» »

Problem z računalnikom - nujno rabim pomoč

Problem z računalnikom - nujno rabim pomoč

Tomaz24 ::

Lep pozdrav!

Imam težavo z računalnikom in sicer bom kar na dolgo opisal zgodbo, da bo bolj jasno.

Konfiguracija:
Amd athlon 2200+ xp
aopen plošča s Sis 745 čipovjem
Radeon 9800se
3x 256 MB DDR
dvd-r nec
dvd pioneer
napajalnik 300W (čist običajen)
mrežna in zvočna na pci slotih
disk WD 120 GB 8MB

Zadeva je sledeča:

Pred približno mesecem dni se je pričel slišati nekakšen zvok iz diska (vsaj mislim, da tud iz diska, ker sedaj v manjši meri po menjavi diska se podoben zvok a v manjši meri sliši pomojem da iz napajalnika).
Vglavnem ta zvok se je slišal kadarkoli je disk kaj delal (tud če si samo kurzor premikal). Potem se je včeraj zgodilo, da mi je med delom na računalniku se le-ta samodejno resetiral in pri ponovnem zagonu je prišlo, do "verifying DMI pol data ok" in potem se je pri tem napisu vstavilo in ni šlo nikakor več naprej. Že zadnjih nekaj tednov pa se je neprestano dogajalo tud to: ob zagonu računalnika (iz "nule") je prišlo do tistega črnega zaslona z windows XP logotipom (ko se kao nalaga) in se je računalnik preprosto izklopil. In če sem poizkusil še enkrat je bilo isto. Mimo tega sem lahko prišel zgolj če sem šel pod varni zagon in potem v varnem zagonu nad "restart" in potem je delal. In ker včeraj tud do tu ni več prišlo sem si pač rekel, da je šel ali disk ali plata. pa sem šel po en star disk h kolegu in za foro naložil XP-je gor pa je delalo. Tko sem si rekel, da je pač disk crknil, čeprav bios ga je na začetku ok zaznal (da so verjeten šli ležaji). Pa sem ga reklamiral, ker je še v garanciji in se danes dobil enakega novega. Naložim sistem in spet slišim tisti prej omenjeni zvok (vendar v manjšem obsegu, tako, da je prej tud disk verjeten "ropotal") in lociram, da je to verjeten iz napajalnika. Pa grem na reverz iskat nov napajalnik (400W Q-tec). In pazi to: zamenjam napajalnik in potem mi tako kot pri prejšnjem napajalniku (in novem disku) mašina "crkne" ko bi moral začet nalagat XP-je (tist črn zalon z logotipom in modrim indikatorjem napredka spodej). Samo z novim napajalnikom ne morem priti v windowse niti pod varnim zagonom. Preprosto se ali zresetira ali čist izklopi.
Potem sem testiral ram z memtestom in ni bilo napak.

Če se je kdo dokopal do tule me sedaj zanima, ali je to plata? imam namen it iskat jutri dopoldan eno za Socket A (kak Epox ali Asus). Ima kdo kako idejo?

Hvala pa sorry za dolg post.

Eschelon ::

Super post. :D
Najverjetneje je šel disk.
Iz WD strani lahko potankaš diagnostiko - naredi si boot CD al pa disketo. S tem si potem preveriš disk.
Teoretično je vzrok sicer lahko tudi spomin, napajalnik, plata in procesor. (našteto padajoče glede na verjetnost - po izkušnjah).
Vedeti, razumeti, znati.

Tomaz24 ::

sej fora je v tem, da imam disk že nov...pa se mi zdi, da tist zvok prihaja v podobni meri pomojem iz napajalnika, tko da še nisem ziher, če je blo z diskom 100% kej narobe (bodo že povedal). pa je težava še zmerej enaka. menjal sem tud napajalnik pa se pol sploh ne da več oživet zadeve dlje kot do tam, ko se začnejo win xp nalagat. zdele mam star napajalnik noter in sem skoz varni zagon prišel pol normalno skoz restart v windowse. tko da zdej sumim na plato in bom juter šel eno novo nabavit.

Jan987 ::

al maš res tolk preveš dnarja

kaj pa če bi raje prej stestiral kaj je narobe in pol menjal????

Tomaz24 ::

sem že vse sorte probal...povej kako idejo imaš kaj naj stestiram?

Ch4N93 ::

stestiraj še RAM z MEM testom

preveri tudi plato, če so kondenzatorji kaj napihnjeni

če imaš na northbridge-u ventilator, preveri če ti ta ropota
Ni nam lahko...

Tomaz24 ::

če bi pozorno bral, bi videl, da sem ram že stestiral in je ok

Ch4N93 ::

my bad...
točno ta stavek sem izpustil :)

zdaj še mi je nekaj prišlo na misel.
si pred tem inštaliral kak crackan program? saj verjetno nima veze, če ti slišiš tudi nek ropot, vendar si napisal da ti je z drugim diskom in frišnimi winsi delalo.

no v glavnem, zadnjič sem kolegu na novo inštaliral winse, naložil gonilnike, programe pač na frišno vse. ko pa sem inštaliral Alcohol 120% pa so se začeli problemi. winsi so prišli do log on screena, pol pa restart. pomagala je obnovitev sistema na čas pred inštalacijo Alcohol-a

upam da nisem spet kaj spregledal, kar si napisal, ker drugače bo treba po očala 8-)

LP
Ni nam lahko...

Tomaz24 ::

hm...nič takega, kar ne bi mel že prej, preden se je to začelo dogajat. alcohola nimam, zgolj virtual clone drive in D-tools ampak to sem mel že precej precej dolgo.
čudno se mi zdi, in ne vem kaj bi blo drugega lahko še vzrok kot plata, če se računalnik preprosto zresetira al pa še rajš kar direkt izklopi ko naj bi se XP-ji začel nalagat.

aja še to: kadar sem že v windowsih in samo resetiram ni problema. ko pa rač. čist ugasnem in na novo nato prižgem je pa ta problem.

Dodgeviper ::

Mem test meni ni pomagal odkriti da je kriv ram oziroma cas letence?
Pri 150% sem prekinil ker je bilo vse cool!
Sam pisk? bolj konkretno opiši kako se sliši? kajti lahko ga povzroča marsi kaj, če si dik menjal in je pisk še zmerom prisoten!
Priporočam da vse skupam razformiraš, vse razstaviš v nulo, in nato počasi sestaviš nazaj, tako boš prepričan da je vse pritrjeno kot je treba.
Seveda še prepucaš sproti!
Kolk se ti hitr ventilatorji vrtijo?
Napiš mal več
Lp

Dodgeviper ::

aja imaš en ram ali več?
Malo napiši kakšne imaš voltaže v biosu, če je možnozt bi bilo fajn da zmeriš?
Je kišta bila zaprta konstantno ali tudi odprta v teh vročinah?
Lp

Tomaz24 ::

spucano je bilo kak teden nazaj (brez posebnega rastavljanja tako, da to ni problem, ker se je težava pojavila že prej).
kišta je konstantno zaprta in razmeroma dobro hlajena (okrog 50 stopinj je procesor ob obremenitvah).

v biosu sem gledal napetosti in napiše nekej podobnega (cifre non stop varirajo na gor in dol):

(napisano je od do)
Vcore 3,08 - 3,37
+3,3 1,52-1,72
+5 4,86-5,10
+12 12,28-12,52
-12 -11,70-12,36
-5 -4,94-5,20

ne vem, če je to ok al ne, ampak preden kdo obsodi napajalnik, sem napajalnik že menjal pa je bilo še slabše, ker potem pa sploh nisem uspel priti v Windowse (tam ko se začnejo nalagati v procesu zagona se je non stop ali resetiralo al pa povsem izklopilo).

rame imam 3x 256 MB (kot je na začetku pisal).

zvok je pa (skor siguren da iz napajalnika al pa tam blizu, čeprav se mi je s starim diskom zdel, da tud ležaji podobno ropotajo)...hm kako naj ga opišem. ni piskajoč. bolj podobno temu, če bi drgnil dve kovinski krogli in bi bilo malo peska vmes. ne vem, če sem dobro in točno opisal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomaz24 ()

Eschelon ::

Si že preveril elektriko v hiši? Ker če ni v redu, ti tudi najboljši Tagan ne bo pomagal.
BTW: Imaš zelo verjetno že skvarjene podatke na disku in se ti tud povsem delujoč računalnik ne bo več normalno zagnal. Ponovno instaliraj sistem.
PS: Nov disk ni garant za nič - en disk mi je naredil self-destruct par ur po priklopu (je počil kot petarda).
Vedeti, razumeti, znati.

Tomaz24 ::

hvala vsem za pomoč...težava rešena. dopoldan sem šel po novo plato (epox) in sedaj se vse sestavil in instaliral in sedaj deluje vse brez problemov. očitno je bila plošča.
zdej mi bodo pa ziher še iz reklamacije stari disk vrnil in pol bom spet še enkrat vse nalagal. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blue screen

Oddelek: Programska oprema
384122 (3391) solatko
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495413 (4874) CyberAD
»

Računalnik se mi kar ugaša

Oddelek: Pomoč in nasveti
452007 (1666) mojo31
»

računalnik se zažene potem pa tema-pomoč!

Oddelek: Pomoč in nasveti
321363 (1102) Meizu
»

reset računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
141132 (973) Nikita H

Več podobnih tem