» »

Unicene oci?

Unicene oci?

LordWorm ::

Ugotovil sem da ko hodim po ulici skos mezikam, zato ker me oci rahlo pecejo oz so razdrazene. Sploh ne morem normalno opazovati okolice okol sebe, kaj sele da bi se kiri nasmehnil in nasploh ispadem mal cuden.

Zaenkrat sem zadevo mal izbolsau z enimi kapljicami ki vlazijo oci (kao umetne solze) in zadeva malo pomaga.Poleg tega uporabljam se kapljice Visine ki odstranjujejo rdece oci.

Zdej me pa zanima a je to normalno glede na to da ne visim cele dneve pered PC? So to mogoce unicene oci ker sem v mlajsih letih uporabljau 60Hz CRT?
Zdej imam ze neki casa LCD (prej pa 100Hz CRT) in nikoli ne bulim v ekran v temi, tut ko gledam filem.

Ima kdo podobne iskusnje? Je mozno da gre za kake psiholoske motnje? :|

_nomis_ ::

Najbiljše da se obrneš h okolistu ali k tvojem zdravniku!
LP

Highlag ::

Če so težave povezane z buljenjem v ekran poizkusi za začetek zmanjšati čas buljenja :D

Drugače pa vsaj vsakih 15minut vstat in oči umeriti v daljavo po možnosti kakšno naravo.
Never trust a computer you can't throw out a window

fahrenGONE ::

Ne, to je normalen pojav ampak ne vem tocno kaj je vzrok. Nic ni narobe s tabo. Nekje sem slisal o tem ampak raje vprasaj zdravnika in okulista kot da tukaj nekaj pametarim -- ampak povecini je cisto normalna zadeva in se preneha samo od sebe.

marnit ::

Zagotovo bo tvojo težavo rešil obisk pri okulistu. Najbrž gre za kakšno vnetje oči, ki so ga povzočile bakterije. Zdravnik ti bo predpisal ustrezne kapljice, ki jim moraš dosledno jemati. V kolikor se vnetje po zdravljenju ponovno pojavi je potrebno takoj odditi k zdravniku, drugače se lahko vnetje spremeni v kroničnega.

Ali se oči tudi pogosto solzijo, ali so le rdeče?

Backup22 ::

Idi na obsežen pregled oči! Če si iz MBja priporočam dr. Breznik... Naj ti pogledajo vse, ozadje, tlak, etc... S tem se ni za igrat..
//

Vice ::

Zaenkrat sem zadevo mal izbolsau z enimi kapljicami ki vlazijo oci (kao umetne solze) in zadeva malo pomaga.Poleg tega uporabljam se kapljice Visine ki odstranjujejo rdece oci.

Umetne solze=Visine

Ti uporabljaš dvoje umetne solze? Zakaj? Ene za levo stran in ene za desno? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Boeing ::

Ko boš imel uničene oči, bodi siguren da boš to še kako prekleto dobro vedel.

Kakorkoli, pekoč občutek in razdraženje oči je lahko znak pomanjkanja vitaminov, pomanjkanja tekočine, preutrujenosti, zanič monitorja ali pa vsega po malo.

Svetujem, da si najprej vzameš kak teden dni off in se pošteno naspiš in spočiješ, med tem časom se dnevno nalivaš z najmanj 2 litri vode, ješ veliko zelenjave in sadja ter domačo kuhano hrano (ja, dobesedno, govejo župo, enolončnice ipd, skratka zelo uravnotežene stvari - pice, bureke, delivery food ipd pa pozabi) in po enem tednu ali dveh take kure pogledaš, kako je kaj s tvojimi očmi - po vsej verjetnosti problema ne bo več.

Če problem ne izgine, menjaj monitor in delovne navade (15min/uro buljenje skozi okno v naravo, trening fokusnih mišic ipd).

Če problem tudi po tem ne izgine, je s tvojimi očmi lahko kaj resno narobe - poškodbe/nedelovanje solznic ali kaj podobnega. Idi h okulistu. Nasplošno bo najbolje, če greš tudi najprej h okulistu, pa potem začneš zdravo živet :)


Mimogrede, jaz sem problem s svojimi očmi odpravil z uravnoteženo prehrano (kuham večinoma sam oz. punca) in 8 ur spanca na dan minimalno. Pa je ;)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

LordWorm ::

Ja ce ne mezikam se mi rahlo solzijo in pordecijo.

GenTeal- Lubricant eye drops, ta kr pomaga in ni isto kot Visinke.
Trenutno imam dober lcd in buljenje sem ze omejiu :) brightnes pa znizu na 10.

U glavnem hvala za odgovore!
Res bom uprasu okulista ce te kaplce sploh grejo skupi in ce je uredu.
Verjetno je bistvo v hrani in spancu, te zadeve nimam se cist porihtane.

DominusSLO ::

Lahko bi bila kriva tudi kakšna alergija(cvetni prah...). Zase pa vem, da če cele dneve in noči preživljam za monitorjem, ne morem normalno gledat na soncu:8)

OceanMan ::

Sem mel oziroma mam isti problem kot ti. Zdravnica mi je rekla, da je to zato ker mam preveč izsušene oči. To se dogaja kar pogosto študentom pa računalničarjev, ker smo dolgo časa osredotočeni na neko stvar in pozabimo mežikati.

Meni te TEARS NATURALE (umetne solze) kar pomagajo. Tako da ti jih priporočam. Drugače pa vpliv tudi vlažnost zraka na to kako te oči pečejo.

MEŽIKEJ....
--Everything is in our hands--

LordWorm ::

Aha tenks!.A kej Visinke uporablas za manj rdece oci Ocean Man?


Ja nemormo se kr nehat ucit pa za PCjem bit. Studentje to nujno rabmo pozim. Pozim je pa tudi najhuje ko je mrzu in suh zrak. Zime imamo kar svinske glede na to da smo kr juzno. ;(

Mislim pa da tudi tale ghosting skoduje ocem ker ce kej spilam na svojem 25ms (920T samsung) vidim ful zameglen.Za filme se nekak gre, za spile bom pa neki druzga pogruntu.

BigWhale ::

Mezikat je treba. Mezikanje vlazi oci. Sploh pozimi, ko je v prostorih s centralno precej suh zrak.

Emmm... Tears naturale so umetne solze? Kako lepo ime :P

Vice ::

GenTeal- Lubricant eye drops, ta kr pomaga in ni isto kot Visinke

Še vedno so oboje umetne solze.

Tears Naturale, GenTeal, Visinke so vse umetne solze z malo različnimi sestavinami. To kar ti praviš je nekako tako kot če bi rekel, da vsak dan poješ en Lekadol za vročino in Aspirin za glavobol - npr. Fenalgin pa odpravi oboje.
Odmižikej k dohtarju, od umetnih solz se ti bo še bolj zmeglilo, če se boš pa preveč zanašal na mižikanje boš od dohtarja dobil samo še kakšen Apaurin, po 2 ali 3 tabletah bodo odpravljene vse tvoje težave.;)

desperados ::

A morda kdo ve kako ustaviti trzanje pod očesom?
Saj vem da je to od utrujemosti(crt15" 60hz, cele dneve (ko programiram)), ampak po enem mesecu mam pa tega že dost!

fahrenGONE ::

Potrebujes magnezij. Trzanje se pojavi, ko primanjkuje magnezija. Kupi tiste tablete oz. vprasaj v lekarni. Ce bos pil Donat Mg pa te bo prijelo srat. :)

LordWorm ::

Vice od GenTeala se mi res da malo zamegli na zacetku ampak pol je ok. Naceloma sem proti tabletam.Ta teden grem h doktorju.

Desperados kupi lcd tut ce bos mesce jedu travo zarad tega

tsh2 ::

najboljši počitek za oči je "palmiranje", ko si z obema rokama pokrivaš oči za dalj časa, tako da je čista tema.

proti strmenju oči, za razgibanost oči, pa je dobra vaja "nihanje", ko stojiš pri miru in se vrtiš od leve proti desni, v krogu 360 stopinj, in gledaš okolico. s tem se oči stalno premikajo. tudi to vajo je dobro delati dlje časa.

dobro je tudi mežikanje pod (mrzlo) vodo.

obstajajo še druge vaje za oči, obstaja knjiga "dr bates" (v knjižnici).

ps. če programiraš probaj pisati (psevdo)kodo na list najprej, meni je tako tudi lažje razmišljati.

Vice ::

Ja, ena vaja je, da daš dve šnite kumare gor za 30min. :P

globoko grlo ::

pa pri palmiranju, si najprej drgni dlani drugo ob drugo, da bosta fejst vroči, potem pa si jih položi na oči, je čist orgazmično

LordWorm ::

A pri plamiranju imas zaprte oci?

Hvala tele vaje so fajn, sploh pri plamiranju vidim take vzorce ki flesirajo in se premikajo.

Dusan_HD ::

Za suhe oči sem uporabljal:
- VISINE (to je bolj za vnetja kot za suhe oči)
- ISOPTO TEARS (ali nekaj podobnega), in so kar pomagale.

Včasih ti kapljice ne bodo pomagale NIČ! Tedaj si vzami pol Lekadola in bo boljše! Niso venomer suhe oči, ampak včasih tudi živci / glavobol v tem predelu.

Kot si verjetno ugotovil, lahko te in še katere kapljice uporabljaš le 1 MESEC od odprtja!!! In ker je meni ta en mesec DOKUR**L, sem vprašal v lekarni in so mi ponudili: SYSTANE kapljice od firme ALCON. Odprte so lahko kar 6 mesecev. Sicer so plačniške (ca. 2000 SIT), ampak mi je to bolj priročno, boljše delujejo, ni treba hodit k osebnemu zdravniku (meni je pisala max 2kom Isoptotears), kjer čakaš po 1 uro...

Še koristni nasveti:
- po eno kapljico v oči
- oči zapri in počasi z prstoma masiraj obe očesi
- poskusi si vzeti 3-5minut in si na glavo daj odejo / vzglavnik, tako da do oči sploh ne pride nobena svetloba in boš tako imel živce popolnoma sproščene.
raY_

perci ::

60 Hz cele dneve? Ti si mazohist. Ne odlašaj in kupi nov monitor. Že za 10 jurjev dobiš 20krat boljše stvari. Zatri zadevo v kali - bolš preventiva kot kurativa.

Brane2 ::

Saj 60 Hz je za TFT LCD normalno. Tudi če mu daš več, bo on še naprej delal s svojo lastno frekvenco.
On the journey of life, I chose the psycho path.

marnit ::

"Saj vem da je to od utrujemosti(crt15" 60hz, cele dneve (ko programiram))..."

Citat enega od uporabnikov.

tsh2 ::

ja, pri palmiranju imaš zaprte oči. baje da če vidiš vzorce ki flesirajo to pomeni da je nekaj narobe z očmi, takrat ko vidiš popolno temo je dobro. lahko narediš preiskus, enkrat ko boš imel spočite oči (nič računalnika) bo bolj temno.

LordWorm ::

ray une kaplce k zdrzijo 6 mescev imajo not konzervanse, tko da se mi zdi bols vsak mesec kupvat tiste brez konzervansov.

tsh2 sej to mi gre na jetra k sploh ne bulim tolk v ekran. mislim pa da tut tale ghosting pri lcdjih precej skoduje tistim k spilajo, tko da ce se bo nasu se kdaj cas za te zadeve bom kupu kak low response lcd

Bob Rock ::

baje da če vidiš vzorce ki flesirajo to pomeni da je nekaj narobe z očmi, takrat ko vidiš popolno temo je dobro.


kak to mislis flesirajo? :8)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

tsh2 ::

ni nujno da "fleširajo", neki vzorci/packe se pač vidijo ie vse kar ni tema/črnina.

Nejc Pintar ::

ja pa utripajo, to jst vidim, in kaj naj bi bilo narobe z mojimi očmi?
je pa res da sem že od malega ful občutljiv na svetlobo:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

marnit ::

Če jaz prav razumem, vi sedaj opisujete pojav ko v temi vidite majhne utirpajoče pikice (svetle predvidevam). V kolikor se zadel, lahko rečem, da je ta pojav lahko posledica ali:
- računalniškega zaslona, televizije; v tem primeru se ta pojav zmanjša v kolikor zmanjšamo gledanje tvja...
- kratkovidnosti; baje vsi kratkovidni poniči slabše vidimo
- povišanega očesnega pritiska; slednjega ti izmerijo pri okulistu (meja je mislim da 16 mm/hg), lahko pa tudi sam preiskusiš, če na hitro pogledaš iz temnega prostora skozi okno v svetli prostor - v kolikor zagledaš nekakšne "strele" oz. utripajoče črte pred očmi (očesne žile), potem moraš k zdravniku

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marnit ()

tsh2 ::

človeške oči niso bile narejene za branje, gledanje tv, računalnika in podobno. narejene so bile za "sprehajanje po gozdu", za iskanje stvari v daljavi (živali, rastline, nevarnosti). zato imajo najbrž tudi vsi ljudje v moderni družbi malo uničene oči. (moja teorija)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaplice za oči - suhe oke

Oddelek: Loža
185861 (3617) c3p0
»

Zamegljen vid

Oddelek: Loža
343602 (2648) Kleemen
»

Slabšanje vida

Oddelek: Loža
183794 (3279) Twix
»

Bolečina oči?

Oddelek: Loža
151768 (1466) urosz
»

Rdeče oči

Oddelek: Loža
215766 (5766) Poldy

Več podobnih tem