» »

LEGO kocke za malo večje otroke

1
2
»

jest10 ::

Beernarrd:
Če ti ne znaš nečesa skupaj spacati, to ne pomeni, da ne zna kdo drug.

overlord_tm ::

vsi neki sestavljate iz legic, jaz sem največ prišel do gasilskega avta ki je gasil z vodo (si napumpal tisti rezervar iz lego bagerja z vodo potem pa še z zrakom da si naredil tlak in je avto gasil. samo da bi uporabil kompresor se pa nisem spomnil.

/me gleda sestavljene legomodele na polici in razmišlja če se jih splača razdret in kaj novega ustvarit :8)

nicjasno ::

Jah, saj tile pnevmatski motorji v bistvu oponasajo delovanje batnih parnih strojev. Le vizualno so podobni bencinskim :) V12 pa verjetno ne bomo videli, ker je zadeva pretezka in prevelika in prevec tezav je s koti rocicne in odmicne gredi. Ti namrec pri V12 motorju niso 90 stopinj ampak 120 stopinj.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

stromar ::

Kompresor sem naredil prav tako iz klegic. Imel sem namreč matrial od enega tovornjaka z roko iz hidravlik. Med materialom je bila pumpa velikosti tiste hidravlike, ki pride pri zavorah od zgornjega avta. To sem potem priključip preko mehanizma na elektromotor. S tem sem pumpal vodo v flašo. Vodo sem zapiraz z ventilom za zrak od hihravlik. Poskušal sem z pumpo od avta za špricanje šip, a je zelo nepraktična, saj rabiš narediti zračnik na flaši, da gre vanjo zrak in ko cev postaviš nižje od gladine vode v flaši, teče iz nje voda. Vezava zgoraj omenjenega ventila ne pride v poštev, saj nima dovolj velikega pretoka oz pumpa nima dovolj pritiska. Še to naj omenim. Če sem vodo pustil nekaj dni v rezervoarju, je postala sluzasta. Na konec cevi pa sem dal medeninasto (?) cevko iz vžigalnika (iz katere gre ogenj), drugače ni neslo daleč


Beernarrd: Če ne verjameš pa nič. Sicer pa je bilo moje otroštvo tako, da ko sem dobil kakšno igračo, sem takoj vzel izvijač in pogledal kako je narejena. Z vsako stvarjo je bilo tako, tako, da verjetno iz tega izhaja zanimanje za tehniko, zdaj pa predvsem elektroniko. Če te zanima, sem že nekje pri desetih letih naredil ojačevalec 2x 50W, po načrtu seveda

Lp

Boeing ::

Beernarrd: saj ti je že lepo štromar povedal, če ti ne znaš skupaj spravit česa takega, kdo drug mogoče zna.

Sam sem se ogromno ukvarjal z legicami (saj se še danes, samo manj), s tem da nisem delal na vozilih, ker so mi bila precej nezanimiva, ampak na raznih strojih... tako so nastali programabilni stroj za barvanje velikonočnih jajc (z gnanim vretenom, stojalom za jajca, pnevmatsko podajalno roko, revolverjem za flomastre različnih barv in mizo, ki se je pomikala v 2 smereh), robot-pajek, ki se je premikal z nogami in je prišel tudi po stopnicah (gnan z 8 elektromotorji in pnevmatiko) itd... Nekaj sem delal tudi na menjalnikih, moj top dosežek je bil menjalnik 5+R, potem mi je zmanjkalo materiala.. Nato sem se umeril v modelarstvo, ker lego kocke žal (še) ne zmorejo leteti. :)


Se bom spravil zopet kaj zraven, nisem si mislil, da vas je toliko (in toliko starih) tako navdušenih. Jah, legice so zakon, nimaš kaj.



Drugače pa, nicjasno, precej impresiven dosežek, vizualno pa sploh. Bi rad nekoč tole videl v živo, da slišim kako ropota.

Kljub temu, da sem zelo impresioniran nad izvedbo V8 motorja, je to že preko 100 let stara tehnologija in s poznavanjem delovanja parnega stroja in dovolj kock izdelava takega "parnega" stroja s tehnološkega vidika ni nek dosežek. Je pa zanimivo, ker je iz lego kock. ;)

Bravo!
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

nicjasno ::

Ja, saj. Tople vode tukaj ni bilo mogoce izumiti. Sicer pa je v nemciji eno podjetje izdelovalo avte z 2 cilidrskimi pneumatskimi motorji, ki pa se niso razvili preko prototipnega stadija. Dosega so imeli samo 200km, in v bistvu jih nimas kje "natankat" .
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

iskra ::

Če se ne motim so kasneje dodali tem avtom z zračnim motorjem še kompresor v prtljažnik in možnost priklopa na elektriko, tako da bi jih lahko lastniki "napolnili" kjerkoli - problem je bil v tem, ker je kompresor zasedel preveč prostora, bil preveč hrupen med polnjenjem (~1 ura) in zato se zadeva ni prijela ... Za mestni okoliš pa je 200km kar dovolj :)

Drugače pa respect za lego mašine 8-O Ko zberem 500€ se spravim v nabavo kosov in napravim robota sesanje in ostala opravila po hiši >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Road Runner ::

robota, popoln nadomestek za ženo :>

iskra ::

Aja, ncjasno, neki me zanima, ker pač vidim, da ti legice ne delajo težav: se ti dosti lomijo tiste sive "sponke" za na konec "gredi"? V mislih imam tiste, ki imajo majhne zobce na obodu na eni strani ter tiste malo širše z režo, ki jih lahko pritisneš med 2x2 "pike". Sam imam najmanj 10 zlomljenih/počenih in jih nisem kaj prida obremenjeval in mi je zelo čudno ... :\
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

nicjasno ::

Obojni se neverjetno lomijo. Zato pa je lego naredil nove. Jaz uporabljam izkljucno nove brez zobekov.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

iskra ::

Kako moč pa lahko prenašajo osi? Ker imam tudi že kar precej zvitih :) In kako je z novimi elektromotorji? Imajo še kaj dodatnega navora al so enaki kot prej? Koliko pneumatike lahko napajaš z enim malim Lego kompresorjem?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

nicjasno ::

Osi so bolj boge. Se precej hitro zvijajo, ce niso "olklepljene". Zato imam kardan in obe polosi ojacane.

Elektromotorji so isti, vendar so tanovi opremljeni z ozobjem, ki zmanjsa stevilov vrtljajev na izhodu v prid moci. mas pa novejse motorje, ki so precej vcji in se uporabljajo za ego avteke na daljinsko. kako mocni so le-t pa ne vem.

Z lego kompresorji lahko poganjas pnevmatskih mehanizmov po zelji, samo jih moras pac vec zaporedno poganjati. Niso pa posebej primerni za pnevmatske motorje, ker generirajo prenizek pritisk.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Gundolf ::

A kakšnega Y člena (dve vhodni cevki ter ena izhodna oz. obratno), ki bi ti omogočal vzporedno vezavo kompresorčkov pa ni?

nicjasno ::

T komadi so. En tip je naredil kompresor s 6 malimi kompresorcki, v obliki letalskega radialnega motorja. Kaksne pritiske je s tem dosegal pa ne vem. Niso dovolj mocni za neko hitro poganjanje pnevmatskih motorjev. Za poganjanje robotov in zerjavov so pa super.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Gundolf ::

Naslednji podvig: Wankelov motor :D

barbarpapa1 ::

Legice so ful kul zadeva.

Sam sem star 40 let, pa se še sedaj kdaj skupaj s hčerko lotim sestavljanja. Fino je tudi to, da legice, ki sem jih jaz imel (Štejejo preko 30 let) fino pašejo skupaj z novimi, ki smo jih kupili hčerki8-) .

Sam sicer nisem nikoli imel tehničnih legic, sem pa v te namene uprabljal nekaj drugega in sicer TOLE!.
Zadeva ima nekaj prednosti v primerjavi z legicami in sicer:
-Spoji so možni v smeri vseh glavnih prostorskih osi
-Spoji so izvedeni tako, da dobro prenašajo natezne obremenitve
-Gredi, ki prenašajo rotacijo, so kovinske

So pa tudi slabe lastnosti:
-Ni tako veliko različnih zobnikov, kot pri legicah
-Prenos momenta z zobnikov na gred je preko trenja (Koliko zategneš, toliko prenašaš)
-Cena (Ta pri legicah tudi ni zanemarljiva).

Skratka, obe zadevi sta po moje med najboljšimi, kar lahko daš otroku, mladostniku, odraslemu in penzionistu za vspodbujanje kreativnosti....

Pa da bi vam modeli lepo delovali...

LP

Jože

korenje_ver2 ::

jap. legice zelo povecajo motoricne in intelektualne sposobnosti otroka... verjetno bo sla strojnistvo studirat hehe

neoto ::

nijasno, sam eno vprašanje: Pri odmični gredi za V4 si uporabil nek črn zobnik s polovično matico. Zakaj to? Zakaj ne kar enakega sivega zobnika?

nicjasno ::

Enostavno. Tisto polovicno matico sem na zobnik prilepil s super lepilom tako, da se mali zobeki obeh dotikajo, in ne, da so en v drugem.

S tem sem dosegel, da sta obe gredi popolnoma vzporedni. Ce bi uporabil enak siv zobnik, bi bili gredi zamaknjeni, kar bi pomenilo, da opriralni cas ventilov nebi bil najbolj idealen.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

neoto ::

Si poskusil narediti mini-motor? Namesto večjih cilindrov, da bi uporabil manjše? Bi bili sploh sposobni premikat ventile?

nicjasno ::

Tudi ce bi, ventili, oz. cela glava z ventili je precej velika in neke prednosti nebi bilo. Bi pa motor bil precej manj mocen, kar nekak nebi bilo fajn. Finta je, da ker imajo tamali cilindrcki manj hoda, bi moral uporabit tudi rocicno gred z manj hoda, kar bi se dodatno zmanjsalo moc motorja.

Uporabil sem enkrat rocicno gred z manj hoda v kombinaciji s tavelikimi cilindri in je bila zadeva crap. Malo hitreje se je vse vrtelo, samo moci ni bilo niti pol toliko kot jej je sedaj. Motor si lahko z roko zaustavil. Tegale z veliko rocicno gredjo pa ne mores.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Gundolf ::

Še ena zanimiva Lego stvaritev - Lego ura. Menda je točna. Sem slučajno naletel nanjo ko sem gledal kako se kroge v žitu ponareja 0:)

roli ::

Iz katerih kompletov pa je to sestavljeno in kje se te komplete dobi?
Sklepam,da iz tehnicsov samo ne vem kje bi to dobil in koliko košta.
Pa seveda v SLO.

Sam imam samo dva kompleta navadnih legic in creator.
http://www.r00li.com

nicjasno ::

Nimam pojma s katerih kompletov sn vse to naredil. Precej selov sem narocal tudi preko www.bricklink.com, kot posebej dele.

Kocke zbiram ze ene 20 let, tak da se je v tem casu precej nabralo, in nekih velikih trenutnih stroskov z izdelavo tega modela ravno nisem imel.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

Opkow ::

Nicjasno je dobil svojih 5 minut slave v februarski stevilki Zivljenje in Tehnika na 48-ti strani. Kjer omenijo njegov avto iz lego kock Mustang 87, motor v8, audi A6 in kot kaze se vedno dela na Dodgeu challengerju, ki ga je omenil slabo leto nazaj na nasem forumu... :)

sidd ::

ravno mislil omeniti isto! Stran 48 ŽIT. Lepo, lepo ;)
no idea for signature
signed
I

nicjasno ::

Celo objavljeno je bilo? Pa mustang je 2005 letnik... grrr..
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Self taught

Oddelek: Programiranje
61235 (851) shadeX
»

Ali ste srečni? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749295 (5471) __Devil__
»

Ali ste vedeli? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
868516 (4350) dela
»

Programerji

Oddelek: Loža
212497 (2036) Monster
»

Pa končajmo prvoaprilsko šalo...

Oddelek: Novice / Obvestila
492194 (2194) nojus

Več podobnih tem