» »

Kaj sovražite pri drugih voznikih?

Kaj sovražite pri drugih voznikih?

««
7 / 10
»»

Utk ::

To je tema o tem. Nad kvaliteto jabolčnega kisa se bomo pritoževali pa kje drugje.

ferdo ::

nekdo je že omenil, ampak bom še jaz malo o tem..

mene jezi, če voznik, DOBRO ne pogleda, obenem ni pozoren in ne razmisli, o pravilnem vključevanju v promet.
Jaz nekatere razumem, pač, je človek zaspal, ampak, to ni opravičilo!;(( ..

Vzameš GSM "prostoročno telefoniranje" in pokličeš svojega šefa ali pač nadrejenega in lepo rečeš, da boš pač zamudil, ker si zaspal, in ti je žal, in kaj češ, smo ljudje, bom šiht tolk dle potegnu..
In bi postal sproščen, nebi imel obveze, čim hitreje pridet na šiht...

Zdaj zjutraj, sem šel iz Ljubljane na šiht, in na cesti pred Žužemberkom, je en ljubljančan prehiteval kolono vozil v škarje, prvo kar sem pomislil, je to, da se mu mudi na šiht "ob taki uri, je to največji razlog".
Ali je vredno tega, da tist moment ustvariš nevarno situacijo? ni potrplenja?, da bi prehitel enega po enega na preglednem odseku? Takšni ljudje ne mislijo, kaj lahko povzročijo, se ne čutijo dgovorne in za moje pojme, niso mentalno dovolj zreli, da bi jim zaupali vožnjo, zato, ker so agresivni voznili.
Šele, ko takemu človeku odvzameš možnost do neodvisnosti v prometu "ker se ni prilagodil", bo sprejel in se prilagodil, zato, DA bo lahko spet postal neodvisen od javnega prevoza.
To se pravi, dokler se ljudje ne zavedamo, kaj lahko komu odvzamemo z svojo momentalno neprištevnost, nismo vredni, da držimo volan v roki, zato, ker takšni momentalno neprištevni vozniki, niso VARNI vozniki, in to je pogoj, da se bomo počutili varne, ne, da bomo kupovali varne avtomobile, ki imajo po 8airbagov, bočne ojačitve in varnostne kletke,....

Sami med sabo, moramo delat selekcijo, šibkejše člene "nevarne voznike" moramo mi sami izločit!!!!! jim odvzeti svobodo in jih s tem prisilit v pokorščino pravilom, toliko pa moramo biti pošteni, če kdo nas zaloti, da kršimo, moramo sprejeti enake posledice, kar zavisi od kršitve.

Zato pa jaz včasih pokličem na 113 in argumentirano povem "ker poznam CPP" zakaj kličem.
Jaz fizično nemorem izločit takega voznika iz prometa, prometna policija pa ima vsa pooblastila.
In še to, ja samo pritisnem na tipko in že kliče, ker imam 113 shranjeno pod memory na tipki 0 .

gzibret ::

Še najboljši argument za strpno in počasno vožnjo ima Alyscha.

Vendar to še ne pomeni, da se moramo vedno in povsod voziti 50 km/h.
Vse je za neki dobr!

Beernarrd ::

Moti me:

ko se pelješ v klanec na avtocesti in so trije pasovi. Tip pred tabo melje po srednjem pasu (ki je bil resda v ravnini še desni) s hitrosjo cca 70 km/h in mu tudi pod razno ne pride na pamet, da bi se blagovolil zazibati na desno stran, ker mu je menda pod častjo peljati po pasu, kjer so ponavadi tovornjaki.

Noben več ne uporablja žmigavcev. Bremzajo. Ko že zavijejo, enkrat utripnejo in to je to.

Ob vsakem policaju avto skoraj ustavijo, pa čeprav so na avtocesti

Telefonirajo in kadijo z roko v gipsu.

Vozniško imajo do starosti 80 let, čeprav je življenjska doba 73. In to brez konrolnih zdravniških pregledov in torej nehajo vozit avto ko se jim samim zazdi da mogoče ni več dobro da bi vozili (kar se jim itak nikol čeprav od časa do časa mal padejo po tleh iz neznanega vzroka). Ti moraš pa zaradi očal na pet let podaljševat vozniško.

Nenadna omejitev na 60 km/h na avtocesti, kjer naj bi bila dela, pa jih ni - ni zožanja, ni delavcev, samo nekaj stožcev na, da, odstavnem pasu.

Vztrajna vožnja po levem pasu, ker bodo pač čez 10 km zavili levo.

Blendanje v hrbet, ko si zadnji v koloni, ki prehiteva tovornjak.

Zavijaš levo v križišču dvopasovnice. Pred teboj tip tudi. Zelena luč. Premakne se pol metra naprej in čaka da bo lahko zavil. Pomakne se pol metra. Prižge se rumena puščica levo. On še malo počaka, da bo varno zavil. Na koncu sva prišla čez semafor dva. Jaz že čez rdečo.

Približuješ se križišču, kjer utripa zelena luč. Začneš zavirat. Do rdeče se ravno ustaviš. Hops, prižge se zelena puščica desno in ugotoviš, da si brez zveze ustavljal (ma a ne morjo je prižgat že pri oranžni?!)

Prazna cesta. Daš žmigavc desno. Za teboj na varni razdalji pač nekdo. Zmanjšuješ hitrost. Za teboj na brisalcu še zmeraj oni tip. Cesta prazna. Končno zaviješ na makadam. Tip jezno pohupa in pohodi gas. ??! A komu tu nekaj ni jasn al kaj.

Avtocesta. Dva pasova se zožujeta v enega. Vse se počasi cijazi naprej. Zadnji kilometer pred dejansko zožitvijo je levi pas prazen, ker se eni poskušajo že dva kilometra pririniti v desnega, pa jim to ne rata. Potem se jim to posreči, ker naletijo na enega smotkota, ki jih je spusitil in zgodba se ponovi čez deset metrov.

Tip pred tabo stoji in zavija levo. Ima žmigavc, vse je v redu. Problem: stoji ob desnem robu vozišča.

Na baših brihtnih križiščih pri uvozih na lj obvoznico večinoma ni pasu za zavijanje mimo semaforja desno dol na obvoznico (vsi povrst od šentjakoba do bizovika). Na semaforju je redeča luč in ena brihta pred tabo je taka rit, da se razleze po celem pasu, da noben ne more mimo njega desno na obvoznico.

Pelješ se ponoči na neosvetljeni cesti. Puf! Naenkrat posumiš da bi utegnila biti senca, ki je švignila mimo tebe, kolesar brez luči, ki jo korajžno maha, kot da bi bil doma na dvorišču.

Pospešuješ na pasu za abc in čez par metrov en turist v avtu veselo čaka kolega, da bo mimo cestnine. Asfalt pa ves rdeč od znakov, da je prepovedano ustavljat.

Zakaj v lj ne smeš nikoli z žmigavcem nakazat kaj boš storil? Ker to potem drugi vedo in ti preprečijo.

Zgodovina sprememb…

Mr_Globus ::

amm mene so učili da je vseeno al vozim po levem al desnem pasu (v mestu). A tako ni praf? Kje je pol fora dveh pasov

Beernarrd ::

Ma je. Sam to ne piše v cpp, da je razlika a gre pri tem za npr. dunajsko, ko moraš skoz ustavljat, če si na desnem pasu, ker se skoz kdo vključuje ali pa kdo zavija desno z nje dol - in pa med npr. trzinsko obvoznico, kjer sta samo dva križišča, drugač pa izgleda kot avtocesta (seveda z nižjo omejitvijo). Tam je vljudno, ne pa obvezno, če se držiš desnega pasu.

Mr_Globus ::

Aha razumem. na obali ni takih dilem :D

perci ::

Meni grejo na živce vozniki, ki se ne znajo odločit, kaj bodo naredili...

Recimo, kakšne dva meseca nazaj sem se iz bencinske črpalke na šmartinski (tista pri rondoju žale) vključeval v promet. Pred mano je bila ena punca s puntotom, ki ni dobro vedela, kaj hoče. Skratka, ženska spelje in jst pogledam levo in vidim, da prihaja avtobus, vendar še ni tako blizu, da se ne bi mogel tudi jst za žensko vključit na vozni pas. Speljem, počekiram še enkrat avtobus, nakar se zgodi "pok". Ženska je zabremzala. Očitno se je vstrašila velikega avtobusa, čeprav je bilo več kot dovolj prostora, da bi se celo jst brez težav vključiul v promet. No, pa je šel kuponček - taki vozniki gredo meni na živce.

gzibret ::

Uffff, na takšen način sem tudi jaz že parkrat skoraj udaril. No, sam zaenkrat še na srečo ne (fajni refleksi).
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

perci,

Jaz ponavadi, ko speljujem gledam naprej, kam bom peljal... ;>

Nevem no, kaj naj ti recem... :P

ferdo ::

Jaz bi tudi klel, samo ta primer si tako razlagam..
Če predpostavim, da se je to meni zgodilo...

Zakaj sem predvidel, da je voznica pred mano majmanj toliko izkušena, kot sem jaz izkušenj, in da bo ona tako speljala, kot bi jaz speljal... - Narobe sem predvidel, ker moj interes je bil speljati pred avtobusom, in tu sem se uštel, ker sem povzročil prometno nesrečo.

To je res, da lahko voznici očitam, da bi lahko speljala, če je bilo to varno, ampak, ker je bila ona pred tabo in je ocenila glede na svoje sposobnosti, da to zanjo ni varno, ker je pač AVTOBUS, tega ni storila... Bil sem nestrpen voznik, in zato sem dal kuponček.

Utk ::

No no, pa le nisi tak angelček.

DSmidgy ::

Na zahodnem delu LJ obcoznice je cesta rezervirana za motorna vozila. Isto je na odseku od obvoznice do Trzina.

Pravite, da ima cesta do Trzina enakovredna pasova. Potem isto velja na obvoznici, ane?

Pomojem (naj kdo pogleda CPP, če se mu da) je na cestah rezerviranih za motorna vozila (hitrih cestah) in avtocestah enak režim glede voznega/prehitevalnega pasu. Celovška, Tržaška, ipd. pa niso hitre ceste ampak navadne ceste.

perci ::

Sej ni dvoma, vsaj delno kriv sem bil jst. Ampak dejstvo je, da je ženska že speljala in jst sem potem še enkrat preveril koliko daleč je avtobus, speljal in bil sem v njenem odbijaču - to se je zgodilo v delčku sekunde, ni blo tko, da bi jst 3 sekunde gledal tist avtobus. Ona je pač na hitro speljala in sunkovito zavrla. In ne mi rečt, da je kul to počet.

BigWhale ::

Sej ne da je cool, samo ti bi lahko pocakal, da ona odpelje, se preprical, ce je fraj in potem speljal. ;)

perci ::

True. Sam v praksi veš, da če je pri vključevanju plac za speljat, ponavadi spelje več avtov. Jah, premalo pozoren sem bil, jebiga - zato sem pa plačal z bonus downgradeom. Mi grejo pa na živce taki vozniki, kot je bla ta punca.

Keyser Soze ::

Crash s punco, ki se je ustrašila avtobusa. A si mel BANGBUS (bang becouse of bus) perci?>:D

P.S.: Če je dobr zgledala potem sigurno ni nič kriva in si kar za pretepst.(stereotipi:\ )

lkuncic ::

Trzinska obvoznica se smatra za magistralko samo od rondoja pa do prvega semaforja. Pred semaforjem imaš znak za konec ceste rezervirane za motorna vozila. Od tega znaka naprej pa sta oba pasova enakovredna kot na Celovški, Dunajski, Tržaški,... kar je edino logično, saj imaš na vsakih 200m križišče. Se pravi, da lahko prehitevaš tako po levem kot po desnem pasu.
Seveda je pa trzinska cesta lep primer nesmiselne postavitve znakov za omejitev hitrosti. Nisem še videl policaja, ki ni bil na nujni vožji, ki je vozil po omejitvah, ampak vedno 20, 40 ali še več km/h čez omejitev. Tekoči promet poteka s hitrostjo 90 km/h in ne 70 oz. ponekod celo 50, kot je omejitev. Seveda se lahko začne nova zgodba o modrih angelih, ki bi morali biti za zgled, vendar delajo zavestno hude in nevarne prkrške (prehitevanje sredi križišča - polna črta - s prekoračitvijo hitrosti za več kot 50 km/h, vožnja brez luči, prevelika hitrost, vijuganje po cesti,... ).

LP

profii ::

naši angeli so druga zgodba. pomoje bi jih bilo treba zamenjati. use! noben nič ne pomaga samo za zgago so in za slabo voljo ljudi.

dj cotto ::

Vožnja po levem pasu AC, ali hitre ceste , ko na levem pasu ni nikogar. Ali pa po Celovški, trzinski obvoznici,...
@BigWhale

Po Dolenjki je omejitev 100, po Dolenjski cesti v Ljubljani pa 50.

Nisem trdil, da je Celovška hitra cesta.
Vožnja po levem pasu AC, ali hitre ceste , ko na levem pasu ni nikogar. Ali pa po Celovški, trzinski obvoznici,...

Poleg tega pa:
Prehitevanje 36. člen

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:
– vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni


Celovška ima samo dva pasova, torej ga ne smeš prehiteti po desni.

> Na enaki razdalji kot si ti od tovornjaka je v istem trenutku nekdo na levem > pasu, ki te že prehiteva s 130km/h. Po CPP ti ne bi smel prehiteti tovornjaka, > ker te nekdo že "prehiteva".

Ce das ti smernik, da bos prehiteval, potem te oni, ki je za tabo in bi rad prehiteval, ne sme prehiteti. Vozil, ki se lotevajo prehitevanja, se ne sme prehitevati.

38. člen

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati;

Poleg tega pa naslov teme ni, kaj se sme in kaj ne, ampak kaj sovražiš pri ostalih voznikih.

Pa lep pozdrav!

dj cotto ::

@TESKAn

Na regionalnih cestah imaš mnogo priključkov mimo katerih lahko prehitevaš, kajne??

TESKAn ::

Sem napisal, da ne vem, kako je to urejeno v zakonu. Sploh pa, eno načelo, ki se ga je dobro držat - vedno predvidi, da bo voznik v drugem avtu naredil najslabšo, najmanj razumljivo in najbolj nemogočo stvar, kar si jih lahko zamisliš.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dj cotto ::

@TESKAn

Ne pametuj, ker bi lahko vedel, da to ni vedno možno. Če bi lahko vsi vse predvideli, nikoli ne bi bilo nobene nesreče. S približno 70.000 km na leto (14 let izpit, pa računaj) imam precej izkušenj in kar dobro predvidevam, kaj bo storil kdo drug na cesti.

Prehitevaš na preglednem delu, z leve pa ti en uleti s stranske na glavno cesto. Se ti to zdi nemogoče? Mogoče se premalo voziš.
Drugo je, če stoji tam in ga ti "vidiš" (občutiš), da bo kar zapeljal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

TESKAn ::

Hm, si sploh prebral, kaj sem jaz napisal? Predvidi najslabše. Zdej če ti misliš, da to ni dobro - tudi prav. Meni se pač zdi drugače.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dj cotto ::

???WTF???

Ja, npr. predvidevam, kaj če mi odleti kolo, ko grem prehitevat? Ne bolje, da ostanem za traktorjem. Ali pa predvidevam, da bo z aviona nad menoj ravno na desni pas priletela njegova WC-školjka in ne grem prehitevat, ter raje ostanem za kombajnom. Ali pa predvidevam, da bo iz nič priletel avto iz leve in ne grem prehitet tovornjaka. Nazadnje pa samo še sedim doma in predvidevam najslabše, kajne?

Zakaj misliš, da se nekaterim dogodkom reče nepredvideni?

Pa še en nepredviden dogodek za primer:

6.2.2005, 20:15, AC Zagreb-Bregana

Peljem po voznem pasu 130km/h in začnem dohitevati tovornjak. Pridem na desni, prehitevalni pas, luči (še zdaj nisem siguren, če tovornjakove, ali moje) pa obsvetijo avto, ki stoji postavljen povprek mojega pasu. V tem trenutku sem največ 50m za tovornjakom, kratke luči pa svetijo (po pravilih) nekako 40m desna in 60m leva.

Zdaj pa mi povej, kaj bi ti predvideval na mojem mestu, preden bi šel prehitevat tovornjak in kaj je tisto najslabše, česar bi se, v nekaj delčkih sekunde, tvoji možgani lahko spomnili. Da ne govorim o tem, kako bi ukrepal, če bi sploh ukrepal v taki situaciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

Nutcracker ::

dj cotto:
Prehitevanje 36. člen

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:
– vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni



Celovška ima samo dva pasova, torej ga ne smeš prehiteti po desni.


Pismo, s to tvojo logiko bi me že kmalu prepričal, da prehitevanje po desni na Celovški ni dovoljeno. Preberi si ta člen bolj podrobno in videl boš, zakaj je prehitevanje tam dovoljeno.
Qui tacet, ubi loqui debuit ac potuit, consentire videtur.

TESKAn ::

Očitno me ne razumeš. Recimo moj primer.
Peljem po obvoznici, 110 kmh, prehitevam avto, za menoj pridivja živčnež in mi blenda, naj se mu umaknem. Ok, si rečem, prehitim avto do konca, se prepričam, da sem mimo in začnem zavijat na desni pas. Povej mi ti, kaj bi ti predvideval, da je oni za mano naredil?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MadMax ::

dj cotto:
Peljem po voznem pasu 130km/h in začnem dohitevati tovornjak. Pridem na desni, prehitevalni pas, luči (še zdaj nisem siguren, če tovornjakove, ali moje) pa obsvetijo avto, ki stoji postavljen povprek mojega pasu. V tem trenutku sem največ 50m za tovornjakom, kratke luči pa svetijo (po pravilih) nekako 40m desna in 60m leva.

Desni prehitevalni pas? A si v Veliki britaniji, Avstraliji, al kje?
Po katerih pravilih leva luč sveti 50% dlje od desne?
In, za boga milega, kako ti ni jasno čigave luči obsvetijo avto, če tvoje luči svetijo 60m pred tabo, ti si pa 50 m za tovornjakom?!?

Trosiš nesmisle, ali nas imaš za retardirance?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

bergers ::

Nedeljske voznike ki vozijo dans do jutri in s počasno vožnjo uvirajo promet
Bergi

dj cotto ::

@MadMax

Lapsus lingaue. Seveda, levi prehitevalni pas. Čeprav nisem krščen, bom šel v nedeljo v cerkev prosit odpuščanja. Oprosti!

Pozabil sem povedati, da se avtocesta rahlo spušča in oprosti, ker nisem šel preverjat kam in kako so tovornjaku svetile luči.

Mogoče je bolj pravilno desna 40m leva pa 50m? Ne vem, že dolgo je tega, kar sem gledal zadnje teste luči in napisal sem nekako. Torej če veš, me popravi, če ne, ne pametuj. Leva luč mora imeti krajši snop, pa če se postaviš na glavo. Imaš pa tu link do slike, s katere boš delno lahko razbral razliko.

In oprosti, če se počutiš retardiranega. Potrebuješ uradno policijsko poročilo in izjave prič?

@TESKAn

Ne podajaj sedaj svojega primera. Govora je bilo o konkretnem primeru, ko ti med prehitevanjem iz stranske ceste nasproti zapelje avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

TESKAn ::

Ah, si ostal brez besed?:) No ja, mogoče sem se malo slabo izrazil - to velja v vsakem primeru, da od drugih voznikov predvidevaj, da bodo naredili najslabše.
In nadalnje, z drugimi primeri si začel ti - pa sem ti dal kontro, kot primer, kaj vse doživiš.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dj cotto ::

Nič nisem ostal brez besed. Če si ga prehitel in se takoj umaknil, te je tisti za teboj prehitel, kaj je tu za predvidevati?
Kaj bi jaz predvideval, kaj je on naredil? Si mislil reči, kaj jaz mislim, kaj je naredil?

In kako ti naj že končno dopovem, da tam ni bilo nobenega avta, samo pregleden priključek na cesto. Potem ti pa prileti lokalni Senna, ne pogleda desno in puf proti tebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

dj cotto ::

@Nutcracker

My bad. Se oproščam. Saj se je tudi meni zdelo, da je tako, pa me je "naša", ki je ravnokar naredila izpit prepričala, da ni tako. :8)

TESKAn ::

Ja, bi predvidel, da bo lepo prehitel po levi - ma ni zdržal, je mogu prehitevat po desni in pri 110 kmh je ~30, 40 cm prekleto blizu. Samo pravim da moreš predvidet, da bodo naredili največjo neumnost in bit pripravljen. Jaz sem takrat imel srečo, da sem pogledal na desno, ki je bila par sekund prej prazna. Če ne bi, bi imel ti mogoče zdaj tu mir pred mano:). Tako sem pa še vedno mnenja, da moreš na cesti gledat naprej, videt druge in predvidet, kakšne neumnosti lahko naredijo in imet v glavi, kako rešit situacijo. Zdej nikjer nisem napisal, da je to zmeraj možno - ker čisto zmeraj ni - ampak kadar lahko, dej.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

dj cotto ::

Pa o tem ti govorim! Zmeraj ni možno in take situacije kot sem jo opisal sovražim. Kaj je sedaj tu še spornega? Sovražim to, da se ljudje ne prepričajo tudi desno, ko zavijejo na glavno cesto.

In glede tvojega primera: torej se mu nisi umaknil takoj. Tu bi jaz z mojimi izkušnjami pričakoval, da bo naredil kaj takega, zato bi se mu že prej umaknil. Poleg tega vedno z enim očesom gleedam v ogledalo.

In še glede mojega primera, ki ga nisi komentiral. Razdalje sem podal, da bi si lažje predstavljal na kakšni dolžini in kako hitro se je vse skupaj zgodilo (a ne MadMax?). Torej največ 40m luči tovornjaka na levem pasu + 50 m za 6m dolgim tovornjakom je nekako 96 m. Pri hitrosti 130km/h, ali 36 m/s. Če je za reakcijo potrebna sekunda, sem bil za kamionom že manj kot 20m. Zabremzal na ene100km/h, kamion tudi že bremza, vendar bolj rahlo, dobesedno na manj kot 1m za kamionom zapeljem za dva pasa desno po odstavnem pasu mimo kamiona. Tip v avtu gre rikverc, kamion se mu umika, rine proti meni in mi odbije levo ogledalo. Vse skupaj traja približno 3s? Voznik kamiona ni mogel verjeti! Niti sopotnici v obeh vozilih. Policaj se čudi, ko vidi ostanke mojih gum na avtocesti. Marsikdo na mojem mestu bi napravil fol-trefer v stoječo stoenko in verjetno tudi ubil voznika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

TESKAn ::

Nisem se umaknil takoj, ker sem nekoga prehiteval. Pač ni mogel zdržat tri sekunde za mano:).
No, pa dosti za danes...na koncu se verjetno strinjava, da moreš od drugih pričakovat najslabše?
Lp
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

perci ::

Aha, še nekaj se spomnim, da mi gre zelo na živce: brezpotrebno skakanje na avtocesti na prehitevalni pas. Bom dal kar dva primera, bo najbolj plastično prikazano.

1. primer
Peljem cca 200km/h(vem, da je prehitro ja!) po avtocesti po prehitevalnem pasu. Cesta je bila skoraj prazna. Nakar opazim v daljavi avto, ki vozi po desnem pasu cca 100km/h. In kot nalašč, ko sem bil ze skoraj vzporedno z njim, model skoči na levi pas. Popolnoma brez potrebe, nikogar ni prehiteval, samo v svojem sanjanju se mu je zazdelo fajn, da bi zapeljal na levi pas. Mi je ratalo zabremzat, ampak mi je pa kar dvignilo pulz. Pa ne mi zdej težit, da sem prehitro peljal, ker se zavedam, da mora tisti, ki krši predpise pazit in predvidevat, ampak to je pa taka zadeva, ki je ne moreš predvidevat. Jebenti, kaj skačeš na levi pas, če ne prehitevaš.

2. primer
Peljem cca 150 po prehitevalnem pasu. Iz meni neznanega razloga ŠLEPAR nenadoma skoči s hitrostjo cca 80km/h na pol prehitevalnega pasu. Torej, ni zasedel celega pasu, tako da sem zabremzal in se nekako na rob asfalta umaknil. Kolega na sopotnikovem sedezu je pa skor fršlok fasal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

dj cotto ::

Seveda, s tem se brezpogojno strinjam. LP!

dj cotto ::

58 let star model v stoenki je napihal 1,68. Zgrešil je izvoz za Samobor, pa je počasi začel obračati sredi AC, da bi se zapeljal nazaj, kar je tudi storil. Šofer tovornjaka je, po vsem tem, tekel za njim in ga ustavil, ter obrnil v pravo smer. Potem je pa še hotel obegniti s kraja nesreče, pa sva ga še enkrat usavila in zvlekla iz avta, vzela ključe in počakala policijo.

Keyser Soze ::

Ja ti si pa čisto podivjan perci.:D Bi ti blo treba enga marutija 1.0 uturit.

Kar se tiče tele ekstremno hitre vožnje na avtocesti. Kar brezveze sigurno ne skačem na levo. Ampak(po avtocesti, če so razmere dane, vozim s potovalno hitrostjo 140km/h - rahlo nad dovoljenim), če se jaz odločim prehitevati in nek bebec(pa ne leti tole na percija - no ja bog si ga vedi, morda sva se pa že srečala na avtocesti) uleti 180km/h nima kaj žmrkat, blenda, se postavljat na trepalnice ipd. Ko v vzvratnem ogledalu vidim takšnega človeka ne zaviram jaz, temveč z nepovišano hitrostjo dam levi smernik in se na varnostni razdalji od prehitevanega avtomobila pomaknem na prehitevalni pas, ter z konstantno hitrostjo lepo prehitim ta avto. Tisti za mano je seveda navadno ves penast, ampak ni to moj problem. Seveda se umaknem s prehitevalnega pasu šele ko dosežem varnostno razdaljo od prehitevanega avtomobila. Vse po pravilih.

In ker delam po pravilih ne delam pravilno? Je s tem kaj narobe? A zato ker nekdo divaj po avtocesti sem se mu pa dolžan umaknit al kako?

P.S.: Števci pa lažejo, tako da verjetno vozim kar po pravilih.

Utk ::

Ja tako je prav.
Pa v naseljih kjer je 50 omejitev bi tudi treba skakat pred tiste ki vozijo dosti več, naj bremzajo. Dostikrat bi imel čist dost prostora da se bi vključil če bi šel tist 50, ampak če gre z 80 proti tebi se mu ne upaš nastavit. Je pa lepo ko se mi na rit prlepi, jaz pa vztrajno 50:D

dj cotto ::

To je idiotizem! Nimaš kaj skakati pred prehitrega voznika, ker s tem ti delaš prekršek - ogrožaš drugega udeleženca v prometu. S tem nisi nič boljši kot on. Mogoče celo slabši, ker to delaš zavestno. Kaj narediš v takem primeru, ti je lepo napisal Ferdo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dj cotto ()

Utk ::

Joj no, ne direkt pred njega, ampak toliko da se mora spustit na 50, to se bi moral v vsakem primeru ko bi prišel do tebe. Zmeraj ko pride avto do mene, imam 50 na števcu oz. kolk je omejitev.
Mi gre pa na živce ko se na cesti z 90 omejitvijo nekdo spomne skočit na cesto, da morš res bremzat, potem pa še po možnosti s 60 nadaljuje:\ namesto da bi počakal par sekund.

perci ::

Keyzer: S tako vožnjo kot si jo opisal, se popolnoma strinjam. Jst načelom vozim po avtocest tam nekje do 150km/h in če mi kdo skoči ven na prehitevalni pas (seveda da pri tem smerni kazalec) in če nekoga prehiteva, me nič ne moti. Tako stvar lahko pričakujem. Ne morem pa seveda pričakovat buteljna, da skoči na prehitevalni pas, če ni nikogar za prehitevat, pa še brez žmigavca.

Aja, s svojim kliačem ne vozim čez 150km/h ker ni varno. S fotrovim mondeom pa imam mirno lahko potovalno 160km/h - res pa je treba spet pazit na druge udeležence in NE BLENDAT.

dj cotto ::

@CrniE

S tem se strinjam.

@Perci

S tem tudi.

MadMax ::

dj cotto:
No vidiš, reagiral si točno po pričakovanjih. Da ti pokažem prst, ti pa mi vrneš polno porcijo sarkazma in v celofan zavitih žaljivk. Bravo, aplavz, zmagal si. S tem si dokazal kako hitre jeze si, zatorej je tvoja kredibilnost vzornega in strpnega udeleženca v prometu spodkopana.
Posledično lahko _ti_ nehaš pametovat.

Mogoče je bolj pravilno desna 40m leva pa 50m?
Nja, če si tako zbran v prometu, me prav čudi da še nimaš koga na vesti...
Ali pa morda imaš, pa to skrivaš za navideznim obrazom angelčka?
Sicer pa je poznavanje tematike svetlobnih teles predmet teoretičnega dela opravljanja vozniškega izpita, ti pa palamudiš o nekih približkih... Brez besed sem ostal... Spet si zmagal.

Aja, hvala za link, sedaj sem res čisto razsvetljen ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

ferdo ::

Vam povem eno situacijo..

Doma sem ob glavni magistralki Novo mesto - Metlika.
ŽE dolgo je tega, bilo je pred mrakom, moj izvoz iz dvorišča na prednostno cesto "magistralko" je pregleden, v levo vidim 100m cestišča v desno pa več kot 250m to se pravi, imam varen izhod na prednostno cesto.

Imam znak, križišče s prednostno cesto "narobe obrjen trikotnik" to je vse. pravila so poznana.

Zgodilo se je pa tako....

Hotel sem se vklučit v promet, v desno, s tem lahko oviram promet iz moje leve.
Cesta je bila prazna omejitev je 50km/h sem se VARNO vključil v promet "nisem nikogar oviral" in po 50m vožnje sem bil že udeleženec v prometu na prednostni, se mi zadej za brisalec prilima BMW z ljubljansko registrsko, ves živčen "še dobro da je mel ABS" to je tako pržgal imel ga je sigurno več kot 100km/h ko me je zagledal!

jaz sem imel za sabo že 50m vožnje in komej sem prišel na cca 40-50km/h še to ne, ker sem pospeševal zaradi vključevanja v promet. Nakar me ta BMW na preglednem delu ceste kjer je polna črta zaradi trgovine prehiti se postavi pred mano in se ustavi, tako, da sem tudi moral jaz ustavit. Pol sva stala 2-3sekunde:) , nisem ga hotel prehitevat "psihopate ne prehitevam", pol je speljal in me z počasno vožnjo počakal in nakazoval z desnim smernikom, da se nekje ustavi ali da se oba ustaviva, no on se je ustavil, jaz sem peljal mimo, mogoče ga je kaj tiščalo..

Rad bi to povedal, da če se bi on zaletel vame, bi ispadlo, kot da sem ga izsilil, vemdar, glede na okoliščine, in prevoženo pot, ki sem jo prevozil, bi vstrajal do konca, tudi na sodišču, da jaz nisem odgovoren za trk, ko sem se vključil v promet, ga ni bilo nikjer, ko sem že bil udeleženec prometa imel dovoljeno hitrost, nisem nikogar oviral, niti njega NEizsilil, pa se je on zaradi svoje neprilagojene hoitrosti zaletel vame.

zamislite si, koliko je imel hitrost, preden me je opazil, on je samo gas spustil in pustil avto da se umiri in ga je presenetlo, ni predvideval, kaj takšna hitrost v naselju pomeni!
Jaz sem se po CPP vklučil, nikogar oviral nesreča bi bila 60m od kraja vključitve v promet, kje bi pa bila, če bi njega izsilil?

Naselje ni poligon za sprobavanje ABS zavornega sistema, po cestah se vozijo osnovnošolski otroci s kolesi, se ljudje vklučujejo v promet, in da pržgeš z 100km/h, to je za 100% prekoračitev hitrosti, vozniško takoj izgubiš, pa še pike ti dajo...

Kdor misli, da sem vozniku izsilil prednost, mu predlagam obisk pri najbližji avtošoli, oni bodo že znali pomagat.
O tej situaciji, sem se pogovoril z mojim inštruktorjem, ko sem opravljal izpit za C in E kategorijo, in je rekel, da, če bi prišlo do nesreče, bi to nakazalo, da sem se vklučil, že 60m zadaj, lahko pa bi rekel, da se vozim iz Metlike, in da je kar pržgal in se zaletel vame, jaz ga nisem izsilil.

na srečo, je do sedaj, to edini tak primer, ki se mi je pripetil in pred domom.

In to sovražim, da si kdorkoli upa vozit po naselju s tako neprilagojeno hitrostjo.

poweroff ::

No ja, jaz sem tudi na avtocesti doživel, da je bila n nasprotnem pasu kolona, in je en tovornjak lepo zapeljal čez ograjo (jo je podrl), na moj prehitevalni pas in potem POČASI obrnil na avtocesti.

Seveda sem moral precej bremzati...

Ferdo... s podobnimi psihopati ima tudi jaz izkušnje. Enkrat se je končalo tako, da me je tak psihopat skušal slediti do doma. No, jaz se pa tudi nisem pustil, in nekako (>:D)je naneslo, da je na nekje sredi gozda odletel iz ceste... >:D Sicer mu ni bilo nič, avto je pa le imel malo razbit...
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Cotto, ravno zato sem tako poudarjal varnostno razdaljo. Da bi pa ogrožal njegovo varnost pa ne(no ja, kolikor jo sam z močno prehitro vožnjo). Pač mora zavirat. Ampak verjemi, da je tudi normalno zaviranje njemu popolnoma odveč in ga zelo razpeni, ker ima verjetno občutek, da sedi v vozilu s prednostjo..

Tak je ta folk. Prenaduti moški od 20 do 40 s predobrim avtom za njih.

BigWhale ::

cotto:

Uhm, ja. Nisem vedel, da Dolenjska cesta ni Dolenjka.... ;>


Kar se pa prehitevanja po desni tice, so ti pa ze drugi napisali...
««
7 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Počasni vozniki (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Na cesti
1776241760 (212791) dzinks63

Več podobnih tem