» »

Odmik od meje

Odmik od meje

gugi ::

Ali mi lahko poveste koliko mora biti minimalni odmik posajenega drevesa od meje s sosedom. Mi smo posadili lešnik 1m od meje sedaj pa me zanima če je to preblizu meje, kajti sosed ga je izpulil in odvrgel.

Hvala in lep pozdrav

bastadu ::

:D
Mislim, da tvoj sosed nima razčiščenih pojmov, kje je meja... Mogoče pa gleda v prihodnost, da ko bo drevo zraslo, ne bo vej na njegovi strani:\

Matek ::

Kolk vem za drevesa ni ravno nekih omejitev, kot so za kake gradbene objekte, tako da dokler ni čez mejo lahko prosto sadiš.

EDIT: Ampak raje počakaj kakega pravnika v tejle temi, da ne bomo kar tako na pamet.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

MadMicka ::

Take stvari je treba reševati po zdravi pameti, ker karkoli drugega je metanje denarja skozi okno in nepotrebno tratenje živcev :)

Sicer pa, je odgovor odvisen od različnih okoliščin. Če gre npr. za dva travnika, potem seveda lahko posadiš drevo poleg meje. Moraš pa paziti, da veje ne rastejo na sosedovo stran, če sosed tega ne dovoli.

Če pa ima zraven meje npr. sosed hišo in bi mu drevo odvzelo svetlobo, pogled, potem pač res ni primerno, da drevo posadiš zraven. Seveda je to tudi vprašanje velkosti drevesa, pa kolk bo zrastu, pa krajevnih običajev, ipd.

Če torej zaradi drevesa sosedova nepremičnina ne bo trpela kake posebne škode, potem normalno, da lahko posadiš drevo na svoji zemlji.

Preden to ponovno narediš, bi na tvojem mestu opozoru soseda, da če bo še enkrat izruval drevo, boš zoper njega sprožil tako civilni postopek (odškodnina - npr. vrednost drevesa, prevoz, sajenje ipd.) kot tudi kazenski postopek (npr. poškodovanje tuje stvari, kjer je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do dveh let). Seveda bo moral povrtniti tudi stroške postopkov.

Tut če ste skegani, ali pa še zlasti tedaj, se splača s sosedom pogovoriti.

steev ::

Ker sosed pa nebi pustu da mu lešniki rastejo na njegovi strani :))
:|

sketch ::

Načeloma so tri pravila, ki določajo odmik grajenih objektov ali vegetacije od meje:

1. Odmik od meje, predpisan v urbanističnem pravilniku za morfološko enoto katastrske enote, v kateri se parcela nahaja. To ugotoviš tako, da pogledaš v načrte od hiše ali pa pridobiš katastersko mapno kopijo na katastru in pogledaš v kateri katasterski občini in morfološki enoti je parcela, nato pa pokličeš upravno enoto ki je odgovorna ali za izdajo gradbenih dovoljenj ali pa za izdajo lokacijskih informacij, in se pozanimaš. Ti odmiki so različni, od 0.5 m v centru LJ do 5-6 metrov na podeželju. Če naredoš nekaj znotraj tega, potem sosed nima kaj in če zopet izruva, ga lahko tožiš (če se ti da).

2. Vpliv na konstrukcijo hiše ali instalacij - Če posadiš vegetacijo na mestu, kjer lahko korenine ali veje poškodujejo sosedovo stavbo ali pa javne instalacije, nosiš odgovornost za poškodbo oz. sosed ali javna služba lahko ugovarja in stvar da odstranit.

3. Vpliv na življenjsko okolje - Če vegetacija ali konstrukcija jemlje sonce stavbi, in s tem ali dela nevzdržno življenjsko okolje (manj kot nevemkoliko ur sonca na stavbi dnevno itd) ali pa povzroča propad stavbe (na steni se dela mah zaradi vlage in sence, omet odpada zaradi vlage) potem mora stvar ven.

To je pa vse, česar se lahko spomnim...


lp
s.
Adapt and overcome.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hiša na samem, z veliko zemlje okoli

Oddelek: Loža
246833 (5532) trancer01
»

Problemi s sosedovimi čebelami

Oddelek: Loža
449070 (5980) GrofMonte
»

vidnost na cesto

Oddelek: Loža
223880 (2857) logout
»

ograja pri meji

Oddelek: Loža
178356 (7798) Aston_11
»

Problem s sosedi - gradnja preblizu

Oddelek: Loža
4011366 (9851) Daniel

Več podobnih tem