» »

Kamera v taxiju

Kamera v taxiju

WarpedGone ::

Taksist si je omislil da bi v taksi namontiral kamero. Imel je že nekaj zaposlenih voznikov in je zgubu zaupanje vanje. Sam ni nek jaki računalnišk mojster, je pa odprte glave tko da ve tut u čem je fora mp3jev in divxov, na primer :)

Ampak kako zdej to stvar izvest. V avtu vladajo precej ekstremne razmere, temperature od -20 pa tja do 60 stopinj, tko da mora reč bit kar se da enostavna in robustna. Mal sm študiru o vsem skupaj in pršel do naslednjega:

HW:
- via epia platforma (zaradi majhnih mer)
- via 1ghz cpu z dodanim ventilatorjem (zaradi cene, nizke porabe, zadovoljivo dost moči)
- flash disk al pa prenosni HDD (odpornost na temp in šoke)
- usb kamera (kaka druga šansa?)

SW:
- simple linux distro (cena je pomemben faktor!)
- en software ki sekundnih v intervalih zajema slike (film je overkill)

Stvar bi bila namontirana v eno homemade dobro naluknjano alu-ohišje, po potrebi s kakim ventilatorjem. Postavljena nekam v prtljažnik al pa v kabino. Po možnosti bi avtomatsk laufala vedno, ko bi bil avto pod kontaktom.

Software bi v intervalu (nekje med 1 do 10 sekund bi bilo verjetno sprejemljivo) slikal, sliko primerjal s prejšnjo in če bi bilo dost razlike, jo shranu na disk/flash opremljeno z uro. Po možnosti vse skupaj deluje po round-robin sistemu - ko zmanjka placa se avtomatsk brišejo najstarejše slike.

En drug software (doma) bi bil pa pol namenjen njihovem prikazovanju - možnost zaporednega prikazovanja ala film z obupnim framerateom. Obstaja že kej tazga?

Vprašanja:
- se da kje pri nas dobit računalnišk napajalnik za v avto? po možnosti z avtomatskim zakasnjenim vklopom?
- kolk optimistično je pričakovat da bi HDD, ki je namenjen prenosnikom, zdržal eno poletje in eno zimo v taksiju? Seveda brez kakega hudega vzdrževanja in kaj bi se dalo narest da se ta verjetnost poveča
- kaj pa če se namesto HDDja uporabi en običn recmo 128-512MB USB flash drive?
- kako kej linux pa USB kamere? obstaja kak seznam kamer ki recimo da delajo? kak enostavn commandline softvare za zajem slik iz kamere?
- katero distribucijo bi predlagal? vem da jih obstaja mali milijon, niti še nism šel iskat ornk.
- obstaja kak software, ki bi pasal v takšnole nalogo? če ne, niti ni tak problem, se nardi pač skripta, ki bo slikala / primerjala / brisala / shranjevala
- kakša stvar na katero očitn nism pomislu?

Hvala za vaše predloge/komentarje! :)

Dean
Zbogom in hvala za vse ribe

Vikking ::

Lahko ti povem glede taxijev, da so redkodaj hladni saj avtomobili delaj 24h non stop, tko da pozimi se skor ne ohladijo. Bolj je problem vročina.

Sicer me pa zanima kaj naj bi s to kamero v taxiju sploh počel?

Scorpia ::

A nebi lažje bilo it na analogno kot digitalno. Eno simpl majhno črnobelo kamero nabavis, odzadi videorekorder pa na LP snemat, pa vsake 8 ur menjat kaseto al pa spet presnet. To je ena od cenejših variant, pa bolj trpežno kot računalnik. Če pa je keša več, si pa omisli še dodatno kamero pa tisti videorekorder(ki ga imajo varovanje) ki snema 1 sliko na 2-3 sekunde odvisno od nastavitve.

WarpedGone ::

Človek je privatnik in vozi sam. Po enemu letu 18 urnih delavnikov se je počas naveličal tega in študira da bi zaposlil voznika. Kar je pa problem, ker mladcev ki bi furali taxi je cel kup, ampak dobit enga na katerga se lahk zanese je pa problem. Kamera bi primarno služila temu, da bi voznik vestno izdajal račune. In ne bi nastnice zastonj okol fural in med šihtom domov hodil fuzbal tekme gledat.
Zbogom in hvala za vse ribe

aljazh ::

Ne pozabi na zakonsko ureditev (ZVOP-1), ki dovoljuje izvajanje videonadzora le pooblaščenim varnostnim službam z licenco.

Poleg tega bi takšen taksi moral biti vidno označen, da je pod videonadzorom in to na način, da se morebitni potnik lahko z dejstvom izvajanja videonadzora seznani že pred vstopom v taksi.

In nenazadnje: Bi se bili potniki pripravljeni voziti v taksiju, ki je pod videonadzorom?

WarpedGone ::

aljazh:

Ja, tale zakon zna bit največja ovira, takoj za psihološlim efektom. Dvomim da bi ljudje radi bli snemani. Sm mu že omenu oboje, pa ni še obupu :)
Zbogom in hvala za vse ribe

destiny ::

Pomoje bi bil že en skrit gps dovolj.

barabl ::

Mislim,da bi bilo dobro da si pred montažo podobnih zadev dobro preberete Zakon o Varstvu Osebnih Podatkov,ker lahko pade zaradi video nadzora kakšna odškodninska tožba nezadovolne stranke,kazenska ovadba, potem mora biti na takšnem avtomobilu vidna oznaka Opremljeno z video nadzorom.........Največja ovira pa je,da teh podatkov ne moreš uporabiti v primeru,da zalotiš voznika pri raznih nepravilnostih,ker ti nisi oseba katera ima pooblastila za izvajanje video nadzora in je zadeva pravno sporna in če ima voznik vsaj malo pravnega znanja in je v rednem delovnem razmerju,se ga zaradi tega ne boste tako lahko znebili.Skratka kar se montaže tiče je stvar še mogoče izvedljiva,vendar je iz pravne strani sporna.

barabl ::

Osebno tudi jaz predlagam gps.

Vikking ::

Človek je privatnik in vozi sam. Po enemu letu 18 urnih delavnikov se je počas naveličal tega in študira da bi zaposlil voznika. Kar je pa problem, ker mladcev ki bi furali taxi je cel kup, ampak dobit enga na katerga se lahk zanese je pa problem.

Kaj ne poveš.

Če ne upa nobenega zaposlit, naj fura nadalje sam. Če pa misli takšne stvari izvajat nad uslužbencem kot je totalni videonadzor (madona sej nismo v banki), potem naj ne zaposli nobenega.

Itak vsi taksisti "šmuglajo" da jim kak keš pade za burek, kofe, čike. Kej več ti pa itak ne bo mogu, ker se da vse dobro že samo po kilometrih računat in ne rabiš nobenega videonadzora.

Povej tvojmu žlahtniku da je videonadzro "totalna glupost", saj se mu ne bodo obračal "miljoni mark".

boštjan ::

gps je dosti bolj primeren,zato so ga uvedli na poštah. pri taxiju pa itak mora taxist bazi sporočit kam pelje stranko in sporočit,da je uspešno opravo furo.
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Damjan Jagar ::

Pošti s(m)o montirali TalkTrack. Samo mislim da bo to prevelik finančni zalogaj za tako majhnega privatnika. Naj raje sam kaj spaca.
http://jagar.si

Vikking ::

Za s.p.-ja se mu nič ne splača. Če bi bila to velika firma potem ja, seveda v stilu ki ga je pokazal cyb3r.

Pa itak ti mladci vsi furajo taxi 3 mesece pa jih mine.

Sam dober si naj organizira da preverja kilometrino, izdane račune, po katerih tarifah je bila vožnja odpeljana in ne rabi noben kamere.

WarpedGone ::

Hja, stvari bi špilale v Lj recimo. Tle pa, u našem malem mistu, so vse mestne vožnje po pavšalu 300SIT, tko da kontrola na kilometrino odpade. Edin kar je takega kar lahk nardi, je en velik napis v avtu da je vožnja brez računa zastonj.
Kar pa mu ne pomaga nič, če mladci zabušavajo med šihtom na konc mesca pa hočjo met fixn denar. Pri 200 do 300k mesečnega prometa niti ni nujno vedno enostavno izvedljivo.
Je že mel voznike, in ima še od tistega cajta v skupni sumi izgubo. Ga zastopm. Zastopm pa tut da bo tešk kej pametnga pogruntat in motivirat šoferje da bi dejansko delal in ne zabušaval.

Pol je pa še zakon tak, da je nujna polna zaposlitev in minimalna plača. Pa magari človk u luft gleda cel mesec. Če bi bilo možno celo plačo vezat na delež profita, bi bilo enostavno, tko pa...
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dovoljenje za uporabo video nadzora

Oddelek: Loža
101254 (854) JaGuArKa#1
»

Zakonodaja videonadzora (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Informacijska varnost
10835584 (15762) St235
»

Preveč regulative: Uber se po treh letih umika iz Danske (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5321895 (19663) kotanyi

Več podobnih tem