» »

WinFS Beta 1

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

wishmaster ::

Beta verzija podpira windows xp

sverde21 ::

A pol nej bi kao windowsi en dan kasnej crknal :D
<?php echo `w`; ?>

Looooooka ::

weeeee there's hope.
mogoce jim rata do final verzije naceckat zadevo velik mesecev pred final verzijo viste pa bo to ze tm not :P

Klemenn ::

final bi mogel met zdej, da bi začel s testiranji, se ti zdi :\

madmitch ::

In v čem je prednost tega file systema pred zdajšnimi. Pa ne mi linkov popat.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

borchi ::

prednosti? tisti, ki do sedaj niso razumeli organizacije (mape, fajli) in niso našli ***tiste*** slike, na kateri je tako lep sončni zahod, tudi sedaj ne bodo razumeli kaj pomeni metadata in še vedno ne bojo znali poiskat ***tiste*** slike na kateri je tako le sončni zahod.

aja, prednosti misliš. vse skup bo verjetno mal počasnej in bojo meli uporabniki mal več časa za premislek, kje bi lahko bila ***tista*** slika na kateri je tako lep sončni zahod.

sicer je pa bla že kako leto nazaj ena tema, kjer smo razglabljali o winfs in podobnih rešitev. tistim, ki NOČEJO nič vedet o tem kako deluje kišta s katero delajo, tudi winfs ne bo niti malo olajšal stvari. drugi znajo celo pametno uporabljat to žvau.
l'jga

pecorin ::

ja na winfs layerju(winfs ni filesystem, je layer nad ntfs) se bodo shranjevali metapodatki o datotekah. to bo predvsem za lazje iskanje..

to je nekaj podobnega, kot so v osx tigru tako opevali pred nekaj meseci :)

CaqKa ::

sej trenutno velja vse kar je zgoraj povedal borchi..
če si sam ne znaš organizirat stvari ti jih tudi ta zadeva nebo znala..

tak sistem bo prišel šele takrat v veljavo, ko se bo tehnologija dovolj razvila naprej da bo znala iz digitalnih medijev, ki vsebujejo digitalno vsebino (slike, mp3ji, midiji videoti) razbrat, da gre tam za sončni zahod, ali pa da je na oni drevi en ptič, ali pa da se v tem mp3ju sliši ženski glas ki se dere (ok pač nekaj).
ja takrat bo winfs prišel do izraza.

je pa nekaj vredi na winfsu kar bi mi pa že danes prišlo prav.

zadeva zna naredit virtualno mapo v katero nameče vse datoteke, ki zadostujejo nekemu kriteruju. recimo vse mp3 datoteke. in ta virtualni direktorij se dinamično osvežuje. kakorhitro si na disk posnel nov mp3 se bo znašel tudi v tisti mapi (oziroma hardlink do njega).
sistem je zelo podoben apple ipodovim 'smart playlist'am.
skrtatka uporabno za sortiranje recimo samo 800x600 slik ali pa podobne karafeke.

simnov ::

Jaz sem tole mislu inštalirat pa se ni dalo ker imam xp media center 2005 (baje se da samo na xp professional in home zakaj ne na media center saj ni velike razlike.

andrej ::

ce smo natancni WinFS ni taksen datotecen sistem kot NTFS, ker WinFS se vedno potrebuje NTFS za delovanje. WinFS je relacijska baza nad NTFS. Ce pa gledamo z uporabniskega in aplikacijskega stalisca pa je datotecni sistem.
Kar je pomembno pri WinFS je to, da je to platforma. Ze danes imamo tage, pa desktop searche s katerimi lahko naredimo veliko stvari. In veliko ljudi se vprasa zakaj sploh WinFS, ce pa lahko ze vse naredimo danes.

Vendar pa je WinFS drugacna zival. Je kot sem dejal platforma. kaj to pomeni. To pomeni, da so relacije neodvisne od programa. Recimo, ce imamo sedaj email aplikacijo. In dobimo od kolega recimo sliko. Email aplikacija ima kontakt za to osebo. Potem to sliko odpremo s kaksnim programom in jo "tagamo" in recemo, da je to fotka na kateri je kolega. No, ta graficna aplikacija ima tag kolega. Problem danes je, da so ti tagi privatni. torej, mail aplikacija nima blage veze kaksne tage imamo v graficni programih in obratno. torej programi imajo privatne tage in drugih ne vidijo.

winfs kot platforma nad omogoca, da imamo na nivoju operacijskega sistema dolocene relacije. Te relacijo poznajo vsi programi. ce recimo v email programu naredimo query, ki naj vrne vse prijatelje s katerimi sem bil lani na morju lahko ta query shranim na disk. Ta query ni staticen ampak je dinamicen. ta query lahko uporabim potem v ostalih programih. recimo lahko recem naj mi windowsi izpisejo vse datoteke, ki so mi jih poslali ljudje, iz dolocenega querya. moznosti so neomejene. glavna stvar pa je tukaj, ce ze razmisljamo o tagih, da so relacije (winfs uporablja relacije ne tage) na nivoju sistema in ne posamezne aplikacije. dodatna prednost je, da lahko programerji izkoristijo to funkcionalnost in na osnovi tega gradijo svoje aplikacije.

v celoti gledano, pa bo vse hitreje, ne pocasneje ;)

roscha ::

Izjemno nobl (hehe kao) ampak na win platformi bo to prineslo samo kup težav. Pomoje.

Reinstall je roko na srce kar pogost pojav, in še kako hudiča bo glupi uporabnik naredil backup svojih stvari ko še sedaj ne ve kje je kaj, pa ga FS nekako sili v red. Že zdaj navaden user, ki seveda MORA imet win platformo zaradi enostavnosti, ponavadi pojma nima, kje ima vse nametane dokumente. In ko mu še FS dopusti popolno anarhijo nad datotekami, je pa ob popolnem sesutju OS-a pameten backup praktično nemogoč.

V realnem svetu tole izgleda nekako tako, kot da imaš obleke, jedilni pribor, sekret papir in ostalo kramo pomešano na enem kupu. Dokler "dobri robot" skrbi za vse skupaj, in ti zna poiskati določeno stvar je vse 5. Ko robot crkne, pa niti na sekret ne moreš, ker niti WC papirja ne najdeš.

CaqKa ::

>>> v celoti gledano, pa bo vse hitreje, ne pocasneje ;)

ok andrej zgleda da nisi dojel moje poante ki sem jo zgoraj napisal..
povej mi kdo bo vse te prelepe tage/relacije pisal?
a boš od uporabnika zahteval, da naj vseh 1000 fotk, ki jih je poslikal na dopustu opiše?

OwcA ::

v celoti gledano, pa bo vse hitreje, ne pocasneje

A bo? Ker Indexing service je živi obup.
Ali drugače zastavljeno. Je WinFS toliko ločen od fizičnega zapisa na disku, da se mora disk zavrteti šele, ko hočem datoteko odpreti, med iskanjem pa ne? V kolikor bo temu tako je stvar vsekakor dobra.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

andrej ::

caqka: tagi so le eden izmed mnozice scenarijev. res je, da ce zelis fotke potagat kot tukaj je miha, tukaj bonsai, tukaj moj super zeleni avto, da bo nekaj dela. mimo tega ne mores, ceprav je res, da zna bit tudi v visti nekaj inteligence. torej, ti izberes eno fotko, vista pa ti poisce njej podobne, ali pa ti poisce vse fotke z obrazi, ali vse fotke z drevesi... no bomo vidli kako dalec bo to. ajs, relacije se delajo vecinoma z drag and dropi ;) pa tistih 1000 fotk bo ze avtomatsko opisanih kot jih bo uporabnik prenesel v racunalnik. vista bo vedla, kdaj so ble fotke narejene, znala bo pogledat v koledar in ce bos imel v koldarju recimo dopust, morje, bahami bos ze imel lepo opisane. definitivno pa brez nekaj rocnega dela ne bo slo, ce bos zelel imet vredu opisane. ce bi slo, bi temu rekli carovnija. winfs je samo softver...


owca. indexing service je proslost. danasnji Windows Desktop Search ze lahko naredi to kar ti pricakujes. winfs pa bo sel se dlje.

andrej ::

roscha: winfs ima vgrajen syn servis. to pomenim, da lahko dve masini syncas. drugic, winfs na zunaj deluje kot obicajen drive. to pomeni, da ga vse obicajne win32 aplikacije vidijo kot en drive. to pomeni, da lahko se vedno delas backupe kot zdaj. se vedno se lahko iz katerekoli masine povezes in vidis navaden disk. se vedno do vidni direktoriji. se vedno lahko delas z datotekami kot sedaj. ce pa zelis vec, pa lahko uporabis querye, virtualne direktorije, itd...

CaqKa ::

>>> in ce bos imel v koldarju recimo dopust, morje, bahami bos ze imel lepo opisane. definitivno pa brez nekaj rocnega dela ne bo slo, ce bos zelel imet vredu opisane.

to imam jaz že danes. brez viste.. pa brez winfsa... pa brez picasse.
v explorerju

>>> ce bi slo, bi temu rekli carovnija. winfs je samo softver...

hah..
za prepoznavo govora še nisi slišal?
pravtako bomo slejkoprej imeli dovolj dobro prepoznavo slike.. in ko bo to vse... ja pol bo prišel winfs dejansko do tega da ga boš moral imet..
trenutno ko morš vse sam vpisovat je pa beda.. to kdaj je bila slika slikana že itak danes lahko uporabljaš brez problema..

andrej ::

hehe. kaj ima prepoznava govora s tem? prepoznavanje fotk, oseb itd je bolj mind reading kot govor. kako naj vista ve kdo je na fotki? ti jih na prvi fotki poves, potem pa malo tehnologije in mogoce... na zacetku pa si ti tisti, ki poves dolocene zacetne informacije. isto pri popoznavanju govora. ce nic ne ucis je bolj tak. kot pa enkrat naucis pa ze dobis boljse rezultate.

andrej ::

prevec se omejujes samo na fotke. razmislaj bolj globalno :)

roscha ::

@ andrej:

To ni to, kar sem želel povedat. Govorim o single user uporabnikih ne pa o uporabniku povezanem v domeno, kjer se mu zadeve itak replicirajo na strežniku.

Windowsi krepnejo do te mere, da boot kot tak, windows repair & podobne zadeve niso več mogoče. Zdaj je bila rešitev: boot z Linux-om, ali prestavitev diska v delujočo mašino in reševanje podatkov.

Do sem se strinjava?

Zaenkrat te je FS silil k malo reda ( obleke so v omari, krožniki pa na policah v kuhinji, vse skupaj pa še vedno v stanovanju, če karikiram) in so uporabniki kolikor toliko imeli datoteke recimo v "My documents" ali v še kaki mapi. Vse lepo in prav. Prekopiraš, nasnameš vse skup na novo in zadeva nekako funkcionira.

Kaj pa WinFS? Ki bo dopustil totalno anarhijo? (eg. obleke in krožniki so NEKJE v hiši ali pa magari na dvorišču.) Dokler vse deluje spploh ni pomembno kje to je. Kaj pa ko crkne? Kako iz Linux-a ali druge delujoče Win mašine dostopat do te solate?

simnov ::

Zdaj pa naj kdo kaj sploh naredi winfs če si inštaliraš a spremeni izgled windowsa ali kaj.

64202 ::

> kako naj vista ve kdo je na fotki?

Das eno fotko iz osebne, vista pa poisce vse fotke, kjer je ta obraz gor. To se da narest, vpras kaksnega "umetni vid" experta

(problem je sicer, ali bi se to dalo tako velikopotezno danes narest, problem je grajenje velikih indexov slik)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Sergio ::

Tole s prepoznavo govora mi je vsec :).

Ker program ne bi rabil razumet tebe, le dolocene vzorce v govorjenem opisu besede.... Might just work ;-).
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

CaqKa ::

ne ne andrej.. nisem nič omejen..
najprej naj vista zna posortirat dokumente v:
seminarske
domače naloge
testi
mamini romani
sekini dnevniki..


potem pa bomo še dodali možnost prepoznave govora.. ki upam da bo kar hitro researchana.. pol pa pridejo na vrsto slike.. od slik pa več ni daleč do videa...

andrej ::

roscha: ne. tudi izven domene bo sync servis. v bistvu bos v visti imel eno tako mini domeno za recimo tvoje 3 racunalnike, tak da bos lahko na vseh masinah se prijavljal z istim imenom in geslom, itd..

se enkrat. WinFS NI pravi datotecni sistem. Je relacijska baza NAD NTFS. To je skoraj isto kot bi danes namestil recimo poseben SQL streznik. Recovery bo podoben obicajnim bazam... SAMO uporabniske datoteke ala word, excel itd bodo v WinFS. Exe datoteke, dll programi itd pa NE bodo WinFS storu.

V WinFS bodo se vedno folderji in struktura iz NTFS. To se vse ostane, ampak ZRAVEN se dobis dolocene funkcionalnosti.

64202: se enkrat preberi kaj sem napisal glede fotk. Se enkrat. Kako naj vista ve kdo je na fotki, ce nima neke obstojece fotke? kar iz zraka. Ce ima kaksno drugo fotko pa je tak jasno... ze deluje...

64202 ::

Ah, glih tist koment nisem prebral. Lahko bi pa recimo opisal obraz - temne oci, dolgi lasje, prikupen nosek (ne to ni tip :D)
I am NaN, I am a free man!

andrej ::

jap, samo prepoznavanje obrazov, ter ostalih objektov dela. sicer bomo vidli ce bo to dejansko v visti.

roscha ::

Torej če povzamem nič posebnega. Funkcionalnost bolj tako, tako, oglaševenje pa kot da je to druga najboljša stvar za belim kruhom.

Pa še zamuja vse skup. Zelo. Najprej je bilo kup ropotanja da to v Visti bo, potem so fliknili ven (ker so kot kaže nesposobni v roku napisat delujočo stvar).

Ampak čisto po M$ maniri. Že 4 leta vnaprej oglaševat stvari, ki potem sploh niso implementirane, ali pa le deloma. Potem pa se sprenevedat kako so dobri, ter oh in sploh, ker da bodo nekaj "šenkali" kar je bilo že itak obljubljeno v samem OSu. Za kozlat.

Me prav zanima kake pizdarije bo tole še za sabo potegnilo. Najmanj 3 resne varnostne luknje, pa še par manjših, kakšno nekompatibilnost. In zelo veliko verjetnost da se boš ob poštenem krešu tele baze lahko zajebaval par dni preden boš dokopal do svojih podatkov, ki bodo razsejani bogsigavedi kje in pod kakimi imeni.


Me prav zanima...

kriko1 ::

Če sem pravilno razumel tale sistem, potem ne bi smelo biti težav pri recoveriju, itak teče vse na ntfs-ju. Imam prav?

andrej ::

kriko1: da.

roscha: na vse lahko gledas z vecimi pogledi. ti si se odlocit za svojega, tudi prav. dejansko pa je zgodba taksna. programerji in partnerji radi slisijo o novostih, ki jih ms pripravlja cimprej. zato se je ms pri visti odlocil, da bo hitro dajal ven informacije o visti. tako je pred 2 letoma dal v javnost vse programske vmesnike. od avalona, winfx, indigo, winfs. razvijalci so to sprejeli in podali veliko komentarjev. komentarjev, predlogov, itd je bilo tolko, da so se potem odlocili, da je nesmiselno, da dajo zadevo ven leta 2006, ker je blo ocitno da ni mogoce zadevo takrat izdat ven kvalitetno. zaprli so se v svoje pisarne in tuhtali kako bi lahko upostevali feedback, ki so da dobili.

marketinga za winfs pa se ni nobenega. ce ti novice raznih spletnih strani razumes kot marketing s strani ms-ja pa je druga zadeva... Ves ta pomp okoli viste, winfs in vsega mogoce zganjajo mediji. Ce pogledas na ms strani povsod pise, da vista SE NI za userje, ampak gre samo za razlicice za partnerje in razvijalce. ampak ne. mediji radi pisejo vse o ms-ju, ker to prinasa bralce. mediji so tisti, ki obljubljajo stvari, ki govorijo o zamujanju, itd...

Jebiveter ::

WinFS je (prakticno) "user space file sistem." Po vsem tem, kar je povedal Andrej, ugotavljam, da ne rabim WinFSa, da lahko uporabim featurje, ki jih bo ponujal.

Za linux namrec obstaja podobna "platforma" imenovana FUSE, ki je ravno to, kar poskusa biti WinFS - layer med fizicnim oz. sistemskim filesistemom (NTFS pri WinFS, katerikoli fs pri FUSE) in poljubnim nacinom organizacije/manipulacije podatkov s strani uporabnika. Na FUSE trenutno temeljijo tejle file sistemi. Kot zgleda grejo nekateri od teh se dlje kot WinFS.

IMHO, as always.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

andrej ::

ja tako kot si napisal. poskusa bit.
"The system is currently in design phase, but a prototype exists and is slowly evolving. "

Na listi je polno sistemov. Ko bi se le ta folk zmeno in bi skupaj napisali 1 killerja, ne pa da zdaj delajo na 50 razlicnih od katerih je tak 40 samo na papirju, 8 ostalih pretezkih za uporabo, in 2 ki si bosta metaa polena pod noge...

Se spomnim pred 2 letoma ko se je prvic govorilo o WinFS, so linuxasi na veliko pravli kako to ze obstaja pod linuxom kot Gnome storage. danes je tisti web site se vedno cisto isti kot je bil pred 2 letoma (http://www.gnome.org/~seth/storage/) do strani isti... hm... zato prosim ne zacenjat s tem, da so ms programerji nesposobni. so marsikaj, nesposobni pa definitivno ne. pa prosim ne znova delat vojne s tega...

borchi ::

ma andrej prav.

beagle je sicer zaenkrat še živ, stvar obeta, ampak še zdaleč ni pred ciljem. integracije v gnome (nautilus, file choose dialogs, ...) sploh še niso začeli. nat in miguel (ex ximian, zdej novell) sta celo pomlad in poletje porabla, da sta na vsakem koraku razlagala, da imamo na linuxu nekaj kar windows ne bo mel še več kot leto. upam, da čez dve leti ne bosta razlagala, da je beagle že skoraj tam, kjer je winfs. no, bo treba sprobat winfs, da vidimo kaj delajo "oni tam čez" ;-)

po drugi strani pa je apple približno ob istem času "prijavu" spotlight in ga v končni različici skupaj z OSjem vrgel ven mesece pred winfs beta1 in leta pred win vista.

microsoftovi programerji (pa verjetno niti ne tolk programerji) so marsikaj, nikakor pa niso najbolj sposobni?!
l'jga

64202 ::

> Na listi je polno sistemov. Ko bi se le ta folk zmeno in bi skupaj napisali 1 killerja, ne pa da zdaj delajo na 50 razlicnih od katerih je tak 40 samo na papirju, 8 ostalih pretezkih za uporabo, in 2 ki si bosta metaa polena pod noge...

Uhm, mogoce ne zastopim, samo ze nekaj let uporabljam kde io suznje in gnome-vfs (mal slabse kot kde-io) in to je vec kot dost killer. FUSE so pa zacel na kernel nivoju z verzijo 2.6.11 integrirat. Nimajo pa te stvari zelo veliko veze z winfs.
I am NaN, I am a free man!

andrej ::

borchi: Apple Spotlight je tipa Windows in Google Desktop search in ni v isti katergoriji kot WinFS. WinFS ni samo search engine, ampak je platforma. bomo pa vidli kje bomo cez dve leti.

64202: ne razumem kaj imajo kde iso slavi tukaj? sicer jih ne poznam ampak iz opisa "The K Desktop Environment (KDE) I/O slaves (ioslaves) are a series of small programs that have intimate knowledge on working with a very specific protocol. For instance, the HTTP ioslave (kio_http) knows all about sending and receiving data to and from a web server." ne vidim kako bi to lahko primerjal z WinFS.

z gnome-vfs pa tudi nisem preprican kako se primerja z WinFS... "From a user's perspective GnomeVFS enabled applications provide consistent access to their data, whether it be stored on remote servers or on their local harddisk, or even a peripheral device such as a Rio or a digital camera. Rather than having to work around the distinction between storage you can work off of and storage you can only "download" from or "upload" to, GnomeVFS allows users to store their documents and data wherever it is most convenient. "

64202 ::

Saj vem, da nimajo veze z winfs. Razumel sem tvoj stavek, kot da se nanasa na FUSE (in druscino).
I am NaN, I am a free man!

veteran ::

v celoti gledano, pa bo vse hitreje, ne pocasneje ;)

...in potem bo svizec zavil čokolado... ;)

jerry2000 ::

CaqKa: Virtualne mape ima Directory Opus že nekaj časa (www.gpsoft.com.au).

Jerry
Jerry and Tom

CaqKa ::

prvič slišim. bom pogledal, zaenkrat pa sem z hardlinki in symdiri kr zadovoln.

CaqKa ::

hmm imam raje na sistemskem nivoju, sploh pa ne maram, da se mi kak nov file managment program vsiljuje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WinFS in Longhorn je enako hitreje in pametneje

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
103641 (2889) KTr1sk
»

Naslednik Viste ima novo kodno ime (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
628505 (5479) darkolord
»

Longhorn Beta 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
658651 (6133) andrej
»

Iz Microsoftovih logov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
224533 (2876) 64202
»

win xp ne zazna celega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
91067 (977) BigHugo

Več podobnih tem