» »

BITMICRO predstavil 155GB flash disk

BITMICRO predstavil 155GB flash disk

The inquirer - The Inquirer poroča, da je BITMICRO na vojaškem sejmu v Londonu predstavil 155GB Ultra 320 SCSI trdi disk, ki nima gibljivih delov, ampak je sestavljen iz flash spominskih modulov. Disk je klasične velikosti 3.5 palcev in ima dostopni čas 42 mikrosekund. Cena je pa zaenkrat svetlobna leta izven dosega normalnih uporabnikov, saj je bil disk zasnovan predvsem za vojaške potrebe.

6 komentarjev

Black Dragon ::

Jap to bo lepo vidt ko bodo cene padle do takrat pa bodo uzunaj že 1 Terabajtni diski... pa še flash ima določeno življensko dobo mislm da 100000 prepisov...
Bomo videli ziher pa nebo več diskov v Mp3 playerjih... spet ko bodo cene realne...
Time will tell.

nicjasno ::

Samo 100k prepisov? Sux... Zakaj ima doloceno zivljensko dobo? To nalasc ali by design?
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Suli ::

Kot zmeraj... vojska ustvarja napredek.:\

jurc ::

če je by design, potem je zanalašč. ni zanalašč, po tem času se tranzistorji in kondenzatorji v zadevi preprosto "znucajo". sodobni flash čipi imajo cifre bolj tam v milijonih kot v 100k-jih.
sicer pa, zakaj jokate, da je drago - kdo pa rabi danes tak disk? a ti navadni diski ne opravijo svoje naloge? ne misliti da so takile nepokvarljivi ali neuničljivi..

WarpedGone ::

Mater ste tečni s to 'obrabo'.

Dej zračuni kaj pomeni 100 000x prepisat 155GB disk... 15 500 000 GB zapisanih podatkov. To je 1 550 000 dual layer DVDjev.
Pri neprestanem zapisovanju z 155MB/s bi to trajalo 100 000 000s, oziroma slabe tri leta in tri mesece NEPRESTANEGA = 24/7 pisanja na disk.

Stvar vsebuje pametne alogirtme alociranja prostora, ki enakomerno prepisujejo vse celice po čipih tako da prve celice začno odpovedovat šele čez precej pretečenega časa. Odpoved celice se zazna takoj pri vpisu podatka, nakar se ta označi za slabo, podatek pa se vpiše v naslednjega kanidata. Slaba celica se nato ne uporablja več, kar pa povzroči le neznatno zmanjšanje kapacitete.

Za vojsko je to dost dobro, za vas pa ne...

SDD so prihodnost, sedanji diski so "moving parts' last stand" v kompjuterjih. Poleg ventilatorjev, ki pa se jih ne bomo čist znebil dokler bo stvar na siliciju.

Prednosti:

1. Za nekaj velikostnih razredov hitrejši dostopni čas kar se prevede v občutno večji random access prenose, oz prepustnost.Dejte stestirat svoje ohinsploh 500GB 15kRPM diske pri prenosu malih paketkov s poljubnih lokacij po disku. Tut če je dostopni čas 1ms, kar pa ne dosega noben klasičn disk, to pomeni največ 1000 prenosov na sekundo oz 1MB/s pri paketkih velikosti 1kB. Dobri dostopni časi so nekje okol 7ms kar pomeni max 150 random prenosov na sekundo. Ob dostopnem času 32mikrosekund se ta prepustnost dvigne na 30 000 prenosov na sekundo. Tu ni upoštevana obremenitev ostalih delov sistema, niti sama pasovna širina prenosa vodil, tako da so realne cifre malo a ne bistveno drugačne.

2. Tišina: nobenih givljivih delov -> nobenga hrupa

3. Odpornost na fizične vplive -> spet, ker ni gibljivih delov nima kaj kam udarit. Trpežnost je odvisna le od tega kako dobro so čipi prilotani na plato, kako močna je plata, kako dobro je ohišje.

Edini resen minus: Cena.

To pa je klasičen čikin end eg problem: visoka cena-> nizka prodaja, nizka prodaja -> visoka cena, ampak se stvar premika v pravo smer. Še kakih 5 let pa bo flaš standard.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

SodVina ::

tole bi moglo bit neslisno, ane? 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
474944 (3950) gruntfürmich
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293546 (2305) element
»

Raid

Oddelek: Strojna oprema
193797 (3535) ender
»

A je možno rešit podatke ko disk 'crkne'?

Oddelek: Pomoč in nasveti
251565 (1182) dr.J
»

RAID kartica

Oddelek: Strojna oprema
71364 (1216) Mr.B

Več podobnih tem