» »

Konec z iPodi?

Konec z iPodi?

Wired News - Pri Neuros Audio so se odločili, da končajo dominacijo IPodov. V ta namen so ustvarili svoj multimedijski predvajalnik z zloveščim imenom: 442.

"Genocida" ne nameravajo izvesti zgolj s tehničnimi obljubami, saj napravico želijo prepustiti odprto kodni skupnosti, da iz nje izvleče čim več. Ideja je seveda dovolj dobra, a pri Wired imajo seveda pomisleke, če ni morda malce prepozno, saj je prodaja napovedana šele za prihajajoči januar. Vsekakor bo naprava navduševala tehnološke navdušence, ter odprto kodne zaverovance, če bo seveda Neuros Audio držal obljubo in za odprto kodo tega "požigalca iPodov" zaposloval lastne ljudi.

Faktor, ki govori proti iPod-om, je njihov najtanjši predstavnik: iPod Nano dovzeten za praske, ki ima probleme s počenimi zasloni, ter predvsem njihove omejene sposobnosti v primerjavi z obljubami 442ke.

Da zagori papir, 442ki manjka še 9 fahrenheitov (451), povedano drugače: zadeva nekako ni dovolj fancy. Modno osveščeni ga zato ne bodo hoteli niti povohati. "Ni IN" se bo glasila štiri črkovna obsodba. Nagradno vprašanje se glasi: Ali je na svetu več modno ozaveščenih ali tehnološko ozaveščenih ljudi?

66 komentarjev

«
1
2

sverde21 ::

Zgleda lepo :) . Btw a glede odprte kode mislijo dat gor linux al kako, ker na iPod lahk naložiš linux :), če pa bi tuki že po defaultu biu linux gor bi blo pa odlično :)) , ker bi lahko obenim naložu še kakšne programe gor in mogoče meu ta player tud kot organizator, upam sam, da ma mal bolši procesor od iPoda, ker njegova 75 MHz mašinca je švoh za donšne cajte :\
<?php echo `w`; ?>

overlord_tm ::

upam da bodo to v naši kokoški prodajal, po ne pretirani ceni :)

BigWhale ::

Openfirmware pomine tudi podporo za .ogg ;)

Sl4v3 ::

zadeva nekako ni dovolj fancy


Lepši je od iPoda. Pa glede na to, da je debelejši se verjetno težje polomi in ima veliko boljši prikazovalnik(kot je vidno a sliki).

PVR, VOICE, AUDIO, VIDEO, PHOTO

sicer je 75k, ampak mogoče ga bom pa nabavil
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

Jux ::

Sorry. Ko maš enkrat nanota v rokah, sploh ne razmišljaš več o drugih prenosnih mp3 plajerjih (če ti je 4gb seveda zadosti). Jst bi rekel - a litte too late, tale zadeva bo pomoje totalen crash and burn.

Edit: a pa pod nobenim pogojem ne morejo te konkurenti applovih ipodov najti enega oblikovalca, ki bi jim napravo oblikoval manj generično kot je sedaj. Izgleda isto kot vsak tajvanski predvajalnik z barvnim zaslonom.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

ghaefb ::

:) Ipodi... ipod se lahko skrije pred kaksnim iriverjem al pa creative zenom, ipd.
Ko kupis mp3 player a gledas kak lep je, al kak je kvaliteten in kaksne funkcije ma ?
Zalost je v tem, da je vecina kupcev res gleda na to kak lep je :\ ker najvecji potrosniki ipodov so itak tisti, ki pojma nimajo o tehniki/racunalnistvu.. se pravi "fancy" americani. >:D zato applu uspeva, podobno je z e/imaci.
Zato mene sploh ne briga kaksen delez na trgu ima apple, kaksen procent teh ljudi ima kaj pojma o tehniki ?.. you know what I mean
_ghaefb

pro2c ::

ghaefb: to mas prav. Problem je tudi v tem ker vecino folka ze ima kaksen mp3 player (kot napisano je malce prepozno zunaj), pa se na velikost se gleda, tako da bo itak privabil samo nas ko imamo malce vec pojma o compih da lahko izkoristimo odprtokodnost 8-)
--- www.DrinkProg.com ---

drola ::

Če bi jaz izbiral med tem in iPodom, bi izbral tega. Še posebej, ker se bo skoraj sigurno dalo na njem brati digitalne knjige (glede na to, da ga bo v roke dobila o. k. skupnost).
https://drola.si

Jux ::

@ghafeb in kompanija
Najdi mi en predvajalnik dimenzij iPod Nano, z isto kapaciteto (4gb), barvnim zaslonom in dobrim uporabniškim vmesnikom. Če nekaj zgleda lepo, to še ne pomeni da tudi ni dobro v tehnološkem smislu.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Kami ::

Open source firmware... to bo kul :)

Ginginova ::

Grd je kot smrt. Če bo ta stvor končal dominacijo iPod-ov, potem bom tudi jaz naslednji Papež. >:D

Ogo

darkolord ::

Ogo: a iPodi so pa lepi, al kaj

Witboy ::

mam Nanota, minija ter ipod video. To je najboljsa stvar kar sm nabavu v zadnjem casu. mini je trpezen ko norc, nano je lep in eleganten ter seveda majhen. Video je pa fajn ko kam gres, da si kaj ogledas :)
Jst se vedno ne vem kako lahko folk primerja zene in podobne gizmote z ipodi, ker dovrsenosti ne bo nikdar take. So pac prepozni in dejansko lahko samo kopirajo... kar tudi dealjo.
Imajo zelo simpl in uporabne menije... predvajajo mp3je... kaj bi clovek se hotu? pa se lep je!! Jst ne vem kaj je en prej govoru o nekih tehnoloskih dovrsenosti drugih gizmotov... ja valda rudi. Mogoce ipod ne podpira ogg in pa wma... kdo pa se to uporablja. Poleg tega pa lepo dela in z linuxom in osxom in seveda z winsi. Kaj hoce clovek se vec?!?

PARTyZAN ::

Klik! >:D

Applovih overpriced produktov pa valda ne nabavljamo :D

Jux ::

@darkolord

tole te zna presenetit, ampak ja - iPodi so lepi. Oz. da bo volk sit in koza cela - so estetski (mogoče tebi niso všeč). Ne pa da zgleda predvajalnik natanko tako kot bi ga jst naredil, pač vržeš zaslon, vržeš eno tipko, izbereš "tehno" barvo, pa si rešil zadevo. S tem da click wheel = brez konkurence.

Pa zavraga, lahko iPodom očitate miljon stvari (tudi jst jim manjek ogg, flac, glupa organizacija datotek) ampak dizajna in uporabnosti jim pa ne morete. Meni je pač pomembno da je predvajalnik majhen, ima gut kvaliteto zvoka, dobro baterijo in dober, logičen UI.

Tisti, ki pa jim je pomemben open source support, oz. en kup funkcij, pa posežite po čem drugem :).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

we_are_borg ::

iPod je IMHO trenutno,in še bo najlepše dizajnirani AAC player trenutno.Tudi funckcionalnost le-tega jeuser frendly tako kot dizajn ,to se je pokazalo tudi na trgu.Sam imam iPoda G4,in če bi kupoval danes nov mp3 player,bi kupo istega tudi če nebi imel barvnega zaslona kot iPod photo in iPod G5.
death is irrelevant

IceIceBaby ::

136.1 x 78 x 26.5
Impact Resistant Stainless Steel Housings
Weight: 325g

A so tole pravi podatki ? S tako škatlo želijo konkurirat iPodom :D :D :D A spada v opremo tudi voziček, da ga lahko sabo voziš ?

Sl4v3 ::

iPod Nano je navaden shiny rectangle.

@kst: Če je tole v mm, je za v žep čisto v redu. Mogoče tudi za zgubit...

Drugače je pa tukaj vsaj lep in pregleden zaslon(na prvi pogled).
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

PARTyZAN ::

S tako škatlo želijo konkurirat iPodom


Daj mi link, do Applovega konkurencnega produkta. Ne najdes? Aja...

Roadkill ::

Če je kdo sposoben naredit "iPod killerja", potem je to pomojem le iRiver.
Imajo pa iRiverji preveč pomanjkljivosti in so preveč neestetski.

Drugače sem "antiApple freak", ampak iPod je pa geinalen in SKORAJ popoln.
Imam iRiver H320 player in je odličen, ampak bi imel raje iPoda.

Tale škatlja se mi pa zdi še grša od iRiverjev. In najbolj pomembna stvar - kontrole - zgleda narejena še (precej) slabše, kot pri iRiverjih. Battery life je še enkrat slabši od konkurence (iPod 40gb, iRiver H340), je še enkrat težji in na splošno zgleda patetičen.

Če ne drugega, si zapomnite to, da vsak mesec izzide en " iPod killer", pa je iPod še vedno živ in nedvomno najboljši.

p.s.: Jaz sem komentiral samo s strani predvajalnika glasbe. Za video se mi jebe. Pa tudi glede video playerjev se mi zdi, da je iRiver še v prednosti trenutno.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

km- ::

ipodi so supr..
edino kar bi blo zanimivo probat/imet je olympus m:robe
20gb touchscreen MR-500i
v big bangu stane 45k ..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: km- ()

jRk0 ::

kaj bos s tem, ne predvaja videa. ne vem zakaj dajo take zaslone gor pa touchscreen pa take fore pa sploh ne predvaja videa:D

glavno da je kamera not ja pa da lahko slike zmiksas z glasbo
You fuck up once, you loose two teeth.

Nejc Pintar ::

tega olympusa sem zadnjič gledal in se mi je zdel cool
rad bi ga pa preizkusil:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

Jinto ::

Ipod vsekakor ni najboljši, sploh pa ne najbolj dovršen. Namig: iAUDIO

IceIceBaby ::

Daj mi link, do Applovega konkurencnega produkta. Ne najdes? Aja...


Imaš prav, iPod zaenkrat nima konkurence :) iPod ima odlično mešanico dobre tehnologije, odličnega dizajna in dobrega uporabniškega vmesnika, zaradi katere je to kar je. Absolutni zmagovalec na trgu že odkar ga izdelujejo (in vsak mesec prodaja samo strmo raste). Razni "iPod killerji" se pa "pobijajo" kvečjemu med seboj in en drugemu kradejo desetinke % tržnega deleža.

Izi ::

Tale 442 meni izgleda kar vredu videorekorder in videoplayer.
Predvajalniki glasbe so po moje drug segment, ker morajo bit čim manjši.
Tukaj pa vsi vprek primerjate videorekorder z malimi avdio predvajalniki.
Jaz 442 sploh ne bi primerjal z igračkami kot so iPod.
Med videorekorderji pa bi znal biti med najboljšimi.
Seveda bi moral najprej videti kavaliteto ekrana, čeprav se zadevo večinoma uporablja priklopljeno na TV ali PC.

Ima pa trenutn še vedno podobne porodne težave kakršne so imeli (in nekateri še vedno imajo) namizni DivX playerji, ki pa sploh ne snemajo videa.
- Zaenkrat še ne podpira podnapisov pri DivX filmih (nedopustna napaka)
- Trenutno snema samo v ASF formatu do resolucije 640x480 z 30 fps kar je sicer dovolj ampak kje je snemanje v DivX in MPEG-2
- podpora dolgih imen filetov še ne deluje vredu
- audio predvajalnik je precej reven. Predvaja sicer vse kar vtaknete notri, ampak samo predvaja in nič drugega (sicer se mi pa zdi da napravica ni ravno primerna za prevajanje muzike med sprehodom po mestu)
- ne vem ali se samo meni zdi ampak 40GB za videorekorder je nekam malo (to zapolneš v parih dneh). 80GB bi bilo precej bolje

Roadkill ::

Jinto: Ti temu rečeš dovršenost. Tukaj se omejujem na dizajn.
So pa menda iAudio playerji najboljši približek mp3 playerja za audiofile. Ampak kvaliteta glasbe pač ni tako pomembna kot skupna celota.
No sej ne morem nič konkretnega povedat, ker iAudio playerja še nisem videl, ker se jih pri nas ne dobi in so tudi v tujin cene precej zasoljene, tako da moram dopuščat možnost, da SO to najboljši playerji. S tem, da dvomim, da si ga ti že videl v živo in moram računat s tem, da je tvoje hvaljenje bazirano na podlagi reviewov.
Ü

jype ::

Vsi (vkljucno z mano) v drek tlacjo iPode, dokler jih ne drzijo neki casa v roki. Potem ga pa kupjo (vkljucno z mano).

Bistri007 ::

Mogoče kdo ve okvirno ceno 442? 442$??? Saj vem, da bo januarja prišel ven, samo 40GB je placa, da se utopiš.

Se zanimiv citat od Witboya, ki mi je dal misliti:
Jst se vedno ne vem kako lahko folk primerja zene in podobne gizmote z ipodi, ker dovrsenosti ne bo nikdar take.
zene = žene :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Izi ::

Ne vem od kje je prišel napačen podatek, da bo 442 prišel ven šele januarja ???

442 se namreč prodaja že nekaj mesecev.
Že na njihovi strani pod slikco 442 lahko kliknete velik oranžen gumb "BUY NOW"
Pokaže se vam trenutna cena, ki znaša $399.99
Piše, da je dostopen povsod in lahko pa vam ga dostavijo v roku 2-3 delovnih dni.
Na njihoven forumu pa so tudi komentarji že več 100 zadovoljnih (ali malo manj zadovoljnih) uporabnikov.

Iz tam sem povzel trenutne slabosti videorekorderja ki sem jih omenil malo višje

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

AntiFriz ::

Tale player je naravnost ogabn... glede tistih iriverjev.. so pa taki ko da bi psp gledu... rabs 2 roke pa se nogo po moznosti da ga operiras... nasploh pa un k je mel oz ma ipoda ve zakaj gre. tisti k si ga pa pac ne morjo kupt ga pa pluvajo ipd. isto kot je z T-2...

darkolord ::

ima gut kvaliteto zvoka

ostali imajo precej boljso kvaliteto

Roadkill ::

Ocitki glede kvalitete zvoka so cist breznevni, sploh, ker prakticno noben, ki jih izreka ni sposoben sam opaziti dejanske razlike.

Edina stvar, ki bi jo jaz ocital iPodu je, da potrebujes software za nalaganje glasbe nanj.

Najbolj resnicno je pa to, da vsak pljuva dokler ga nima enkrat v rokah. Jaz sem ga pljuval in tako tudi nabavil iRiverja (ki je bil iste cene, kor ipod), ko sem ga pa dejansko v zivo sprobal, sem pa videl, da je zares odlicen.
Ü

darkolord ::

Ocitki glede kvalitete zvoka so cist breznevni

Tako kot so nekateri prepričani, da ima njihov poceni komplet zvočničkov enako dober zvok kot malo boljši samostojni zvočniki...

Zgodovina sprememb…

Dekinio ::

Ne poznam toliko iPod izdelkov pa me zanima, če predvajajo video?

Jux ::

ostali imajo precej boljso kvaliteto


Prosim utemelji tole trditev in podaj link do testa, ki je kvaliteten - audiofilski. (Torej, testirajo ga naj ljudje ki se spoznajo na zvočno opremo, z profesionalnimi orodji za testiranje, v pogojih kot se testira high-end zvočno opremo.)

(Torej razne jokerje, monitorje, hot hardware, zdnet in podobno sranje pozabi)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Nejc Pintar ::

@Dekinio iPod G5 predvaja video;)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Stepni Volk ::

darklord - Apple iPod ima uraden žegenj slovenskih audiofilov, pod pogojem, da predvaja Apple lossless (vir: dve Mladini ali tri nazaj).

Glede vprašanja ali iPod predvaja video vsebine: 1M prodanih videov preko iTunes

Zgodovina sprememb…

Sl4v3 ::

Umri mlad, da bos lep okostnjak!

Piranha ::

Jaz ne vem koliko ste stari tu na slo-techu. Predvidevam, da ste večina mularija. Skratka, prepirate se o tem, kdo ma "večjega", čeprav velikost v tem primeru sploh ni pomembna. To se meni zdi mešanica uporabnosti glede na uporabnika in okusa. Zato ni vprašanje kateri je boljši ali pa koliko funkcij ima... Vprašanje je samo, ali boš kupil ta pof**** player ali ne. Vsepovsod obstajajo FanBoyi, eni majo radi iPode, drugi take fotoaparate oziroma KajTeJazVemKajVseVenem™ gizmote, drugi Zen-e, tretji spet iAudio, četrti pa imajo radi mogoče samo mir.

Ob takih novicah vedno upam, da bo kdo kaj pametnega napisal v resnici pa je to še ena brezplodna debata.
Piranha

Nejc Pintar ::

@Piranha: Folk na slo techu je star od 15 do 40+ let:\
V večini so nad 20
Lahko je biti prvi, če si edini!

user4683 ::

Kar vse skupaj naredi še toliko bolj zaskrbljujoče :D

Roadkill ::

Piranha, potem pa ti razloži, kako naj se človek, ki želi kupiti diskovni mp3 player odloči. Da vidimo tvojo veleumno priporočilo, ki ga bodo najverjetneje razumeli le tisti na 30 let.

Preprosto nimaš drugega, da bereš (še tako pristranska) priporočila na forumih. Razen, če si (samo ti) taka faca, da se boš s prodajalcem zmenil, da ti bo dal vsak od teh playerjev za en teden, da ga boš pred nakupom lahko dodobra pretesiral.
Ü

Keyser Soze ::

Lahko je brezplodna debata, lahko pa je tudi argumentirana debata. Vsak berač svojo malho hvali. Ampak če lahko zadevo pogledaš kritično in napišeš ter tudi utemeljiš vse kar je dobro in slabo... Je takšna debata popolnoma dobrodošla.

Kar se tiče pa dizajna tegale 442. Ne vem no. Stopiclja v povprečju druščine. Malo bi se morali osvoboditi okov oblikovalcev klasike mp3 palyerjev, da bi vsaj malo pohodili iPode. Edini plus, ki ga vidim, je podpora OS programju. That's all folks.

matopolopato ::

Moj iPod shufle je bil odličen, dokler je delal. Zato se zdaj trudim, da mi ga zamenjajo!

Dekinio ::

Recimo, da bi si umisli tegale iPod-a pa me zanima katerega priporočate -iPod ali iPod NANO?!V živo še nisem videl nobenega, ne predstavljam si velikosti, funkcionalnosti, oblike...

Kliko pa stane tale tale G5?In kje na splošno lahko kupim iPod-a v Sloveniji?!

Hvala!

Road Runner ::

v sloveniji jih dobiš v EPL. na njihovi strani najdeš tudi cenik.

za funkcionalnost, velikost ipd. je najbrž najbolje da si pogledaš na apple.com


zadnjič sem prvič videl nanota in ti lahko povem da je zadeva res _majhna_. dolg kot kreditna kartica, ožji od le-te, v debelino pa mogoče za ene 4 kartice
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

alesrosina ::

kul tehnologija more bit v kul škatli. Če ne pač ni kul :)

Keyser Soze ::

Nano zgleda približno tako kot pol tanjši klasični vžigalnik. Malenkost širši. Skratka. Nič ga ni skup. Samo teža je konkretna (za njegovo velikost). Drugače sploh ni tako pasje težak. Ga lahko komot nosiš v žepu od srajce.

Kupit se ga pomoje bolj splača v tujini. Že zato, ker so apple zastopniki pri nas "lame" do konca.

Katerega bi pa kupil je pa najboljše tako, da sprobaš oz vidiš zadevo. Morda ti pa važi kakšna od malenkostnih razlik med različnimi modeli.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zune raztelešen in Microsoftova nenavadna poteza

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
345873 (4450) @LOL
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235263 (4401) Sba
»

Microsoftov odgovor na iPod (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13412319 (9646) BigWhale
»

iPod Nano hack in ostali dodatki za iPode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6211308 (8876) J4CK16
»

Konec z iPodi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
668682 (6517) Nejc Pintar

Več podobnih tem