» »

Kolko stane preprost program?

Kolko stane preprost program?

«
1
2

Microsoft ::

Delam oz. sem ze skoraj koncal program za urejanje narocil in sifrantov. Nareto je kot internetna stran (ASP.NET), napisano v C#, baza je Access ( baza). Mozno je vnasati nove sifrante, ze vnesene pa urejati. Kot osrednji del je narocilo, na katerga se prakticno vse veze. Pa potem ima vsak zaposlen se svoje uporabnisko ime in geslo. Tako, da se prikaze, kdo je recimo narocilo sprejel. Logira se tudi kdo je katero narocilo urejal ali dodajal (logira se samo id sifranta in ne dejanska sprememba). Belezijo se tudi vse napake v fajle, tako da hitreje opazis, kje in kaj je povzrocilo tezavo.

Kolko bi tole blo?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Ziga Dolhar ::

Koliko ur si to delal?

[Vprašanje ne služi ekzaktnemu odgovoru, ampak orientaciji :)]
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Pismo, vsak me to vprasa. JSt pa nevem, kolko ur. Drgace pa na pamet, recimo kakih ~50 ur. Ali pa malenkost manj. Me se dost matra. Pa me se bo. Zdele mam inner join. Cela stala.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

Jaz to delam pod GPL licenco...;)

WarpedGone ::

Koliko ur si delal je pomembno, če se greš stvar obrtniško. Svoj čas prodajaš določenemu kupcu. V tem primeru je čas porabljen za programiranje, cena pa enostavno urna postavka x trajanje

Če razvijaš produkt za 'široki trg', potem pač zračunaš željeni income in ga razdeliš na pričakovano število prodanih kopij. Tule stvar ni čist enostavna, je velik politike in ugibanja zram.

V tretji situaciji je pa kupec eden ampak ga ne briga tvoj porabljen čas. Vprašanje je le, koliko je on zanj še pripravljen plačat. V tem segmentu se da za najmanj dobit še največ ampak so pogajanja trda in morš met dobr nos.

Torej, aplikacija ki jo delaš bi reku da spada v tretjo točko. Ampak ponavadi se cena oz. pravila igre določijo na začetku. Tudi zato, da na koncu sploh kaj dobiš, ne pa da se kupec obrne in oddide, ko mu poveš ceno, ti pa s programom nimaš kaj počet več. WOMBAT.
Zbogom in hvala za vse ribe

Microsoft ::

Ok. Ugotovil si, da gre za tretjo situacijo. Samo mene se vedno zanima cena. A je to 1000, 10.000 ali 100.000? Vsaj okvirno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

neoto ::

Glede na to, da si delal ~50 ur, uporabil strokovno znanje, ... bi rekel da se pod 100k nimaš kaj za menit. Še sploh če delaš program za kakšno firmo.

marS ::

če si delal za Mercator:D računaj z sedemestno cifro, če si delal za Lojzeta k ma štacuno na čošku pa 100K.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Poldi112 ::

To je precej relativno. Ce je slo pol tistih ur v ucenje...
Ni pa dovolj natancen opis tega kaj vse dela da bi se dalo podati kaksno natancno oceno.

Sicer pa ni tako pomembno. Bolj pomembno je da kasneje delas support in nadgradnje, ko si spomnijo kaj vse se hocejo. In se vnaprej zmenis koliko bo stalo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Ok. Trenutno delam se zadnjo stvar; narocilo. Ko to naredim, mogoce se danes, bom dal na net, pa boste lahko preizkusili, da boste videli, kako in kaj dela. Sicer ni nic posebnega, samo tko, za obcutek.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Ziga Dolhar ::

Microsoft: koliko dodatnega dela bi imel, če bi želel to spremenit v okensko aplikacijo?

(Sam firbec.)
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Hm, mogoce bi en dan kopiral kodo, drug dan bi pa lepotne popravke urejal in testiral. Torej dva.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

Če bi moral "kopirat kodo" en dan, imaš slab desigen.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Microsoft ::

Ja cisto mozno. Sam lej, zdej mam eno samo stran (obliko), katero potem samo kopiram, ce hocem novo stran. Pri formi bi se ze s tem malo matral. Pa potem, kako refirektat med razlicnimi formami, prenasati podatke, kako narediti login. Pa take fore.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

mercutio ::

Probaj ločit poslovno logiko od prikaza, MVC (Model-View-Controller) varianta. Kopiranje kode - to ni to.

beo ::

Hi

V tvojem primeru ti bo ceno določil kupec - če mu bo predrago pač storitve ne bo vzel oz. bo poiskal cenejšega izvajalca. S tega stališča je torej irelevantno ali si delal 1 teden ali en mesec.

Vrednosti softvera pravtako ne moreš realno določiti, ker pač ne obstaja univerzalna tarifa (študentska tarifa je npr. nekajkrat nižja od komercialne).

Ena od možnosti je, da probaš ugotoviti, koliko bo softvare stranki koristil, ji zmanjšal stroške, avtomatiziral poslovanje, ipd. ter ceno izpogajaš na osnovi teh ugotovitev. Če zadeva ne bi ibla tako preprosta, bi se splačalo ponuditi najem...

Glede na to, da je produkt že izdelan je smiselno na koncu sprejeti vsak izkupiček, tudi če z njim ne boš zadovoljen (bolje nekaj kot nič). Ostalo boš nadoknadil z vzdrževanjem, saj si večina strank prej ali slej zaželi razširitev, dodelav, popravkov...

PS. Še dobronamerni nasvet: imena entitet je najbolj prakticno imeti vedno v angleščini.

Phoebus ::

Ma vedno so taki junaki kot tule owca, ki pravijo da se lahko v 15 minutah skopira "kodo" in naredi iz web aplikacije OS program le je v redu napisano....

....žal ne poznam nobenega takega junaka, pa poznam kar nekaj programerjev....oziroma še tisti ki se tako hvalijo na koncu le priznajo da če "tako zelo" spremeniš zadeve, ne more ostat enako ;)

Po tej logiki bi bil Photoshop za Linux tko, za 2 urci dela?

OwcA ::

Ne podtikaj. "Kopiranje kode" je zame prenašanje logike (M), če to vzame polovico časa, ob uporabi iste platforme, istega ogrodja in istega jezika, je nekaj resno narobe z designom.

Po tej logiki bi bil Photoshop za Linux tko, za 2 urci dela?

Ko sem nazadnje pogledal, Photoshop ni bil mod za Apache napisan v ANSI C ... :\
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BigWhale ::

> Če bi moral "kopirat kodo" en dan, imaš slab desigen.

Pa se slabse zna ocenjevati cas, ki ga porabis za to. ;) Vsaj 14 dni, da dosezes isto funkcionalnost, kot jo imas ze sicer narejeno. Ce je design ZELO dober. ;)

Microsoft ::

Ok. Nekja te logike al kak vi tem pravte, mam na enem mesut. Recimo, naredil sem si ErrorWriter.cs. S tem pisem erorje v en fajl. In zdej, kjer kol se error zgodi, klicem ew.write("error"). Ampak kljub temu, je se vseeno dosti ostale sare, kjer to ne gre.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

drejc ::

>1500sit/h * ure (dokumentacija+implementacija), ce je za znanca in prodajas prvic. Pol pa 5000sit/h vzdrzevanje.

Nevem, mogoce je premal. Komentirejte!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Microsoft ::

Zdele sem koncal z delom in testiranjem. Zdej ste na vrsti vi!:P

Skratka. Na strani je mozno dodajati sifrante. S tem mas potem pri izdelavi novega narocila vec moznosti pri izbiri. Recimo, jaz sem napolnil najnujnejse (brez njih te opozori, da se narocila ne da narediti). Tako je samo eden narocnik. Ampak, ce jih dodas se nekaj, jih imas potem pri izdelavi narocila vse na voljo.
Pri vsakem dodajanju ali urejanju se ponavadi pod gumbom izpise, kaj se je naredilo. Recimo, ce se je vnos shranil ali ne. In ce se ni, lahko da bo pisalo, zakaj se ni. Itak pa to vse razumete.
Ce boste malo preizkusili pa vnasali podatke, bi vas prosil, da potem malo pokomentirate, ce ste kje zasledili kake napake. Pa tudi kaj vam kot uporabniki gre na zivce.
Stare vnose se ureja preko iskanja. Ko poisces vnos, kliknes na uredi in potem lahko vnos urejas. Pri urejanju je potrebno bit pozoren, ker se pri menjavi kategorije spremenijo tudi polja, po katerih isces. Polja se zamenjajo sama, ce je v brskalniku vkloplen Active scripting. Ce tega ni, je po spremembi kategorije potrebno kliknati na gumb Spremeni.

Ker vse skupaj dela na zelo pocasnem PCju, je "zagoski cas" lahko tudi ~15 sekund. Naprej pa gre hitreje.
Povezava: beta
Uporabnik: Admin
Geslo: pass


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Emmm... Kdaj bos popravil tipkarske napake? "Vnos je koncam" ;)
Z lahkoto vneses postno stevilko 2324234... Ko vnasas nove stvari v sifrant, moras vsakic posebaj klikniti Domov, Sifranti, Artikli... Mal butasto... ;) Pri dimenzijah, ne mores vnasati decimalnih stevilk. Ko vneses eno stvar narobe, nimas moznosti, da bi vse skupaj popravil, moras vse vnasati se enkrat.

Jaz ti za tako aplikacijo ne bi nic placal... :P

PS: Kdo hudica ti je barve izbiral? ;>

BigWhale ::

Izbira izdelka pri oddaji narocil je naravnost fantasticna. Ves kak bo ComboBox, ko bos imel 250 razliznih izdelkov? ;>

BigWhale ::

Aja, ko sem oddal narocilo, se je stvar zgleda sesula...

neoto ::

BigWhale: takšne testerje, kot si ti, si želi vsak programer... Bolje prej odkrit napako, kot potem ko naj bi stvar tekla brez problemov. :D

BigWhale ::

Jaz nisem ravno dober tester. Pri nas so testerji odkrili, da se ti input forma pokvari, ce vneses geslo, ki je daljse od 255 znakov... ;> Ali pa ena druga skupina, ki je ugotovila, da se applikacija sesuje, ce kliknes eno ikono v toolbaru 40x in potem iberes eno tocno doloceno opcijo v meniju... :)

BigWhale ::

V bistvu se mi zdi, da ti je crknil kar cel web server... ouch... ;)

kixs ::

Samo kot nasvet:

Predno karkoli zacnes delat, se moras z narocnikom dogovorit o ceni. Gre za prva pogajanja, pri katerih navedes ceno za cca 50% visjo, kot bi rad dobil. Seveda potem malo popustis in na koncu dobis najmanj kar si zelel - navadno pa vsaj 10-20% vec.

S takim pristopom se izognes nerodnosti okoli placila, ko si ze vse naredil. Po drugi strani pa se lahko zmotis in dejansko na koncu vec delas kot si racunal.

Ta prvi dogovor o storitvi in placilu zanj, je dobro spraviti tudi na papir. Da ne bo kasneje nejasnosti (sem mislil to in to, sem pozabil...). Verjetno tudi sam pozabis kak detail.

LP

mercutio ::

kixs97:

Kar si dejal seveda drži ampak moraš za tak dogovor in postavljanje cene imeti neke izkušnje, pokazat kaj si do sedaj sprogramiral, na kakšnih projektih si že delal, ... in s tem prepričati naročnika, da si zaupanja vreden izvajalec, ki ve kaj dela. Če se je Microsoft sam odločil za realizacijo neke ideje zato, da si pridobi izkušnje, je to pohvalno, tudi če tega izdelka nihče ne bo kupil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercutio ()

kopernik ::

Skratka. Na strani je mozno dodajati sifrante. S tem mas potem pri izdelavi novega narocila vec moznosti pri izbiri.


Kje je možno dodajati šifrante ? Te opcije nisem našel. Možno je samo polniti različne šifrante. Jaz bi raje imel pri vsakem šifrantu možnost pregleda podatkov, kot samo pri iskanju. Še bolje, pri naročilu bi dal k vsakemu drop-down seznamu še eno ikonico (tri pikice, vprašajček, karkoli pač), ki bi odprla pripadajoči šifrant (kjer bi bilo mogoče izbrati/spremeniti/dodati podatek).

Pri tabelaričnem pregledu podatkov ne bi imel nekih opcij za razvrščanje, pa tisti radio button za ASC-DESC. Te stvari naj ima kar tabela (klik na header na sortira podatke); umaknil bi stolpec "uredi", naj to počne raje klik na vrstico.

Kje je pregled naročil ?

kopernik ::

Tole sem dobil, ko sem se igral z vrednostmi v eni formi (šifrant) :
.NET error

Takih zadev uporabniki ne smejo videti ... ujemi napako in izpiši nekaj uporabniku prijaznega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Microsoft ::

Ok. Sem uposteval kritike. Tisto, kar je BigWhale na zacetku napisal, se se nisem lotil. Zdej samo gledam, da je nekaj vneseno. Kasneje, mogoce se danes ali v prihodnje, pa se to popravim. Tudi tisto, da mores pri dodajanju vedno nazaj in potem spet naprej, bom spremenil. Samo, za enkrat sem moral vse skupaj spraviti v eno celoto.
Pa to, da errorje kaze, mam vklopleno, da vidm, kaj ne dela. Kasneje bom to odstranil. Tudi tisto, da bi dodal neke ... za dodatne informacije, sem ze mislil. Pa tud bom naredil.

Hvala za kritike. Pa dildote.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Ziga Dolhar ::

Admin : pass ne dela ...
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Ne dela vec, ja. Prej je. Sorry. Ocitno si predolgo spal!:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

McAjvar ::

a: "kle mate dostop, pa mi prosim testirajte"
b: "dostop ne dela (pa bi testiral, da ti najverjetneje dam nek feedback; saj to je namen, ali ne?)"
a: "ocitno si predolgo spal"

wtf? 8-O
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Microsoft ::

Zdej testira narocnik, pa ne bi rad, da bere kake dildo vnose.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

snow ::

A ne gre pa dveh naenkrat met al kaj? :)))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Microsoft ::

Ok. Sej gre, sam sem prej mislu, da ne gre. Pa gre, ker zdej mislim, da gre, ker sem prej mislu, da ne gre. Pa da gre, ker je grelo tudi prej, pa zdej tudi greje, ker prej ni grejalo, sam sem mislu, da zdej ne bo, ampak tut greja zdej.

link
Admin, pass


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Za prijavo je treba ročni klikat "Prijavi" ... jest bi pa rad, da mi že lepo pritisk tipke Return [sem mal retro, jep :P] deluje.
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Ne znam nastavit tisteka gumba kot default. Sem pa ze opazil to stvar.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

kopernik ::

Mislim, da bi pomagalo, če bi imel samo en button submit, ne pa vsakega. Drugače pa si pomagaj z javascriptom.

Microsoft ::

Torej, da bi na strani za prijavo bil samo en gumb?

Drgace pa bom danes se dodal nekaj stvari, popravil par stvari, pa me zanima, zdej, ko ste videli, ce ste lahko kaj bol manj okrogli pri stevilo, kolko je vredno. BigWhale je ze podal ceno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

kopernik ::

Torej, da bi na strani za prijavo bil samo en gumb?


Ne, lahko imaš tudi deset gumbov, vendar naj bo le eden input type="submit". Ostali naj bodo input type="button". V tem primeru bo browser ob enter tipki avtomatsko izvedel akcijo na submit gumbu. Vsaj mislim, da je tako. Bo kak webaš bolj natančno povedal.

Kot rečeno, lahko si pomagaš tudi z Javascriptom. Ni pa to nek grozen problem. Jaz bi ostale zadeve (ki sem ti jih že zgoraj omenil) prej reševal.

Azrael ::

Saj si to stran dal gor, da lahko kracamo vse kar si izmislimo in ne boš nič jezen, če ti zadevo čisto slučajno sesujemo?

Iskanje po naročilih mi khm, kako bi rekel izpiše
DataGrid with id 'DataGrid1' could not automatically generate any columns from the selected data source.
Ostalo pa:

- za datum lahko vneseš cifre, črke, veljaven ali pretečen ali neveljaven datum (29.2.2005)
- Število naročil je lahko negativno, mogoče požre tudi črke, nisem poskusil.
- Strežnikov datum je malo za časom, (februar)

Toliko o prvem poskusu.
Nekoč je bil Slo-tech.

mainman ::

Ceno je težko povedati samo moram povedati, da je stvar izredno preprosta. Cena bi morala biti predmet pogajanj pred začetkom programiranja tako, da si tu kar lepo zakockal. Upam, da imaš podpisano kako pogodbo.

Aplikacijo sem testiral samo nekaj minut in mi je v oči padlo kar nekaj stvari:

- dizajn je obupen
- enter ob prijavi ne dela
- vnosne forme imajo pomankljivo validacijo oz je sploh ni. Datumsko polje je potrebno validirati, človeku je potrebno dati možnost, da datum izbere preko vmesnika. Omejiti je potrebno maksimalne dolžine vnosa in to uporabniku tudi lepo prikazati, da je niz predolg.
- Slovnične napake: pa ne kake vejice ampak recimo ime gumba je "doda" in ne "dodaj"
- v combobox-u prikazuješ šifrante. Zdaj ko vsebujejo le nekaj zapisov je to ok kaj pa ko bodo vsebovali po 50 in več zapisov, že pri 20 je stvar nepregledna. Tu bi predlagal neke vrste iskalnik, ki bi iskal po combobox-u.

Manjka ti možnost izpisa na tiskalnik. Ok, če ni bilo v zahtevah je ok.

Microsoft ::

Ja, lahka vnasa po mili volji. No, nezazeljeno je, da bi pisal neke grde besede, nasilne misli, kje se da dobi trava in pobno.

Azrael
- datum sem popravil, da je november.:P
- format datuma imam v planu danes (bom verjetno resil z uporabo Calendar-ja)
- iskanje ti verjetno ne dela zato, ker mas disejblan JavaScript. Ob spremembi kategorije se spremeni tudi to, po cem lahko isces. Ce se ne, mores to rocno naredit tako, da kliknes na gumb Spremeni. Zdej, to bom verjetno resil tako, da se ne bos mogel logirat, ce ne bos mel enejblan Java Script (Active scripting)
- negativno narocilo je dobra ideja.

mainman
- dizajn ni neka sminkarija. Uporabnos se mi zdi zadovoljiva. Povej kaj vec, kaj se ti zdi, da ni vredu.
- enter ob prijavi ne dela, ker ni prav gumb nastavlen kot default. Tudi to bom se popravil.
- sprememba vnosa datuma se pride (sem ze zgoraj napisal)
- glede slovnicnih napak; se pac zatkpam. Bom se precekiral.
- resitve za veliko stevilo vnosov v comboboc se nimam. Mogoce se kasneje lotim tako, da bi imel nad dropdownom nek box, kjer bi vpisoval string. Ob vsaki spremembi stringa bi se izvedel query in nafilal v dropdown samo tiste vnose, ki imajo nekje v sebi string, vnesen v boxu.
- printanja za enkrat ni


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

Pravkar sem oddal narocilo z negativno naklado... ;)

Azrael ::

Tisto z minus vnosmom je bila uporabna fora pri nekaterih igrah za C64 in sem pri svojih programih zelo pazil na to, ampak, če bi vidva (BW in MS) preizkušala moje programčke bi ziher odkrila še hujše kikse.

Da se vrnem na topic:

Do zgoraj omenjeno napako pride, če vržeš ven vse kriterije iskanja (odstraniš vse kljukice iz polj ID, Datum, Čas...). Javascript imam vklopljen. Naredi tako, da recimo ID ni mogoče izbrisati ali pri generiranju te napake naj vrže ven neko sporočilo v smislu Morate izbrati vsaj en kriterij iskanja.

Zadeva je požrla 2 moja minus naročila :)
Nekoč je bil Slo-tech.

Microsoft ::

Aha, iskanje pri narocilih res ne dela, ce vse odstranis.

Se je pa zdele fora zgodila. Slaba fora. Sem datum prestavil iz februarja na november, se logiram, pa mi zajamra, da je preizkusno obdobje (180 dni koncano).:| Totalno sem zajebal. System restore (tist, ki ja na DCjih) ne dela. Datum sem nekak propravil, logiram se lahko se samo v Safe Mode.
Imam pa backup od System State. Samo nevem, kak ga naj restoram.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena izdelave spletne aplikacije

Oddelek: Izdelava spletišč
235213 (4325) 111111111111
»

Ocena ene male strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
886478 (5014) #000000
»

Dejte ocent se mojo stvaritev

Oddelek: Izdelava spletišč
161660 (1512) Microsoft
»

[T-SQL] Kako vnest podatek v bazo in da ti hkrati vrne id?

Oddelek: Programiranje
162762 (2480) dmok
»

Naredil sem neko stran; ce malo pokomentirate

Oddelek: Izdelava spletišč
181709 (1070) Pithlit

Več podobnih tem