» »

Izdelava lastnega DVD

Izdelava lastnega DVD

kosobrin ::

Pozdravljeni!

Imam problem. Z DV kamero sem posnel cca 4 ure in 45 minut materiala, zadevo prenesel preko fire wire-a na računalnik in malo popeglal z Ulead VideoStudio 8 SE DVD.

Sedaj bi rad zadevo zapekel na DVD, vendar ne vem kakšno kvaliteto naj nastavim , da bo zadeva primerna za arhiv morebitni ogled na DVD playerju, oz. obdelavo še kdaj kasneje. Če zadevo zapečem v maksimalni kvaliteti, kot ponuja program gre na en medij DVD komaj 60 minut, torej nastane 5 DVD jev. KAko se to dela v praksi? Bi bilo bolje zadevo prekodirati v divx? Kako je potem s kvaliteto in kasnejšo obdelavo? Ali je zadevo bollje pustiti v dv formatu (zaradi kasnejše obdelave) in zapeči na DVD disk? Če se odločim v UVS za nižjo kvaliteto bo posnetek slabši. Kje je optimum( koliko minut porograma na en DVD). Če zadevo spravim napr na 5 DVDjev, ali je potem potrebno že v editorju razdeliti posnetek na več majnših delov ali zna Unlead movie factory to sam in zahteva nov medij ko je eden poln?

Prosim pomagajte.

Lep pozdrav.

OldSkul ::

Zdaj če imaš divx predvajalnik je najbolje, da pretvoriš cel posnetek v divx. To lahko v easy narediš z Dr. Divx programov. Naštimaš lahko, da ti zadevo da na 3,4 ali več CD-jev.

CaqKa ::

razdeli na dva dvdja in daj bitrate na okrog 5000 (verjetno manj).
dvd je še vedno bolj editing friendly kot pa divx.

OldSkul ::

To bo slaba kvaliteta. Jaz sem dal v DVD 30 min filmček pa mi je zasedel tam nek 3300 MB pa je bila kvaliteta :\

Ch4N93 ::

naredi, kot ti je svetoval CaqKa, in zapeci zadevo na dvd-rw, da se prepričaš o kvaliteti
če ti ne ustreza pač izboljšaš kvaliteto, dokler ti ne ugaja
Ni nam lahko...

Volk| ::

če ti bo kaj pomagalo moje mnenje in izkušnje..
Jaz sem dosti že spreminijal iz DV kamere na dvd, pa sem vedno spravil vse na en dvd. Kvaliteta je ostala taka kot je na DV kameri.
najbolj ironično pa je da z najbolj bedastimi programi narediš najboljše zadeve.
Ko imaš na trdem disku oblikuj kakor želiš z Windows movie makerjem, nato pa ti on tako avtomatsko naredi wmv file. Nato uporabi nerota(6.6) da ti zapeče dvd in istočasno spremeni. In to je to! brez kompliciranja! vse gre na en dvd ker ti nero tako naredi. Kvaliteta ostane! Preizkušeno večkrat!
Le računalnik ti bo malo "šfical":D

andHoc ::

1. ne prodaji bučk da bo ostala kvaliteta ista na dvd kot na dv :| ,razen če maš še črno-belo tv iz leta gospodovega 62 :)
2. Na dvdju je kvaliteta odvisna od bitrata, nekako še sprejemljivo je recimo do 2-3 ure videa na dvd, če pa hočeš kvaliteto pa vsekakor pod 2 urami.

Zdej pa nasvet če maš dost diska ... naredi video v kvaliteti 60 min/dvd, pol zalaufi dvdshrink in naj ti preračuna tko da bo šlo točno na en dvd.

LP
...vse je relativno...

mantafilm ::

Če ne rabiš DVD playerja potem za kompresijo svetujem Divx Pro kodek ali še bolje kako lossless varianto kot je Huffyuv ali PICVideo. Video se ful skrči pa je še vedno 97% nespremenjen:O .

Obstaja pa tudi možnost XDVD, kjer gre na navaden single layer DVD 21Gb.

Lp, Jure@dvdjka.com

Volk| ::

DrAlko:
Si probal moj način da me kritiziraš? Če nisi, bodi raje tiho! Če pa ne verjameš pa pridi k meni na dom pa boš lahko 14 ur sedo in opazoval rezultat! Te boš pa lahko govoril!
Drugim hočem pomagat, ti pa mlatiš prazno slamo predno si videl rezultat. Sicer pa, naj vsakdo sam preizkusi pa bo pol videl če imam prav ali ne.
lp

andHoc ::

Čaki trdiš mi da je 4.5 pa pl videa/dvd iste kvalitete kot DV :)

Ne me smejat ... še ned 60min/dvd pa DV se opazi ZELO velika razlika Pač sprejmi da MPEG II ni lossless kodek in bolj kot stiskaš slabša slika je ...

Drugač se pa nebi kregu s tabo, sem že kar neki DVDjev svojih naredu in kar neki stavri probu tak da neki že vem ...

Drugač si pa poglej kak bitrate majo tvoji filmi ...
...vse je relativno...

kozmos ::

Jaz imam videa za 3 ure in bi ga spravil na vsaj dva, čeprav raje na en DVD.
Video je zajet iz VHS kamere z VirtualDub-om in pride iz dveh kaset po 1.5 ure kar 19GB velikosti.
Potem sem si z VirtualDub-om nardeil izseke, ki jih želim z DVD Architect-om pripraviti za peko.
Tu pa se mi pojavi problem. Namreč izseke sem kompresiral v Microsoft MPEG-4 Vide Codec V1, tako da prvi izsek ki je dolg malo čez 33 minut, zasede skoraj 690MB, kar mi je celo všeč. Ko pa omenjeni izsek naložim v DVD Architect, ta zasede 2.1GB, kar pa mi ni več tako všeč.

A mogoče kdo ve kaj bi bilo v tem primeru bolj pametno stroriti.
Naj uporabim drugi codec in kateri?

Več predlogov, bolješe bo.

Hvala že v naprej.

kozmos ::

Aja, za zajem videa uporabljam Pinnacle WDM PCTV Video Capture

CaqKa ::

Microsoft MPEG-4 Vide Codec V1 >>> to ni codec ki je dvd compliant

za dvd potrebuješ mpeg2 do 10Mbit
preberi si tole recimo: Pretvorba DIVX v KVCD

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo