» »

Self taught

Self taught

nomis02 ::

Pozdravljeni,
zanima me koliko vas je tukaj takih, ki se niste uradno "šolali" na FRI/FERI ali kateri podobni fakulteti, pa se vseeno poklicno ukvarjate z programiranjem oz IT-jem.
Zanima me predvsem, kaj ste se učili, kje in kako. Kako ste se usmerili v neko ožjo nišo, nevem naprimer front end, ali pa razvoj nekih bussiness aplikacij z Javo/C#. Kako ste si strukturirali učenje oz. kako ste merili neko progresijo v vašem znanju. Zanima me tudi, kakšnih projektov ste se lotevali oziroma s kakšnimi rečmi ste si gradili portfolio. Kakšna je vaša osebna izkušnja z iskanjem dela, freelancanjem (kje/kako/za koga) in kolikšna ovira je bila "uradna izobrazba" oziroma pomanjkanje le te.
Bil bi vesel tudi feedbacka tistih, ki ste študirali nekaj v tej smeri. In sicer kako koristen je bil študij, za delo, ki ga opravljate ali pa ste opravljali v preteklosti.
Sam sem študent Informatike, a trenutno pavziram. Opažam pa da je v predmetniku dosti balasta in da se največ naučim iz knjig in iz raznih tutorialov iz youtuba. Ne želim pomanjševati vrednost naziva .dipl .inž itd.. ampak koliko pa sploh v resnici pomaga pri iskanju zaposlitve?
Če teme nisem umestil v pravilno kategorijo, bi prosil če me lahko opozorite in priporočite boljšo.
Lep pozdrav vsem skupaj

DamijanD ::

Jaz sem programiral že v OŠ :) Na splošno sem mnenja, da se programirat naučiš sam. FRI ti da samo prav način razmišljanja...

shadeX ::

zanima me koliko vas je tukaj takih, ki se niste uradno "šolali" na FRI/FERI ali kateri podobni fakulteti,


Me.

pa se vseeno poklicno ukvarjate z programiranjem oz IT-jem.


Kot "poklicno", predvidevam, da misliš da se preživljam s tem. Odgovor je pritrdilen.

Zanima me predvsem, kaj ste se učili, kje in kako.


- Najprej Java skupaj z Android programiranjem (Eclipse, Android Studio)
- Sedaj C#, Obj C in Unity

Kako ste se usmerili v neko ožjo nišo,


Predvsem tako, da sem iskal določen problem in ga začel reševati. Za to so tudi ljudje pripravljeni plačat.

Kako ste si strukturirali učenje


Po tem ko sem prebral nekaj knjig o programiranju, sem kot že rečeno začel iskat problem, program razdelil v nekaj delov, naredil seznam kaj zadeva mora delat in potem sem začel progrmirat po delih.

oz. kako ste merili neko progresijo v vašem znanju.


Nisem. Na vsakih par tisoč vrstic kode, sem spoznal da vem več kot sem vedel prej.

Zanima me tudi, kakšnih projektov ste se lotevali oziroma s kakšnimi rečmi ste si gradili portfolio.


Spisal sem nekaj appov za android in pa tudi aplikacijo, ki uporabnika obvešča o novih oglasih na bolhi, točno kadar se pojavijo. Seveda je uporabnik lahko nastavil vse možne parametre, ki so potem filtrirali zadevo in je dobival obvestila samo na podlagi teh parametrov.

Kakšna je vaša osebna izkušnja z iskanjem dela, freelancanjem (kje/kako/za koga) in kolikšna ovira je bila "uradna izobrazba" oziroma pomanjkanje le te.


Nikoli nisem iskal dela. Če bi želel delat za druge, bi nazaj vozil viličar. Delo ni slabo, plača načeloma tudi ne (za povprečnega Slovenca), odvisno sicer kje delaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

l0wc4 ::

Sem bil na FERI, ga nisem končal, pač zaradi lenobe in nezainteresiranosti. Delam v IT podjetjij (več njih), imam za SI nadpovprečno plačo, res pa da nisem programer/developer. Če bi se sedaj moral pozicionirat kaj sem, sem DevOps, čeprav to besedo sovražim. Delam primarno z velikim UNIX in Linux sistemi, skrbim za varnost in omrežje, načrtujem ipd. Delo najt je mala malica, res pa da štejejo moje izkušnje v IT svetu, ki so 20+ let. Uradna (ne)izobrazba mi preprečuje le to, da se ne morem zaposlit v javni upravi in prejemat normalno plačo.

Ne vem kaj naj ti svetujem, kot pravim nisem razvojnik/developer/programer ... štejejo pa vedno izkušnje in vztrajnost za rešit težavo.

Stari89 ::

Skupaj z zabuševalskim karakterjem in manjkom denarja me je dohitela bolonjska reforma, ki mi je zradirala za en semester izpitov. Takrat sem si rekel je***a in šel razvažat pice za lokalno picerijo, kjer sem prej delal kot študent. Vmes sem iz YouTuba in iz knjig naštudiral osnove web developmenta in za đabe naredil stran za picerijo. To je bilo dovolj za prvi programerski šiht. Delovni pogoji niso bili nevem kaj, ampak sem se vsaj precej naučil (ne le programirat ampak tudi hendlat s takimi in drugačnimi idioti). Dve leti kasneje sem si drugje našel spodoben šiht.

Če imaš diplomo, ugibam, da boš lažje že s prvim šihtom v nekem spodobnem podjetju in se boš izognil raznim sluzavim s.p.jevcem. Sam nikoli nisem čutil potrebe po diplomi, saj ne želim delat v javni upravi ali kjerkoli s podobno miselnostjo (obvezne kravate).

Trenutno se poleg šihta ukvarjam z lastnimi mini projektići. Upam na to, da se bo mordaaa kateri celo prijel in da se bom lahko s tem osamosvojil.

Vglavem: Faks ni nujen, pomaga pa.

W6fxBzMDqg ::

shadeX je izjavil:


Koliko si star če ni skrivnost.
In zakaj unity? gamedev?
btw aplikacija za bolho je najverjetneje private ...?

shadeX ::

Koliko si star če ni skrivnost.


30 bom.

gamedev?


Jap. Že od malega sem bil nor na igre in jih želel delat. (Ne, ne delam AAA iger, daleč od tega).

btw aplikacija za bolho je najverjetneje private ...?


Ja, binary sem okoli distributiral privatno. Sicer pa zadeva niti ne dela več, ker jo nisem nikoli posodabljal. Pač je bil moj mini projektič takrat. Če povem po pravici, sploh nisem vedel kaj delam in če bi danes gledal tisto kodo, bi se samo za glavo držal.

Je pa zadeva funkcionirala in tudi kupil sem kar nekaj telefonov po noro nizki ceni na račun appa. Takrat sem tud ugotovil, da se v kratkem času zamenja veliko oglasov, ki jih povprečen uporabnik sploh ne vidi, razen če ne pride ravno takrat, ko je bil oglas objavljen.

Kot primer, nekdo hoče nekaj na hitro prodat, da nizko ceno in zadeva gre v roku nekaj minut, ravno tako tudi oglas. Telefonov je bilo takih malo morje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strategija učenja in sprotnega dela na fakulteti

Oddelek: Šola
163432 (2598) Trupl0
»

FRI

Oddelek: Šola
193947 (2961)          
»

Prepis iz gimnazije na srednjo računalniško šolo

Oddelek: Šola
166831 (6381) riho
»

FERI-nasveti!

Oddelek: Šola
3011391 (9936) tony1

Več podobnih tem