» »

kateri internet?

kateri internet?

ursi ::

Pozdravljeni.
Na tem forumu sem verjetno največji laik kar se tiče računalnikov, saj ne razumem večine postov, zato vas že vnaprej prosim za enostavno razlago.
Sem študentka in se odločam za napeljavo interneta v stanovanju v Ljubljani. Rada bi imela adsl ali pa kabelski internet (nekaj, kjer ne plačuješ impulzov ampak fiksno ceno), vendar se ne morem odločiti za pravo varianto. V stanovanju je sicer telefonski priključek, vendar je zamrznjen in ne vem točno, koliko stane odmrznitev. V hiši imamo tudi kabelsko (vendar ne v stanovanju - stroški...), tako da bi se eventuelno dalo napeljati tudi kabel. Zanima me, kaj mi svetujete vi. S čim bom imela najmanj stroškov, zanima me predvsem dolgoročno. Ogledovala sem si že paket duo študent, vendar, če sem prav razumela, plačuješ ful več, če imaš razvezano linijo (brez isdn) in ne samo tistih 6 ali 7 jurjev. Poleg tega plačuješ še telefonsko naročnino, jaz pa sploh ne rabim telefona. Ali je možno imeti internet brez da plačuješ naročnino za telefon? Kaj pa kabel, mislim da je tudi tam tako, da plačuješ dve naročnini - internet in TV.
Hitrost prenosa ni tak pomembna, saj uporabljam računalnik in internet za delo in le tu in tam vlečem dol kakšno glasbo itd.
Pomagalo bi mi, če bi se mi oglasil kdo, ki je imel podobno izkušnjo. Hvala za pomoč, pa lep pozdrav.

fahrenGONE ::

Pri ADSL imas garantirano hitrost, ceprav lahko kdaj pride do kaksnega kiksa ampak ko klices tehnicno pomoc ti bodo povedali da je pri njih vse super. :D

S kablom nimam dosti izkusenj in nekateri prisegajo nanj, drugim pa ni vsec ko pride gor prevec ljudi in potem se hitrost zmanjsa... Ne vem, odvisno od kje je operater in koliko da na zadovoljne stranke...

AlexUS ::

Jaz mam kabelski internet, pa sem ful zadovoljen.
Zakaj?
Ker ni izpadov, dobro deluje, ker je bila inštalacija brezplačna, ker mi ni treba skrbeti dabi dobil aplikacijo katera bi klicalal preko tel v tujino(ter mi posledično nabila telefon-kar se dogaja, je poceni, ...
Se je pa pametno posvetovati s samim operaterjem kabeljske glede delovanja(v nekaterih predelih Sloveinje majo probleme-dol meče), sam mislim da ma Ljubljana to poštiman.

V glavnem kabelski internet je pametna odločitev, predvsem za posameznike.
ADSL oz. njihovi paketi pa so nedvoumno najboljša odločitev za pisarne.

lp
Modrost ni debelost, debela je norost.

ursi ::

Ježešna, ravno sem ugotovila, da so bile že vsaj tri takšne teme. Se opravičujem za delanje zmede. Čeprav mi še vedno ni jasno, oz. me zanima, kaj je ceneje in ali se da imet adsl brez da plačuješ naročnino za telefon. A kdo ve, koliko stane odmrznitev telefonske llinije?

AlexUS ::

Mesečna naročnina je tam od 7.000 naprej(za 128 kb/sek), tako da boš kljub preverjanju pošte ter branju novic, lahko dol vlekla tudi filme.
Drugače so včasih mel še paket za 64kb/s, po tam okoli 5.000 sam nimajo več. Podatke sem dobu pri Vloji.
Kolikor jaz vem se ne da naštimat ADSL brez telefona, saj je le ta napeljana preko tel. priključka. Poleg tega moraš meti v priključku dve liniji-en za telefon, en za internet, da sploh lahko maš internet-kar pa mislim da maš.
Za odmrznitev pa mislim da tam okoli 20.000, drugač pa na telekom poklič.
Modrost ni debelost, debela je norost.

Kami ::

@AlexUS: Ni treba meti dveh linij, ker ADSL deluje na drugi frekvenci, telekom pa več ne zahteva ISDN, da imaš lahko ADSL.

AlexUS ::

...točno, sej se je zadnje čase neki govoril o tem.
To se pravi da lahko imaš ADSL brez telefona.
Najbolje pa je(ko se odločaš za mesečni internet) da pokličeš vsako podjetje za ponudbe, pol pa mal cene pretehtaš kaj lahko s tem pridobiš, koliko stroškov boš mela itd. pol se pa odločiš za tisto kar ti je najbolj po godu.
Modrost ni debelost, debela je norost.

ursi ::

Če lahko imaš ADSL brez telefona, potem mi ni treba odmrznit telefonskega priključka? Potem samo pokličem siol?
pa hvala za pomoč. LP

AlexUS ::

Ja, pozanimi se glede tega.
Jaz ti drugače svetujem kabelski internet, ker ti ga zrihtajo v 15min(saj men so ga), odločitev je pa tvoja.
Modrost ni debelost, debela je norost.

Jakka ::

Če nisi naročnik na kabelsko televizijo, se ti kabelski internet ne izplača, saj moraš najprej imeti priključek za tv, ki ga plačuješ, nato pa šele lahko imaš tudi kabelski internet. Vsaj pri Telemachu je tako.

Ker pa gotovo imaš telefonski priključek, se ti gotovo splača adsl, saj po novem ne potrebuješ veš isdn ali pstn (navadnega telefona), torej imaš lahko samo adsl.

Najbolje, da pokličeš kar na siol in se pozanimaš kako in kaj. Lahko pa se odločiš za kakšnega drugega podnudnika, kot sta amis in volja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

ursi ::

NAjlepša hvala za pomoč. Jutri bom poklicala par ponudnikov in vprašala, kako je s tem. Moram pa priznat, da mi ni niti najmanj jasno, kako lahko imaš internet povsem brez telefona. Imam sicer priključek v stanovanju, ampak je pri telekomu zamrznjen in to najverjetneje pomeni, da ga moram v vsakem primeru "odmrzniti", če hočem imeti adsl, kajne? Čeprav potem ne bom klicala s telefona. Tole me ornk bega in komaj čakam, da jutri izvem točno, kako oni to izpeljejo. V glavnem, hvala. Pa lep pozdrav.

alesrosina ::

Tocno tako ... telefonski prikljucek moras imeti, ce hoces imet adsl.
Najbolje da poklices na Telekom in razložiš situacijo, ti bodo dali najbolj zanesljive podatke.
Kar se pa tiče kabelskega interneta, je pa ze hundey lepo povedal.

Doman ::

Kabl se mi zdi tud ful pocen. cenik

enough98 ::

No, telefonskega prikljucka ni treba imeti (edit: tu mislim na placevanje narocnine, fizicno ga seveda moras imeti), ce ADSL narocis pri SiOL (kolikor vem, imajo se vedno le oni razvezano zanko), ne vem tocno, kateri paket, vendar te narocnina potem pride dosti drazje, kot ce imas PSTN ali ISDN narocnino.

Kolikor sem se pred nekaj casa pozanimal pri Amis in Volja, je bilo pri obeh potrebno imate vsaj PSTN narocnino pri Telekom-u.

Za vec info o teh zankah poglej tale link.

Drugace imam pa sam internet preko kabelske TV (bivsi g-kabel), kjer je potreben TV prikljucek (in seveda placevanje narocnine za le-tega). Za internet placujem SiOL-u, za TV pa Telemach-u.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: enough98 ()

ursi ::

Danes sem klicala na Siol in so mi povedali, da moram v vsakem primeru kupiti tel. priključek (stane 21000 SIT) in se nato odločiti za paket. Tista varianta, da ne plačuješ telefonske naročnine žal ni res, saj jo v vsakem primeru plačuješ in ti na koncu manj kot slabih 10 jurjev na mesec ne uide. Jaz sem jim razlagala, da ne rabim telefona za klicanje, pa mi je rekel da ga vseeno rabim za internet, je pa par sto tolarjev dražje, če želiš imeti takšen telefon, s katerim lahko pokličeš policijo in ostale posebne številke. V nasprotnem primeru je IP telefon (don't ask, nimam pojma zakaj in kaj). Mislila sem tudi, kakšne ugodnosti imaš kot študent, pa je spet minimalna razlika v ceni, poleg tega ne morem imeti "študentskega" interneta hkrati v domačem mestu in v Ljubljani (kjer študiram) na isto potrdilo o vpisu oz. isto ime. Kakšne komplikacije...
Res sem mislila, da obstaja nekje ena varianta, kjer ni treba poleg interneta imeti še kabelske televizije (strošek) ali pa telefona (spet strošek). V bistvu imaš v vsakem primeru 10 jurjev stroškov, le da se lahko odločiš, ali boš vse plačeval enemu, ali boš razdelil denar na več položnic. Ful sem razočarana, ampak kaj češ. Brez interneta ne bo kruhka, tako da bo treba tudi ta strošek pogoltnit.

enough98 ::

Ce pogledas cenik SiOL ADSL paketov imas v stolpcu `mesecna narocnina' loceno PSTN ali ISDN in posebej za razvezan dostop. To, slednje, si razlagam, kot da ni potrebe po PSTN ali ISDN.

Moznost dostopa do interneta brez dodatnih stroskov (TV ali tel. narocnine) pa sem tudi sam iskal, vendar zaenkrat neuspesno. Verjetno sta najblizji tovrstni varianti WiMAX in optika.

Seveda pa se vedno obstaja varianta, da preveris, ce se v blizini nahaja kaksen AP.

ursi ::

:D t-2 je padel kot strela z jasnega. Če ne bi tu in tam pokukala na ta forum, sploh ne bi vedela zanj. Lahko bom imela samo internet za 5 jurjev na mesec in nobene naročnine za telefon! Kar je pa najlepše: nobene vezave, torej če bo kaj škripalo ali pa ko se bom preselila, ne bom imela težav! Fantastično.

Hux ::

Pri siolu res ni variante brez telefona. Solo moras met ISDN ali vsej PSTN.
Duo pa moras met vsej ISDN/PSTN ali pa IP telefon od siola.

Tak da tukaj ti telefon na vsak nacin fsilijo.

T2 po drugi strani pa nerabis met telefona oz moras meti samo parico. Parico pa dobis ce je se nimas da se narocis na PSTN telefon in ko ti napeljejo drugi dan odjavis. Parica ti bo ostala. Potem se pa tu gor T2 priklopis ki nerabis dobenega telefona vzet sploh ne od telekoma ne od njih. Tak se vsej razume z njihove strani vendar ni ravno logicno zakaj si pri ostalih ponudnikih prisiljen telefona tak da je tukaj tudi enaka zanka lahko.

Za VDSL priključek ne potrebujete ne PSTN, ne ISDN, ne ADSL priključka.


To se lahko tudi razume kot nerabis tega ce vzemes njihov telefon kot je pri ostalih ponudnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znižanje stroškov ADSLja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7310673 (9375) Lonsarg
»

`razvezana lokalna zanka' my ass

Oddelek: Omrežja in internet
132513 (2244) ppp
»

ADSL brez ISDN - končno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11216684 (11311) Tr0n
»

ADSL brez ISDN že prihodnje leto? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13114207 (10094) Bistri007
»

ADSL brez ISDNja ???

Oddelek: Omrežja in internet
413036 (1707) shock

Več podobnih tem