» »

s cim naj zacnem

s cim naj zacnem

karantan ::

zanima me katerega programskega jezika naj se zacnem uciti. od tega jezika pricakujem, da mi bo nudil znanje za nadalno programiranje. torej, da bom spoznal nacin in bistvo programiranja.
If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.

Gwanaroth ::

C
Lights often keep secret hypnosis..

NoUse4AName ::

Ni preprostega in končnega odgovora na tvoje vprašanje. Vsak ima svoje mnenje, glede tega kateri je boljši za začetek. Takih topikov je tudi bilo cel kup, poglej malo stare topike kaj se je govorilo.
Imaš jezike ki so zelo "lepi", so preprosti in v njih nekaj zelo hitro narediš. Najbolj popularen je python. Ampak če mene vprašaš te ti jeziki preveč razvadejo na začetku in ko moraš iti kasneje na kakšen nižji jezik ti bo zelo neudobno v njem kaj delat.
C ali C++ sta po mojem še vedno najboljša. Jaz bi izbral C++, zato da prestopiš na objektno programiranje relativno hitro (ne pa prehitro). Tudi je več knjig in poudarka na njem.

OwcA ::

Odvisno kaj se hočeš naučiti. Če se hočeš naučiti programiranja, potem C ali Pascal, če pa se hočeš naučiti reševanja problemov, potem pridejo v poštev "lepi" jeziki.

Sam za učenje ne bi izbral C++ ali Jave, ker ravno zaradi objektov, ki porinejo v ospredje design (to še zlasti velja za Javo, zaradi njenega API-ja), nista ne tič, ne miš.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

Saj ravno to, kot je rekel OwcA. Ce si prav zacetnik, ti odsvetujem objektno usmerjeno programiranje, kot npr. Java.

Sam bi se [in sem se] odlocil za C.

Za c++ moraš iti skozi precej da sploh prideš do objektov. Nikakor ne začneš z njimi. Tudi ko enkrat prideš do njih te noben ne sili da jih uporabljaš. Lahko pišeš čisto c-jevsko kodo če hočeš. Osnove obeh jezikov so enake.
edit: v MB na fakulteti za računalništvo te najprej naučijo c++ v prvem semestru in javo v drugem.

Zgodovina sprememb…

64202 ::

C je po moje kar dobra podlaga, ker je domačinščina praktično vseh današnjih popularnih OS-ev. Razen c++-sa seveda, noben drug jezik ne teče "direktno" na nivoju sistema, ker doda nek svoj špeh vmes med programerja in sistem. Če znaš v c-ju sistemsko programirat, boš veliko bolje v prihodnosti razumel ta špeh. To je sicer samo en možen pogled na zadevo :)
I am NaN, I am a free man!

moj_nick ::

PHP - enostaven, podoben drugim (python, perl), podpira tudi objekte in z relativno malo domišljije lahko napišeš veliko programov (spletnih strani), da dobiš rutino.
110111001001010001010000

PHP je pa res najslabši možen predlog, ki bi se ga lahko spomnil.

... ok, priznam, VB je še slabši. ;)

Rad bi prebral utemeljitev tegale ;)
110111001001010001010000

Ker te web programiranje (če si sploh zasluži ta izraz) ne nauči pravih principov.

No, potem bi rad slišal vsaj en princip, ki te ga php ne nauči, ampak bi te moral.
110111001001010001010000

Na kratko:

1) PHP je zelo jasno usmerjen v spletne aplikacije

2) na relativno slabo in šibko osnovo so stlačili vse kar se lahko spomneš. Večino slabo.

3) glej pomislek proti C++ in Javi s točko 2) v mislih.

4) Zaradi 1) je jezik preveč okoren, da bi ga lahko prištevali med reševalce problemov, hkrati pa gre za skriptni jezik, torej je preveč visokonivojski, da bi te naučil programiranja.

Brilko ::

Verjetno je primeren za začetek, čeprav je prehod iz c-ja nanj še boljši.

Ampak ne pod vprašanjem "Kje naj začnem s programiranje?". OK... :)

karantan ::

no d nm odperu nove teme bom pa kr tle vprasu. zaceu se bom vrjetn ucit kr c++ (glede na to d hocm na FRI pa se ga bom itak tm mogu), ceprov me python tut mika... no moje vprasanje je slednje. kaksni so cilji programeranja. rcimo ce se ucis html ves d hocs na konc znt stran narest ane sam kva pa ce se ucis c++ (npr). vem da je cilj da napisess kaksn program sam mi ne pride na misel kaksn program bi naredu... rd bi kj uporabnga... tko d ce mi lahk mal pr tem pomagate :)
If you don't understand something, please read Help. If you still don't understand something, please read help again.

Na FRIju te bodo ucili Jave ter Cja. Programiranje 1 - Java, Programiranje 2 - C + Java.

Tu imas, kar zahtevajo od tebe na FRIju. Zacnejo te ucit od osnov, vendar se mi zdi, da za popolnega zacetnika grejo malce prehitro. Zato je tudi taksna selekcija.

@K4r4nt4n
Ravno zaradi tega ti priporočam php, ker lahko z njim počneš ogromno stvari z malo domišljije in znanja.

@Owca
1) PHP je zelo jasno usmerjen v spletne aplikacije

Ne piše v stdout ampak v spletno stran, nima command line parametrov ampak $_GET in $_POST in nekaj http funkcij. Še kaj?
2) na relativno slabo in šibko osnovo so stlačili vse kar se lahko spomneš. Večino slabo.

Mislim, da tu niso pomembni internali programskega jezika (ja, je malo počasnejši), ampak sintaksa, funkcije, arrayi, itd.
3) glej pomislek proti C++ in Javi s točko 2) v mislih.

A nisi rekel, da C++ in Java še nista zanj?
4) Zaradi 1) je jezik preveč okoren, da bi ga lahko prištevali med reševalce problemov, hkrati pa gre za skriptni jezik, torej je preveč visokonivojski, da bi te naučil programiranja.

Zakaj bi bila "visokonivojskost" kaj slabega? Za začetek. Ko bo moral programirati mikroprocesor v C-ju, se bo pač naučil locirat memorijo, itd., ampak while zanke in if stavki bodo še vedno enaki kot pri php-ju.
110111001001010001010000

Ne piše v stdout ampak v spletno stran, nima command line parametrov ampak $_GET in $_POST in nekaj http funkcij. Še kaj?

Ja, cel API je narejen s tem v mislih.

Mislim, da tu niso pomembni internali programskega jezika (ja, je malo počasnejši), ampak sintaksa, funkcije, arrayi, itd.

Sploh ne gre za ustroj jezika, ampak za to, da zaradi slabe implementacije potem določene paradigme izpadejo neintutivno. Lahko gre celo tako daleč, da začneš uporabljati neke polovičarske rešitve, ker je to v PHP-ju slučajno najugodnejša rešitev.

A nisi rekel, da C++ in Java še nista zanj?

Sem in iz istih razlogov (med drugim) je tudi PHP slab.

Zakaj bi bila "visokonivojskost" kaj slabega? Za začetek. Ko bo moral programirati mikroprocesor v C-ju, se bo pač naučil locirat memorijo, itd., ampak while zanke in if stavki bodo še vedno enaki kot pri php-ju.

Si sploh rebral in razmislil kaj sem napisal?
Visokonivojskost seveda ni nujno nekaj slabega, je pa slaba, če ji odvzameš vse prednosti. V primeru PHP-ja kot učnega orodja, narediš natanko to.

Lahko gre celo tako daleč, da začneš uporabljati neke polovičarske rešitve, ker je to v PHP-ju slučajno najugodnejša rešitev.

Ja, s tem da so te rešitve po večini web-app specific in jih ni v ne-spletnih jezikih.
Si sploh rebral in razmislil kaj sem napisal?

Sem prebral, ampak se zgubljam v neargumentiranih povedih tipa "php je fuj!"
110111001001010001010000

K4r4nt4n, ja se pogosto je problem ko bi nekaj programiral ampak ne veš kaj. Fora je da če hočeš kaj uporabnega naredit je treba imet znanje. Na začetku je najboljše če delaš popolnoma neuporabne programe, kot pa da se lotiš nekaj kar je izven tvoje lige. Najprej se moreš naučit algoritme pisat.
V nekaterih knjigah za c++ imaš še zraven vaje, ali pa pobereš kakšne vaje ki jih imajo na FERIju za programiranje1. To so sami kratki programčki, ki pa te seznanijo z osnovami in je z njimi vsekakor treba začet.
Glede FRIja. Jas sem omenil FERI (mb fakulteta) ker se mi zdi njihov način veliko boljši od tistega na FRI, ampak ne grem se še kregat o tem katera fakulteta je boljša :)
Pa prosim vsaj potrudi se pisat v berljivi slovenščini.

Ja, s tem da so te rešitve po večini web-app specific in jih ni v ne-spletnih jezikih.

Sploh ni nujno. PHP ti recimo ne daje nobenega dobrega razloga, da bi za preproste strukture uporabljal razrede, ker to lahko z arrayi (dejansko so map-i) preprosteje in bolj učinkovito (kar se tiče hitrosti izvajanja).

Sem prebral, ampak se zgubljam v neargumentiranih povedih tipa "php je fuj!"

Berem tvoje odgovore in berem svoje. Bolj kot jih berem, bolj se mi zdi, da si naju zamešal, v tvojih je čutiti pomankanje argumentov in povsem neutemeljeno ozkoglednost uprto samo k spletnim aplikacijam.
Poleg tega si upam trditi, da je moje mnenje o PHP-ju osnovano na precej dobrem poznavanju le-tega. Je tvoje tudi? Si PHP že kdaj prevajal? Gledal njegovo kodo? Pisal razširitve zanj?

Dokler kot osnovne elemente jezika naštevaš sintakso, funkcije in arraye smo definitivno na stopnji proceduralnega jezika. Tu ti dam delno celo prav, ravno zaradi takšnih stvari PHP ni dober primer visokonivojskega jezika, kot kaj drugega pa splošno namenski (da ne bo pomote, meni se PHP niti ne zdi zelo splošno namenski, ampak čim ga prištevamo med karkoli drugega postane "po definiciji" nesmiselna izbira za učenje) skriptni jeziki dan danes nimajo več kaj iskati.

Sploh ni nujno. PHP ti recimo ne daje nobenega dobrega razloga, da bi za preproste strukture uporabljal razrede, ker to lahko z arrayi (dejansko so map-i) preprosteje in bolj učinkovito (kar se tiče hitrosti izvajanja).

To ni nič slabega. Delo z arrayi je v php-ju čisti užitek. Ko bo hotel uporabljati OO, bo pa uporabil to.
in povsem neutemeljeno ozkoglednost uprto samo k spletnim aplikacijam.

S php-jem dobiš veliko izkušenj v programiranju, te pa potem lahko brez težav preneseš na C, Java (argumenti: regex, vsa sintaksa, uporaba baz, pisanje/branje eksternih file-ov - če naštejem le najbolj uporabljene stvari pri pisanju spletnih aplikacij)
Poleg tega si upam trditi, da je moje mnenje o PHP-ju osnovano na precej dobrem poznavanju le-tega. Je tvoje tudi? Si PHP že kdaj prevajal? Gledal njegovo kodo? Pisal razširitve zanj?

Da, le prevajal nisem, ker nima veliko smisla (okej, samo pri optimizaciji).

Mislim, da je tvoj pristop akademski in moj tržno naravnan, tako da se še dolgo ne bova sporazumela ;)
110111001001010001010000

Mogoce bi si pa moral pogledat javascript, ce se ze gremo "web" jezike. Elegantna c-like sintaksa, funkcije kot primitivi (ultra elegantno izvedeno, bolj kot vsi do zdaj nasteti jeziki), preprost in razumljiv pristop k objektom. Edino velik minus je obcasno cudno scope-anje, ampak se da prezivet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 64202 ()

To ni nič slabega. Delo z arrayi je v php-ju čisti užitek. Ko bo hotel uporabljati OO, bo pa uporabil to.

Nimam nič proti arrayem (doberšen del OO kode ST-ja je simulirane z arrayi), samo sprašujem se, ali ti potem kdaj postane uporaba preprostih objektov intuitivna. Kajti je razlika, če poznaš obe strani in se zavestno odločiš za eno, upoštevajoč slabosti, ali pa ne prideš nikoli tako daleč, da bi dal drugi poti možnost, ker v njej ne vidš nobenih prednosti.

Mislim, da je tvoj pristop akademski in moj tržno naravnan, tako da se še dolgo ne bova sporazumela ;)

Mogoče, čeprav to trenutno gledam iz stališča dela, ki sem ga opravljal ne dolgo tega, ko je bilo treba poiskati nekaj programerjev in spraviti njihovo znanje na takšen nivo, da so lahko začeli pisati produkcijsko kodo po pripravljenem designu (dopuščam možnost, da je tvoj argument akademskosti prišel do izraza pri tu, pri designu, ampak čim imaš cilje usmerjene malo višje je precejšna verjetnost, da boš delal nekje, kjer bodo topogledno precej pedantni). Bilo je "pestro". ;)

@64202
funkcije kot primitivi (ultra elegantno izvedeno, bolj kot vsi do zdaj nasteti jeziki)

Nope, tudi Python (s tem, da tu lahko še preskakuješ med member in statičnimi funkcijami kakor ti srce poželi) ... 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

> Nope, tudi Python (s tem, da tu lahko še preskakuješ med member in statičnimi funkcijami kakor ti srce poželi) ...

To je bla mina hehe. Vem, do verzije 2.1 ali tam nekje si moral tako nekako delat:

def make_adder(n):
  def f(x, n=n):
    return x+n
  return f

agliagli :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 64202 ()

<°))))< ::

Glede na to da ste tukaj mojstri za ustvarjanje exe fajlov, me zanima kako bi lahko jas odprl ta fajl in pogledal v kodo in si ga malo prikrojil po svojem okusu in potrebah

Ja in kako boš to naredil če nimaš pojma o programiranju ali računalnikih?

Za takšne posege so nadvse primerni odprtokodni programi (mozilla & co), ker tam dobiš izvorno kodo, ki jo spremeniš in prevedeš, da dobiš exe fajl.
Lahko pa poskusiš srečo tu.
110111001001010001010000

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbor programskega jezika in vaje(za učenje)

Oddelek: Programiranje
296756 (5661) Yacked2
»

PHP vs. ASP.NET vs. $OTHER (strani: 1 2 3 4 )

16313937 (11292) Spura
»

programiranje

413542 (2102) Pegaz
»

[FORK] PHP kot jezik

353358 (2697) [MYTiX]
»

PHP - objektno programiranje