogovorjeno se pravi - kolegici.
Drugič pa se probaj prej zavarovat, ker je res zoprno da te tako zaj***.

Pujcek ::

ne me jebat, trije se odlocite da ne boste sli na prijavljeno potovanje ker je cetrti zbolel (sploh vprasanje ce je). seveda pa pricakujete od agencije da bo zastonj rihtala vase sprenevedanje in, oprostite, preseravanju. in 5k sitov vam je prevec. dej k tok cez tole agencijo pluvas, dej pejd enkrat na Kompas pa nared tole kar si naredu tuki. me zanima kaj se bo zgodil...

lp

ps: eni ste se za rezervacijo novoletnega potovanja prepametni...
:)

tina-n-robi ::

@Pujcek: se podpišem pod tole.

Fante, ki si rezerviral počitnice, nehaj jokcat tukaj, očitno je, da niste bili resni. Bod vesel, da boste relativno poceni prišli skozi, ko ste odpovedal potovanje. 5000 po glavi ni lih nek denar, če upoštevaš, da gre v pogodbi za šestmestno vsoto.

še najbolj pa se mi zdi podlo, da v drek tlačiš agencijo bo-bo, ki ni nič kriva... krivi ste si sami. Aja, btw. očitno bolj malo potuješ z agencijami, ker bi sicer vedel, da je povsod treba plačat nekaj tisočakov za razne administracije, prijavnine, turistične takse in podobno bedarijo, ki jo zaslediš v drobnem tisku.

lp

Alex- ::

Heh.

Napisal sem samo, da bo se kdo kdaj prebral in ne nasedel morda tako, kot smo mi. Problem je preprost odpoved potovanja po enem tednu, ko si sklenil pogodbo s tem, da je do dejanskega potovanja se 2 meseca. Kot sem ze napisal tudi ce bi imel riziko odpovedi ne bi slo, kot mi je razlozil predstavnik.

Sicer pa lahko je bit pameten, ko vidiš drugega kako je v težavah.

Moj nasvet za tiste, ki imajo kdaj namen potovat oz. kaj sem se naučil iz tega. Dogovor s prijatelji tak ali drugačen, zmenite se na 4 oči, da ne bo potem nejasnosti in problemov, pa magar se greste kasneje prijavit in vsi skupaj. Za samo podpisovanje pogodbe pa res bodite pozorni na vse, ker predstavnik vam NE BO povedal vsega oz. kaj bi MORALI storiti vi, za svojo zaščito. Money makes this world go round.

Lp

tina-n-robi ::

Me veseli, da te je srečala pamet in si pogruntal, da ste si sami krivi, če se niste med sabo dobro zmenili. Še vedno, pa imam občutek, da ti ni povsem jasno, da ste sklenili POGODBO in če hočeš katerokoli pogodbo enostransko prekinit, boš zato nosil določene penale. Pri tem vprašanje, ali je do potovanja še 2 meseca ali 2 leti, ne igra nobene vloge. Saj veš, pacta sunt servanda.

Spet pa nakazuješ, da vam predstavnik BoBo ni povedal vsega, kar bi moral.... nihče ti ne bo šel nikoli brat vseh členov pogodbe. Za te stvari imaš odvetnike in zdravo pamet.

lp

Alex- ::

Ravno o penalih sem spraševal, če ti ni jasno beri gor. In razumem, da nosijo neke "administrativne" stroške in sem jih pripravljen plačat, vendar če plačamo 2500 po osebi ali 5000 pa je razlika. Če ni druge možnosti kot 5000 pa naj bo tako. Zato pa sprašujem.

Ne razumem pa tvojega pristopa "plačaj bedak sam si kriv ni vazno vsota plačat moraš, četudi plačaš veš kot bi dejansko moral".

Misliš, da mi ni jasno, da večino krivde nosim sam? Samo nehaj s takimi negativnim pristopom, ker je bolje, da ne postaš če misliš to tlačit naprej. Povedal si to že s prvim postom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alex- ()

Jeebs ::

Sploh ne vem, kaj se tle neki greš, če si sam zaj...?! Iz mojega pogleda na stvar je problem edino v tem, ali si (glede na to, da je bila pogodba pisana na vse skupaj) razlagajo tistih 2.500SIT oziroma 5.000 SIT po osebi ali po pogodbi.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Alex- ::

Nima smisla vidim tu kaj postat. Moderator lahko zaklene temo.

In da, o tem ali mi majo pravico uturit 5000 in ne 2500 to me je zanimalo.

Pa hvale za vse ribe.

OZZY ::

Sedaj nas lovijo na temle očitno (pod isto točko):
- Potnik lahko po sklenitvi pogodbe spremeni ime ali število potnikov, namestitev, datum potovanja, po pogojem, da je taka sprememba sploh še možna. V primeru spremembe zaračunava BO-BO TOURS potniku 5.000,00 SIT administrativnih stroškov.

in temle

- Potnik ima pravico do pisne ali ustne odpovedi potovanja v poslovalnici, kjer se je prijavil. V tem primeru ima BO-BO TOURS pravico do povračila stroškov zaradi odpovedi potovanja, katerih višina je odvisna od časa, v katerem je potnik predložil odpoved:
· do 30 dni pred odhodom - administrativni stroški v višini 2.500 SIT,



Nekaj..Zakaj 5000 po osebi...Mislim, da hočjo nategnit. Administrativni stroški nastanejo z spremembo aranžmaja/pogodbe, ki je samo eden/a, in se nanačajo na vse in ne na enega. Tako da bi le ti morali biti 5000 za vse in ne po osebi. to bi moral preveriti na zvezi potrošnikov.

pri tebi pa gre za popolno odpoved tako da bi morali zaračunati 2500 in ne 5000. Karkoli več je zrelo za zvez potrošnikov. ti si to lepo sprintaj in pejt na ta boboturs in če bojo hotli kaj jim pokaži pogoje poslovanja. Pri vsa ne gre za spremembo ampak za popolno odpoved.


Heh..Še ena zanimiva..sem rpavkar hotu it na njihovo stran pogledat pogoje poslovanja pa je stran z pogoji nedostopna oziroma ne obstaja. Zlo zanimivo.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

DominusSLO ::

lol
Pri spremembi števila potnikov so stroški 5k sit na osebo, pri odpovedi pa 2,5k sit:D

Logika tle?

AndrejS ::

Glede na naslova teme :
Nategnile so te kolegice na agencija !
Upam da si vsaj pri tem užival


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba cene turističnega aranžmaja

Oddelek: Loža
262668 (1688) c3p0
»

Odpoved potovanja: "ne grem" vs nezmožnost udeležbe

Oddelek: Loža
52248 (1851) Mare2
»

Težave z turistično agencijo

Oddelek: Loža
494773 (3428) St235
»

Dopust in riziko odpovedi

Oddelek: Loža
51381 (1025) MIHAc27
»

Pahor naj iz svojega žepa poravna stroške vrnitve Slovencev iz Egipta (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
598482 (7311) BlueRunner

Več podobnih tem