» »

T-2: Informacije

T-2: Informacije

Temo vidijo: vsi
««
53 / 248
»»

Kajzar ::

Imam resen problem z VoIP pri T-2.

Vsakič ko samo deskam po internetu (kaj šele kaj vlečem dol ali gor), imam pri pogovorih izpade in odmeve. Če izklopim LAN povezavo med pogovori, vse dela super, ampak to je zelo moteče. Imam 1024/256 povezavo, nadgrajene Windows XP z vsemi možnimi nadgradnjami, in Bitdefender Internet Security. Nimam usmerjevalnika (router).

A je še kdo drug, ki ima enake probleme kot jaz? Ali morda kdo ve za kako rešitev?

tursiops ::

Zdravo!

Mene pa zanima v cem je prednost tega IP telefona ki ga ponuja T-2. Sedaj imam namreč analogni (PSTN) telefon in sem v dilemi ali vzet IP telefon ali vzet vmesnik za PSTN telefom.
Cena klicev in vsega tega mislim da je ista saj vse poteka prek IP protokolov. Skratka kaj vi mislite kaj se bolj spalča naredit.

Za VoIP uporabljam PSTN telefon in imam problem, naveden zgoraj. Slej kot prej ne igra vloge ali za VoIP uporabljaš PSTN ali IP telefon, naj me kdo popravi če ima drugačne izkušnje.

SasoS ::

Če imaš brezžični telefon vzami pretvornik. Drugače pa ne vem, vzami IP telefon...boš lahko videl kdo te kliče :D. Cena klicev je ista logično...

@PeTrcek_s-t: tretji hop ni isti kot tvoj ip :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SasoS ()

PeTrcek_s-t ::

@SasoS: Mas seveda cist prov. Jaz pa seveda spet izpadu budala zarad moje povrsnisti. Ah, ja. Ni prvic, pa zih tud ne zadnjic.

elhombre ::

@Kajzar
Upload bandwidth imas premajhen da bi delalo vse hkrati.
Doomsday is coming!!

VDSL 2
Berem daje VDSL 2 po bakreni zici financno veliko bolj ugodna resitev kot pa optika do vsake hise.Dela do 3,6 km z brzinami 50-100Mbps/30-50MB/Mbps.Kaksna je cena opreme ne vem je pa res za vse na dolgih paricah upanje za naprej.Mogoce lahko serverji laufajo paralelno oba sistema.Ve kdo kaj vec ??
Doomsday is coming!!

wifi4all ::

kaj pa prihajajoci siolov ADSL 2?
Under Water Hockey
http://www.phljubljana.si/

Tody ::

elhombre... optika je naložba v prihodnost,ki se danes seveda še ne splača ampak HDTV ni več daleč in omejitev na 2-3 televizije pa bore malo neta in različne podobne zadeve bodo kmalu preteklost. Optika do vsake bajte na začetku ne bo bo pa več tako imenovanih hotspots na katere se bodo potem hiše priključevale z navadnimi kabli.

globoko grlo ::

pa kaj folk še kr sanja o adsl2, že za komfortni paket adsl1 hoče met siol malo premoženje, za adsl2 pa še tok več, pa itak je vdsl miljonX boljši

@globoko grlo:
ne gre se, da bi sanjal o ADSL2, ampak cist tolk, da vidmo, kaksno bo SIOLova ponudba... glede na to, da lahko z veliko stopnjo verjetnosti predvidevamo, da je tistih 10-20% paric sparal za 'prihajajoci' ADSL2, bi se to moralo zgoditi se letos...

drugo leto bo odprt trg... pol bo sele stala, ce ze T-2 daje pogodbe brez odbobja vezave
Under Water Hockey

Mogoce lahko serverji laufajo paralelno oba sistema.

Serverji? Misliš DSLAMI? Če imaš vdsl2 potem se ti tako ne splača furat navaden vdsl ker nima nobenih prednosti. Mislim pa da ja...da je v večini dslamov isti čip ki podpira adsl/adsl2+/vdsl/vdsl2, vsaj v T-2jevih. Mislim pa da ta modem ki ga trenutno dajejo ne podpira vdsl2.

DeletedUser ::

če bi njihovi dslam-i ze zdej podpirali adsl(2+) bi to ze ponudli, ker bi potem
"napadli" market do 5km...

bolj verjetno je, da trenutno deluje vdsl, proizvajalci so pa obljubili softversko
(al pocen hardversko) nadgradnjo na vdsl2 v bliznji prihodnosti...

ni jim treba...zaenkrat je zadosti povpraševanja pri naročnikih ki so v dosegu (+ prerekanja s telekomom), ko bo enkrat gužva mimo komot vržejo ven vdsl2 še preden se siol 2x obrne okol z adsl2+ 8-)

b ::

Sicer bo tole kar precej off-topic, pa naj kaksen moderator brise, ce se mu zdi potrebno.

brane2:

Danes je ze par let - 13 natancneje - prepozno za govorit o kakrsnihkoli klasah - od RFC 1519 naprej se govori o classless routingu. Ekvivalente klasov A - /8 alokacije ima samo par velikih firm (mislim da Ford, pa IBM, HP, pa DoD pa se kdo), ostali stevilski prostor iz nekdanjih klasov A pa se sedaj dodeljuje po potrebi.

Pri T-2 se je nakljucno zgodilo, da so dobili ravno zadnji del iz 84.0.0.0/8, in sicer 84.255.192.0/18, zato je broadcast tukaj enak, kot bi bil za cel 84.0.0.0/8. Ce bi T-2 imel dodeljen stevilski prostor npr. 84.255.128.0/18, potem bi bil tisti broadcast 84.255.191.255.

Gah. Mogoce moram pa napisat en tutorial o internet addressingu... preveckrat sem ze rabil to razlagat.

Saso5
Ko sem rekel paralelno sem mislil VDSL za tiste ki so blizu centrale in VDSL 2 za take kot sem jaz,pa malena ki smo bolj oddaljeni.
Doomsday is coming!!

mitjasen ::

A kdo ve zakaj danes spet popolna prekinitev vsega med 00 in 03.00?
Kaj se sploh dogaja,med temi prekinitvami?Lahko bi že vsaj varovalke odstranli da bi mi laufaul upload z 2 Mb.

Nasel sem zelo zanimivo stran:

http://www.electronicstalk.com
Doomsday is coming!!

Malkec ::

Te prekinitve pomojem uporablja Telekom za pripravljanje central na adsl 2+ ...
/* Xaser 3 * 939 dual sata 2 * Opti165 (ccb1e0608mpmw) @2933 MHZ*/
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /

mitjasen ::

Zakaj pa siol dela brez težav?Njim pa nič ne prekinja....

@Saso5
VDSL 2 bo v zacetku predrag da bi imel enak odziv kot pa VDSL,zato paralelno imet oba ni neumno.Kdor si lahko privosci VDSL 2,ali pa nima druge izbire,naj ga ima,vecina bo pa zadovoljna z VDSL.Vprasanje je samo ce se T-2 splaca to uvest kmalu ali pa bo cakal da pade cena VDSL 2 na tako ki jo ima danes VDSL in s tem reskiral da mu ADSL 2 pobere nazaj narocnike.Azijci pravijo da bo letos VDSL 2 sistem prvic resno ogrozil ADSL in ga prehitel v stevilu narocnikov in to samo zato ker ne rabi optike,ker je ze dovolj bakrena parica.
Doomsday is coming!!

frenk ::

AtaStrudl in vsi ostali ki imate po bloki obvestila v stilu "ne podpisat za gratel", slikajte to in pošljite na gratel in mogoče na t-2(ne vem točn kdo bo lastnik omrežja), ker to sigurn ni v skladu z zakonom...če jih noben ne bo prjavu bojo take bedarije še naprej počel

...folk je še navajen socializma...treba jih je počas odvadt;)

za merilo pri hitrostih dostopa do interneta bi si morali vzeti Korejo... tam so svetlobna leta pred nami, kot tudi pred vsemi ostalimi
Under Water Hockey

A mogoce gdo ve ali je moznost izbire telefonske stevilke pri T-2 telefoniji al ti jo kar določijo?

Dark Angel ::

Lahko si izbereš cifro... Če je še prosta...
Na pogobi maš neki v stilu Opombe al Ostalo, pa eno prazno črto... Tam napiši da si želiš tako in tako telefonsko... In če je frej ti jo dajo... Sam večina res lepih je že zasedena... (vse iste cifre, velik 0, itd...)

|bLaD3| ::

Jst sem si jo sam izbral 0590500**

:D

Kaksna je pa omrezna in kolk mestna je ostala tel. stevilka od T-2.

@turnsiops
T-2 telefonska ima 9 stevilk,klicna je pa mislim kot za ostale 01.
Doomsday is coming!!

iration ::

Omrežna od T-2 je 0590, zatem pa pride še 5 cifer.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Zgodovina sprememb…

• spremenil: iration ()

CCfly ::

059 123456

edit: iration ima prav 0590 je
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CCfly ()

luni ::

|bLaD3| bi se ti ljubilo napisati kratka navodila kako si usposobil povezavo VLCja in aminota pri T-2?

Thnx.
Artificial Intelligentia

dejanslo ::

če sem jaz prav razumel, kar je bilo prej napisano, si za uporabo vlcja moral priklopit kar na switch, ne na aminota.
There`s More Than One Way To Do It

Ch4N93 ::

dvomim da bi (bo) ADSL2 pobral naročnike T2, saj ima max upload "samo" 1Mbit.

sploh pa niso drugi ponudniki konkurenčni pri cenah
Ni nam lahko...

bekas ::

in kako bo prenosljivost številke, če ima samo 5 mest ???

Muzo ::

to je pa mal neumno vprašanje sori. sej ti boš klicu pelekomovo telefonsko številko, operater bo pa t2. pa use telefonske številke so 9 mestve vse skupi. pač omrežna 0590 xx xxx al pa pač recimo 01 xx xx xxx. al pa mobitel 041 xxx xxx al pa karkoli :)

|bLaD3| ::

K bodo uvedl prenos stevilk bodo itq vse stevilke "postale" 9-mestne.. pri stacionarni telefonski stevilki bo omrežna stevilka postala del celotne stevilke. Se pravi, da ce bos lociran v Ljubljani in bos hotu klicat enga k je isto iz Ljubljane bos mogu zavrtet 01. Omrežna cifra bo postala del celotne stevilke, in jo bo treba vrtet tud ce bo narocnik B v istem mestu :D

@Ch4N93
ADSL 2 ima hitrost 24MB/4MB.Cena v angliji je recimo okoli 30 funtov na mesec.
Doomsday is coming!!

Tody ::

siol se je odločil za drugo manj močno verzijo ADSL2 vsaj taka je bila novica nekaj časa nazaj nazaj.

Slo-Tech | Siolov ADSL 2+

@Tody
Torej Siol/ADSL nima omrezja za kaksne vecje brzine,se en dokaz vec koliko je VDSL sistem superioren nad ADSL sistemom ker ne rabi optike.
Siolu je edina resitev optika ali bo pa ostal brez narocnikov.
Doomsday is coming!!

BoO ::

Siolu je edina resitev optika ali bo pa ostal brez narocnikov.

Kaj ne morejo ponuditi VDSL? Ima T-2 ekskluzivno pogodbo?
An approximate solution to the right problem is more desirable than a precise solution to the wrong problem.

antonija ::

Baker ima prenizke omejitve, zato ga bo slej-ko-prej zamenjala optika. Ljudje hocejo HDTV vec programov vzporedno, ultra hiter internet, pinge z negativnim predznakom (:)))...

Ko pride optika v hiso vecina teh stvari postane dokaj lahko izvedljiva, ceprav je zacetna investicija (zaenkrat) ogromna. Po drugi strani so pa ljudje za baker placevali velike denarje da so jim ga speljali do hise, tko da bo tud z optiko slo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija
VDSL 2 na bakru zmore vec kot pa si lahko normalni ljudje finacno privoscijo,50-100MB/s DL in 30-50MB/s upload na parici dolgi 3.6 km.
Optika v vsako hiso je finacni nesmisel ker je zadosti postavit na zacetek ulice omarico do katere je optika,potem pa naprej bakrene parice.
Zelo poceni resitev.VDSL je narejen za bakreno parico,seveda je optika bonus ampak je predrago.
Doomsday is coming!!

antonija ::

Ljudje si jih ne morejo privostciti ker so cene prenosa podatkov visoke. Tko kot si niso mogli privostciti telefonskega prikljucka nekaj 10 let nazaj. Pa sem 100% siguren da se je v tistih casih nasel nekdo ki je trdil, da baker do vsake hise je financni nesmisel, danes je pa povsod. In enkrat bo prisel cas, ko se bakra ne bo vec vgrajevalo v hise ker bo postal neuporaben.

Vsaka "nova" tehnologija je draga. In vaski tehnologiji ki se zacne uporabljati med ljudskimi masami cena pade do sprejemljive ravni. Ce pa pride vmes do kaksnega novega odkritja ali dobre optimizacije pri proizvodnji pa cena pade na smesne denarje.
Tud 100Mb U/D link bo cez cas potal nekaksen "standard", kot je danes v sloveniji (vsaj v urbanih srediscih) 1/256. Takrat pac cena ne bo vec 100kSIT+ na mesec. ampak primerljiva danasnjim "standardnim" cenam.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

NavadniNimda ::

Naš "neodvisni":D regulator APEK se je odločil objaviti še en ukrep, s katerim bo poskrbel za
nemoteno konkurenco na našem "telekomunikacijskem trgu". Klikni LINK zraven "izrek odločbe".
Tam naj bi bil kao nek PDF dokument. Ali sem pa slep, kdo bi vedu!?:8)

Glede vrst inštalacij.

Optična vlakna:
Lahko bi si jih napeljal po stanovanju že danes, a kaj mi to pomaga, če pa lahko v tem primeru izbiram samo med enim internetnim ponudnikom, to je Amisom, ki je nekonkurenčen pri cenah. Naletel sem torej na problem izbire in se mi tudi zaradi boljše kvalitete tv slike ne da napeljevati optičnih vlaken in umikati omar ipd.

Bakrene žice:
ADSL 2+, VDSL in VDSL 2 so tehnologije, ki so trenutno precej zmogljivejše od dejanskih potreb ljudi, zato bodo še lep čas bakrene žice prevladujoča inštalacija za internet po domovih.

Električne žice:
Preko električnih bakrenih žic bodo v prihodnje imeli dostop do inteneta vsi tisti, ki danes lahko uporabljajo le predpotopni klicni dostop. BPL (Broadband Over Powerlines) že deluje in je samo vprašanje časa, kdaj se ga bo uvedlo tudi v Sloveniji. Uvedbo tovrstnega dostopa bo obvezno morala spodbujati država, ker bo to v domeni njenega podjetja.

Optika bo sigurno prevladala, ampak šele ko bodo ljudje imeli take potrebe in možnost izbire, prej pa ne. Kdaj bo to, je težko reči.

Brane2 ::

Optika bo prevladala prav v kratkem, mogoče par letih.

Ne v smislu inštaliranih priključkov, temveč v vsmislu razvoja opreme in trženja novih priključkov.

DSL ni primeren za maso stvari že danes. Je recimo preveč nezanesljiv, da bi imel na njem svoj strežnik z vsem kar paše zraven, tudi če je sicer zadosti hiter (kar ni že danes). Masa firm bi imela svoj strežnik, ne bi pa zanj plačevala kolokacijo.

Potem je tu problem TVja. DSl je zanj danes še zadosti hiter, vendar se stvari spremenijo, če bi rad kakovosten signal in več kanalov hkrati, obenem pa še širokopasovni net itd.

Poleg tega, pri vlaknu izginejo vsi glavoboli okrog kakovosti signala, motenj v okolico itd. Priklopiš vlakno na DSLAM na eni strani in switch na drugi in to je to. Nobenih posebnih glavobolov, vsaj do razdalje pardeset km.

Kar se investicij tiče, bodo po moje primerljive tistim v bakrene parice izpred nekaj desetletij- gre za vsote reda 1kEUR po priključku.

Če so vsi hoteli navaden telefon za ta denar, valjda bodo skeširali sedaj toliko za vlakno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Problem je ker se je folk razvadu. Včasih smo plačevali za inštalacije telefona, prvi kabelski priključki za net so bili 80K+, ADSL z ISDN tud tam nekje in vsak ki je lahko plačal je z veseljem dal...danes hoče vsak dobit vse zastonj, folk se pa buni ko mora dat 5K inštalaterju ki jim potegne kabel po bajti...Da nekdo računa recimo 30K (kar ni nič, za ta denar ne dobiš niti optičnega pretvornika) za priklop na optiko bo vik in krik kakšen nateg.

bf4ed ::

In pomankljivosti teh ku....ih xDSL tehnologij je oddaljenost od centrale.
Kaj meni pomaga ADSL,VDSL,ADSL2 če sem 10km od centrale in telekom sploh ne pomisli da bi sploh kdaj tu omogočil xDSL.

Zato bi bilo bolje optika. Ampak potem je problem ker vedno nove tehnologije preizkušajo in najprej omogočijo v večjih mestih, katera že itak imajo vse xDSL-e na voljo pa še ne vem kaj.

PM vse to.;(( ;(( ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

Brane2
Optika za prikljucke 10MB/10MB nima smisla,100mb je prava stevilka.? je kolk ljudi v sloveniji bo pripravljeno placevat narocnino za tak prikljucek ( nimam pojma kolk je cena za tak prikljucek ).Ne verjamem da bo cena za 100 MB padla kmal na danasnjih 10 MB.Osebno mislim da bi bilo smotrno zacet gradit optiko cez 5-10 let za petkrat nizjo ceno.Takrat bi bila tudi cena 100MB paketa pristopna vsakomur.To da cel svet vlece optiko ne drzi,ker japonci in americani vztrajajo na kombinaciji VDSL 2 + bakrena parica.Vse vec je firm v ameriki ki prisegajo na elekticno omrezni interent.Taiwan pravi da bo letos prikljucil vec VDSL prikljuckov kot ADSL prav zato ker bojo iskoristili bakreno parico,japonci isto.Vse ob pravem trenutku,za optiko pri nas se ni prisel pravi trenutek.
Doomsday is coming!!

Brane2 ::

Optika za prikljucke 10MB/10MB nima smisla

Seveda ga ima. jaz bi recimo v tem trenutku dal 200 kSIT da mi napeljejo optiko, če dobim 10/10 paket, čeprav imam VDSL.
na 2.1+ km mi ta VDSL komajda dela, 10/10 optika bi pa delala b.p. pa še toliko bi bila zanesljiva, da bi lahko obesil gor glavni strežnik.
Obstoječi VDSL to niti slučajno ni. Ena solidnejša prenapetostna špica in bi moj strežnik odbilo z neta za nekaj dni....

,100mb je prava stevilka.? je kolk ljudi v sloveniji bo pripravljeno placevat narocnino za tak prikljucek ( nimam pojma kolk je cena za tak prikljucek ).

100 Mbit/s je sedaj cca 100 kSIT/mes. treba pa je vedeti, da:

- je tako, kot z vsem doslej, cena visoka zaradi novosti. Takih uporabnikov je mogoče le nekaj in ti seveda plačujejo težek cenovni premium.
Ko se bo vsul plaz potencialnih novih uporabnikov, bo tudi cena hipoma padla.

- je cena za to hitrost visoka tudi zaradi predvidenega prometa v tujino. Če imaš uporabnike s širokimi pipami in nobenih omejitev, rabiš hitro in drago povezavo s tujino. Če pa preko dodatne pasovne širine ponudiš uporabnikom samo izključno lokalno vsebino (TV programe, lokalne prenose podatkov), te to ne stane veliko. Vlakno je vlakno. Ko je enlkrat postavljeno, ti je vseeno kolioo podatkov teče po njem, če to ne obremenjuje preostanka infrastrukture. Tako recimo ISPja full hitra medsebojna povezava dveh uporabnikov na DSLAMu ne stane skoraj nič, če je ne zahtevata seveda tudi s preostankom sveta.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()
««
53 / 248
»»