» »

Nov članek: test podlog za miško

Nov članek: test podlog za miško

Slo-Tech - Tokrat se je Mato Žgajner lotil testiranja podlog za miško.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre pri podlogah za miške za nepomemben kos "strojne opreme", pa bo test zanimiv za vse, ki si lastite optično miško in ste željni dodatne natančnosti pri navigaciji vašega glodalca.

Na branje!

65 komentarjev

«
1
2

Tilen ::

Happy Icemat 2nd user here =))
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Roadkill ::

Kul članek!

Da vidimo spet flamerje, ki nas bodo prepričevali, da je reklamna podloga enako dobra.
Ne samo, da so cenene podloge slabše od resnih podlog, so skoraj povsem neuporabne za intenzivenjše gamerje.

Jaz mam fUnc 1030 in sem zadovoljen. Gladka stran se sicer znuca v dveh mesedih in postane neuporabna, hrapava stran mi pa sedaj drži že več kot pol leta in deluje odlično.
Naslednja podloga bo vrjetno kakšen Xtrac, ker je dokaj poceni in predvsem zato, ker je tanek. Drugače bo pa fUnc zdržal še kako leto, ker praktično ne igram več.
Ü

frudi ::

že na pol prebral, preden se je sploh kdo spomnil napisat novico :)

ql test, sem pa pogrešal eno podlogo (ki si jo lastim tudi sam) - razerjev exactmat. na splošno me čudi, da je pri nas ostala precej spregledana; verjetno je za to krivo tudi dejstvo, da ji v nekaterih naših on-line štacunah nerazumljivo navijajo ceno.
sicer je pa to super podloga - izdelana iz anodiziranega aluminija, dvostranska (gladka 'speed' stran in nekoliko bolj groba 'control') ter visoka vsega ~2mm.
pa še lepo paše skupaj kombinacija razerjeve miške in podloge :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

gabl136 ::

Vsekakor ''nepomemben'' kos ''strojne'' opreme za tiste ki ne igramo:D

MrStein ::

Ja, rajši popizdevamo, ko se kazalec ne premakne nad željeni gumb v kakem dialogu. :O
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Ah ja, a te podlage kaj pomagajo pri teh problemih z optično miško ?
- kazalec naenkrat skoči na čist drug konec desktopa
- kazalec se počasi in enakomerno premika ("drsi"), čeprav je miška čist pri miru
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Roadkill ::

Za take stvari je večinoma kriva miška sama. Probaj pa sucati "lečo" miške.
Ü

Matek ::

MrStein, delno znajo podloge pomagati. Posebno recimo kak Xtrac, ki ima poseben vzorec za optimalno delovanje. Meni je miš na mizi in na belem papirju preskakovala, na icematu in še eni kvalitetnejši enobarvni (črni) podlogi pa ne.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Mrawac ::

Zelo lepo napisan članek...
Pohvalno MadManMato:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mrawac ()

64202 ::

Hja, kaj pa plavih zametnih podlog za trackballe (za kraljevski obcutek ob vrtenju kugle) pa niste testiral? :)
I am NaN, I am a free man!

Road Runner ::

mogoč bi mogu za primerjavo zraven testerat še eno navadno, reklamno podlogo :D

Sc0ut ::

Če resno igraš igrce je najboljše pogledat, kaj ima tisti, ki je trenutno v samem vrhu kake igrce. Recimo Vo0 pri painkillerju. Test je dober, pohvalno, ampak je pač le delno objektiven. Če kdo res hoče ekstra super podlago za igrce, pol sta pomoje podlaga pa miška igralca št. 1 v painkillerju najboljša:) .

Pa nekaj bi dodal, zelo se hvali to, da miška drsi po podlagi kot po ledu. Meni se to zdi ravno slabo, ker ko si v akciji, kje v multuplajerju in si živčn ti bo miška tako drsela po podlagi, da boš čisto odpovedal. Pač, moje mnenje. Je pa fajn, da se nekdo potrudi s takšnim testom.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

CyberDoN ::

MrStein...ponavadi se to dogaja zaradi podloge, ki je preveč svetleča v kombinaciji z poceni optično miško...najbolje,da kupiš platneno podlogo (če ne misliš zapravljat za tiste, ki so v opisu)....dobiš pa jih za kakih 350 SIT

HeMan ::

Najbolši igralci imajo tiste podoge in miške za katere jim sponzorji zastonj dajo, al pa še kej plačajo zato da igrajo. Najbolš je da prebereš ene par takih testov pol pa še sam pogledaš pr kolegih ene par različnih in vidš kaj ti ugaja.

Se pa nekak strinjam s testom, icemat je najbol k se ne znuca. :) Čeprav so tud iz blaga zelo uredu, sam mam fatal1ty pad in drži že leto dni, res da je mal znucan, samo še vedno dost dobro drsi, pa tih je! :) To je men zlo pomembno, za razliko od vseh pastičnih/steklenih podlog k so na trgu.

R33D3M33R ::

Jaz mam še 4 leta staro podlogo za miško. Ker igram dosti streljačine je že ćisto gladka. Zadnjič pri Serious Samu mi ni šlo nameriti pa sem mislil, da je bila kriva miška. Očitno je podloga tista in jo bo treba zamenjati. Vsekakor dobrodošel test.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Cuoresportivo ::

torej na vseh teh podlagah optične in laserske miške nimajo težav? Ker kto je nekdo omenil težave z optično miško, to poznam. Sam imam sicer lasersko brez kake podloge. Informativno me samo zanima za te podloge , kaj so bile na testu.
lep pozdrav(best regards)

Mavrik ::

Zanimivo... jaz pa že precej časa živim brez podloge pa ni nič narobe.

Drugače pa dober članek.
The truth is rarely pure and never simple.

Nemelk ::

jaz še vedno prisegam na bel list papirja. moti me edino obraba, ampk cenovno gledano, ni noben problem zamenjati ene 5 listov na mesc :)
Nemelk ™

km- ::

moja mx700 pa ne dela na beli podlagi .. oz preskakuje in malo po svoje plese na ekranu ..

Phoebus ::

Ja za navadne, neigričarske userje je tudi miza dovolj- dobra miš (npr. mx700+) pa tudi ne preskakuje več. Prej sem imel eno poceni optično pa je preskakovala in sem moral dajat papir za podlago, odkar imam mx700 ne preskakuje več nikjer.

Tako da neigričarji, tudi boljša miška reši preskakovanje :)

]Fusion[ ::

podloga, kaj je to? :) Pa pozabil si testirat Les(tm), oziroma kaj pa č mate za mizo... :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

gumby ::

imam tud MX700, je pa direkt na polakirani leseni mizi. in prav nic ne skace kurzor:)

Matek ::

Če resno igraš igrce je najboljše pogledat, kaj ima tisti, ki je trenutno v samem vrhu kake igrce. Recimo Vo0 pri painkillerju. Test je dober, pohvalno, ampak je pač le delno objektiven. Če kdo res hoče ekstra super podlago za igrce, pol sta pomoje podlaga pa miška igralca št. 1 v painkillerju najboljša:) .

Pa nekaj bi dodal, zelo se hvali to, da miška drsi po podlagi kot po ledu. Meni se to zdi ravno slabo, ker ko si v akciji, kje v multuplajerju in si živčn ti bo miška tako drsela po podlagi, da boš čisto odpovedal. Pač, moje mnenje. Je pa fajn, da se nekdo potrudi s takšnim testom.


Ja, članek seveda ni objektiven, ker ne obstaja MousePadMark2005, tako da sem moral pač sam oceniti, kaj mi je všeč in kaj ne. Kar se pa tiče drsenja, sem tudi na nekaj mestih omenil, ko sem naletel na bolj hrapave podloge, da je stvar primerna za tiste, ki želijo več nadzora.

Vsi, ki uporabljate papir in mize, tudi sam sem dolgo sodil v to ligo, ampak ko dobiš enkrat v roke teflonske nogice za miško in eno konkretno podlogo, ne greš več nazaj.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

gumby ::

>>Vsi, ki uporabljate papir in mize, tudi sam sem dolgo sodil v to ligo, ampak ko dobiš enkrat v roke teflonske nogice za miško in eno konkretno podlogo, ne greš več nazaj.

hmm... se toliko pozna na trenju? moram probat:)

km- ::

ce pocasi premikas mx700 na beli podlagi se miska cudno premika nekam cudno preskakuje..

hunter01 ::

jaz sem pa sedaj na dom dibl tiste nalepke k se v steklarstvu uporabljajo za zascito tistih delov stekla, katere med brušenjem ne želimo brusiti (upam da me razumete) in namen imam izdelavo svoje podloge za miško (steklo + ta nalepka). Ce se bo podloga obnesla si jo bo pri nas dalo narediti se kar nekaj kolegov. Cena pa bo priblizno 1k za komad. Kar se tice trajnosti pa sem preprican da podloga bo za dalj casa, eventzuelno se v primeru obrabe zamenja to nalepko ki stane ne vem mogoce 100 tolarjev na podlogo. Bom se sporocil ce bo koga zanimalo.

LP

PS: ce se to ne obnese bom pa verjetno kupil icemata. ;)

nikooo ::

Jaz sem pa včeraj nabavo steelpad QcK in sem čist zadovoljen. Res lep test in članek le tako naprej :D

EvilDare ::

Zelo lep članek. Sam imam Func Surface in sem zelo zadovoljen. Za enkrat se mi še ni čisto nič obrabila in uporabljam gladko stran od februarja. Pa še glede pretiravnaja cene Icemata. Sploh ni tako dražji. Jaz sem jo našel za 8.5K, pri cool pc jo pa imajo za 8.8K. Func je pa 7k. Najdražja podlaga na cool pc je Razer eXactMat za 10.4k.

Roadkill ::

hunter01: Tistala ideja s steklom je zgrešena. Ni point podlage, da bi bila čim bolj gladka. Če je podlaga preveč gladka (steklo je tak primer), potem je "lepljiva".
Ü

Keyser Soze ::

Sem imel SpeedPada in je fajn podloga, ker te ne zebe v roko. Sedaj imam klon Icemata (kaljeno steklo jedkano z fosforno kislino(???)) in me rahlo zajebava zapestje - mraz pa to.

SpeedPad je OK, če le imate teflonsko emulzijo ali pa kakšen teflonski sprej (ala WD40 - GT85 recimo). Tako premazana podloga je enakovradna Icematu. Se pa dokaj hitro zrabi tale teflonski premaz in se trenje kar močno poveča.

Je pa začuda tale home-made podloga enakovredna Icematu 2, če ne še celo malo boljša kar se tiče površinske obdelave. Skratka Icemat in njegovi kloni "all the way".:D

frudi ::

Func je pa 7k. Najdražja podlaga na cool pc je Razer eXactMat za 10.4k.

ravno o tem nerazumnem navijanju cene exactmata sem pisal v prejšnjem postu... drugod ga hvalijo kot eno najboljših podlog in to za presenetljivo nizko ceno ($30), pri nas pa je najdražja :\
no, ne povsod... v Bofu sem ga namreč pred pol leta dobil za 7.5k sit. imho, boljša od Icemata, sploh ker je praktično neuničljiva in bolj vsestranska, pa še ni se treba igračkat s pad surferji :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tilen ::

Pri icematu si pozabil povedat, da je podloga prijetno oz. kr zelo hladna, kar pripomore k manjšemu potenju roke ob igranju. Je pa res da se je treba na hladnjeso podlogo navadit, ker meni je bilo zelo cudno ko sem dobil svojega icemata. Sem mislil skoraj, da nebom mogel igrat na koncu pa se kr lepo navadil.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

jRk0 ::

smreka pwnage pr meni=)
sploh ne vem ce se mi splaca kupovat kaksno podlogo, ker mam mis staro sto let=) Microsoft Intellimouse optical 1.0. s tem da mam precej low sens v csju in vcasih rabim pol metra mize :D
You fuck up once, you loose two teeth.

hunter01 ::

Rodakill: steklo bo samo zaradi tega da bo popolnoma ravna in obstojna. Pod misko bo itak nalepka ki se uporablja za zascito stekla pri brušenju, tako da ne bo tistega hladnega občutka. V primeru da se nalepka vniči enostavno kupiš novo, vendar bi morala ta nalepka zdržati vsaj pol do enega leta! Seveda pa to še ni preizkušeno kako bo delovalo. Imel sem nalepko doma za "testiranje" in miška teče lepo po njej pa tudi nikakeršnih stranskih pojavov ni bilo (se vedno pa to ni neka huda gejmerska podlaga)

ekseR ::

kulk ta icemat 2nd škriple?
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

Utk ::

Call me redneck, ampak da bi za podlogo dal 10 jurjev....:\ ali 5, če smo že pri tem. Razen če bi bil res profesionalen igralec...ampak tako profesionalen da bi stem služil, ne profesionalen kot so nekateri po forumih.

Lex ::

Kdo ve, če je tale S&S ista kot tista v testu? Ker so mi rahlo čudne cene.

STEEL PAD S&S za Logitech MX serijo 1.596 1.680
STEEL PAD QcK 2.964 3.120

(kopirano s cenika ene ljubljanskih trgovin)

Sharp! ::

icemata mam tut jst doma in mi ni žov dnarja

EvilDare ::

CrniE: Jaz sem bil včasih istega mnenja. Ampak ko enkrat izkušiš kako gladko miška teče brez zatikanj in preskakovanja, mislim da bi se tudi ti premislil.

ekseR ::

a icemat 2nd s telm drsnikm tud ful škriple?
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

Utk ::

Sem sprobal, sej je vredu, super, ampak za kakšno ceno. Že iz principa ne...tist kupček blaga enastavno ni tolk vredn, si raje doma nekaj sam narediš, kot je tist prej mel idejo. Če se malo potrudiš lahko najdeš v vsakem stanovanju kar dobro podlago. No, zame je vsaka dobra, igram pa ne kaj dost. Vsaj ne na takem nivoju da bi mi podlaga kaj dost pomagala:)

Kebab ::

Kje pa se najugodneje dobi Icemat? Zasledil sem jo samo pri cool-pc.

In pa vprašanje za lastnike; so zraven tudi tisti trakci za miško (Padsurfer) ali jih je potrebno posebej kupiti?

ekseR ::

Kebab če bi prebrau člank bi vedu da so!

Dj nj že en pove kulk ta Icemat 2nd s pudsurferji škripa?
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

Matek ::

TuX, ne škripa ampak rahlo praska, za uporabnika ni moteče, ampak če hočeš res tiho zadevo za v spalnico, pa ne priporočam. Pojdi v trgovino in sprobaj.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

ekseR ::

ja sj bi sprobou sam kle ukol na gorenjsk ni nobene take štacune v bližin ;( kulk pa je to praskanje naglas? Z drsniki mn kt pa brez drsnikou an?
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

jRk0 ::

Lex, tisto za cuka pa pol so sam skatezi za na misko (one nalepke za izboljsanje drsenja)
You fuck up once, you loose two teeth.

Poldi112 ::

Kje se pa dajo v slo dobiti te podlage?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Kami ::

Ah, jaz še vedno uporabljam mizo, pa sem čisto zadovoljen :)

snow ::

Uh ja v časih ko sem še jaz igral, se je dobilo edino Everglide podloge, pa še to samo v tujini.
Sicer jo še imam nekje, ampak je mal upognjena :)

Zdej pa zadeva laufa po nekem papirju, pa se še tudi včasih kaj malo poigram.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaš rojstni dan (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1078129 (6119) Looney
»

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Oddelek: Novice / Nova vsebina
372802 (2802) ERGY
»

Nakup novega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
9944 (839) Klemenn

Več podobnih tem