» »

Iz DV v DVD zapis

Iz DV v DVD zapis

_spirit_ ::

Veliko sem najdel na formu kako iz DV zapisa, skodirat v Divx, Xvid in podobno... nikjer pa ne najdem kako bi lahko iz DV spremenil v isto obliko kot je na DVDjih (filmi). Spremenil pa bi zapis iz DV-ja velikega 15G, na DVD obliko s 4,7G. Se to da in s katerim programom? :8)
  • spremenil: _spirit_ ()

Brainstorm ::

Probej z ulead dvd movie factory al pa ulead dvd workshop, lahk pa tut z pinnacle studio v katermu editiraš material pol pa ga tut kr zapečeš na dvd s tem programom. Gor gre okol 1 ura full kvalitetnega videa glih tistih 15GB dv materiala. Lahk pa se pošpilaš tut s cce encoderju huda zadeva tut najbol kvalitetna slika pride ven če ga prav nastaviš sam men še nekot to ni ratalo.

Zdej bi pa uprašu enga experta zakaj so na končnem izdelku dvd-ju ko ga gledam na tv-ju vidne kao neke črte ob robovih predmetov (mouse teeth) pri mal hitrejših scenah ko na primer hiter spremenim položaj kamere.(na pc-ju to ni vidno) Sem probal z restreamom popravit na bottom field first pa nič ne spremeni, isti rezultat dobim al naredim dvd z uleadom al pa z cce-ju al pinnacletu, ni mi jasno ulead bi ja mogu to zaporedje sam od sebe prštimat.

Thanks!

toni22 ::

ko exportiraš, vklopi funkcijo "deinterlace".

Brainstorm ::

Kje pa nej bi bla ta nastavitev deinterlace pri uleadu al pa pinnacletu jst jo nisem najdu?
Koker vem se nej bi deinterlace filter uporablal sam pri delanju divx-ov avi filetov (naprimer pri virtual dubu al pa dr. divx-u) ne pa za mpeg2 DVD fajle.

pivmik ::

Če daš DeInterlace boš zgubil POLOVICO podatkov (namesto da bo video tekoč - 50Hz (2fields@25fps) - se bo "zatikal" (1 field @ 25fps - pri 50Hz bo kazalo vedno dvakrat isto sliko)
Ali pa bognedaj s kakih blendig deinterlace, kjer so dva fielda združena v enega samega in potem se vidi ko neke duhce pri hitrem premikanju, slik pa spet ne bo tekoča!


Glede na to da MPEG format podpira Interlaceane posnetke je Deinterlace NEUMNOST!

Jaz sem ročno spremenil (interlaced) DV posnetek v MPEG2 DVD posnetek (še vedno interlaced) s programom Mainconcept MPEG Encoder.
Ta program je napram TMPGEnc zelo hiter, razlika med kvalitetama videa je pa s prostim očesom neopazna. Tako, da uporaba Mainconcept MPEG Encoderja je zelo priporočljiva(seveda nujno verzija 1.4 !!).

--Opdreš pač željeni DV video z Mainconcept MPEG Enc.
--nastaviš MPEG type: DVD,
--Video mode: PAL(razen če nimaš NTSC kamere),
--in audio mode pa daj: LPCM (lahko ga kasneje z DVD programom pretvoriš v AC3 stereo).
--Pol klikni DETAILS gumb:
- Frame rate: 25 (v kolikor imaš PAL kamero, če imaš pa NTSC pa dej 29.97)
- Deinterlacing NUJNO pustiš: NONE
- Field encoding: Bottom field first; samo tukaj pazi, morda bo treba nastavit na "Top field first", če v končnem MPEG2 fajlu bo slika skakala, nekako se zatikala, čudna bo - končni MPEG2 preveri s PowerDVD(vklopi mu hardware acceleration v nastavitvah) .
- Search method si nastavi poljubno, če daš bolj proti fast ti bo hitreje encodiral ampak kvaliteta bo slabša
-Search range je podobno če daš short bo hitreje encodiralo ampak slabše skrčevalo
(jaz dam vse na max, ker tako ali tako ni dosti več za čakat)
-2-pass encoding: ni kljukice ; porabi skoraj dvakrat več časa za encodiranje, daje pa boljšo kvaliteto, če imaš čas in si quality freak dej kljukico :)
-Klikni OK
Druge nastavitve mislim da lahko pustiš kot so.

Klikni "Convert" za začetek pretvarajanja v MPEG2.

PS: če želiš gledat sliko medtek ko skrčuje pritisni tipko F3
PS2: Če imaš veliko različnih DV datotek lahko s pomočjo Batch list(za dodat trenutne nastavitve v list stisni tipko Ins) encodiraš eno za drugo, ne da bi bil pri tem za računalnikom, samo najprej za vsako datoteko posebej nastaviš vse kar rabiš in nato dodaš na Batch listo.
PS3: Preko tega programa lahko menda(nepreverjeno, le opcijo se opazil) zajemaš tudi posnetke iz kamere(preko firewire ali USB2). Naredi tako: Menu Tools -> Capture.

Ko dobiš končno ta DVD MPEG2 fajl ga lahko imporatiraš v poljuben DVD authoring program, kot je DVD Architect, DVDlab, Adobe Encore DVD... Ti programi imajo ponavadi tudi vgrajeno snemanje na DVDje.

Za čistejšo sliko pa jaz uporabljam Convolution3D filter(preko AviSynth), ki odstrani splošno šumenje slike na DV posnetkih. Sver res odstrani šumenje, slika je lepša in pri skrčevanju imajo kodeki lažje delo in tako še dodatno pridobim na kakovosti slike.

Če koga kej več zanima o tem naj tukaj vpraša ali pa hitreje naj pogleda v Doom9.net Forum pod sekcijo DV, kjer je en Tutorial oz začetka do konca kako pretvorit DV v DVD


Peezda sem se spisal :D
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

Brainstorm ::

Thanks PicNiK za cel referat. Ok Convolution3D filter sem potegnal dol zdej bi te pa prosu če še lahk kej okol uporabe tega z avisynth in njene skripte napišeš ker še nikol nisem delal z avisynthu.
Ka misliš da delam narobe da nastanejo v končnem izdelku moteče črte ob robovih oseb ko se kamera premakne, če pa je slika stabilna črt skor ni opazit. Bitrate sem nabil tut do 9000 pa isto. Pinnacle al pa ulead movie factory bi ja mogla sama poskerbet za vse nastavitve sej jih nimata kej dost, sta ja nareta za trotle. Na pc-ju pa motenj ni.

CaqKa ::

kdaj ti vidiš te zobke ob hitrih scenah?
bolj logično bi namreč bilo če jih na komponetni nebi bilo bi pa bili na računalniku.. ti nas pa hočeš prepričat ravno v nasprotno...
o avisynth skripti maš cel help pa še na doom9 imaš v forumu kr obsežen fakju o njem. to skriptiranje je prav luštno :)

aja načeloma se divx > dvd nič kaj dosti ne razlikuje od DV > DVD, razn tega da pri Dv>dvd uporabiš deinterlace.

pivmik ::

CaqKa ne, Ne, in NE!
in ti si mi moderator???

Če daš deinterlace izgubiš polovico podatkov.
Kaj da narišem to?


Brainstorm:
Povej v katerih programih vse delaš.
Ponavadi če z Easy programi ne dela kot je treba, se raje loti ročno pretvarjat.
Končni DVD moraš zakodirat/posnet kot INTERLACED.

Za pomoč z Convolution3D si najprej preberi vodič v forumu od Doom9.net:
http://forum.doom9.org/showthread.php?threadid=60392

Sicer pa priporočam da najprej uspešno naredi en DVD brez Convolutiona3D šele nato delaj bolj napredne korake.

Zaradi Convol3D filtra seveda je encodiranje bolj počasnejše in pa slika ne bo kristalno čista im mirna, filter ne dela čudežev :)
LP, Gregor GRE^

CaqKa ::

em nekaj sem se še spomnil
kakšno resolucijo ima tvoj DV zapis ki ga dobiš (ne spuščat komentarjev da DV je itak tolko krat tolko) ker če pride do pretvorbe resolucije potem bo treba deinterlaceat.
če pretvorbe resolucije ni potem pa nebo treba deinterlaceat...

picnik:
nič ne izgubiš polovice podatkov.. oziroma jih zgubiš če si lame...
Ko si narediš pravo avisynth skripto
v kateri vse separiraš vrstice pa jih nato spet prav skup zložiš... potem nisi nič izgubil.

Brainstorm ::

Za capture uporablam pinnacle studio 8, pol pa sem probu en kratek insert spremenit v mpeg2 z ulead movie factory in pa kr z pinnacletu samem in pa tut z cce-ju. Po cce-ju sem uporabu se restream da sem pretvoru mpeg v bottom field first. Pa pri vseh isti zmazek. In potem sem vse posnel na dvd in jih primerjal na tv-ju še najlepša slika je bla pri onmu ko sem ga naredil z ulead movie factory. Slka tut zgleda kot bi jo neki bremzalo ko se kamera premakne ne gre vglavnem gladko kot en slow motion.

krneki ::

Če boš DV encodiral v MPEG-2 in pri tem naredil deinterlace, boš kvečjemu pokuril 2x bandwidth za isti rezultat. Če pa kodiraš interlaced si pa na istem.

Če hočeš met progressive si pa kupi kamero s takim ccd-jem ;)

pivmik ::

Mislim da na DVDju more bit Top Field First, vsaj tako sem mogu jaz pretvorit DV posnetek.
Samo nisem ziher.
Verjetno zaradi tega premiki kamere niso gladki ampak se zatikajo.

DV pa ima 100% BottomField first, razen če res nimaš kake nestandardne DV kamere(močno dvomim).

CaqKa:
Ma ne mi reč. :)
Samo zakaj sploh razdelit fielde, če pa jih ni treba???
Zakaj deinterlaceat, če ni treba?

Brainstorm:
Originalen Captururan(sej je preko FireWire ali USB2, ne) *.AVI DV fajl odpri v Mainconcept MPEG Encoderju 1.4 in nastavi nastavitve kakor sem ti napisal zgoraj. RAZEN to nastavi drugače: Field encoding: Top field first.
Ko konča encodiranje uvozi dobljen MPEG2 fajl v poljuben program za delanje DVDjev.
Meni mi je s tem programom delalo OK:
DVD Architecht 1.0d (30MiB) http://mediasoftware.sonypictures.com/download/step2.asp?DID=437
DVD program TI NE SME ŠE ENKRAT ZAKODIRAT videa!(audio lahko) To pa ponavadi delajo razni lame 1-click programi kot je verjetno UleadDVD.
LP, Gregor GRE^

CaqKa ::

ok te pa ni treba...:D
pač maš svoj način kak ti to delaš jaz pa tudi ;)

Brainstorm ::

Dons sem pa neki na novo posnel in pretvoru v mpeg2 z cce-ju in Dvd movie factoryin glej ga hudiča slika je bla čist čista tut na tv-ju, ni mi jasno ka sem nardil drugač mogoče je on prejšnji posnetek cel u k... al pa je pinnacletov studio kej zakuhal ker sem v njem editiral , ne vem.
Sam zaka pa dobim ven mpeg file 720 x 480 ne 720 x 576 kot je izvorni avi.
Vsi programi kar sem jih probal, pretvorijo mpeg2 file v tak format tut če dam SAR 1:1 ,za ka to a more tok bit al ka?

CaqKa ::

cce pusti takšno resolucijo kot jo dobi tak da nevem kaj si ti naredil da ni prišla ista ven :)
kaj si delal preko avisynth skripte?

Brainstorm ::

Avisynth skripte sploh nisem uporabu. Kr cce sem ofnu pa dal ad avi in nastavu nastavitve in encode pa je prišu mpeg2 file ven. Sej pravim da nimam pojma o avisynthu, a ga je must uporabit?

jype ::

Ce imas apple masino s firewire portom lahko iz kamere spravis direkt na DVD in nardis tut scene selection in take reci tko da mal klikas naokol po GUIju in nakonc reces burn DVD.

SasoS ::

Resolucije ne smeš spreminjat če hočeš obdržati interlace sliko. Če je kamera PAL, potem mora biti tudi DVD PAL in pa 720x576. DVD je lahko tudi BFF, samo pač flagi morajo biti pravilno nastavljeni. Drugače pa ja...ako delaš DVD je deinterlace nepotreben, in še tako dober deinterlace filter ne bo dal istih rezultatov kot interlace slika na interlace TV-ju (na monitorju so stvari drugačne)

Brainstorm ::

Opazu sem da mi bsplayer pokaže resolucijo 720 x 480 za mpv file naret z cce-ju al pa bilo kermu programu za pretvarjat v mpeg2. Medtem ko pa restream pravilno pokaže 720 x 576.Katermu nej pol varjamem?

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

od kdaj pa bsplayer odpira mpeg2? ani bsplayer samo za avi? verjetno imaš kodek za mpeg2 inštalira...
kaj pa pravi desni klik na datoteko?

pivmik ::

Brainstorm
nehaj uporabljat fancy programe kot je tale pinnacle.
Pa UPORABI to kar ti rečem: Mainconcept MPEG Encoder ne pa CCE!!!!
LP, Gregor GRE^

waters ::

Sicer nisem kakšen profesionalec pa vendar! Sam uporabljam Pinnaclov studio 8 v nastavitvah nastavim 9000 Kbits/sec in pride odlična kvaliteta DVD-ja, pa še simpl je. Probaval sem vse, pa je bilo vse večje ali manjše sranje. Naj proba še kdo, pa me zanima kako bo zadovoljen. LP

CaqKa ::

z 9000kbps spraviš na 4,7gb dvd samo še eno uro materiala...

waters ::

Ena enourna kaseta 1 DVD. LP

CaqKa ::

sej to sem tudi reko...
mislim da je fajn dobit en dober koder ki ti bo pri 7mbps naredil enako kvaliteto kot pinacl pri 9, pri tem pa boš še več na dvd spravil.

pivmik ::

Caqka zgleda da ne poznaš (neuradnih) podformatov KDVD ali MoleDVD, ki omogočajo odlično kvaliteto, večjo kompresijo, hkrati pa manjšo velikost (t.j. na en DVD lahko posanmeš dosti več minut videa).

Več o MoleDVD in MVCD:
http://www.molevcd.de/

Več o KDVD:

http://www.kvcd.net/dvd-models.html
NA en DVD lahko daš ŠEST UR posnetkov DVD kvalitete in je 99,9% kompatibilen
(KDVD creates full DVD compliant MPEG-2 files.)

Tukaj so napotki in specifikacije KDVDjev:
http://www.kvcd.org/portal/articles.php?lng=en&pg=20


Tako, da uporabljanje navadnih DVD mpeg2 formatov je neumnost.
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pivmik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

miniDV --> DVD

Oddelek: Zvok in slika
81209 (947) aljazh
»

Kako posneti film iz digitalne kamere?

Oddelek: Zvok in slika
375327 (4155) m1h4
»

Deinterlace pri zajemanju videa

Oddelek: Zvok in slika
212099 (1628) AtaStrumf
»

DV v mpeg,divx,...

Oddelek: Programska oprema
111851 (1703) pivmik

kateri program uporabiti za kompresijo videa v DivX formatu (delam iz DV AVI formata)

Oddelek: Zvok in slika
402332 (1584) nemesis

Več podobnih tem