Forum » Kaj kupiti » Kateri prenosnik?
Kateri prenosnik?
Temo vidijo: vsi

paix ::
core 2 duo je pentiumova 64 bitna varianta procesorja, medtem ko je core duo 32bit.
Mene pa zanima, kakšen je kaj Toshiba Satellite A210-16F (big bang €999), zanima me kakšna je baterija, prenosnik bom pa uporabljal predvsem za kak archicad, autocad, tu pa tam kaki špil. Najprej sem gledal Dell1520, sam mi je cena mal previsoka trenutno, pa me zanima če ta toshiba lahko konkurira Dellu.
Hvala za odgovore.
Mene pa zanima, kakšen je kaj Toshiba Satellite A210-16F (big bang €999), zanima me kakšna je baterija, prenosnik bom pa uporabljal predvsem za kak archicad, autocad, tu pa tam kaki špil. Najprej sem gledal Dell1520, sam mi je cena mal previsoka trenutno, pa me zanima če ta toshiba lahko konkurira Dellu.
Hvala za odgovore.

Deanu ::
Hm.
Toshiba očitno ni več kar je bila. Microsoft je baje iz svoje liste prenosnikov, ki jih lahko nabavijo njegovi zaposleni črtal Toshibo.
Baje zaradi slabih performans, kvalitete in podpore predvsem za Visto.
Toshiba očitno ni več kar je bila. Microsoft je baje iz svoje liste prenosnikov, ki jih lahko nabavijo njegovi zaposleni črtal Toshibo.
Baje zaradi slabih performans, kvalitete in podpore predvsem za Visto.
Dean

jgrilj ::
POzdravljeni!
Ima morda z Dell 1520 kdo težave z mikrofonom(na pokrovu)?? Pri meni se nič ne sliši če govorim v njega, ko pa tapkam po pokrovu se bar za jakost spreminja sedaj pa nevem ali je kanal do mikrofona zabit ali je mikrofon deloma snet(glede na to da se nekej dogaja ko tapkam po pokrovu).
Toschiba= velik dnarja za mal muzike
Ima morda z Dell 1520 kdo težave z mikrofonom(na pokrovu)?? Pri meni se nič ne sliši če govorim v njega, ko pa tapkam po pokrovu se bar za jakost spreminja sedaj pa nevem ali je kanal do mikrofona zabit ali je mikrofon deloma snet(glede na to da se nekej dogaja ko tapkam po pokrovu).
Toschiba= velik dnarja za mal muzike

HeXeD ::
Pozdravljeni!
Imam problem pri HP Pavilion DV6000 da mi piska nekaj v računalniku. Sem gledal par postov nazaj da bi naj izkjučil oz odkljukal ono kljukico pri power management "allow..." za USB-je pa nič ne pomaga in še vedno piska, kar me moti pri delu!
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Imam problem pri HP Pavilion DV6000 da mi piska nekaj v računalniku. Sem gledal par postov nazaj da bi naj izkjučil oz odkljukal ono kljukico pri power management "allow..." za USB-je pa nič ne pomaga in še vedno piska, kar me moti pri delu!
Hvala za odgovor in lep pozdrav
HeXeD

Cokolesnik ::
Kako namestiti OS na prenosnik brez pekača?
- 1. možnost: prek USB ključa a stvar ni tako enostavna, ker je treba napraviti BOOT USB ključ, tu pa se že pogovarjamo o posegu v ključ, kar na koncu (lahko) pripelje, kot razberem iz forumov, do prenehanja delovanja celotnega ključa ali vsaj določenih nevšečnosti pri nadaljni uporabi
- 2. možnost: prek LAN-a, kar ponovno zahteva kar nekaj spretnosti in postavitev ustreznega DCHP/BXE strežnika
- 3. možnost - najbolj elegantna: na prenosnik priključimo zunanjo USB CD enoto ali pa navezo USB priklopnik IDE naprav/notranja CD enota. Slednjo možnost in omenjeno navezo sem uporabil tudi sam, brez kakršnihkoli težav.
- 1. možnost: prek USB ključa a stvar ni tako enostavna, ker je treba napraviti BOOT USB ključ, tu pa se že pogovarjamo o posegu v ključ, kar na koncu (lahko) pripelje, kot razberem iz forumov, do prenehanja delovanja celotnega ključa ali vsaj določenih nevšečnosti pri nadaljni uporabi
- 2. možnost: prek LAN-a, kar ponovno zahteva kar nekaj spretnosti in postavitev ustreznega DCHP/BXE strežnika
- 3. možnost - najbolj elegantna: na prenosnik priključimo zunanjo USB CD enoto ali pa navezo USB priklopnik IDE naprav/notranja CD enota. Slednjo možnost in omenjeno navezo sem uporabil tudi sam, brez kakršnihkoli težav.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cokolesnik ()

St@jler ::
Ima kdo izkušnje z HP-jevi prenosnikom 8510p ali pa w? Meni se zdi kar dobra mašina.
Kakšen lastnik naj prosim pove mnenje. Predvsem me zanima, kako je z resolucijo (en tip ima 15'4 monitor in 1680*1050 resolucijo - je to zelo majhno). Drugače bi vzel 8510w, ki ima 17' pa 1440*900?
Hvala.
edit: kaj pa morda 8710p? Razlika je le v grafični kartici in sicer radeon X2600 in nV quatro 320M, obe 256MB ram-a.
Kakšen lastnik naj prosim pove mnenje. Predvsem me zanima, kako je z resolucijo (en tip ima 15'4 monitor in 1680*1050 resolucijo - je to zelo majhno). Drugače bi vzel 8510w, ki ima 17' pa 1440*900?
Hvala.
edit: kaj pa morda 8710p? Razlika je le v grafični kartici in sicer radeon X2600 in nV quatro 320M, obe 256MB ram-a.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St@jler ()

johan4 ::
Mene pa zanima kok kej drzi baterija pr intel core 2 duo in pa kolk pr amd turion X2.
Hvala za odg.
Hvala za odg.

T0RN4D0 ::
JSt sm pa potem naročil, plačal in dobil tistega lenova par strani nazaj iz cyberporta... v pondelk plaču, v četrtek poslal, nasledn pondelk sem ga mel že doma... Zaenkrat ga kej resno še nism pretestiru ampak tist kar sem špila kot treba :)
1680x1050 (15.4") ekran zmaga ^^. (no ja 17tke se nebi branu če mi ne bi blo treba prenašat sem pa tja)
1680x1050 (15.4") ekran zmaga ^^. (no ja 17tke se nebi branu če mi ne bi blo treba prenašat sem pa tja)

T0RN4D0 ::
Plačal sm na banki (nakazu vnaprej €), garancija baje je pr nas eno leto al kako... mal pobrski nazaj po temi, jst osebno sicer nism še enkrat klicu naših zastopnikov.

rm13 ::
Tako...pa sem se tudi jaz držal vaših nasvetov in izbral dellovega prenosnika(DELL INSPIRON 1520). Moram rečti da je prenosnik zaenkrat odličen...moti me le ena stvar->VISTA. Nekako se mi ne dopade najbolj in zato imam tudi eno vprašanje. Upam da ni nič narobe če vprašam kar tu. Zanima me ali bodo vsi programi in gonilniki, ki sem jih dobil zraven prenosnika delovali normalno na XP-jih ali bo kakšna težava z namestitvijo. Vista se mi ne dopade najbolj in zato bi rad naložil XP-je zdaj me le zanima če lahko vse dellove programe in gonilnike uporabljam enako kot bi jih na visti. Ali bo kaj narobe s tem če zamenjav visto z xp-ji? Upam da ne.Če ima kdo kake izkušnje s tem bi ga prosil za pomoč.Hvala

Cokolesnik ::
Imaš Visto in jo želiš odstraniti ter namestiti XPje?
1. Na spletni strani proizvajalca prenosnika poiščeš vse gonilnike za tvoj model in si pozoren, da so za XP-je. Shraniš jih na ključ ali CD.
2. Namestiš XPje, ob namestitvi pobrišeš vse particije, da Visto popolnoma naženeš iz sistema in po končani namestitvi naložiš še omenjene gonilnike.
To je vse. Seveda namestitev XPjev kot tudi gonilnikov včasih zahteva kar nekaj spretnosti, povečini pa ne oz. je odvisno, če si kdaj te zadeve že počel.
1. Na spletni strani proizvajalca prenosnika poiščeš vse gonilnike za tvoj model in si pozoren, da so za XP-je. Shraniš jih na ključ ali CD.
2. Namestiš XPje, ob namestitvi pobrišeš vse particije, da Visto popolnoma naženeš iz sistema in po končani namestitvi naložiš še omenjene gonilnike.
To je vse. Seveda namestitev XPjev kot tudi gonilnikov včasih zahteva kar nekaj spretnosti, povečini pa ne oz. je odvisno, če si kdaj te zadeve že počel.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.

Konzol3c ::
Si lasti kdo ( ACER AS5520-A62G16MI TK55/ 2G/ 160GB/ GF7000M/VHP ) http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=A... ?
Za ceno 750E se mi zdi da je soliden prenosnik..
Aja še nekaj me zanima recimo ta LCD na prenosniku je zmozen reoslucije 1280x800 kaj pa tista resolucija preko VGA/DVI? Je kaj višja mogoče.. ker bi rabil resolucijo 1280x768 (verejtno bo ta možna) oz. 1366 x 768 ..
Lp
Za ceno 750E se mi zdi da je soliden prenosnik..
Aja še nekaj me zanima recimo ta LCD na prenosniku je zmozen reoslucije 1280x800 kaj pa tista resolucija preko VGA/DVI? Je kaj višja mogoče.. ker bi rabil resolucijo 1280x768 (verejtno bo ta možna) oz. 1366 x 768 ..
Lp

kihc ::
Jaz sem zravn računalnika dobu Visto Home premium, pa me zanima če se splača naredit upgrade na business, za katero imam key. Je kakšen feature v business, da se to res splača?
Pa še neki me zanima, nevem kje je fora, da dobim na računalniku Core2Duo naloženo 32bitno verzijo, je to zaradi gonilnikov ali zarad kakšnega višjega razloga?
Pa še neki me zanima, nevem kje je fora, da dobim na računalniku Core2Duo naloženo 32bitno verzijo, je to zaradi gonilnikov ali zarad kakšnega višjega razloga?
x

c00L3r ::
Konzol3c 1280x800 je ločljivost ekrana od prenosnika. Če priklopiš prenosnik preko DVI/VGA boš lahko izbral takšno ločljivost, kot jo podpira vgrajena grafična kartica. Meni dela na zunanjem monitorju (19" LCD) brez težav na 1280x1024. Predvidevam, da pa so podprte vse standardne ločljivosti (tako kot pri grafičnih v namiznem PC-u).

mihec87 ::
Jst mam dell-a 1520 pa sm na njega dal xp brez problema na strani od dela sem potegnil driverje za xp za vse naprave..sata driver pa sem s pomočjo nvlite integriral v instalacijski cd..pa je slo brez problema..

mmaestro ::
@jgrilj: sem se glih ta vikend zajebaval z nekim starejšim Dellom in glih tako nisem nikakor mogel uštimati zvoka, če sem sklapljal ven in noter se je nekaj slišalo tako kot pri tebi, nakar sem pogruntal, da če fino tiščiš noter koenktor v prenosnika res kar močno dobi stik in dela, sam tu ni glih zmaga s tem tiščanjem.

jgrilj ::
@mmaestro: Hvala za odgovor, js sem updejtal bios in driverse za mrežno in čipovje sedaj pa dela kot se zagre. Težave sem mel samo z integriranim mikrofonom, lineIn dela ok.

zcetrt ::
mmaestro:
Poskusi s kakšnim drugim kablom. Nekateri imajo za odtenek krajši vtič ali za odtenek predebelo plastiko vtiča (ne gre dovolj noter). Če opaziš, da je kriva plastika, jo magari malo obreži z olfa nožem.
Poskusi s kakšnim drugim kablom. Nekateri imajo za odtenek krajši vtič ali za odtenek predebelo plastiko vtiča (ne gre dovolj noter). Če opaziš, da je kriva plastika, jo magari malo obreži z olfa nožem.
4.

Dumber ::
Lastim si acera Aspire 5520 pe me zanima če je kdo mogoče najdel gonilnike za wirels v linuxu. Torej iščem gonilnike za linux.
lp
lp

paix ::
mene zanima, če je ta grafa gt al gs link: klikot, prosu bi za čim hitrejše odgovore, po možnosti danes. hvala in lp

the who ::
Pozdravljeni!! Zelo bi vam bil hvaležen, če bi mi lahko malo svetovali pri nakupu prenosnika, potrebujem za faks, trenutno si ogledujem rabljene na bolhi:
http://www.bolha.com/oglas2727298
http://www.bolha.com/oglas2645218
http://www.bolha.com/oglas2727821(za tega sem najbolj zagret)
http://www.bolha.com/oglas2720665
Kaj svetujete, priporočate? Imam pa max 450e?
http://www.bolha.com/oglas2727298
http://www.bolha.com/oglas2645218
http://www.bolha.com/oglas2727821(za tega sem najbolj zagret)
http://www.bolha.com/oglas2720665
Kaj svetujete, priporočate? Imam pa max 450e?

Zheegec ::
So pa dragi ti rabljeni prenosniki. Pod 600€ dobiš nov prenosnik s Celeronom, 2GB RAM in pa 160GB HDD... Zadnji je še najboljši, vreden je pa cca 300€.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

the who ::
aha, hvala za iformacije. Kaj pa recimo tile:
http://www.bolha.com/oglas2762551
http://www.bolha.com/oglas2761418
http://www.bolha.com/oglas2720738
http://www.bolha.com/oglas2751342
Kateri je najbolj ok, glede na ceno?
http://www.bolha.com/oglas2762551
http://www.bolha.com/oglas2761418
http://www.bolha.com/oglas2720738
http://www.bolha.com/oglas2751342
Kateri je najbolj ok, glede na ceno?

Daj naslednjič linke postaj kot "povezava" ...
Če kupuješ rabljen prenosnik, se zavedaj tveganja. Iz vseh, ki si jih navedel, bi jaz resno razmišljal le o IBM-u. Pa še tam bi malo poskusil spustiti ceno.
Če kupuješ rabljen prenosnik, se zavedaj tveganja. Iz vseh, ki si jih navedel, bi jaz resno razmišljal le o IBM-u. Pa še tam bi malo poskusil spustiti ceno.
4.

MI5Ek- ::
Mene pa zanima če je tale DELL Inspiron 1720 kaj slabši od DELL Inspiron 1520? Bi se splačalo vzeti tega iz Nemčije?

Bramac ^^ ::
Pa še cenejši! edina razlika je verjetno da je tista od 17ke nemška tipkovnica
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bramac ^^ ()

Modri dirkač ::
Nič ne bo ...
Privatkunden außerhalb Deutschlands und Österreichs in den Mitgliedsstaaten der europäischen Union können wir leider nicht mehr beliefern!
Everybody lies!

pegaso ::
Prioriteta ob nakupu mi je zaslon (čimvečja resolucija), 2Gb rama, FireWire, baterija (avtonomija) in garancija (želja 3 leta)
Sam sem izbral HP Compaq 6715b TL58 2GB
Zraven bi vzel še podaljšanje garancije na tri leta. Najmanj mi je všeč procesor iz vidika porabe.
Ali so core 2 duo kaj bolj varčni, ali je ista pesem?
Prosim za mnenja oz. boljši predlog. Hvala za odgovore.
lp Pegaso
Sam sem izbral HP Compaq 6715b TL58 2GB
Zraven bi vzel še podaljšanje garancije na tri leta. Najmanj mi je všeč procesor iz vidika porabe.
Ali so core 2 duo kaj bolj varčni, ali je ista pesem?
Prosim za mnenja oz. boljši predlog. Hvala za odgovore.
lp Pegaso

parasit ::
Mogoče komu pride prav, zares cuper cene če upoštevaš še dodatni popust link, akcija do 11.11.2007 oz. razprodaje zaloge
To je to!

nsane ::
Zdravo!
Iščem prenosnik do 900 € (lahko še malo več) za mojo sestro, ki hodi na faks. Na prenosnike se ne spoznam veliko, zato bi prosil kakšen nasvet. Študira medicino.
lp
Iščem prenosnik do 900 € (lahko še malo več) za mojo sestro, ki hodi na faks. Na prenosnike se ne spoznam veliko, zato bi prosil kakšen nasvet. Študira medicino.
lp

nsane ::
//Prepozen za edit
Gledal sem: Toshiba P200-14M
Zaslon 17" WXGA+ široki TFT Zaslon , resolucija 1440x900
Procesor Intel Core Duo Processor T2080 (173GHz/1MB/533FSB)
Delovni spomin 2Gb MB DDR2-RAM
Grafična kartica do 256 MB Intel GMA 900
Zvočna kartica 16 bit stereo, vgrajna zvočmnika in mikrofon
Trdi disk 200 GB SATA
Optična enota DVD±RW DL
Brezžična mreža/povezljivost Atheros (802.11b/g)
Žična mreža/povezljivost 10/100 Mbit Ethernet,V.90 56 K Modem
Dodatni priključki 4x USB 2.0, FireWire, Line out, Mic in, VGA, DVI, Type-I,II-PC-Card
Vgrajeni dodatki 5-in-1 čitalec kartic (MS,SD,MMC,MS Pro,xD), vgrajena 1.3 Megapixel Videokamera
Podatki o bateriji Li-Ion, cca 3h
Dodatno vgrajena numerična tipkovnica
Vključen Operacijski sistem Windows Vista Home Premium angleški
Dimenzije 39,9 x 28,8 x 3,6/4,7 cm
Teža 3.2 kg z baterijo
garancija 24 mesecev (1+1)
Cena: 999€
Vredu notesnik za ta denar?
Gledal sem: Toshiba P200-14M
Zaslon 17" WXGA+ široki TFT Zaslon , resolucija 1440x900
Procesor Intel Core Duo Processor T2080 (173GHz/1MB/533FSB)
Delovni spomin 2Gb MB DDR2-RAM
Grafična kartica do 256 MB Intel GMA 900
Zvočna kartica 16 bit stereo, vgrajna zvočmnika in mikrofon
Trdi disk 200 GB SATA
Optična enota DVD±RW DL
Brezžična mreža/povezljivost Atheros (802.11b/g)
Žična mreža/povezljivost 10/100 Mbit Ethernet,V.90 56 K Modem
Dodatni priključki 4x USB 2.0, FireWire, Line out, Mic in, VGA, DVI, Type-I,II-PC-Card
Vgrajeni dodatki 5-in-1 čitalec kartic (MS,SD,MMC,MS Pro,xD), vgrajena 1.3 Megapixel Videokamera
Podatki o bateriji Li-Ion, cca 3h
Dodatno vgrajena numerična tipkovnica
Vključen Operacijski sistem Windows Vista Home Premium angleški
Dimenzije 39,9 x 28,8 x 3,6/4,7 cm
Teža 3.2 kg z baterijo
garancija 24 mesecev (1+1)
Cena: 999€
Vredu notesnik za ta denar?

Za kakšne igrice (bolj konkretne) je šibka grafična kartica, ker je integrirana. Če te to ne moti, je ostalo kar OK.
Morda je še resolucija za 17' ravno minimum, ki je še zadovoljiva, bolje bi blo najbrž 1680x1050.
Morda je še resolucija za 17' ravno minimum, ki je še zadovoljiva, bolje bi blo najbrž 1680x1050.

pegaso ::
Glede resolucije si lahko več pogledaš TUKAJ
Priporočeno je cca 110 DPI
Par postov nazaj sem spraševal po prenosniku, ki bi zadovoljil moje potrebe.
No sedaj sem se pa za sigurno odločil za HP 8710p
Bistvo, ki je prevagalo tehtnico, je pa to, da ima ta prenosnik že v osnovi 3 leta garancije.
Tako dodam samo še 350€ in dobim bistveno hitrejši prenosnik, pa še grafična je ubitačna in HDMI priklop ima.
Priporočeno je cca 110 DPI
Par postov nazaj sem spraševal po prenosniku, ki bi zadovoljil moje potrebe.
No sedaj sem se pa za sigurno odločil za HP 8710p
Bistvo, ki je prevagalo tehtnico, je pa to, da ima ta prenosnik že v osnovi 3 leta garancije.
Tako dodam samo še 350€ in dobim bistveno hitrejši prenosnik, pa še grafična je ubitačna in HDMI priklop ima.

Tudi jaz sem se odločil za ta prenosnik. Meni se zdi ful dober nakup. Razmišljam, če se splača počakati še kak teden, če bodo šle cene kaj dol.
Si morda kje vprašal, če se ga da ogledat ali pa probat celo? Ker jaz sem prejšni (zdajšnji) prenosnik kupil tako na blef, in mi je žal.
Si morda kje vprašal, če se ga da ogledat ali pa probat celo? Ker jaz sem prejšni (zdajšnji) prenosnik kupil tako na blef, in mi je žal.

emsi ::
Toshiba Satellite U300-13J, 13.3", 1GB DDR2, 160GB HDD
Kaj pa tale toshiba ? se splaca ? razmisljam da bi dokupil se 1gb rama..
Kaj pa tale toshiba ? se splaca ? razmisljam da bi dokupil se 1gb rama..
=

nejchaf ::
Moj fotr se je pa odloču, da bi si kupu laptop. Zdj pa jst mau brskam
Za njega je važno, da je čim večji zaslon. Budget 1000€
primer
Kakšni so kaj prestigio laptopi? Gledu na njihovi strani, da ti ga lahko po želji sestavijo. Ali so kakšne negativne posledice, če je sestavljen po želji? In če so, kakšne? Če ma kdo interes pa lahko nalima kakšno mašino do 1000€
Za njega je važno, da je čim večji zaslon. Budget 1000€
primer
Kakšni so kaj prestigio laptopi? Gledu na njihovi strani, da ti ga lahko po želji sestavijo. Ali so kakšne negativne posledice, če je sestavljen po želji? In če so, kakšne? Če ma kdo interes pa lahko nalima kakšno mašino do 1000€

Zupa852 ::
@St@jler
ja tudi meni se ta notesnik najbolj dopade, grafična je res huda, zaslon super....
A pa mislš da bodo šle še kaj cene dol?
Ja bi bilo super, če bi se ga kje dalo videti, da se vi kok je dejansko velik, ker po slikah sodeč zgleda kul in sploh ne debel
ja tudi meni se ta notesnik najbolj dopade, grafična je res huda, zaslon super....
A pa mislš da bodo šle še kaj cene dol?
Ja bi bilo super, če bi se ga kje dalo videti, da se vi kok je dejansko velik, ker po slikah sodeč zgleda kul in sploh ne debel

gfighter ::
nejchaf: Če hoče dober zaslon, potem glej tiste z ločljivostjo 1680x1050 oz. večjo. 1440x900 je za filme sicer čisto fajn, ampak po vertikali (vsaj zame) ni dovolj prostora...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Danes sem na faksu opazil kolega, ki je imel ta prenosnik (HP 8710p) in zadeva sploh ne zgleda tako velika.
Sem ga malo povprašal in pravi da je super, vse dela OK. Samo nasvet je bil, naj ne aktiviram 64bitne Viste. Samo to je odvisno, kakšne proggye uporabljaš.
Uglavnem, samo še poiščem najboljšo ponudbo in je :)
EDIT: pa še lepo zgleda
Sem ga malo povprašal in pravi da je super, vse dela OK. Samo nasvet je bil, naj ne aktiviram 64bitne Viste. Samo to je odvisno, kakšne proggye uporabljaš.
Uglavnem, samo še poiščem najboljšo ponudbo in je :)
EDIT: pa še lepo zgleda

Zgodovina sprememb…
- spremenil: St@jler ()

Zupa852 ::
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
tale ponudba se mi zdi kul, sicer nima operacijskega sistema, ma pa Bright View zaslon, k ga ostali mislm da nimajo
tale ponudba se mi zdi kul, sicer nima operacijskega sistema, ma pa Bright View zaslon, k ga ostali mislm da nimajo

In to je dobro? No ja, vsake oči imajo svojega malarja in vsak možgan sebilastno racionalnost mišljenja

4.