» »

Posnetki iz VHS na DVD

Posnetki iz VHS na DVD

dimitrijus ::

Pozdravljeni!
Se opravičujem, če je bilo to že kje opisano, pa mi kuzla v ... skače. Prosim za pomoč.
Težava:
Fotru sem omenil, da se da presneti (njegove) VHS kasete v digitalni format DVD. Pomojem bi šlo to prek vhoda TV-tuner kartice (LifeViev?)..

No, zdaj je zaglavil, da hoče imeti nov računalnik, s tako kartico in, da si bo presnel kilometre kaset na (kao) bolj zanesljive medije , to je DVD-je.
Fotr je star 71 let, do sedaj je uporabljal PC (stara 386-ka, ki še ne pozna PCI-slotov, in uporablja win 95) za poganjanje Worda, kjer je pisal kakšne članke, pasjanse in kraljev.... V zanjem času se je pričel ukvarjati tudi z Excelom. Mislim, moj foter je drugače res faca!!!! Ima tudi svoj poštni naslov, tako, da mu bo prav prišel tudi internet (mislim, da bo Belkin zmogel 8 metrov zračne razdalje skozi dve plati v bajti, če mu ga napeljem od brata, ki ima ADSL)...

Kakor koli že, prosim za pomoč. Kateri program, kakšna strojna oprema za presneti VHS kasete na CD-je. Čim bolj preprosto. Lepo, lepo prosim.

Jaz sem imel v mislih Life View, pa videorekorder povezati na "video in", pa potem uporabiti funkcijo snemanja.... Potem pa datoteko, ki bi nastala (MPEG, ali karkoli že) enostavno zapeči na CD ali DVD. Zdevo si potem ogledaš s preprostim BS-jem ali windows media playerjem. Ali je kakšna omejitev v velikosti (dolžini) datoteke??? Prosim za čim več informacij, ali za kak članek, kjer so podrobnejša napotila, ker me foter že resno priganja, kdaj greva po nov računalnik......

Hvala lepa za vsak (konstruktiven) odgovor

Dr_M ::

jest sm si nabavu ati all in wonder 9800pro za 32k sit v jae. in zadeva je res huda.
pravzaprav sm kupu iz istega razloga kot ti.
mam bartona 2400mhz z 1gb rama in snemam v 720x576 locljivost (mpeg2 - dvd kvaliteta) v realtime.
glede omejitev velikosti fajla...neb vedu. verjetn 4.38gb, kolikor je dvd velik :) do zdej sm naredu najvec 1.5gb in je delal bp.
kar se programja tice, ma ATI razmeroma dobr in preprost program za snemanje, ampak za ksno obdelavo se, je pa treba posezt po cem drugem (se raziskujem :) )

no, na koncu pa posnetek zapeces na cd/dvd z nerotom. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kami ::

Tukaj je en dober članek o tem, uživaj :)

zavajon ::

1.
Priporočam ti, da pri nakupu TV kartice preveriš, če je kvaliteta slike zate zadovoljiva. Ene LifeView kartice, ki so jih prodajali v Comtronu za 7000SIT, so res slabe. Za cca. 15000 se dobijo nekatere Winfast, Terratec in morda še kaj. Sam imam Terratec Cinergy 400 in je čisto OK. Seveda se splača pogledati malo po bolhi ali oglasih na tem forumu. Če rabiš kartico le za ripanje VHS-ov, lahko nabaviš tako brez radia ali daljinca, ti dodatki najbrž nekoliko povečajo ceno. Zdaj se za zmerno ceno (20-25000) dobijo tudi kartice, ki imajo hardwerski MPEG2 enkoder. To pomeni, da za kodiranje ne obremenjuješ procesorja. Če bi jaz zdaj kupoval TV tuner, bi se najbrž odločil za tako.

2.
Če ti je kvaliteta slike pomembna, nabavi večji disk (v vsakem primeru 7200 obr.), zajemaj nekompresirano (cca. 130GB za 1,5 ure) ali v huffyuv formatu (cca. 50GB za 1,5 ure) in nato kompresiraj v MPEG2 če hočeš spraviti na DVD ali MPEG4 za na CD. Prednost naknadne kompresije je tudi v tem, da lahko predhodno določiš, kako veliko izhodno datoteko(e) želiš, da ti gre na medij in program temu prilagodi stopnjo kompresije. Zame je ta način uporaben tudi za zajem čb filmov (najbrž ima tvoj fotr tudi take), ker se da ob kompresiji sliko obdelati tako, da se odstranijo vse barve, ki nastanejo zaradi šuma in ostalih napak VHS posnetka. Meni se barvne pikice v čb filmu zdijo moteče.

3.
Potreboval boš kabel za povezavo VHS na PC. Če boš signal speljal iz SCART na S-VIDEO pazi pri nakupu kabla. Eni dajo ČB sliko. Jaz imam takega, ki sicer da barve, vendar dobim v sliki nek raster. Zato uporabljam SCART -> kompozitni vhod (navadno rumeni chinch).

4.
Za real-time kompresijo moraš imeti kar sodoben procesor. Jaz imam Athlon XP 2000+ (ki sicer ne spada v skupino sodobnih procesorjev) in kompresira pri 720x576 v HUFFYUV skoraj brez težav (dropped framov), v MPEG2 z nekaj težavami, za DivX pa z veliko težavami, tako da tega ne bi priporočal. Seveda je pri nižjih resolucijah situacija veliko boljša. Če pa boš nabavil kartico z MPEG2 enkoderjem, pozabi na to točko, sam s tem nimam izkušenj.

5.
Če boš zajemal z višjio resolucijo od 320x288 ne pozabi na deinterlace. To funkcijo imajo navadno vgrajeno programi za zajem in programi za kompresijo. Ker deinterlace vzame procesorski čas, je pri real-time kompresiji to dodatna obremenitev.

6.
Preden se lotiš presnemavanja filma, presnemi samo delček, s katerim preveriš, kateri način presnemavanja, kompresije ti ustreza. Ko najdeš pravega, si zapomni nastavitve in nato presnemi film. Tako prihraniš na času.

lp

zavajon ::

Pa še glede Belkin routerja:
Obvezno stestiraj pred nakupom, če signal povleče in kako, sem namreč slišal, da so v realnosti zmogljivosti dosti manjše od navedenih karakteristik, ki so najbrž izmerjene v idealnih pogojih (brez sten, lepo vreme, pravi položaji planetov, dober zajtrk, ...).

lp

CaqKa ::

Jaz bi temu 70 letnemu 'fotru' odsvetoval presnemavanje s pomočjo računalnika.
preberi si tole temo: [DVDR/divx] snemalnik in Divx predvajalnik in se za starega človeka raje odloči za malo bolj prijazno, zanesljivejšo in hitrejšo, hkrati pa nič dražjo varianto. Kolkor sem bral se komponente sedaj dobijo že za 45ksit. s tem da ko si presnel je dvd fertig in ni treba nobene nadaljnje obravnave in potrate časa.

CaqKa ::

dr_m glede programja:
ulead media studio, adobe premiere, sony vegas video, za editiranje. nato pa še dvd-lab za dvd avthoring. teme so po oddelku..

Dr_M ::

kaj pa Ulead VideoStudio? tega mam trenutno pri roki :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CaqKa ::

meni je preveč wizard style.

SasoS ::

3. S-Video pri videorekorderju nima smisla saj je signal posnet kot kompozitni. Vsi adapterji bodo zato pri S-Video konverterjih ločevali svetlost in barve zato slabša kvaliteta. VCR vedno priklaplaš s kompozitnim kablom.

5. Če delaš DVD format lahko pustiš interlacano. Tako ne zgubiš kvalitete pri deinterlacanju pa lepša slika je na tv.

dimitrijus ::

Mislim, res hvala za tak odziv. Je kar nekaj informacij.
Verjetno bi bilo za našega fotra res bolj, da priklopi VHS direktno na snemalnik, vrže notri plošček in pritisne PLAY na VCR-ju in REC na DVD-ju. počaka dve uri, pa vse skupaj ven vzame, s flomastrom napiše na plošček naslov in zadeva je rešena...
Ne rabi imeti kakih naslovov, poglavij, pa druge šare, se itak ne bo bavil s tem, ker gre za domače posnetke (dopust, vnučki, rojstni dan), pa stare oddaje iz RTV-ja (Ipavci, Kekec....).
Mislim, da bo snemalnik čisto v redu zadeva.

Dimitrij


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VHS na DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
114456 (3349) free2dark
»

VHS v Divx in podobno

Oddelek: Zvok in slika
426049 (3639) francek1
»

Izbira pretvornika iz composite video v FW ali po drugi poti v PC

Oddelek: Zvok in slika
81530 (1360) Scotch3M
»

Progressive vs. Interlaced MPEG2 kodiranje

Oddelek: Zvok in slika
51944 (1871) SasoS
»

Presneti iz vhs na dvd film

Oddelek: Zvok in slika
102419 (2232) CaqKa

Več podobnih tem