» »

linux + RAID + UPS

linux + RAID + UPS

3p ::

Sestavljam en poceni strežniček, na katerem bo tekel Linux (predvidoma Fedora 3), na njem pa apache, pa samba (za sharanje diskov) in tiskalnika, pa kaki postfix+dovecott za mail za par ljudi, v glavnem nič kritičnega.
-Zanima me, če ima kdo kaj izkušenj s poceni (pol-softwerskimi) SATA RAID krmilniki na platah? Rad bi imel mirroring. Je to res boljše rešiti s SW RAIDom? Baje so problemi pri bootanju z RAIDa?
-Pa z (smešno) poceni UPSi (a la Comtronovi Musteki)? Zmogljivost ni važna, mora pa pač bit sposoben UPS prepričat mašino da se izključi.
Zanima me predvsem, če je kdo uspešno sestavil in instaliral tako inštalacijo (kateri hardware)? Torej še enkrat: zanima me predvsem, če kdo pozna hardware el-cheapo sorte, na katerem bi pod linuxom to teklo - sploh če je to še sam preizkusil, ne slišal od kolega, ki je slišal... :)
Pa če ima kdo še idejo, kako se na taki mašini lotiti backupa? Še tretji disk, pa vsaki vikend kopija nanj?
Hvala za ideje že vnaprej.
  • spremenilo: 3p ()

borchi ::

raid: izberi sw raid. poceni "hardverske" varjante --> glavobol (sploh pa na 2.6 kernelu). bootanje z raid 1 ni noben problem, ker tut če grub "ne ve" za raid ni problema, ker bootaš pač samo iz particije z enega diska ali drugega diska (itak sta obe enaki). če to ni lih neka kritična mašina, ki mora met 100% uptime in ni straha, da bi server moral velik swapat lahko swap particijo postaviš v "raid 0" npr. takole:

/dev/hda3 none swap sw,pri=1
/dev/hdc3 none swap sw,pri=1

lahk tut pogledaš mal kako se vse skup nardi "kot se šika" tukaj.

ups: tut mene zanima

backup: prepustim script masterjem.
l'jga

3p ::

Evo.
Upošteval sem tvoj nasvet in sem z SoftRAIDom čisto zadovoljen. Malo prej sem enemu disku izključil napajanje, pa ni nič hiknilo... Pa lepo v ozadju se je potem array spet sinhroniziral.
Za UPS sem uporabil Powermust 600 (stane 10 jurjev v Comtronu, skupaj z USB kablom, serijskim kablom, štirimi napajalnimi kabli, gonilniki za Windows, linux, pa še kup sistemov!). Že kabli sko skoraj vredni svojega denarja. Vseeno pa nisem hotel uporabljati pod linuxom njegovega gonilnika, ki je baje neki štrudl v javi, pa še za eno knjižnico je jamral da mu manjka... no ni se me dalo, tak da sem uspešno uporabil network ups tools (powerd, ki je v fedori že poleg se ne razume z mustekom) in po enem dnevu zaj**** (pač nisem guru) zadeva laufa in se po cca. 25 minutah na bateriji lepo izključi.
Še mimogrede: Celi "strežnik" z RAIDom (2*160 GB), UPSom, 1GB rama je stal okoli 130 jurjev. Se mi zdi kar fajn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

borchi ::

nice!!!

hvala za feedback.
l'jga

alex32 ::

A rabiš obvezno UPS napajanje pri strezniku ... kakšne so posledice če tega ni?

Hvala za odgovore

ferjan ::

3p: backup moraš nujno fizično (po možnosti celo geografsko) ločit! Backup na tretjem disku ni primerna rešitev (virus, vdor, motnje v napajanju, požar, kraja, ...)

alex32: posledice so naprimer če ti motnje v el omrežju sesujejo napajalc, plato, diskovje (to se je men zgodl). skratka ja, ups je obvezen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Software raid 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5710785 (9927) uporabniik
»

Gradnja/sestava diskovnega polja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
15316687 (13019) levaky
»

NAS(raid 5)+diski

Oddelek: Kaj kupiti
303985 (3435) antonija
»

File server in router

Oddelek: Pomoč in nasveti
211497 (972) ABX
»

[Ubuntu] Samba

Oddelek: Programska oprema
151748 (1538) black ice

Več podobnih tem