» »

Kako popolnoma zamašiti uho pred vodo?

Kako popolnoma zamašiti uho pred vodo?

aljazh ::

Po manjšem operativnem posegu na ušesu sem dobil od zdravnika izrecno navodilo, da pod mi pod nobenim pogojem ne sme priti voda v uho. Ta prepoved bo najverjetneje doživljenjska.

Pri umivanju las si pomagam z zamaški, ki sicer niso 100% "watertight", vendar z malce pazljivosti in z izogibanjem direktnega polivanja vode po ušesu, zadostujejo.

Sedaj pa me zanima, ali kdo ve, če obstajajo zamaški za ušesa, ki so 100% "watertight", tako da ne spustijo vode v uho niti ob izdatnejšem "zalivanju" ušesa ali ob morebitni potopitvi pod gladino vode pri plavanju. V nasprotnem primeru se bom namreč moral (najverjetneje za vedno) odpovedati kakršnimkoli aktivnostim v vodi :'(

Zanima me tudi, ali obstajajo takšni zamaški, ki bi popolnoma preprečili vstop vode v uho, hkrati pa bi prepuščali zvok (vsaj v določeni meri). S fizikalnega vidika menim, da bi to bilo mogoče - material s takšno poroznostjo, da ne prepušča molekul vode, prepušča pa (vsaj deloma) zvok. Sicer na takšne zamaške še nisem naletel, me pa zanima če sploh obstajajo.

Resnično bom hvaležen za kakršenkoli odgovor ali nasvet, kam se obrniti.

whatever ::

Mogoče bi bolj kot zamaški pomagala kaka res tesna plavalna kapa ali trak, ki bi jo lahko dal prek ušes? Da bi bila podobna tistim, ki jih imajo profesionalni plavalci, samo da bi bila nekako prirejena da bi pokrivala tudi ali samo ušesa...
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

CCfly ::

Imam podoben problem in plavalna kapa ne pomaga, oz. pomaga le za kratek čas, dokler voda ne pride do roba kape. Zamaški so pa meni izredno zoprni tako, da raje skombiniram vato, plavalno kapo in malo pazljivosti. Če bi bili na voljo kakšni dobri zamaški, kot jih je opisal ajlazh, bi bil pa tudi jaz zainteresiran.

Če smem vprašati, kakšen problem pa si imel z ušesi ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Phoebus ::

Mene zanimajo predvsem te problemi z ušesi...razumem da je voda v ušesu pa greš ven na mraz pa fašeš kako vnetje... ampak kaj pa voda sama naredi?

Gwanaroth ::

Sej vsi vemo, da voda, naj si bo morska, rečna al tista prefiltrirana iz pipe, ni le H2O temveč še precej precej drugih stvari. Od kemijskih "primesi", do bakterij itd. Morebiti kaj od tega zna škodovati obolelemu ušesu.. Nevem. Out of my knowledge.
Lights often keep secret hypnosis..

Tomay ::

Kako je z plavalnimi zamaški za ušesa (videl v hervisu pri plavalnih očalih)?
Kaj pa "delavski" antifoni iz pene, ki jo skupaj stisneš, daš v uho in se potem spet raztegne.

Tretja varianta pa je da greš vprašat, nekam kjer imajo slušne aparate in podobno, delajo "po meri" tudi samo zamaške, ne vem pa kako je kaj z vodotesnostjo.
Voodoo 4Ever

CCfly ::

Mene zanimajo predvsem te problemi z ušesi...razumem da je voda v ušesu pa greš ven na mraz pa fašeš kako vnetje... ampak kaj pa voda sama naredi?
Zamisli si da preboliš tri vnetja srednjega ušesa in da te navadno spiranje ušes (ki je ponavadi povsem neboleče), onesposobi za dva dneva, ker misliš da ti bo glavo razneslo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Tomay ::

Been there, done that. Mislim, da malo stvar bolj boli, kot vnetje ušesa.
Voodoo 4Ever

Tear_DR0P ::

mislim da obstaja možnost kupit nek vosek za zalitje čepkov, sam to so ble samo govorice, tko da ne vem kaj so dejstva.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Stepni Volk ::

Čepi iz voska obstajajo... vendar nisem čisto prepričan, da so namenjeni plavanju. Tako kot tisti penasti ne... oboji so mišljeni blokiranju motečih zvokov iz okolice. S tem, da so penasti zelo moteči, ker se raztegnejo... in posledično "nategnejo" ušesno votlino... tako, da zjutraj boli uho... vosek je boljši, a žal bolj za enkratno uporabo... Če se bom spomnil jih bom "stestiral" v banji... ali še bolje, prebral navodila...

Stepni Volk ::

Jep... nič ni govora, da bi vosek smel v vodo... sem pa zato šel poiskati proizvajalca na Internet... in tam se s strani smejijo ljudje na plaži in silikonskimi zamaški:
OHROPAX

Proizvajalec je nemški... če jih imajo pri nas ne bi vedel, ker sem svoje kupil v Švici.

Außerdem schützt OHROPAX Silicon das Ohr effektiv vor dem Eindringen von Wasser. Es ist der ideale Begleiter beim Schwimmbadbesuch oder im Badeurlaub. Und da es auf jede Gehörgangsgröße angepasst werden kann, ist es auch für Kinderohren bestens geeignet.

Še prevod: Poleg tega efektivno ščiti "OHROPAX silicon" uho pred vdorom vode. Je idealen spremljevalec pri obiskih plavalnih bazenov ali na plavalnih počitnicah. In ker se zna prilagoditi na vsako velikost ušes, je primeren tudi za otroke.

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Hm.. zna bit vredno razmisleka. Nisem imel hujših problemov z ušesi, a zadnje par let je vsaka kaplja vode v uho lahko katastrofalna.
Lani sem imel glavo 10cm pod vodo, mi je prišlo nekaj vode v uho in sem bil za 3 ure onesposobljen. Neprijetna bolečina za popizdit.

Torej če kdo odkrije kako štrcuno, ki bi ponujala uprabne in efektivne ušehnike za v/pod vodo naj sporoči :)
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

mile ::

Kolega v klubu uporablja silikonske cepe, posebaj ulite za njegovo uho in pravi , da se zadeva obnese. Ce koga zanima , ga lahko povprasam o tem.

Tear_DR0P ::

ej ka mi lahko kdo razloži v čem je finta teh bolečin??

Moja punca ma podobno težavo in noče it k zdravniku zarad tega. Pa ji včasih voda skozi uho priteče v usta. Bi reku da ma bobnič poškodovan. Jst sm namreč strasten potapljač in se mi tudi ona včasih pridruži. Sam vedno ne more pod vodo ker jo začne glava bolet, potopit se pa ne more nikol tolk daleč kot jst.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gfighter ::

V WIDEX-u na Resljevi 32 v Ljubljani ti lahko naredijo zamaške za uho iz silikona po meri. Če so pa popolnoma vodotesni, pa ne bi vedel, se nisem nikoli šel potapljat s slušnimi aparati...:D
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

aljazh ::

@CCFly:
Na enem ušesu sem imel že dve operaciji zaradi holesteatoma, v drugem pa imam vstavljeno timpanalno cevko, zaradi česar ne sme priti v uho niti kapljica vode.

Še razlaga, za tiste, ki ne vedo: V bobenček ti napravijo luknjico, vanjo pa vstavijo miniaturno cevko (timpanalna cevka), ki omogoča "prezračevanje" srednjega ušesa. Vstop vode v uho, bi pomenil vstop vode tudi v srednje uho (kjer se nahajajo slušne koščice), to pa pomeni "smrt" za uho (vnetje; rast bakterij, ki erodirajo slušne koščice; pospešitev rasti morebitnega holesteatoma). Holesteatom je nekakšna povrhnjica kože, ki raste v srednje uho in počasi uničuje slušne koščice. Do njega običajno pride zaradi nezadostnega prezračevanja ušesa ter težav pri izravnavanju pritiska.
------

Glede odlitkov lahko iz lastnih izkušenj povem, da se (vsaj ti, ki jih imam sam), ne obnesejo najbolje. Material sčasoma otrdi oz. izgubi prožnost in sposobnost popolnega prileganja sluhovodu. Prav tako ne nudijo popolne zaščite, saj se ob premikanju čeljusti (govorjenje) malenkost spreminja oblika sluhovoda, zamaški pa se temu spreminjanju oblike sluhovoda niso sposobni prilagajati. Za umivanje las sicer zadostujejo, saj zelo pazim, da se ne bi poškropil po ušesih, za kakršnokoli aktivnost v vodi pa so le malenkost bolje kakor nič (preizkušeno). Sedaj, ko imam popolno prepoved vstopa vode v uho (niti kapljice), razen za umivanje las, ne pridejo v poštev.

Za v vodo sem doslej imel mehke iz nekakšnega gnetljivega silikona (kot tisti na povezavi od Stepnega Volka), ki jih sam oblikuješ ter nato zamašiš uho. Problem pri njih je zopet spreminjanje oblike sluhovoda zaradi govorjenja, saj se ne morejo konstantno prilagajati obliki sluhovoda. Doslej so sicer zadostovali (obnesli so se dosti bolje kot odlitki), saj nisem imel popolne prepovedi (le prepoved potapljanja in izdatnejšega "zalivanja" ušesa, kakšna kapljica od škropljenja vode sem ter tja po besedah specialista ni bila usodna), sedaj pa jim ne zaupam toliko, da bi se jih upal uporabljati.
------

Na internetu sem nato našel dve strani z obetavnima zadevama; gre pa za neoprenski trak, ki si ga nadeneš čez ušesa, seveda v obvezni kombinaciji z zamaški. Druga zadeva pa so zamaški (dva modela). Prvi imajo neko membrano, ki prepušča zvok. Vendar kot kaže ne zagotavljajo 100% vodotesnosti, saj pri drugem modelu piše "Although the vented version keeps the water out, we even hae a non-vented version to make sure". Bral sem tudi na nekaj tujih forumih in zamaške tega proizvajalca zelo hvalijo.

Povezave:
Neoprenski trak za ušesa
Zamaški

Keyser Soze ::

Previdnost ni nikoli odveč. In je pač treba pazit pri plavanju, da ne zmočiš ušes oziroma glave. Kolikor se spomnim meni ni bil problem plavat, brez da bi zmočil lase(in posledično tudi ušesa.

Hkrati pa ne gre pozabit na samo površinsko napetost vode. In miniaturno luknjico v membrani. Tako da pomoje ni problem v eni kapljici vode, ki pride po nesreči v uho temveč zmerni količini vode pod pritiskom. Potapljanje, ipd. Skratka vosek bi moral opraviti delo več kot dovolj za kakšen obisk Aquariusa(al kaj je že) s kančkom previdnosti.

Ne pozabi, da vosek odbija vodo, ravno tako pa je mastno uho. Če pa uporabiš kakšno kremo ali mazilo(ne na vodni osnovi) skupaj z čepki, pa res ne bi smel biti problem.

aljazh ::

S tistim glede plavanja z ušesi nad vodo se strinjam, to sem prakticiral že doslej.

Kar vzbuja mojo skrb so primeri, ko kljub še taki pazljivosti lahko pride do tega, da se uho zmoči. Npr. nekdo poleg tebe skoči v vodo in te povsem zalije; otroci, ki se jim zdi fino "špricat" naokoli. Ali pa npr. da se po spletu okoliščin prevrne čoln (npr. tisti kanujčki, ki jih običajno posojajo na jezerih ali pa na raftingu, ipd.), tako da padeš v vodo. V takšnem primeru ni variante, da z ušesi ostaneš nad gladino.

Na mazanje zamaškov s kakšno mastno kremo sem tudi že pomislil, bi pa moral glede tega povprašati zdravnika, katera se lahko brez posledic uporabi tudi v ušesu.

teah ::

Tear_DR0P je izjavil:

mislim da obstaja možnost kupit nek vosek za zalitje čepkov, sam to so ble samo govorice, tko da ne vem kaj so dejstva.

widex firma v ljubljani,čepki narejeni mo meri ušesa.100%učinkovitost ,samo draga...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čepki za ušesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9417604 (5951) AndyS
»

piskanje v ušesih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12440482 (13841) krepki

blokada ušes zaradi čepa/ušesnega voska in izpiranje v zdravstvenem domu

Oddelek: Loža
1713177 (12654) zee
»

Boleče uho, kako se da pomagat

Oddelek: Loža
3159037 (58158) Daliborg
»

zamaški za ušesa

Oddelek: Loža
274460 (3866) BigWhale

Več podobnih tem