» »

Elektronski termostat kot vtičnica?

Elektronski termostat kot vtičnica?

rap3r ::

Doma imam napravo, ki bi jo rad vkljapljal in izklapljal glede na temperaturo v sobi (klima), videl sem že veliko utičnic, ki prižigajo in ugašajo napravo glede na čas, ki ga nastaviš, kot naprimer tale.
Iali je mogoče kdo že videl kje bi se dalo dobiti, in če se sploh da da bi imela taka naprava tudi možnost izklopa/vklopa glede na temperaturo okolice?
Tukaj je en od termostatov, samo ta ni kot utičnica in tudi dvomim da bi prenesel moč 2,4kW.

Za kakršnekoli informacije ali ideje bi bil zelo vesel!
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

zcetrt ::

Sam sem si naredil digitalni termostat, ki z relejem vkljaplja in izkljaplja crpalko centralne kurjave, a ta je 60W. Ce bi dal bolj konjski rele bi pa slo tudi to. Da se narediti z minimalnimi stroski.

Uporabil sem Pica 16f876 in lcd prikazovalnik, kjer lahko nastavim temperaturo vklopa in izklopa, senzor pa je Dallas Maxim 18b20. Dela na desetinko stopinje tocno. Zaenkrat je se na protoboardu, a ko bo izpitno obdobje mimo, bom realiziral na platko.

In pa se: Tale termostat iz Conrada je sicer soliden. A tok 40mA z relejem (torej, ko je vklopljena klima) je malce prevelik za dve AA bateriji, ako jih ne zelis menjati tako pogosto kot spodnjih hlac... Cena pa je tudi kar konkretna.
4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()

rap3r ::

Ful hvala za tole, pripravljen sm dat tok dnarja za takle termostat, samo ali lahko peljem tok 230V prekonjega, da mi uklaplja in izklaplja klimo? Glede baterij bi že naredil tko da bi ga na adapter pa na 220V prklopu. Nism kej dost električarja...

Zanima me tudi ali bi bil pripravljen mi narediti tak termostat in za koliko bi ga bil pripravljen narediti?
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

zcetrt ::

Rele je loceno stikalo, tako da gre gor brez problema 220v, ne bi pa dajal kaksnega miniaturnega za 2000 W.

Da pa se ne bo prevec pricakovalo: Nastaviti je mogoce temperaturo vklopa in izklopa (0d 9.9 d0 30.0). Ce se nastavi napacno, te termostat na to opozori in zahtava ponovno nastavitev. Ce slucajno zmanjka elektrike, se nastavi "tovarniska" nastavitev (se sprogramira po zelji, sam sem nastavil vklop pri 15 in izklop pri 18 - gre za termostat centralne kurjave, za klimo bi pac prilagodil program), kot indikator pa sveti rdeca ledica. Ce pride do napake tipala, se rele izklopi in sveti rdeca led. Ko je rele vklopljen, sveti zelen indikator. Neposredno pa je vezano tudi stikalo, s katerim se rocno prekine povezava, ki gre sicer preko releja. V tem primeru sveti oranzna ledica.
Nimam pa narejenega casovnega vklapljanja in izklapljanja, ker tega sam pac nisem rabil, za izvedbo pa bi potreboval se natancen casovni cip (frekvenca kristala ni dovolj zanesljiva po mojih izkusnjah).


Sicer pa: LCD display te pride 1990 (20 znakov 2 vrstici). Mikrokontroler in temperaturni senzor se da dobiti preko spleta (sample) zastonj, tako da ostane le nekaj uporov, tipkic in ostale periferije ter tiskana ploscica (pod 2k). Sam si nameravam platko narediti konec junija (zdajle se ne bi rad prevec zasvojil s tem, ker ce zacnem, bodo izpiti trpeli :) ). Torej, ce si resen, brez problema naredim se eno za kaksno pivo in stroske.

Delalo bo na 6 - 12V, tako da se lahko uporabi kaksen star ACDC napajalnik te voltaze in nekje 300mA.

Za pokusino ti lahko posljem kaksno fotko "uporabniskega vmesnika" in izrisanega tiskanega vezja na mail, ce zelis. Se pa trenutno nahaja zadeva na protoboardu (igraca za elektronike-intiligentno naluknjana plata, kamor se zabada in povezuje elemente), kjer deluje ze cca. tri tedne brez tezav.


Ergo: Ce ti je veliko do casovnega nastavljanja vklapljanja in izklapljanja, ti v doglednem casu (1,5 mesec) ne morem pomagati. Sicer bi pa slo.
4.

PARTyZAN ::

zcetrt...tole bi se meni prav prislo :) mas mogoce shemo?

neoto ::

Mislim da se splača malo počakat. Najprej se mora 4. spoznat z Dallas DS2417... :D

Featur ::

Mogoce se se tukaj, kaj uporabnega najde?

zcetrt ::

NEOTO: Ko bom na Sharpy kalkulatorju GTA spilu se ti pa javim!

Sicer se pa bova spoznala. A cas zahteva svoj cas... Kajne?
4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()

zcetrt ::

Sem prebral svoj post, pa mi cudno zveni... Spoznala se bova s DS-om.

Shemo se bo dalo dobiti prav kmalu tudi na spletni strani, ki se nacrtuje, a ni odvisno kdaj bo dokoncana le od mene :).

Pa tudi tako bi se dalo zmenit. Nimam pa streznika da bi nalagal gor slikice in jih puscal na forumu tako da bo potrebna bolj osebna prosnja.
4.

neoto ::

Featur: Res je da se na tisti strani marsikaj najde. Tudi v večini trgovin z elektromaterialom imajo takšne ali drugačne termostate. Razlika pa je v tem, da se ti zdi malce brez veze dat 10k+ SIT za nekaj kar lahko sam narediš za pol manj in se pri tem na svoj način zabavaš :) Pa če gre kaj narobe, točno veš zakaj...

Featur ::

Tolko bolse ce si se znas kako drugace pomagat ;)
No jaz bi si drugace kot tak, da bi kupil ze narejen termostat bol tesko ;)

rap3r ::

Super zadevca, pa je to dost varno itd?... mi lahko pošlješ kej na rap3r@email.si?

Če sem te prav zastopil bi mi lahko to naredil da pride med utičnico in utikač?

Moč hlajenja je 2,4kW, moč kompresorja je pa mislm da dost manjša...bi mogu pogledat.
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvok TV-ja na zvočnike?

Oddelek: Zvok in slika
321744 (1489) Jan987
»

Budilka - GLASNA

Oddelek: Kaj kupiti
162835 (2591) Mr_Globus
»

Pomoč pri presnemavanju z video kasete na računalnik!

Oddelek: Zvok in slika
186006 (5694) zavajon

Samogradja Subwooferja!!!!!

Oddelek: Zvok in slika
286243 (5812) CaqKa
»

kako se veze VU meter ??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191567 (1296) iNN

Več podobnih tem