» »

Stopniščni avtomat

Stopniščni avtomat

laguna1 ::

Pozdravljeni, sem nabavil stopniščni avtomat (časovno stikalo) https://www.elektrotrgovina.si/stopnisc..., katero mislim vezat na 50w črpalko (krožni tok za sanitarno vodo). Ideja je taka, da bi ob pritisku na stikalo (npr. stikalo za zvonec) vklopil stikalo npr. za 5 minut in bi mi zagnalo črpalko in bi imel toplo vodo ob pipi takoj na vrsto. To pa zaradi tega, ker imam prek 20 m voda do pip in se čaka cca 2 minuti, pa tudi dosti vode steče da priteče topla voda.

To imam že naštudirano, me pa pri tem stikalu zanima, ali LAHKO vežem to časovno stikalo direkt na stikalo npr. za zvonec, torej da direktno sklenem porta in dam kontakt, ali pa moram imeti vmes še kakšen elektronski element oz. kakšno posebno specialno stikalo. Če se pogleda skica priključka iz mojega linka (gledam trikabelsko priključitev) me malo bega tam napisano "max.50". Torej me zanima kaj pomeni tisti max.50 in ali lahko direktno sklenem tok za vklop stikala z recimo stikalom za zvonec ali pa obstaja in morem nabavit kakšno posebno specialno stikalo.

starfotr ::

"Stikalo za zvonec" se imenuje tipka. Seveda lahko uporabiš tipke, saj imaš spodaj tudi shemo za navadne smrtnike.

Priporočam pa, da ti to zveže en električar.

Opkow ::

Rabiš tipko in ne stikalo!
Max. 50 pomeni maksimalno 50 tipk. edit: To domnevam. Nisem ziher.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Opkow ()

Če daš miško na x50, ti napiše opis.

laguna1 ::

hvala za pojasnilo, ja tipko sem mislil... ni problem zvezat, samo tisti napis max.50 in "neka shema" pod napisom me je zmedla.

je pa shema nadzorna tako za 3 kot 4 žilno povezavo, čepram kako naj napišem, koliko vidim, daješ kontakt pri 3 žilni povezavi "prek" N - nule, pri 4 žilni povzeavi pa prek L faze. Jaz bom povezal kot kaže shema za trižilni primer in bo "kontakt" prek N.

glede opisa pa imam tablico brez miške oz. tipkovnice, tako da se opravičujem ker ne vidim tega.

mirator ::

Opozoril bi samo na eno malenkost. Stopnišni avtomat je namenjen za porabnike s cos fi = 1, črpalka pa ima gotovo manjšega. Poleg tega ima črpalka zagonske tokove. Sicer ne vem, kako močno črpalko maš, vendar se ti lahko zelo kmalu zapikajo kontakti na avtomatu. Mogoče bi raje najprej krmilil kakšen pomožni rele, ki je namenjen tudi za preklapljanje induktivnih porabnikov, ta pa bi potem vklapljal črpalko.
Samo za razmislek.

Obtočne črpalke niso nek hud porabnik. Tudi če imajo neugoden cos fi, je dovolj rezerve v tem primeru. Zagonski tokovi so tudi dovolj nizki.

Drugače pa kak rele ali kontaktor.

floyd1 ::

Jaz sem cirkulacijo tople vode (ventil) zaprl po nekaj tednih. Ta hudič je hladil vodo v bojlerju kot zmešan, tudi ko obtočna pumpa ni delovala (termosifonsko kroženje). Posledično se je toplotna precej pogosto vklapljala, kar pa mi ni bilo všeč. Raje počakam tistih 6 sekund na toplo vodo in malo "šparam" toplotno pri vklopih.

int47 ::

Sam bi raje namesto tipke uporabil PIR, ali radar senzor gibanja.
Termosifonsko kroženje lahko ustaviš z nepovratnim ventilom.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vezava zvonca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2812952 (5504) mirator
»

Casovno stikalo za bojler

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
438085 (6993) dreta
»