Forum » Kaj kupiti » Kateri prenosnik?
Kateri prenosnik?
Temo vidijo: vsi

Zupa852 ::
Ja to so tisti zasloni ja, msamo po testih pa to ks mprebral od tega notebooka, je blo to ful pohvaljen, da res lepo sliko nardi.
Men se zdi to kr vredu
Je pa sranje k se ful svetloba odbija od tega ....
Men se zdi to kr vredu
Je pa sranje k se ful svetloba odbija od tega ....

frudi ::
Še ena zelo ql stvar pri tem HP-ju je grafična - Quadro 320M namreč ni nič druga kot 8700M-GT.
No, jaz sem se na koncu odločil za 8510p (podobna konfiguracija kot tale, le da s 15,4" zaslonom, T7700 procesorjem in HD2600 namesto Quadra. Igre mi niso ravno visoka prioriteta, tako da mi več pomeni boljši procesor, kot pa boljša grafična; predvsem pa zaradi velikosti in teže, saj bo zadeva pogosto romala z menoj v nahrbtniku.
Jutri ga menda dobim, tako da bo zanimiv dan :).
Mimogrede - a ima kdo izkušnje z zavarovanjem prenosnika? A se splača, pri katerih zavarovalnicah, na kaj biti pozoren...?
No, jaz sem se na koncu odločil za 8510p (podobna konfiguracija kot tale, le da s 15,4" zaslonom, T7700 procesorjem in HD2600 namesto Quadra. Igre mi niso ravno visoka prioriteta, tako da mi več pomeni boljši procesor, kot pa boljša grafična; predvsem pa zaradi velikosti in teže, saj bo zadeva pogosto romala z menoj v nahrbtniku.
Jutri ga menda dobim, tako da bo zanimiv dan :).
Mimogrede - a ima kdo izkušnje z zavarovanjem prenosnika? A se splača, pri katerih zavarovalnicah, na kaj biti pozoren...?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

pegaso ::
Po zagotovilih osebja na EnaA, so vsi HP-ji 8710p, ki jih prodajajo pri njih brez svetlečega zaslona (anti glare).
Razlika je samo v priloženih OS-ih.
Torej gre za napako v opisu, sicer pa če bo dostava danes, vam povem iz prve roke.
Razlika je samo v priloženih OS-ih.
Torej gre za napako v opisu, sicer pa če bo dostava danes, vam povem iz prve roke.

St@jler ::
A si 100% to? Ker pri enih piše, pri drugih pa ne? Sem klical na mimovrste in je rekla, da ima kao dobavitelj podatke, da so BrigtView.
No če ga imajo z antiglare, potem je zakon, je skoraj že kupljen
edit: tale ima naprimer oznako BV, zato me bega
. klik klik.
edit2
: očitno imajo samo 'selected models' ta brightview, kot piše na uradni strani.
No če ga imajo z antiglare, potem je zakon, je skoraj že kupljen

edit: tale ima naprimer oznako BV, zato me bega

edit2

Zgodovina sprememb…
- spremenil: St@jler ()

Evo prenosnik dobil in JA model HP Compaq 8710p T7500 GC104 ima Bright view!
Sramota za tistega, ki mi je dal informacije pri EnaA. Je opis kar točen!
No, sedaj bom malo stestiral zadevo, potem pa odločil, če bom menjal za anti glare. Model C103 pa trenutno spet ni na zalogi.
Premislim kdaj in kje in zakaj ga bom največ rabil.
Sramota za tistega, ki mi je dal informacije pri EnaA. Je opis kar točen!
No, sedaj bom malo stestiral zadevo, potem pa odločil, če bom menjal za anti glare. Model C103 pa trenutno spet ni na zalogi.
Premislim kdaj in kje in zakaj ga bom največ rabil.

Uf šit to. Kaj a 103 pa 102 pa sta sigurno AntiGlare? Tako piše pri specsih. Samo imata pa zraven še OS
Kot pravim, sem klical na mimovrste, in je tam gledala na proizvajalčevo stran in piše da imajo *104 vsi BrightView.
Se bojim, da se je tudi HP predal splošni maniji, ker hočejo met ljudje te monitorje. Blah. Jaz vem, da mi nebi zadeva štimala, ker imam luč malo pred monitorjem in mi bo svetila direkt
No vsaj good side je, da lahko vrneš v 30dneh.

Kot pravim, sem klical na mimovrste, in je tam gledala na proizvajalčevo stran in piše da imajo *104 vsi BrightView.
Se bojim, da se je tudi HP predal splošni maniji, ker hočejo met ljudje te monitorje. Blah. Jaz vem, da mi nebi zadeva štimala, ker imam luč malo pred monitorjem in mi bo svetila direkt

No vsaj good side je, da lahko vrneš v 30dneh.

zcetrt ::
Bright view zasloni so, kot kaže, cnejši. V začetku trženja le-tah pa so jih uspešno marketinško zapakirali kot blazen napredek v tehniki zaslonov. Čudno pa se mi zdi, da običajni, stacionarni LCD zasloni niso bright view ipd, saj so le ti vseeno manjkrat izpostavljeni različnim svetlobnim pogojem in niso praktično nikdar na prostem, kjer so svetleči zasloni popolnoma neuporabni.
No, kot ste že opazili, pa prihaja čas, ko se običajni, nebleščeči zasloni spet prebijajo na trg. Manija je minila, le da sedaj preplačujemo zaslone, saj se le-ti nahajajo le v dražjih modelih, kjer ti poturijo še nekatere brezvezne stvari. Kot je npr. Win Vista. Tudi zame je bil dober zaslon na prvem mestu pri izbiri prenosnika (oz. je imel vsaj veto
) in zato sem bil pri izbiri kar precej omejen. In v predalu imam Visto.
No, kot ste že opazili, pa prihaja čas, ko se običajni, nebleščeči zasloni spet prebijajo na trg. Manija je minila, le da sedaj preplačujemo zaslone, saj se le-ti nahajajo le v dražjih modelih, kjer ti poturijo še nekatere brezvezne stvari. Kot je npr. Win Vista. Tudi zame je bil dober zaslon na prvem mestu pri izbiri prenosnika (oz. je imel vsaj veto

4.

parasit ::
Danes je zadnji dan za zelo ugoden nakup pri Partners d.o.o.
V akciji imajo 20 HP artiklov, med njimi kar nekaj zelo ugodnih prenosnikov, na objavljene cene na spletu ob uveljavitvi kode -5% popust na spletno ceno. Nakup je zares ugoden.
VEČ na Akcija TOP 20 HP
V akciji imajo 20 HP artiklov, med njimi kar nekaj zelo ugodnih prenosnikov, na objavljene cene na spletu ob uveljavitvi kode -5% popust na spletno ceno. Nakup je zares ugoden.
VEČ na Akcija TOP 20 HP
To je to!

jvolk ::
Ima kdo že kak nov prenosnik oz idejo kateri prenosnik bi ustrezal naslednjim pogojem:
- ne rabim hitrega procesorja
- ne rabim hitre grafične
- 1G ali 2G rama, v palčkah po 1G
- 15.4" 1680 x 1050 po možnosti nebleščeč
- win xp in ubuntu mora delat brez kakih zapletov
- 120GB ali 160GB disk
- ne sme bit lenovo/IBM (najraje vidim kakega HPja)
- gigabit network
Z idejami na plan.
- ne rabim hitrega procesorja
- ne rabim hitre grafične
- 1G ali 2G rama, v palčkah po 1G
- 15.4" 1680 x 1050 po možnosti nebleščeč
- win xp in ubuntu mora delat brez kakih zapletov
- 120GB ali 160GB disk
- ne sme bit lenovo/IBM (najraje vidim kakega HPja)
- gigabit network
Z idejami na plan.

Zheegec ::
HP 6715B, tam okoli 900€ pride s to ločljivostjo pa brez OS.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014

drola ::
Jaz sem si Gutsyja namestil z alternate CDjem in dela brez težav. Wireless in grafiko pa sem usposobil s pomočjo vodičev za ostale verzije Ubuntuja.
https://drola.si

jvolk ::
@drola: Sklepam, da imaš HP 6715B. Ti dela tudi 3d na grafiki? Delajo Fn tipke? Dela hibernate in standby? In ali se ne sesuje stvar ko zapreš pokrov? (zanima me še točno katero konfiguracijo imaš, ker je več konfiguracij narejenih na 6715B)

drola ::
3D deluje, vendar pa sem moral sam naložiti komercialne gonilnike. Ko zaprem pokrov se ne sesuje, od Fn tipk pa večinoma delujejo vse, razen tisti del, ki naj bi nadomeščal numerični del tipkovnice (puščice delujejo, številke pa ne).
Sem pa zdajle opazil, da se sesuje, ko gre v stanje pripravljenosti. Hibernacije pa raje ne uporabljam, ker se po bujenju ventilator "pozabi" vklopiti, ko zadeva postane vroča (to je bilo s Feistyjem... bom popoldne preveril še za 7.10).
Konfiguracija (HP 6715b YGC003ES):
Sem pa zdajle opazil, da se sesuje, ko gre v stanje pripravljenosti. Hibernacije pa raje ne uporabljam, ker se po bujenju ventilator "pozabi" vklopiti, ko zadeva postane vroča (to je bilo s Feistyjem... bom popoldne preveril še za 7.10).
Konfiguracija (HP 6715b YGC003ES):
- Procesor mobile AMD 64 X2 TL-56 (1.8GHz)
- AMD M690T Chipset
- Pomnilnik 1024MB DDRII (667MHz) do 4096MB (1slot prost)
- 120.0GB SMART SATA HDD 5400rpm
- DVD+/-RW enota, SM DL
- Grafična kartica ATI Radeon Xpress 1250 do 512MB deljenega spomina
- Zaslon 15.4'' TFT 1280X800 WXGA
- Modem 56k V.92, Bluetooth, mrežna karta 10/100/1000, WLAN
802.11a/b/g
- Baterija High Capacity LiON 6 Cell
- Integriran biometrični čitalec prstnih odtisov
- OS WINDOWS VISTA BASIC + Office 2007 Ready
- Vmesniki: 4xUSB 2.0,1x RJ11, RJ45, VGA, 2xAudio, 1x PCMCIA I/II,
TV-OUT, Firewire 1394
- 6 v 1 čitalec spominskih kartic kartic
- Dimenzije: 34.9X35.7X26.5 TEŽA 2.59KG
- Garancija: 12 mesecev
https://drola.si

Mah. Dejansko ni za dobit tega prenosnika (8710p) z navadnim mat zaslonom. Samo tale jajc od BrigtView-ja imajo. Matr, nevem a naj reskiram če se bom navadil na tole....

Davidenko ::
MAX34216: Jaz mam enak Pc pa mam preizkušene naslednje varjante:
- gledanje filma na polni svetilnostji zaslona a uporabi zunanjih zvočnikov (drgač pa načrt porabe varčevanje porabe) - 2,5 do 3 ure
- isto kot zgoraj vendar ob gledanju poganjanju dvd v enoti (varčevanje porabe) - 2 do 2,5 uri
- deskanje po netu vklopljen wlan, pisarniška dela svetilnost na 80% (načrt porabe HP Optimized) - 2,5 - 3 ure
Tko približno. Je pa res težko dat odgovor na to vprašanje če ne narediš resnega preizkusa. Moram pa rečt da sem zelo zadovoln z baterijo kot tudi z laptopom samim (res sem pa prej poganjal grozno staro mašino
in nisem speed freak).
- gledanje filma na polni svetilnostji zaslona a uporabi zunanjih zvočnikov (drgač pa načrt porabe varčevanje porabe) - 2,5 do 3 ure
- isto kot zgoraj vendar ob gledanju poganjanju dvd v enoti (varčevanje porabe) - 2 do 2,5 uri
- deskanje po netu vklopljen wlan, pisarniška dela svetilnost na 80% (načrt porabe HP Optimized) - 2,5 - 3 ure
Tko približno. Je pa res težko dat odgovor na to vprašanje če ne narediš resnega preizkusa. Moram pa rečt da sem zelo zadovoln z baterijo kot tudi z laptopom samim (res sem pa prej poganjal grozno staro mašino

@st@jler
A potem so tudi ostali modeli, ki v opisu nimajo oznake BV z svetlečim zaslonom?
No jaz sem se kar sprijaznil z Bright View in moram povedat sledeče:
svetilnost je bistveno večja - sploh ko je na minimum - daljša avtonomija- avtomatsko prilagajanje svetilnosti se odlično obnese
fotografije so bolj všečne in nasploh boljših barv
odsevi ne motijo, če ni res samo črnina na LCd-ju
LCD im bolj pravilno nastavljeno belino, kot jo je imel HP6715b z ločljivostjo 1680x1050, kjer je vleklo na rdečo
slabši pa je vidni kot
Tako da bom svojega HP 8710p kar obdržal,
čeprav sem imel namen kupit anti glare varianto.
A potem so tudi ostali modeli, ki v opisu nimajo oznake BV z svetlečim zaslonom?
No jaz sem se kar sprijaznil z Bright View in moram povedat sledeče:
svetilnost je bistveno večja - sploh ko je na minimum - daljša avtonomija- avtomatsko prilagajanje svetilnosti se odlično obnese
fotografije so bolj všečne in nasploh boljših barv
odsevi ne motijo, če ni res samo črnina na LCd-ju
LCD im bolj pravilno nastavljeno belino, kot jo je imel HP6715b z ločljivostjo 1680x1050, kjer je vleklo na rdečo
slabši pa je vidni kot
Tako da bom svojega HP 8710p kar obdržal,
čeprav sem imel namen kupit anti glare varianto.

@pegaso
Evo glih dons sm ga dobil. Zgleda vredu. A ti tut nisi dobil driverjev zraven na CDju? Že vlečem dol :)
Kako si pa drugače zadovoljen?
edit
najdu driverje :)
Evo glih dons sm ga dobil. Zgleda vredu. A ti tut nisi dobil driverjev zraven na CDju? Že vlečem dol :)
Kako si pa drugače zadovoljen?
edit
najdu driverje :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zupa852 ()

Malo pozno, no pa saj si jih našel - na zunanji strani škatle.
Drugače pa perfektno. Sploh ne vem, kaj bi izpostavil kot slabo.
Same pohvale!
Drugače pa perfektno. Sploh ne vem, kaj bi izpostavil kot slabo.
Same pohvale!

Fizikalko ::
frudi in pegaso, a mi lahko opišeta za vajina modela, koliko se kaj sliši ventilator in kako redno se vklaplja? Koliko se nasploh grejeta ta dva modela?

Dejan99 ::
Pozdravljeni!
Torej kupujem prenosnik. Trenutno imam 2 med katerima izbiram:
-ACER Aspire 5520G Klik mlacom
-Acer Aspire 7520G Klik SOLO
Nižjih cen nisem našel.
Torej glede osnovnih komponent vem kaj hočem, sta pa tut zelo podobna glede konfiguracije.
Kar ima Acer Aspire 7520G več oz. boljše je:
- TL-58 procesor (namesto tl-56)
- Grafična ima 256MB rama (namesto 128)
- Boljša resolucija in 17" (namesto 15,4)
- TV-tuner (DVB-T Mini-card)
- Bluetooth
ACER Aspire 5520G: 839,68 EUR
ACER Aspire 7520G: 969,60 EUR
Se mi torej splača dat tistih 130€ več za te dodatne zadeve, ki sem jih zgoraj naštel?
Ima kdo kakšne izkušnje z temi laptopi?
Se zdi 17" prenosnik kaj "štorast" zaradi velikosti?
LP
Torej kupujem prenosnik. Trenutno imam 2 med katerima izbiram:
-ACER Aspire 5520G Klik mlacom
-Acer Aspire 7520G Klik SOLO
Nižjih cen nisem našel.
Torej glede osnovnih komponent vem kaj hočem, sta pa tut zelo podobna glede konfiguracije.
Kar ima Acer Aspire 7520G več oz. boljše je:
- TL-58 procesor (namesto tl-56)
- Grafična ima 256MB rama (namesto 128)
- Boljša resolucija in 17" (namesto 15,4)
- TV-tuner (DVB-T Mini-card)
- Bluetooth
ACER Aspire 5520G: 839,68 EUR
ACER Aspire 7520G: 969,60 EUR
Se mi torej splača dat tistih 130€ več za te dodatne zadeve, ki sem jih zgoraj naštel?
Ima kdo kakšne izkušnje z temi laptopi?
Se zdi 17" prenosnik kaj "štorast" zaradi velikosti?
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dejan99 ()

No tudi jaz sem se omehčal in bom verjetno tudi kupil 8710p z brigtviewjem. Danes sem še v štacuni gledal enega paviliona z takim zaslonom in priznam, da je slika res lepa, samo odsev malo moti. No ampak to bi se dalo navaditi.
@pegaso: ti si ga kupil v enaa, ne?
@pegaso: ti si ga kupil v enaa, ne?

moowy123 ::
Dejan99: če se ti zdi 17" prenosnik prednost, potem vsekakor vzemi dražjega. Tudi sam imam 17" prenosnik in sem zelo zadovoljen in se mi ne zdi prav nič okoren. Če boš pa prenosnik dosti prenašal in boš cele dneve na poti.... je pa stvar že drugačna in v tem primeru je boljši cenejši.

Dejan99 ::
Dejan99: če se ti zdi 17" prenosnik prednost, potem vsekakor vzemi dražjega. Tudi sam imam 17" prenosnik in sem zelo zadovoljen in se mi ne zdi prav nič okoren. Če boš pa prenosnik dosti prenašal in boš cele dneve na poti.... je pa stvar že drugačna in v tem primeru je boljši cenejši.
Meni je velika prednosti prav večji ekran in dobra resolucija in tudi seveda numerični del na tipkovnici. Ostali bombončki niti niso tok pomembni.
Samo velikost me še malo matra, samo če gledaš da je cca 4cm širši in cca 3cm daljši od 15,4" se ne zdi prav veliko. Mislim da bi moral kakšnega vidit v živo. Hvala za nasvet.

moowy123 ::
Pejdi pogledat v kak Harvey-Norman, kjer imajo veliko izbiro prenosnikov (od 13.3" do 20 ").

frudi ::
frudi in pegaso, a mi lahko opišeta za vajina modela, koliko se kaj sliši ventilator in kako redno se vklaplja? Koliko se nasploh grejeta ta dva modela?
Ok, za 8510p...
Najprej original specifikacije - T7700 (2.4 GHz, 4MB L2), 2x1GB ram 667MHz, 160GB disk (Hitachi 5400rpm), HD2600 256MB ddr3. Ram sem zamenjal za 2x2GB (pravtako 667MHz), disk pa za Hitachi 160GB 7200rpm.
Ventilator je kolikor sem opazil prižgan praktično ves čas, vsaj v Visti; se pa hitrost seveda prilagaja glede na obremenitev.
Med 'lahkotnim' delom (programiranje, net, pisanje dokumentov, gledanje filmov standardne definicije...) se ventilator sliši, je pa za moj okus precej tih (ampak po pravici povedano nimam ravno dosti izkušenj z drugimi prenosniki, tako da ne morem dati kredibilne ocene). Čez dan ga v tipičnem delovnem okolju preglasi hrup ozadja, ponoči oz. v tihem okolju pa ga razločiš brez problema. V takih situacijah se tudi ne greje kaj dosti, okoli procesorja se pač ohišje malenkost segreje (procesor je očitno pod levim spodnjim delom tipkovnice).
Pod resno obremenitvijo pa tudi glasnost ventilatorja precej naraste. Včeraj sem za test pognal Orthos CPU stress test in po pol ure bi si upal trdit, da je zadeva preglasila še mojo, hkrati prižgano in ne ravno tiho, desktop mašino; tudi zato, ker gre za drugačno frekvenco šuma, bistveno višjo od nizkofrekvenčnega šumenja 12cm ventilatorjev. Seveda tudi izpuh ventilatorja postane vroč in ohišje okrog procesorja se precej segreje (čeprav ne toliko, da bi me dejansko oviralo pri tipkanju). Sprobal sem tudi 3DMark in za kako uro igrat The Witcher - v obeh primerih je bil ventilator tišji, kot pri Orthosu; očitno nižja obremenitev CPU kompenzira hkratno obremenitev GPU. Se pa med 3D segreje tudi del ohišja okrog GPU (očitno pod zgornjim desnim delom tipkovnice), ampak ne toliko kot okrog CPU.
Med ostalo rabo, ki je nekako vmes (recimo compilanje projektov, (de)arhiviranje večjih arhivov, HD 720p video...) sta tako glasnost kot gretje na zmerni ravni, vsaj zame. Se pa ventilator vsekakor sliši, tudi čez dan ob normalni mestni količini hrupa ozadja.
Samo še opozorilo - da so vse ocene zelo subjektivne in morda ne kaj dosti vredne; sploh za koga, ki je bolj alergičen na hrup kot jaz :).
Ok, za 8510p...
Najprej original specifikacije - T7700 (2.4 GHz, 4MB L2), 2x1GB ram 667MHz, 160GB disk (Hitachi 5400rpm), HD2600 256MB ddr3. Ram sem zamenjal za 2x2GB (pravtako 667MHz), disk pa za Hitachi 160GB 7200rpm.
Ventilator je kolikor sem opazil prižgan praktično ves čas, vsaj v Visti; se pa hitrost seveda prilagaja glede na obremenitev.
Med 'lahkotnim' delom (programiranje, net, pisanje dokumentov, gledanje filmov standardne definicije...) se ventilator sliši, je pa za moj okus precej tih (ampak po pravici povedano nimam ravno dosti izkušenj z drugimi prenosniki, tako da ne morem dati kredibilne ocene). Čez dan ga v tipičnem delovnem okolju preglasi hrup ozadja, ponoči oz. v tihem okolju pa ga razločiš brez problema. V takih situacijah se tudi ne greje kaj dosti, okoli procesorja se pač ohišje malenkost segreje (procesor je očitno pod levim spodnjim delom tipkovnice).
Pod resno obremenitvijo pa tudi glasnost ventilatorja precej naraste. Včeraj sem za test pognal Orthos CPU stress test in po pol ure bi si upal trdit, da je zadeva preglasila še mojo, hkrati prižgano in ne ravno tiho, desktop mašino; tudi zato, ker gre za drugačno frekvenco šuma, bistveno višjo od nizkofrekvenčnega šumenja 12cm ventilatorjev. Seveda tudi izpuh ventilatorja postane vroč in ohišje okrog procesorja se precej segreje (čeprav ne toliko, da bi me dejansko oviralo pri tipkanju). Sprobal sem tudi 3DMark in za kako uro igrat The Witcher - v obeh primerih je bil ventilator tišji, kot pri Orthosu; očitno nižja obremenitev CPU kompenzira hkratno obremenitev GPU. Se pa med 3D segreje tudi del ohišja okrog GPU (očitno pod zgornjim desnim delom tipkovnice), ampak ne toliko kot okrog CPU.
Med ostalo rabo, ki je nekako vmes (recimo compilanje projektov, (de)arhiviranje večjih arhivov, HD 720p video...) sta tako glasnost kot gretje na zmerni ravni, vsaj zame. Se pa ventilator vsekakor sliši, tudi čez dan ob normalni mestni količini hrupa ozadja.
Samo še opozorilo - da so vse ocene zelo subjektivne in morda ne kaj dosti vredne; sploh za koga, ki je bolj alergičen na hrup kot jaz :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

kanzyani ::
frend kupuje računalnik in edini pogoj ki mi ga je dal je naj bo 17ka s čimvečjo resolucijo (19xx*1xxx) nevem točno. in ostalo naj bo notri čimbolj novo in dobro. cena ni pomembna (treba dat u stroške na firmo). mal je treba gledat d ni lih prevelik in pretežek ma to ni lih največja prioriteta
ki priporočate?
gledal sem
dell 1720 al pa kak XPS
toshiba x200
ima kdo kako boljšo idejo?
ki priporočate?
gledal sem
dell 1720 al pa kak XPS
toshiba x200
ima kdo kako boljšo idejo?

@Fizikalko
Ventilator dela zelo tiho! Med normalnim delom (pisanje, internet) ga komaj sploh zaznaš. Pri kakšni inštalaciji se zavrti na momente, pri polni obremenitvi pa vedno deluje, vendar je tišji kot moja kišta, v kateri imam tri ventilatorje.
Izvleček iz TESTA
Loudness
If you think that such a high-performance notebook must be loud, you err. Especially in idle mode the HP 8710p is very quiet. Once again, the noise of the hard disk is louder than the fan. It's time that the SSD hard disks are improved, so, that it's finally quiet ;-)
Under load the fan audibly speeds up. Although it is clearly audibly, it's noise is not really disturbing. We measured a noise level of up to 45.8 dB under load.
@St@jler
Nabavil sem ga v EnaA.
V glavnem SUPER zadeva!
Ventilator dela zelo tiho! Med normalnim delom (pisanje, internet) ga komaj sploh zaznaš. Pri kakšni inštalaciji se zavrti na momente, pri polni obremenitvi pa vedno deluje, vendar je tišji kot moja kišta, v kateri imam tri ventilatorje.
Izvleček iz TESTA
Loudness
If you think that such a high-performance notebook must be loud, you err. Especially in idle mode the HP 8710p is very quiet. Once again, the noise of the hard disk is louder than the fan. It's time that the SSD hard disks are improved, so, that it's finally quiet ;-)
Under load the fan audibly speeds up. Although it is clearly audibly, it's noise is not really disturbing. We measured a noise level of up to 45.8 dB under load.
@St@jler
Nabavil sem ga v EnaA.
V glavnem SUPER zadeva!

persho ::
Lep pozdrav,
odlocam se za nakup prenosnika in sicer se zelo nagibam proti LENOVU. Naj povem za kaj ga bom uporabljal:
1. programiranje, torej zelim boljsi procesor
2. slikovne tehnologije (photoshop...)
3. spili
odlocem se med temi tremi, predvsem me zanima razlika v grafiki in ostalem. Zanima me, zakaj ima spodnji dell najvisjo resolucijo 1280x800.
LENOVO 3000 N200
T7500(2.2GHz),
2GB RAM,
160GB 5400rpm HD,
15.4in 1680x1050 LCD,
256MB nVIDIA GeForce FX Go7300,
CDRW/DVDRW,
Intel 802.11agn wireless,
Bluetooth,
Modem,
10/100 Ethernet,
Touchpad,
Fingerprint reader,
Camera,
6c Li-Ion,
WinVista Business 32
in
ThinkPad R61
T7250(2GHz),
1GB RAM,
160GB 5400rpm HD,
15.4in 1680x1050 LCD,
128MB nVIDIA Quadro NVS 140M,
CDRW/DVDRW,
Bluetooth,
Modem,
1Gb Ethernet,
UltraNav,
Secure chip,
Fingerprint reader,
6c Li-Ion,
WinVista Business
oba namrec za isto ceno cca. 1200eur.
kot tretji me za nima pa tale dell inspiron 1520:
2.00GHz, Core2 Duo, T7300
2x1GB, 667MHz, DDR2
160GB, SATA, vrt.5400min-1
DVD±RW DL zap., čit.kart.
GF8600M GT 256MB
1280x800, 15.4'', TrueLife
BT,
FW,
Tv-out,
USB 2.0,
WLAN 802.11g,
WebCam
Windows Vista Home Premium
9 celična, Li-Ion
56k modem,
Lan 100Mbit,
VGA,
audio out-stereo,
mikrofon
Zares vam hvala
Gaber
odlocam se za nakup prenosnika in sicer se zelo nagibam proti LENOVU. Naj povem za kaj ga bom uporabljal:
1. programiranje, torej zelim boljsi procesor
2. slikovne tehnologije (photoshop...)
3. spili
odlocem se med temi tremi, predvsem me zanima razlika v grafiki in ostalem. Zanima me, zakaj ima spodnji dell najvisjo resolucijo 1280x800.
LENOVO 3000 N200
T7500(2.2GHz),
2GB RAM,
160GB 5400rpm HD,
15.4in 1680x1050 LCD,
256MB nVIDIA GeForce FX Go7300,
CDRW/DVDRW,
Bluetooth,
Modem,
10/100 Ethernet,
Touchpad,
Fingerprint reader,
Camera,
6c Li-Ion,
WinVista Business 32
in
ThinkPad R61
T7250(2GHz),
1GB RAM,
160GB 5400rpm HD,
15.4in 1680x1050 LCD,
128MB nVIDIA Quadro NVS 140M,
CDRW/DVDRW,
Bluetooth,
Modem,
1Gb Ethernet,
UltraNav,
Secure chip,
Fingerprint reader,
6c Li-Ion,
WinVista Business
oba namrec za isto ceno cca. 1200eur.
kot tretji me za nima pa tale dell inspiron 1520:
2.00GHz, Core2 Duo, T7300
2x1GB, 667MHz, DDR2
160GB, SATA, vrt.5400min-1
DVD±RW DL zap., čit.kart.
GF8600M GT 256MB
1280x800, 15.4'', TrueLife
BT,
FW,
Tv-out,
USB 2.0,
WLAN 802.11g,
WebCam
Windows Vista Home Premium
9 celična, Li-Ion
56k modem,
Lan 100Mbit,
VGA,
audio out-stereo,
mikrofon
Zares vam hvala
Gaber

@pegaso
evo kar zadovljen, lepo laufa, ni sploh glasen. Bright View me je pa kar presentil, je res slika lepa, odsev me pa niti ne moti več (ga skoraj ne opazim več).
Baterija pa mi zaenkrat drži nekje 2 uri, s tem da skos neki delam gor :)
Tko da tko kot si ekel, zaenkrat samo pozitivno.
evo kar zadovljen, lepo laufa, ni sploh glasen. Bright View me je pa kar presentil, je res slika lepa, odsev me pa niti ne moti več (ga skoraj ne opazim več).
Baterija pa mi zaenkrat drži nekje 2 uri, s tem da skos neki delam gor :)
Tko da tko kot si ekel, zaenkrat samo pozitivno.

zcetrt ::
Spodnji Dell ima pač slabši zaslon. Razlik med grafičnimi pa ne poznam, procesorji pa ne vem, če se kaj razlikujejo pri delu, ki naj bi ga primarno uporabljal /programiranje).
Jaz osebno bi raje vzel model z 2G rama, čeprav nimam pojma, kakšna je razlika v grafiki. Res pa je, da se da RAM naknadno nadgraditi, grafične pa praviloma ne.
Jaz osebno bi raje vzel model z 2G rama, čeprav nimam pojma, kakšna je razlika v grafiki. Res pa je, da se da RAM naknadno nadgraditi, grafične pa praviloma ne.
4.

Pozdravljeni
Sestra se zanima za nakup prenosnika. Ker ima zahteve, da mora biti vgrajena spletna kamera me zanima, kakšen se vam zdi ta prenosnik, na spodnjem linku. Meni se dopade, njej tudi, predvsem se bo ukvarjala s pisanjem v wordu, občasno odigrala kakšno igro (Sims, Worms,..). Mislim da bi moral dadostovati, ali?
HP Pavilion DV6339EU, 1GB DDR2, 160GB HDD, GeForce 7200 256MB
Sestra se zanima za nakup prenosnika. Ker ima zahteve, da mora biti vgrajena spletna kamera me zanima, kakšen se vam zdi ta prenosnik, na spodnjem linku. Meni se dopade, njej tudi, predvsem se bo ukvarjala s pisanjem v wordu, občasno odigrala kakšno igro (Sims, Worms,..). Mislim da bi moral dadostovati, ali?
HP Pavilion DV6339EU, 1GB DDR2, 160GB HDD, GeForce 7200 256MB
To je to!

Seveda bo dober za to kar si napisal. Ti samo hitro kupi, ker piše zaloga samo še dva kosa.
Sem pa malo podvomil v tvojo "resnico" saj v neki drugi temi tako močno oglašaš akcijo neke trgovine,
po drugi strani pa kupuješ prenosnika za sestro in spet ista trgovina. Mogoče pogledaš še kakšno drugo, se dobi kje še ceneje,
odvisno od artikla.
No ne zameri, če imaš dobre namene, ko pomagaš ostalim do ugodnih akcij, če pa je obratno, potem si se pa preveč "odprl"
Sem pa malo podvomil v tvojo "resnico" saj v neki drugi temi tako močno oglašaš akcijo neke trgovine,
po drugi strani pa kupuješ prenosnika za sestro in spet ista trgovina. Mogoče pogledaš še kakšno drugo, se dobi kje še ceneje,
odvisno od artikla.
No ne zameri, če imaš dobre namene, ko pomagaš ostalim do ugodnih akcij, če pa je obratno, potem si se pa preveč "odprl"

Ja trgovina je lokalna, zato najraje kupujem tu, saj nisem imel dobenih problemov, pa mislim da tudi cene niso tako švoh, mogoče ni najceneje, vendar v primeru da kaj ne dela, so še mi vedno dobro rešili, tako da, dokler bo tako ok. Ponudbe ki jih pošiljajo na e-mail pa rad relim z drugimi, mogoče pride komu prav, da jih dobiš, moraš biti naročen na novice, ki so 2x tedensko, kar me sicer zelo moti, lahko bi bilo samo 1x, a sem tako že kupil veliko stvari cenej, kot drugje.
To je to!

Fizikalko ::
A kdo ve, kakšne kvalitete je ekran pri tem ThinkPad-u ? Ma kdo izkušnje ali pa vsaj ve za kak test / link?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fizikalko ()

Zheegec ::
Samo čisto mimogrede - Mini test Flybook 9" prenosnika
Fizikalko - ekran je super, sem ravno danes imel pred sabo enega prižganega R61i (sicer model za 950€), ki ima isti ekran s 1680x1050. Dober vidni kot, dober kontrast (sicer slabši kot pri glossy ekranih), pojdi si ga pogledat in boš navdušen
Parasit - čisto dovolj, malo pazi glede garancije, ki ne velja pri pooblaščenih servisih v Sloveniji.
Persho - sem ti že v neki drugi temi odgovoril - za novejše igre je tretji prenosnik (Dell) bistveno boljši zaradi grafične kartice, glede na to, da so pri tebi igre na tretjem mestu pa bi bila prva izbira IBM Thinkpad R61 zaradi svojega ekrana in pa najboljšega ohišja med temi tremi. Dell in N200 imata rahlo slabše. Tudi na R61 se da kakšno igro (Crysis pač ne) odigrati brez težav. Seveda mu moraš dodati še 1GB RAM, kar te pride cca 30€.
Mimogrede - ThinkPad R61i, ki ima samo slabši procesor (Pentium Dual Core), ostalo pa praktično enako (Quadro, 160GB HDD, 2GB RAM, BT, WLAN 802.11n, 1680x1050 ekran,...), se dobi za ca 950€, malo počekiraj www.ceneje.si, mogoče se dobi še za kaj manj. Super nakup če gledaš price/performance.
Fizikalko - ekran je super, sem ravno danes imel pred sabo enega prižganega R61i (sicer model za 950€), ki ima isti ekran s 1680x1050. Dober vidni kot, dober kontrast (sicer slabši kot pri glossy ekranih), pojdi si ga pogledat in boš navdušen

Parasit - čisto dovolj, malo pazi glede garancije, ki ne velja pri pooblaščenih servisih v Sloveniji.
Persho - sem ti že v neki drugi temi odgovoril - za novejše igre je tretji prenosnik (Dell) bistveno boljši zaradi grafične kartice, glede na to, da so pri tebi igre na tretjem mestu pa bi bila prva izbira IBM Thinkpad R61 zaradi svojega ekrana in pa najboljšega ohišja med temi tremi. Dell in N200 imata rahlo slabše. Tudi na R61 se da kakšno igro (Crysis pač ne) odigrati brez težav. Seveda mu moraš dodati še 1GB RAM, kar te pride cca 30€.
Mimogrede - ThinkPad R61i, ki ima samo slabši procesor (Pentium Dual Core), ostalo pa praktično enako (Quadro, 160GB HDD, 2GB RAM, BT, WLAN 802.11n, 1680x1050 ekran,...), se dobi za ca 950€, malo počekiraj www.ceneje.si, mogoče se dobi še za kaj manj. Super nakup če gledaš price/performance.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zheegec ()

Ja z garancijo je tako, lahko jo uveljavljam pri njih oz. po ali po vsej evropi, to je tudi zame ena prednost, saj bo sestra šla za nekaj mesecev na izmenjavo študentov v Anglijo in v kolikor se kaj pokvari, lahko pol reši tam. Upam pa da ne bo kakšnih problemov, nikoli pa ne veš. Odločam se pa še vedno, verjetno bova vzela z 2gb rama, drug model, tudi Pavilion. Dizajn je res mega.
To je to!

Še z moje strani pohvala za prenosnik HP 8710P (GC104). Zadeva je res super. Skoraj brez napake, mogoče je na trenutke ventilator malo bolj slišen, ampak za tak STROJ je to logično. Moja ocena 6 točk na lestvici od 1 do 5.

persho ::
Zdravo,
kaj priporocate. Acerja ne poznam in me zanima vase mnenje. Zanima me se razlika med 8600m GT in GS. je opazna?
ACER prenosnik ASPIRE 5920G-302G16
Procesor Intel® Core™2 Duo mobile T7300 (4 MB L2 cache, 2/2.GHz, 800 MHz FSB)
čipset Intel® PM965 Express Chipset
Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN (dual-band quad-mode 802.11a/b/g/Draft-N)
Pomnilnik 2Gb (2x1024MB) DDRII, max4 GB (dual-channel)
Trdi disk 160GB SATA (5400rpm)
Pekač DVD-Super Multi Double Layer
Zaslon 15,4" WXGA Acer CrystalBrite TFT LCD, svetilnost 220nit, resolucija 1280 x 800 točk
Grafika: NVIDIA® GeForce 8600M GT do 1024 MB2 TurboCache™
Komunikacije:- 56K ITU V.92 modem; Wake-on-Ring ready, 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet; Wake-on-LAN ready
Bluetooth® 2.0+EDR (Enhanced Data Rate)
Integrirana Acer Crystal Eye webcam
Vmesniki: :
ExpressCard™/54 slot, 5-in-1 čitalec kartict (SD™, MMC, MS, MS PRO, xD), 4x USB 2.0, 1x HDMI™ s podporo HDCP, 1x IEEE 1394, Consumer infrared (CIR) port, 1x VGA, 1x S-video/TV-out (NTSC/PAL), Headphone/speaker/line-out jack s podporo SPDIF, Microphone-in jack, Line-in jack, 1x RJ-45, 1x RJ-11, DC-in jack for AC adapter
Baterija:- 71W 4800 mAh, 8-celična baterija Li-ion
1154 eur
DELL prenosnik INSPIRON 1520 (0178)
Procesor : Intel Core 2 Duo T7300 (2.0 GHz / 4 MB L2 Cache / 800 Mhz FSB)
Matična plošča : Intel 965PM
Operacijski sistem : Windows Vista Bussines angleški
Zaslon : Široki TrueLife TFT LCD 15.4 palčni (1280 x 800) + 2MP video kamera
Pomnilnik : 2 x 1024 MB DDR2 667 Mhz
Trdi disk : 160 GB SATA 5400 RPM
Optična enota : 8 x DVD+/-RW z možnostjo dvoslojnega zapisovanja
Grafična kartica : nVidia GeForce Go 8600 GT 256 MB
Zvočna kartica : Integrirana HD
Žično omrežje : 10/100 Mbps LAN, 56K V92 modem
Brezžično omrežje : Dell TrueMobile 1390 Wireless 802.11b/g, Bluetooth
Tipkovnica : Angleška + SLO nalepke
Kazalna naprava : Drsna ploščica
Zvočniki : Interni + 2 x vgrajen mikrofon
Razširitvene reže : 1 x Express Card, 8v1 čitalec kartic,
2 x RAM, 1 x HDD
Priključki : 4 x USB 2.0, 1394 firewire,
RJ-11, RJ-45, VGA, S-Video, izhod za slušalke in mikrofon
Baterija : 9 celična Li-Ion (do 4 ure)
Napajalnik : 65W (110V/220V)
Varnost : Priključno mesto za varnostno ključavnico
Mere (v/š/g) : 3.7 x 35.8 x 26.9 cm
Teža : Od 2.89 kg
Barva : Jet Black
1199 eur
kaj priporocate. Acerja ne poznam in me zanima vase mnenje. Zanima me se razlika med 8600m GT in GS. je opazna?
ACER prenosnik ASPIRE 5920G-302G16
Procesor Intel® Core™2 Duo mobile T7300 (4 MB L2 cache, 2/2.GHz, 800 MHz FSB)
čipset Intel® PM965 Express Chipset
Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN (dual-band quad-mode 802.11a/b/g/Draft-N)
Pomnilnik 2Gb (2x1024MB) DDRII, max4 GB (dual-channel)
Trdi disk 160GB SATA (5400rpm)
Pekač DVD-Super Multi Double Layer
Zaslon 15,4" WXGA Acer CrystalBrite TFT LCD, svetilnost 220nit, resolucija 1280 x 800 točk
Grafika: NVIDIA® GeForce 8600M GT do 1024 MB2 TurboCache™
Komunikacije:- 56K ITU V.92 modem; Wake-on-Ring ready, 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet; Wake-on-LAN ready
Bluetooth® 2.0+EDR (Enhanced Data Rate)
Integrirana Acer Crystal Eye webcam
Vmesniki: :
ExpressCard™/54 slot, 5-in-1 čitalec kartict (SD™, MMC, MS, MS PRO, xD), 4x USB 2.0, 1x HDMI™ s podporo HDCP, 1x IEEE 1394, Consumer infrared (CIR) port, 1x VGA, 1x S-video/TV-out (NTSC/PAL), Headphone/speaker/line-out jack s podporo SPDIF, Microphone-in jack, Line-in jack, 1x RJ-45, 1x RJ-11, DC-in jack for AC adapter
Baterija:- 71W 4800 mAh, 8-celična baterija Li-ion
1154 eur
DELL prenosnik INSPIRON 1520 (0178)
Procesor : Intel Core 2 Duo T7300 (2.0 GHz / 4 MB L2 Cache / 800 Mhz FSB)
Matična plošča : Intel 965PM
Operacijski sistem : Windows Vista Bussines angleški
Zaslon : Široki TrueLife TFT LCD 15.4 palčni (1280 x 800) + 2MP video kamera
Pomnilnik : 2 x 1024 MB DDR2 667 Mhz
Trdi disk : 160 GB SATA 5400 RPM
Optična enota : 8 x DVD+/-RW z možnostjo dvoslojnega zapisovanja
Grafična kartica : nVidia GeForce Go 8600 GT 256 MB
Zvočna kartica : Integrirana HD
Žično omrežje : 10/100 Mbps LAN, 56K V92 modem
Brezžično omrežje : Dell TrueMobile 1390 Wireless 802.11b/g, Bluetooth
Tipkovnica : Angleška + SLO nalepke
Kazalna naprava : Drsna ploščica
Zvočniki : Interni + 2 x vgrajen mikrofon
Razširitvene reže : 1 x Express Card, 8v1 čitalec kartic,
2 x RAM, 1 x HDD
Priključki : 4 x USB 2.0, 1394 firewire,
RJ-11, RJ-45, VGA, S-Video, izhod za slušalke in mikrofon
Baterija : 9 celična Li-Ion (do 4 ure)
Napajalnik : 65W (110V/220V)
Varnost : Priključno mesto za varnostno ključavnico
Mere (v/š/g) : 3.7 x 35.8 x 26.9 cm
Teža : Od 2.89 kg
Barva : Jet Black
1199 eur

St@jler, a pa maš Bussiness verzijo potem? Ker jaz sem si dal gor Ultimate 64bitno in potem 32 bitno in imam same probleme, https strani mi ne odpira pa take stvari...

N-E-O ::
@Persho
Glede na to, da je tvoja prioriteta programiranje, ti svetujem ekran z višjo ločljivostjo (1680). Jaz čakam že mesec dni na model 3000 N200 - nobena trgovina v Sloveniji ga trenutno nima na zalogi. Zares upam, da se mi bo čakanje obrestovalo.
R61 je pač Thinkpad in ima boljšo ohišje in nekoliko slabši performance. Odloči se sam.
Glede na to, da je tvoja prioriteta programiranje, ti svetujem ekran z višjo ločljivostjo (1680). Jaz čakam že mesec dni na model 3000 N200 - nobena trgovina v Sloveniji ga trenutno nima na zalogi. Zares upam, da se mi bo čakanje obrestovalo.
R61 je pač Thinkpad in ima boljšo ohišje in nekoliko slabši performance. Odloči se sam.
Follow the white rabbit.

whatever ::
Znanka kupuje prenosnik, do MAX kakih 1300€, tu nekje i guess zlasti za službene namene. Ker na področju prenosnikov že nekaj časa ne sledim več trendom, vas prosim za pomoč pri izbiri. Zaenkrat je mela en starejši, ne vem točno kateri model HPja. Zahteve so naslednje:
-pravi, da ji je zelo pomembna prenosljivost, torej mora biti čim lažji, robusten s čim večjo dobo avtonomije baterije - mogoče 15" zaslon namesto 17"; tisti model s katerim je bil zadovoljen uporabnik pegaso tehta kar 3.4 KG in je pretežek;
-firma mora bit ena zanesljiva in kvalitetna s čim daljšo garancijo;
-nasploh čimboljša konfiguracija, zlasti v smislu procesorja, rama in chipseta, 2 giga rama in core 2 duo sta obvezna, naj bo 64 bit dvojedrnik, kapaciteta diska ni toliko pomembna kot hitrost le-tega, prav tako ne bo igrala iger, piratizirala, programirala ali se ubadala z linuxom, gor bo Vista ali XP;
-računalnik bo uporabljan za powerpoint predstavitve na projektorju ali televizorju, gledanje televizije (fajn bi blo če bi vseboval kak TV tuner, TV in, TV out, skratka funkcionalnost in združljivost grafike je pomembnejša kot surove performanse le-te);
-pravila je, da bi rada gor priklopila printer, zato sklepam, da rabi met LPT port (če sploh še obstajajo prenosniki s tem portom), ker verjetno nima printerja z USB priklopom
-wireless itak, pa DVDrw.
-pravi, da ji je zelo pomembna prenosljivost, torej mora biti čim lažji, robusten s čim večjo dobo avtonomije baterije - mogoče 15" zaslon namesto 17"; tisti model s katerim je bil zadovoljen uporabnik pegaso tehta kar 3.4 KG in je pretežek;
-firma mora bit ena zanesljiva in kvalitetna s čim daljšo garancijo;
-nasploh čimboljša konfiguracija, zlasti v smislu procesorja, rama in chipseta, 2 giga rama in core 2 duo sta obvezna, naj bo 64 bit dvojedrnik, kapaciteta diska ni toliko pomembna kot hitrost le-tega, prav tako ne bo igrala iger, piratizirala, programirala ali se ubadala z linuxom, gor bo Vista ali XP;
-računalnik bo uporabljan za powerpoint predstavitve na projektorju ali televizorju, gledanje televizije (fajn bi blo če bi vseboval kak TV tuner, TV in, TV out, skratka funkcionalnost in združljivost grafike je pomembnejša kot surove performanse le-te);
-pravila je, da bi rada gor priklopila printer, zato sklepam, da rabi met LPT port (če sploh še obstajajo prenosniki s tem portom), ker verjetno nima printerja z USB priklopom
-wireless itak, pa DVDrw.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

miteq ::
Fantje, prosil bi vas za en nasvet.
Nameravam kupit prenosnik, vendar ne vem katerega bi kupil (oz. kje dobit isto konfiguracijo ceneje). Prenosnik bi bil namenjen predvsem študiju, ne preferiram pa posebej velikega zaslona ali česa podobnega, rad bi le, da bi zmogljivost zdržala nekaj časa in da bi bila baterija solidna. Nakup bi bil do 1000€.
Vesel bi bil kakšnih predlogov.
Nameravam kupit prenosnik, vendar ne vem katerega bi kupil (oz. kje dobit isto konfiguracijo ceneje). Prenosnik bi bil namenjen predvsem študiju, ne preferiram pa posebej velikega zaslona ali česa podobnega, rad bi le, da bi zmogljivost zdržala nekaj časa in da bi bila baterija solidna. Nakup bi bil do 1000€.
Vesel bi bil kakšnih predlogov.

kmetek ::
vsak dan nova in nova vprašanja....kaj naj vam svetujemo kaj si kupite za oblečt?
pa križana marija sej imate milion laptopov, poglejte po trgovinah itd....tukaj vam uporabniki povejo mnenje in še "rinete" naprej...jao jao

pa križana marija sej imate milion laptopov, poglejte po trgovinah itd....tukaj vam uporabniki povejo mnenje in še "rinete" naprej...jao jao