» »

Kakšna je razlika, še se prijaviš kot administrator lokalno ali kot administrator v domeno

Kakšna je razlika, še se prijaviš kot administrator lokalno ali kot administrator v domeno

Maxtor ::

Zdravo!

Začel sem delati na eni ustanovi, kjer imajo strežnik. Ker s tem nisem imel nikoli opravka, mi ni kaj preveč jasno. Na računalnike se lahko prijavljam s svojim usernamejom lokalno ali v domeno, To mi je še jasno, če se priajvim v domeno, torej an server, tedaj imam an razpolago svojo mapo v katero shranjujem podatke. Kako pa je z administracijo? Kako se moram recimo priajviti, če želim namestiti kakšen program, torej lokalno ali v domeno?

Je kje kaj več o tem razloženo. Kako deluje strežnik, kako ga je treba nastaviti, kako selujejo potem računalniki? Imel bi v slovenščini pomožnosti :)

LP
Matjaž

ThinMan ::

Malo več povej o tem.

Strežnik: Predpostavljam windows server (2000, 2003 ?)
klienti : win98, winxp ?


V SLO kar pozabi, razen tečajev na B2. Boš kar po angleško moral znat...


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

ToniT ::

Zmeraj se prijaviš v domeno!

Maxtor ::

Server je IBM236 z naloženim windows 2003 server. Odjemalci so vsi windows XP.

No, sedaj še vedno ne vem, kakšna je razlika, če se prijavim v domeno ali lokalno? Kako je z nameščanjem programov. Kaj pomeni, če sem administrator domene? Ali pa lokalni administrator. Kje se na serverju nastavlja kateri računalniki se sploh smejo prijaviti v domeno in s kakim uporabniškim imenom in geslom. Skratka veliko vprašanj...

zee ::

če se prijaviš kot administrator domene, lahko dodajaš, odstranjuješ računalnike iz domene, se prijavljaš na poljubni računalnik preko "remote" variante,... skratka bogec v malem.

Če se prijaviš kot lokalni admin, pa lahko šariš samo po mašini, na katero si prijavljen.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mj123 ::

Kako pa je z diski, ki jih prenesem z račualnika, ki je bil v domeni na računalnik, ki ni? Se da kako z lokalnim administratorjem dovoliti vsem lokalnim uporabnikom branje/pisanje, čeprav properties meni ne ponuja security taba?

krneki ::

Če je bila mašina prej v domeni nima veze s prikazom security taba v properties. Verjetno imaš vklopljen simple file sharing in ga ne vidiš.

Aja, Maxtor:

Z nameščanjem programov je takole. Če je domenski user član lokalne administratorske groupe, potem lahko z njim inštaliraš programe na lokalni mašini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

zee ::

@mj123: se strinjam s krneki.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mj123 ::

krneki: na mašini, ki je v workgroupi (torej ni v domeni) imam fizično priklopljen disk - ne gre za file sharing, vendar v explorerju ne vidim security taba. Če disk na tej mašini share-am in se nanj priklopim z računalnika, ki je v domeni, vidim security tab. Vprašanje je, kako dostopati do diska iz lokalne mašine, ne da bi ga formatiral (vidim ga kot read-only).

Maxtor ::

@krneki: hvala, to sem želel slišati. ker se mi je dozdevalo, da bo tako. Torej dodam na računalniku uporabnika z enakim imenom, kot ga imam na serverju, le da je ta uporabnik lokalen, moram pa mu dodeliti še administratorske pravice. Je tako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Maxtor ()

Maxtor ::

Imam še en problem. Da ne bom odpiral nove teme, bom vprašal kar tukaj.

Dobil sem nov računalnik in sem ga naložil ter vključil v omrežje. V domeno se mi lepo prijavi, lahko dostopam do strežnika, problem pa je s Home Folderjem in pa tiskanjem. Če se prijavljam kjerkoli drugje, se mi v raziskovalcu pojavi home folder, na tem novem računalniku pa ne. Pa tudi s tiskalnikom je problem. Ko ga hočem dodat, ga najde, ampak napiše, da nimam dostopa do njega. Niti približno se mi ne sanja, kaj bi lahko bilo narobe.

Prosim za pomoč...

krneki ::

mj123:

Če je simple file sharing izkolpljen, potem bi moral videti security tab. Ali s problematične mašine samo za ta disk ne vidiš security taba, medtem ko ga vidiš na drugih diskih?

Maxtor:

Ne delat lokalnega userja z istim imenom in geslom, treba je samo dodati domenskega userja med lokalne administratorje. Greš na my computer management->local users and groups->groups in pod administrators dodas userja user@domain.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

win srv 2003 - file sharing

Oddelek: Operacijski sistemi
192117 (1282) Eureka
»

workgroup -> domena

Oddelek: Omrežja in internet
374356 (3174) bastadu
»

Windows XP SP2, domena, nezmoznost prijave v sistem

Oddelek: Pomoč in nasveti
91407 (1287) psychoshorty
»

Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna raba

Oddelek: Omrežja in internet
222211 (2082) Mitja.GTI
»

Windowsi v domeni in dva socasna uporabnika

Oddelek: Operacijski sistemi
111038 (963) Gandalfar

Več podobnih tem