» »

Zakaj XML?

Zakaj XML?

edmund ::

Vsi to priporočajo, vendar se meni vseeno zdi nesmiselno. OK, mogoče še nisem videl pravega bistva XMLja, vendar koliko so nam v šoli o tem in koliko sem bral po različnih tutorialih po netu - bistva ni?

Kot mogoče veste razlika med XML in HTML obstaja, čeprav majhna, ampak pomembna - HTML definira kako podatki izgledajo in jih prikazuje, medtem ko XML definira kje podatki so in njih opisuje (njihove lastnosti).

OK, še ena dobra lastnost XMLja je to, da si lahko definiraš svoje TAGe (dejansko si jih moraš). Vendar pa XML brez HTMLja ni nič. XML še se vedno predstavlja s HTML. XML je dejansko od softwara in hardwara neodvisno orodje, ki deluje na vseh platformah. Vsi strokovnjaki napovedujejo, da bo XML v prihodnosti webdesigna tako velik korak kot je bil HTML.
Največji argument je zaenkrat WAP (WML strani), ki pa resnici na ljubo smrdijo (standard sam po sebi je špica, samo ni killer aplikacije, ki bi WML uveljavila), sicer pa sem jaz laufal WML strani že na apacheju s PHP in MySQL brez XMLja, pa je sekalo... Še en argument je B2B (business to business), kar pa pomoje tudi ne bo želo uspeha (v kolikor sem bral stvari bo to špilalo samo za velike firme, navadni uporabniki pa od tega ne bodo imeli nič).

XML torej sam po sebi ne dela nič? Hallo? V čem je torej fora. Kaj je to samo način hranjenja podatkov? OK, res je to datoteka, s simple textom, ki jo lahko bere vsak računalnik s poljubno platformo. Če malo premislite, je torej potreben še nek software, ki zna parsat te dokumente. Mi smo v šoli to delali z JSP in servleti. Kot pa mogoče veste, take stvari laufajo ZELO ZELO močni webserverji - mi smo jih na navadnih PCjih in je bilo vse skupaj obupno počasno. Tako da ceneje že ni, kot če maš večnivojski sistem z močno bazo.

Kaka je pa pol razlika med recimo PHP in MySQL kombinacijo? Obedve stvari laufata server-side, s tem da pomoje tisti servleti in java požerejo malce več serverja in tudi hitrejši niso. S tega vidika je torej edina prednost simple text v XML datotekah? Ma dajte no, pa saj MySQL (kot primer, saj druge baze isto...) laufa po vseh platformah - če že ne s svojim driverjem, pa preko ODBC oz. JDBC. Pa tudi med različnimi serverji se da dostopat do baz, pomoje še enostavneje kot do simple XML datotek.

Zdaj pa pomislite - kaj je lažje: podatke poknit v relacijsko bazo in s preprostim SQL jezikom dostopat do potakov ali pisat scripte, ki parsajo XML datoteke in si vlečejo podatke. Sicer res da obstajajo različne pomoči za to, kot so DOM, SAX in še kaj (pomoje bo spet kakih 6 različnih standardov...). Pomislite še na to, da zraven XMLja rabite še DTD ali XSL (za opis) in še HTML za izpis podatkov - nevem če se toliko dela splača.

Ja no, to sedaj ni več vprašanje, ampak kolumna (juhuu, moram frnikola.com gor poknit ;), vendar sem hotel da vidite, kako jaz gledam na XML in upam da se motim, zato me pa popravite koliko se le da. Če se pa ne motim, pa bo prihodnost dokaj zaj****a.
Moj pogled seveda temelji z vidika da še nisem videl dobro uporabljenega XMLja in me ni še noben prepričal, da je XML res dobra stvar. Dejansko pa je vedno, ko vprašaš zakaj je XML dober, odgovor enak: To je prihodnost, to je super, WIN XP bodo uporabljali XML, ...z njim lahko ločiš podatke od izgleda..., ...lahko delaš WAP (WML) strani... in podobne argumente, ki pa ti vsi skupaj nič ne povejo... Pomoje je XML en tak "buzzword", ki ga vsi poznajo in si noben ne upa rečti, da je shit, ker bi ga potem drugi imeli za norega...
No kot že rečeno, upam da se motim in da me bo kdo močno popravil in seveda vse skupaj dobro argumentiral, da bo tudi mene prepričal, da se splača delati stvari v XML ;)

:\
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

andrej ::

ne. XML je prihodnost, vendar ga ni za primerjat z HTML. HTML je "jezik" za prikaz. XML je samo opisni jezik - opises neko informacijo.

Zakaj?
Za lazji prenos datotek preko interneta - XML je standardna oblika in za shranjevanje podatkov na disk. Recimo, namesto da bi dolocene podatke zapisal v binarni obliki in jih potem nekako prikazoval na zaslonu, enostanvno uporabis XML zapis...

Seveda, XML ni uporaben za cisto vse. Dober je predvse za povezovanje razlicnih sistemov. Recimo unix - windows, etc...

edmund ::

Se pravi, da je to le uporabno za velike sisteme in ne za "navadne" internet strani...
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

andrej ::

hm, ja. za neko enostavno spletno stran, kjer ne prodajas nic, ampak samo predstavljas sebe XML nima smisla. Ce pa kaj prodajas, ali pa zelis izmenjevat podatke z drugimi strezniki pa je XML zelo uporaben.

Tr0n ::

yup, yup ... xml da future :)

Yohan del Sud ::

ja

Če na html gledaš na kot uporabniku prijazen jezik, moraš gledat na xml kot na jezik, ki ga imajo radi računalniki, a je še vseeno dosti prijazen, da tudi navaden uporabnik lahko pobere vse informacije brez problema. Ampak vseglih me zanima, kje na internetu bi lahko v praksi najdu kake objavljene in koristne xml strani.

edmund ::

jah, google.com ma v XML skoraj vse - samo ker je server side, se zelo malo vidi ;) po temporary internet files je nekaj...
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

Yohan del Sud ::

Ima kdo kako ideja kako se da iz sourca ugotovit, če je xml na drugi strani?

Buffalo ::

jaz vem to od kolega, da lahko z XMLom ločiš nekak aplikacijo od izgleda. Npr. ta kolega je naredo zahtevno web aplikacijo in je uporabo XML in sedaj trdi da bo lahko to aplikacijo ponovno uporabil in bre problema spremenil samo izgled....

Sicer ne vem kak to v praksi zgleda - vendar vem, da če napišeš neko močno aplikacijo v php+hml +mysql vse v enem pol težko to ponovno uporabiš, ker maš en velik šmorn... (no funkcije pa to jasno da maš posebej....)

MitjaM. ::

Itak da XML zakon. Ni vse v web staneh, zato xmla ne mores primerjat z html. XML naj bi bil uporaben prav zaradi tega ker enolicno opisuje podatke, to pa je pomembno pri rac. izmenjavi podatkov... Kar omogoča podjetjem da z majhnimi stroški lahko začnejo e-poslovati. (do zdej se je uporabljalo standarde RIP (UN/EDIFACT)) za prenose podatkov.


0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
http://mitjam.4ever.cc
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO

Immz ::

XML pa web ne smete gledat, kot nov standard, ki bo naredil revolucijo in bo html pozabljen. To je le opisni jezik in njegova uporaba, konkretno na webu, je npr. taksna: Naredis sql stavke, za pobiranje vseh moznih podatkov, a pri izpisu le teh uporabis xml, npr. za novico bi bilo .
Seveda tega ne izpises uporabniku, ampak to lepo z parserjem in s pomocjo xsl pretvoris v html. Zakaj je to boljse? Tisti, ki poznate xsl veste da lahko potem z minimalno spremembe popravite ogormen web page v zelo kratkem casu.
Druga zelo dobra web zadevca in xml so pa web services, kjer bodo npr. vremenoslovci imeli na svojem serverju xml file vremena in ga bodo lahko vsi uporabljali in po svoje parsali ( mislim, da to ze celo imajo ).
To da se pa veliko govori o xml je pa tudi res in se zadeve napihuje, ampak tko pac je v IT svetu:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Shraniti XML string iz interneta na strežnik (ASP)

Oddelek: Izdelava spletišč
61799 (1695) tejcek
»

Ecma potrdila Microsoftov Open XML kot standard

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
495545 (3507) borchi
»

Boj med IBM in Microsoft (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
508300 (6542) borchi
»

wap server za windose

Oddelek: Omrežja in internet
171020 (907) arch5
»

uporabnost XML

Oddelek: Programiranje
191999 (1785) matic

Več podobnih tem