» »

Osnove elektronskih vezij

Osnove elektronskih vezij

mov ax 0x7c0 ::

Zdravo!

Torej, učim se osnove elektronskih vezij in se mi je rahlo zataknilo. In sicer ne razumem nadomestne kapacitivnosti!! No koliko sem razumel je to en dejavnik ki vpliva na čas preklopa iz enega stanja v drugo... saj je to pravo tolmačenje, ali ne? No, če je me zanima bolj podrobno kako vpliva na časovne lastnosi vezja.

lp, Slavc
Vsak dan nekaj novega :)

Tugo ::

Živjo!

Upam, da te prav razumem, torej bo moj odgovor tak:
primer nadomestnega vezja (kondenzatorja) si lahko predstavljaš kot vezje, ki ga vidi nekdo, ki je v nekem delu tega vezja. Recimo imaš generator (napetostni vir), ki vidi tvojo črno škatlo (v kateri je kup uporov in kondenzatorjev) in je priklopljena na njega. Generator vidi tvoje vezje kot en nadomestni upor in en nadomestni kondenzator z neko kapacitivnostjo. Upam, da razumeš to.
V tvojem primeru pa konkretno nimaš kondenzatorjev, ampak imaš parazitno kapacitivnost, ki se odraža, da boš vklop stikala simuliral tako, da ga boš predstavil čim bolj realno. Idealno bi bilo, da nimaš parazitne kapacitivnosti, vendar je v realnem svetu vsepovsod. Se pravi boš stikalo imel kot idealno stikalo in pa parazitno kapacitivnostjo, ki jo boš imenoval nadomestna kapacitivnost (sestavljena iz kapacitivnosti med stikom A in B, med stikom A in maso, stikom B in maso - stik A in B predstavljata točki, ki ju kratko skleneš). V glavnem tole sm zlo fajn zabluzil, ampak upam, da zastopiš v čemu je vsa fora.
Še to: kapacitivnost ti povzroča zakasnjen vklop (nabijanje kondenzatorja pa to) in zato so (predvidevam) želeli v šoli, da dodaš to kapacitivnost.

lp, T.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

toplota na uporu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275174 (3722) A. Smith
»

Razlika med linearnim elementom in nelinearnim (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
646661 (5772) ZaphodBB
»

Popolnoma tiha zver

Oddelek: Novice / Modifikacije
454510 (3125) BluPhenix
»

Procesor - zakaj vsi rinejo v mikrone?

Oddelek: Strojna oprema
131744 (1417) rfmw
»

Dodajanje kondenzatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
596278 (5402) OwcA

Več podobnih tem