» »

Kateri prenosnik?

Kateri prenosnik?

Temo vidijo: vsi
««
87 / 670
»»

no-limits ::

Počasi si bom kupil svoj prvi prenosnik, katerega bom večinoma uporabljal za ogled filmov, internet ter pisanje. Pripravljen sem dati okoli 500€, a ima kdo kakšne nasvete?

Zaenkrat sem našel ta dva kandidata: Dell Inspirion 1501in Acer Aspire 5102ANWLMi

Dell ima: AMD Sempron 3500+, Široki TFT LCD (15.4) 1280x800, 1x 512 MB DDR2, 80GB SATA, ATI Radeon Xpress 1150 HyperMemory, 4 celična Li-Ion baterija
Acer: AMD Turion 64 MK38, 15.4" WXGA Acer CrystalBrite 1280 x 800, DDR II 512MB, 80GB 4.2K, ATI RADEON® XPRESS 1100, 6-cell baterija
Naredi ali ne naredi. Poskušanja ni.

billgates ::

Enojedrnih ne jemlji, naj bo dvojedrni.

dr.house ::

Jest bi pa mel neki za prašat okol routerjev, pa se pomoje zlo navezujejo na laptope zato sem napisu sem.
Mislm si ga namreč kupit, da bi pol lahko čez prenosnik pršu brezžično do neta. Zato me zanima kakko to deluje. A to je tko ket modem samo da je brezžično. pa ker nimam izkušenj s tem. Je to teško nastavt al se da po navodilih kej skupi spravt.
Hvala, če mi bo kdo odgovoru. :)

neoto ::

Tako kot ožičenih omrežjih, kjer rabiš v računalniku modem ali mrežno kartico, potrebuješ pri brezžičnih omrežjih brezžično mrežno kartico. Večina novejših računalnikov ima le-to že vgrajeno, pri starejših pa jo moraš dokupiti v obliki PCMCIA kartice. Pri routerju ni treba kaj posebej izbirati, saj večina deluje po istem protokolu 802.11 a/b/g, ki ga podpirajo vse nove brezžične mrežne kartice.
Edino pri postavljanju omrežja bi ti svetoval, da pokličeš kakšnega stručkota (kakšen znanec, ki je to že delal in obvlada), ker je dobro omrežje vsaj malo zaščititi ter router nastaviti za dostop do interneta. Če misliš, da lahko to narediš sam, naredi sam, prej pa si malo na internetu preberi o določenih pojmih na to temo - IP/Netmask/Gateway/DHCP/WPA/PPPoE/... da boš kasneje vedel s čim imaš opravka.

Zdaj pa nazaj k naslovu teme. Tudi sam kupujem prenosnik in sem precej zahteven uporabnik. Iščem nekaj takega:

osnovne zahteve:
15.4'' zaslon z vsaj 1400x1050 (zaželjeno 1600x1050)
1 ali 2 GB RAM-a
T7300 ali T7500 (800MHz, Santa Rosa)
ločena grafična (srednja klasa, vsaj 128MB svojega RAMa)
802.11 a/b/g/draft-n
bluetooth
garancija vsaj 2 leti (lahko tudi z doplačilom
< 1500€

low-priority zadeve:
120GB ali več trdi disk
6 ali več celična baterija
< 3kg
card reader

Če kdo pozna karkoli, kar bi ustrezalo tem specifikacijam, naj mi prosim sporoči.
Všeč so mi HPji, ampak prodajalci pri nas ne znajo izbirat komponent, ker niti en model pod 2000€ ne ustreza temu. Nekaterim za nekaj čez 1000€ manjka le po ena stvar in ni šans, da bi zaradi tega moral plačati 1000€ ekstra.

Toleali pa kaj takega.

Saj pravim, da imajo skoraj vse... Npr. pri Toshibi je največja hiba njihovi zasloni. 1280x800 mi je absolutno premalo, Core 2 Duo na Santa Rosi pa nujnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neoto ()

no-limits ::

A je res takšna velika razlika med enojedrnimi in dvojedrnimi procesorji? Še posebej, če ne bom igral iger, no mogoče kakšne starejše.
No, sem vseeno našel še eno zanimivo opcijo: Fujitsu Siemens AMILO PRO V3515

Procesor: Core Duo T2060 (1.6 GHz)
Optična enota: DVD+RW+RDL
Spomin: 512MB
Trdi disk: 80 GB SATA
Zaslon: 15,4" WXGA
Grafična kartica: integrirana na VIA VN896
Zvočna kartica: 2 x zvočnik, 1 x mikrofon
I/O vmesniki: Express card 34/54, 4 x USB 2.0
VGA, modem RJ-11, LAN RJ-45
audio in/out,1 x mikrofon, 1 x napajalnik
Povezljivost: vgrajen modem 56K, V.90,
10/100 Mbps ethernet, WLAN 802.11bg
24~39 x 357 x 271 mm/2,9 kg
Baterija: Li-ionska 6 celična (do 2,5h)
Operacijski sistem: Linux
Garancija: 1 leto

Dve vprašanji:
Kako se obnesejo te integrirane grafične kartice?
A je prehod iz Linuxov na Windowse problematičen na prenosnikih?

Hvala.
Naredi ali ne naredi. Poskušanja ni.

parasit ::

HP CQ 6710s T7300, 160gb

Kaj pravite na ta prenosnik? Kaj ni to enak kot je na jambo plakatih od Bof-a, samo da je z 1 gb rama, dokup pa je zelo ugoden? Kako se obnese ta grafa, ga že ima kdo? Prijatelj ga namerava kupiti, pa ga zanima, če ga ima že kdo, da poda mnenje. Meni se zdi soliden, predvsem ponudba z 2GB rama za 934 eur.

Hvala za vaše odgovore že v naprej.
To je to!

Grafa ne more biti kaj posebnega, ker je intergrirana.

bigbug ::

Mene pa zanima ce je mozno pri nas kupiti posebaj HD DVD-R za prenosnik in koliko stane in ali ga je mozno vgraditi v recimo VBI FL90?
Zanima me tudi ali je mozno HD predvajati oz gledati v navadnem prenosniku z 8600GT oz je za to potrebna ATI HD 2600 recimo v toshiba

Je ATI HD 2600 v toshibi zmozna poganjati tudi kaksno igro?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bigbug ()

Itak da je 8600 ql za filme, sam bo več dela na glavnem procesorju, pri HD grafi pa bo delo prevzela grafa. Za igre pa boš moral dati nastavitve na bol mal, ker 2600 ni kaj posebnega za igre, 8600 se v igrah bolje odnese.

Intel Graphics X3100 ni nič posebnega. Po zmogljivostih je precej slabša od Radeona Mobility 9600, ki jo imam trenutno v tri leta starem prenosniku.

parasit ::

A mogoče že kdo uporablja prenosnik z x3100 grafiko? Prenosnik bo namenjen uporabi v AUTO CAN, Photoshop, Corel, mislim da bo za te reči z 2 GB prav primeren, saj tu ni potrebno da je zares neka izjemna grafika, oz. se bo uporabljal za študijsko uporabo naslednji 2 leti. Meni se zdi HP 6710s z 2GB rama prava izbira, ali priporočate kaj drugega? Grafika ni tako pomembna.
To je to!

neboben ::

dodas 70 € in bos imel notri nvidia geforce 8600m 256
če izbereš Compal FL90 namesto Hp-ja

Mamaplata ::

tak pogon mi je celo všeč

Zanimiv prenosnik

garfy ::

pravkar kupil
6715s compaq

2.0 duo amd

2gb rama 160 sata

in je velik hitrejši kot moj desktop, ki je star 2 leti.

prebavlja vse od photoshopa do drugih aplikacij, res je hiter, tako da desktopa sploh ne uporabljam več

mislim da je 2 gb rama nujnost za dober speed

nisem pa testiral 6710, mogoče je boljši

edin kar pogrešam je firewire, vgrajen mic in kamera vgrajena

cena sitnica 800 eur

Rokic ::

neki me zanima. Imam eno ponudbo, ki je res ugodna, pa me zanima ali je takšna razlika med 15" in 15,4" zaslonom za normalno delo?
Če bi bla konfiguracija enaka pri nekem prenosniku, pa da ima en veliko boljše ohišje pa 15" (1024x768), drugi pa slabše ohišje pa 15,4" wide zaslon, za katerega bi se odločili?
Ker sedaj res ne vem kaj bi vzel:\

Wide zaslon je boljši samo za filme gledat. Raje vzami tistega z boljšim ohišjem. Pa na resolucijo tudi mal uč vrži. 1024x768 je malo za današnje prenosnike.

Mamaplata ::

@ dr.house - zanima me , če si že dobil prenosnik in kako se kaj obnese .
Hvala

zmat ::

Ali ima kdo Anni FL90? Kako se obnese? Konfiguracija je o.k., kaj pa ostalo: ekran, pregrevanje, tipkovnica...

Hvala za vsak info.
Lp.

Barebone se na splošno precej grejejo, imajo slaba ohišja, ekrani niso nič posebnega, cena je pa glede na konfiguracijo dobra. Prav tako so slabe baterije.

je pa barebone super kot nadomestni računalnik za igre, sploh glede na to, da so zelo poceni.

Citiram od alien3001

mislim da je najbolša varijanta poceni in zmogljiva tista toshiba pri enaa z amd x2 1,6ghz, 2gb rama in radeon HD 2600

Zgodovina sprememb…

_bambus ::

Prosim če še meni svetujete pri nakupo laptopa. Dal bi nekje 1100€, uporaba za photoshop, corel. Gledal sem Toshiba A200-1GS. Ob poplavi toliko različnih prenosnikov, več ne vem katerega bi izbral. Ni nujno, da je toshiba. Prosim pomgajte, ker bi rad kupil čimprej.

Rokic ::

Še nekaj me zanima, že ko je _bambus omenil Toshibo.
Kakšna je psloh bistvena razlika med serijo A100 in A200? Razen v obliki?

Kolikšna je razlika v porabi med Core 2 Duo, Core Duo in AMD X2 (mobile) procesorji? Velika, majhna? Sploh me zanima če je kakšna bistvena razlika tako v porabi energije, kot v zmogljivosti med Core Duo in Core 2 Duo.

A.F. ::

Živjo, jaz imam eno mogoče malo trapasto vprašanje...In sicer me zanima, ali ima HP 6710s vgrajene zvočnike? Pregledal sem že veliko opisov od tega modela, vendar omenjene informacije nisem nikjer izvedel. Mi lahko kdo pomaga?:)) tnx

SynTax64 ::

A.F. :

Zraven pri tem prenosniku imaš seveda vgrajene tudi zvočnike

globe ::

Spremlja kdo cene za prenosnike? Je mozno sedaj pricakovati kaksen spust cen za ta prenosnik HP 6710b 2.0 Ghz, glede na to da se bliza zacetek sole in na trg prihajajo novi modeli? Je mozno pricakovati da bo cena padla na priblizno 1000 eurov?
hvala

Steinkauz ::

Bom kr sm vprašal:
Tale ram paše v acer aspire 5101?

mmaestro ::

@globe: 2. septembra naj bi se večina dvojedernikov pocenila, kdaj pa se bo to poznalo in koliko pri nas pa ne vem

shadowfax ::

Kaj menite o Acerju Aspire 5920G, ki je v aktualni reklami Big bang za 1.199€? Lp

Prenizka resolucija zaslona! Za filme gledat je ok, za delo pa u kur***!

roli ::

Pa kako resolucijo ti pričakuješ na 15.4 monitorju? Danes, ko ima večina ljudi še vedno 1024x768 je premalo 1280x800? Mislim resolucija je ravno pravššnja za monitor take velikosti karkoli večjega bi bilo namreč že slabo berljivo. Kar se pa samega prenosnika tiče pa ne vem o teh prenosnikih sem bral, da so dokaj kvalitetno izdelani kar je problem pri mojem Acerju. Priporočam, da se oglasiš v trgovini in ga sam preizkusiš.
http://www.r00li.com

roba87 ::

garfy kje si kupi ta tvoj prenosnik za 800€?

Aha že našel. link

Zgodovina sprememb…

• spremenil: roba87 ()

Pa kako resolucijo ti pričakuješ na 15.4 monitorju? Danes, ko ima večina ljudi še vedno 1024x768 je premalo 1280x800? Mislim resolucija je ravno pravššnja za monitor take velikosti karkoli večjega bi bilo namreč že slabo berljivo.

Hja... 1024x768 že dolgo nisem videl. Na mojem starem laptopu je 1400x1050 in ne mi rečt, da je manj bolje. Če bi lahko programska okna zoomiral, potem že, za malo bolj napredno delo in multitasking, pa je definitivno premalo!
Naslednji bo zagotovo 1600x1050.

mile ::

mam nc8430 z 1680x1050 in je ravno prav za development... To da je text premajhen je buča....pac font povecas :)

vsak pixel več na zaslonu je dobrodosel

tomaz- ::

bo držalo, ja! Mam na hp-ju nx 9420 17 inčev, pa je resolucija 1600 idealna za delat.
Prej sem imel pa ekran 15,4 s 1280 , pa ti povem: razlika je očitna! :D

archer ::

tomaz- ali lahko prosim poveš kako si na splošno zadovoljen s tem prenosnikom. Meni se zdi, ko primerjam, da je zelo ugoden za svojo ceno (17", core2duo, ATI 1600,...), edino mogoče, da je samo 1 leto garancije v večini trgovin kjer sem gledal.

zame je odličen!

tipkovnica je najboljša dosedaj, kar sem jih imel ( Acer, dva HP-ja, tron, toshiba), ločen numerični del mi pride več kot prav, resolucija in ekran sta za delo in za gledanje multimedije zelo dobra. Mi je pa všeč še to, da se mi kišta nikoli ( toktok po lesu ) ne segreje prav velik, niti med normalnim delom, niti pri igranju kakšnih igric, ki jih včasih nabijam. Pravzaprav moram napisat, da se ob normalnem delu ventilator skor ne vklopi. dvd je tud eden najtišjih, ostalo ima pa itak praktično vse, kar rabiš. Sam sem dodal še eno palčko giga rama od A-data 667mhz, pa ga je brez problema takoj pojedel, mislim, da me je koštalo cca 40€ . Mam pa trenutno gor visto ultimate, pa deluje brez problemov, vse zadeve je inštalirala vista sama, razen "hitrih" tipk. Za te so pa itak driverji na HP-ju. Je pa res mal težji za prenašat okol, oz. niti ne težji, mal večji je, čeprav mi deluje eden "najmanjših" 17 colarjev.. Pa senzor za prilagoditev svetlosti ekrana je dost bolj uporaben, kot sem mislil.Baterija drži cca tri ure..

Sam sem tud kar mal tuhtal, pa mislim, da sem se za to ceno prav odločil, bo cajt pokazal..

Skratka: "meni je prav" :D :D

Ryker ::

Kere firme prenosnikov majo pa tak generalno gledano najboljše zaslone?

Zheegec ::

Težko določiti neko firmo na splošno. Mogoče Sony, ampak njihovi ekrani brez dual-lamp tudi niso nič posebnega.
Bi rad bleščeči ali nebleščeči ekran? Pri nebleščečih so dobri novi HPji - B serija recimo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Ryker ::

Mislil sem tak, keri so najboljši recimo za gledanje filmov (torej barve, kontrast itd.) in pa da jih druga svetloba ne "zmoti" tak, da se vseeno fajn vidi.

Ryker: kolko ljudi, tolko čudi... Kar je meni všeč. še ne pomeni, da bo tudi tebi. Pot pod nige, pa v štacuno, preverjat zaslone..

ccc ::

Zame najbolse zaslone imajo Apple. Sam si lastim Macbooka ter Apple 30" zaslon in mi je slika cudovita.

Zheegec ::

Apple prenosniki imajo ene slabših ekranov (TN matrika najbrž), zato jih tudi neko združenje uporabnikov toži zaradi zavajanja (na Apple strani piše samo "millions of colors"), ker ekran ne zna prikazat niti 1mio barv.

boljše matrike imajo recimo HP P, B in W serije (pa še to ni nujno da vsi modeli) brez bleščečih premazov, Sony v dual-lamp x-black ekranih,...
Drugače je pa podatkov o ekranih v prenosnikih tipično zelo malo in si je potrebno ekrane tudi pogledati, sploh tudi zaradi različnih ločljivostih - 1680x1050 na 15.4" je meni super, drugim spet ne.

1920x1200 na 17" Sony z X-black dual-lamp je pa božansko dobro :))
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mare_ ::

Kaj pravite na tale čarunalnik: stran na www.bof.si?

hooger ::

Ravno sedaj imam Aspire 5520G doma. Kupila ga je kolegica in posodila za nekaj dni. Moram rečt, da me je izdelava zelo razočarala. Tipkovnica se kar zelo pogreza, plastika ima zelo cenen izgled. Lepa je sicer bela (siva) barva, ampak to je pa zaenkrat tudi edino kar me navdušuje. Moti me tudi to, da se kar veliko vklaplja ventilator. Če kdo rabi, ga lahko malo poslikam.

Prejšnji teden sem imel na probi HP-ja 6715s in moram rečt, da me je veliko bolj navdušil. Izdelava je v primerjavi z Acerjem res VELIKO boljša. Čeprav ima nekaj slabše karakteristike, bi si sam sigurno raje izbral HP-ja, Toshibo itd.......Acer in razni "sestavljivi" laptopi bi bili sigurno zadnji na spisku.

MEDENA ::

če rabiš grafiko da, če ne pa ne je tale njegov slabši model več kot boljša izbira....

120gb namesto 160gb big deal
integrirana 7000m namesto 8400m....če ne igraš big deal...

cena 759€.

http://www.comshop.si/Article.asp?artic...

hehe hooger eden redkih negativcev.....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MEDENA ()

gfighter ::

Jah, je že tako, da znaš kvaliteto ocenit šele, ko si jo nekaj časa sam lastiš. Napake na mojem HP Pavilionu (sicer še kar spodobne izdelave) sem zares občutil šele potem, ko sem imel priložnost nekaj časa delat na dvakrat dražji Toshibi Qosmio in zadevi sta po kvaliteti vsega (razen strojne opreme, ki je skoraj identična) svetlobna leta narazen. Ampak glede na to, da za tak denar pri brand laptopih ne dobiš nič, zgleda tale Acer kar spodoben nakup, sploh če ti je zmogljivost prioriteta.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gfighter ()

Zoidberg ::

Hmm o HPjih, ki govorite tu serija 65xx/67xx je bussines serija prenosnikov, ki sicer ni tako dobra kot recimo 85xx/87xx ampak vseeno to pomeni bolšo kvaliteto izdelave. Ekvivalentno dobro izdelavo dobite tudi recimo pri Toshiba Tecra, Dell Latitude ali pa Lenovo Thinkpad. Acer ima v ponudbi prenosnike namenjene za "navadne" ljudi :D Enako velja tudi za Compalov hel90 (anni). Tako da ne pričakujte da bo tipkovnica na acerju brez upogibanja itd.
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

mare_ ::

Hm, ok, tnx. Čeprav ga bom verjetno na koncu vseeno vzel oz. bom vzel tistega, od katerega je medena dal link (ker igrice/grafika je pa res tazadnja stvar, na katero gledam ;)). Kolikor sem gledal, se mi nekako zdi, da v tem cenovnem razredu trenutno skoraj največ ponuja. Preveč kvalitete glede ohišja in plastike niti ne pričakujem in mi je pravzaprav tudi dokaj vseeno ;) Pravite hp - na začetku sem ga mislil vzet, samo bolj kot sem razmišljal, manj so mi bili všeč. Pa tudi če sem že našel kakšnega za normalno ceno, je obvezno manjkalo kaj, kar sem hotel imeti. Pa še grdi so :P

hooger: praviš, da se veliko vklaplja ventilator. A se potem stvar tudi dosti greje?

mmaestro ::

HP 6715b in Acer 5920G oba stestirana pri isti reviji. Če znaš nemško, toliko bolje. Sicer pa slikice in tabelice. Upam, da ne boš preveč razcepljen med ideali in stvarnostjo :) Zmogljivost vs zaslon in temperature...
««
87 / 670
»»