» »

Učenje frajtonarce

Učenje frajtonarce

zlatko ::

Evo zadeva je taka. Rad bi se naučil igrati frajtonarco, pa nimam kakšnih posebnih izkušenj. Kupil sem eno lepo in poceni z uglasitvijo B-ES-AS in že sprobavam, vendar mi nenako še ne gre.

Po glasbenih trgovinah sem iskal kakšne skripte za začetnike, vendar imajo literaturo le za harmonike, ki so uglašene na F-C-B. To mi pa ne ustreza.

Zato vas sprašujem, kje bi lahko dobil kaj literature za začetnike za diatonično harmoniko uglasitve B-ES-AS?

Zlatko

zile ::

V čem je razlika med F-C-B in B-ES-AS. Moj fotr tud neki kupuje. Kolk si pa dal za svojo ?

Damjan Jagar ::

http://jagar.si

mali tapravi ::

Zlatko

Lahko ti pošljem kako fotokopijo.
Se tudi malo učim.:\

zlatko ::

Cyb3r
Hvala lepa za ponudbo. Sem zelo vesel za hiter odziv. Pa vendar v prvem oglasu ni navedeno za katero uglasitev harmonike je literatura. Lokacija inštruktorja v drugem oglasu pa mi je predaleč, sem namreč iz Murske Sobote.

mali tapravi
Če imaš prave za B-ES-AS diatonično harmoniko, ti jih odkupim (fotokopije), ne samo da mi pošlješ fotokopije.

zlatko ::

zile
Dobil sem 3 leta staro zelo dobro ohranjeno (če mi ne bi povedali, bi dejal da je nova) za rojstni dan. Sem pa izvedel, da je stala 95.000,00 SIT kolegialna cena.

_jackson_ ::

Stvar je sledeča... Prijemi so na vseh diatoničnih harmonikah enaki, neglede na uglasitev. Če praviš da si začetnik, sklepam, da tudi not ne poznaš, torej je vseeno katero literaturo uporabljaš.

mali tapravi ::

_jackson_

Daj ti nam povej kako zgledajo note za frajtonarco???8-O
Pa lep dan še naprej....

_jackson_ ::

Tega sicer ne vem kako zgledajo note za frajtonarico, ker je ne igram (igram pa klavirsko). Samo ko sem si enkrat zadevo mal ogledal (tut sprobal), se mi je zdela stvar zlooo enostavna. Mislim pa, da note zgledajo tko, da so napisani prijemi (prsti) in tut v kero smer je treba vlečt meh. Vrjetno ste že ugotovili, da se na isti tipki NE oglasi isti ton, če meh vlečeš ven oziroma noter. O kakšnih teoretičnih glasbenih podlagah pa nima smisla govorit, ker verjetno nobenemu ne bodo pomagale.
Velik uspeha pri učenju!

mali tapravi ::

Če pa imam jaz tud samo fotokopije.
Mislim pa da so prijemi na vseh isti.
Daj email naslov.

zlatko ::

mali tapravi
Moj email je zlatko.kapun@email.si, če želiš poslati kaj v elektronski obliki.

Sicer je pa res, da so note za frajtonarco napisane s črtovjem in z notami, nad črtovjem pa so napisane številke tipk (le-te so oštevilčene) in pa kam gre meh (noter ali ven).

Zelo bi me veselilo, če bi mi nekdo potrdil, da se knjiga za učenje začetnika za F-C-B uglasitev lahko uporabi tudi pri B-ES-AS harmoniki.

_jackson_ ::

Jaz ti to potrjujem. Prijem je prijem, ti so pa pri vseh uglasitvah enaki.

dolenska ::

hm
iz prve roke povem, da je učenje diatonične harmonike kar lahko. samo pogruntat moraš prijeme. seveda pa zelo pomaga da imaš še zraven posluh za glasbo.

prijemi so za vse harmonike enake.
mislm da obstaja ene 7 različnih diatoničnih harmonik, zaradi durov.
harmonike so alhko 3 ali 4 vrstne. če je tri vrstna potlej so 3 duri. če pa je 4 vrstna pa so 4 duri.
se pa lahko tudi na cfb harmoniki igra be es as, samo znat moraš prijeme.
različne skladbe ki se igrajo so igrane na različnih durih in to zato, ker so nekatere skaldbe visoke za petje in potlej morajo uporabiti nižje dure da lahko odpojejo. pa tut sama skladba pri različnih durih različno zveni.
zelo pomembna pa je tudi znamka harmonike. Namreč če poslušaš rutarjevo al pa zupanovo vsaka čisto drugače zveni in nekatere so boljše za neke vrste pesmi druge pa za druge vrste. Zupanova je recimo zelo dobra za igrat avsenikove skladbe.
jst sm recimo že po 5 minutah, ko sem mel prvič v rokah diatonično zaigral ta sosedo francelj. vse se da samo zlo se moraš skocentrirat pa poslušat.


zlatko:
ti si pa tisto harmoniko zelllloo poceni dobil. močno dvomim, da bi bila 3 leta stara harmonika vredna samo slabih 100 jurjev. kakšna znamka harmonike pa je? če ni harmonika čist uničena(spušča meh), potlej ti jo je prodal vsaj za tretino cene, pa naj bo kakršnekoli znamke

zile ::

midi: Na kero znamko pa ti prisegaš. A si muzikant ? Kaj se dobi za recimo 200k ?

_jackson_ ::

Avsenik+frajtonarca???? ->to ne gre skupi

dolenska ::

hja jst prisegam na zupan harmonike čeprav so najdražje in s tem tudi men nedostopne. imajo pač men zelo lep glas. sej enmu paše pač neka znamka enmu pa druga. en moj prijatelj je kupil januarja novo zupanco pa je dal za njo 900čukov. pol pa ker je potreboval več harmonik je kupil še tri nove rutarce ker ni imel denarja za zupanove. vendar je men bolj všeč zvok iz zupanovih harmonik.
pa še rekel mi je da špara dnar da bo zdej prodal vse tri rutarce pa kupil zupance.

jackson:
vsaka harmonika ima specifičen glas in splošno znano je da imajo zupanove bolj podoben glas klavirskim harmonkam. in z nimi se avsenikova glasba bolje sliši kot pa z nekimi drugimi.
najslabši glas kar sem jih slišal imajo pa železnikove harmonike. to je že spet subjektivna ocena ampak men ne odgovarja njihov zvok.

hja za 200ksit boš dobil zelo slabo harmonko znamke melodija, kjer spušča meh. melodije so pa zelo požrešne z zrakom, nemreč za normalno glasnost potrebuješ mnogo več zraka kot za kakšne rutarjeve harmonke. recimo nekateri k so navajeni na rutarce al pa na kakšno drugo znamko, imajo probleme igrat na melodijo ker jim prehitro zmanjka zraka.
za ene 300ksit se pa že dobi kakšno dobro harmoniko. dejstvo je da če imaš slabo harmoniko, kjer spušča meh pa je že zelo obrabljena se ne moreš naučit dobro špilat. učit se moraš na dobri harmoniki.

_jackson_ ::

Žal se ne morem strinjat, da se moraš učit na dobri harmoniki, če hočeš bit dober. Stvar je namreč ravno obratna. Recimo da se učiš na dobri harmoniki. Pol se pa enkrat zgodi, da dobiš v roke eno bolj razsuto (kar sploh ni redek primer). Končni rezultat je, da iz te slabše harmonike ne spraviš nič, saj si prej navajen na idealno trdoto tipk, meh ravno prav tesni... Pol se pa ti "vaški muzikanti" (pa ne narobe razumet tega pojma) pritožujejo nad trdoto tipk, da se meh slabo odpira, da meh pušča pa ne vem kaj še vse. Če pa pol vzamemo obraten primer (da se učiš na slabi), ni nobenega problema igrat na boljšo.

Poleg tega pa še naslednje: zakaj na začetku "kariere" dajat 900.000 za harmoniko, če sploh ne veš, ali je to res zate, ali je samo nek začetni val navdušenja? To namreč govorim čist iz lastnih izkušenj (sicer s klavirsko). Na začetku sem začel z dokaj slabo harmoniko (Melodija). Lahko pa bi mi že takrat kupili neko vrhunsko znamko (razne Zupan in Hohner odpadejo). S časom pa pol preideš na boljše harmonike (za zadnjo sem odštel kr velike denarce). Vseeno pa se da tut s totalno razsuto harmoniko odšpilat stvari dobro.

Tko da jaz ti predlagam da za začetek kupiš cenejšo harmoniko, da boš videl, če te stvar res zanima. Pa še če bo slučajno kej narobe (recimo da kam butneš alpa da se s kakšno tipke kam zapneš-ni tko redek pojav na začetku btw) se ti je ne bo zdelo škoda, pa še sam boš lahko kej "pošraufal". To bi blo moje mnenje, odločitev je pa seveda tvoja.

dolenska ::

nisem rekel da si naj kupi harmoniko za 900jurjev , kar se resnično ne splača na začetku. sem pa rekel da za 200jurjev ne dobiš nič dobrega in celo zanič harmoniko, na katero se ne moreš učit igrat, ker s takim mehom, ki pušča ne moreš normalno igrat. še posebaj pa ne začetnik.

moj prijatelj igra pri uglednem ansamblu in ni začetnik tako da njemu se splača tako harmonko kupit. začetniku pa definitivno ne.

zlatko ::

Ja se strinjam z obema, da se začetniku ne splača kupovati drage harmonike.

Po pregledu moje nisem opazil nobene napake, pa tudi meh dobro dihta. Tako da sem zadovoljen z njo.

Da pa se vrnem k prvotnemu vprašanju. Torej po vseh točka si lahko nabavim literaturo za začetnika diatonične harmonike, čeprav se duri moje harmonike in duri v tej literatudi ne skladajo. Saj so konec koncev le prijemi tisti, ki po katerih se začetnik uči igrati, šele pozneje po notah.

Imam prav?

peterpero ::

igram harmonko ~e kar dolgo.
e boa aele zato ti svetujem da ne kupujes nove harmonke. po kaksnih 2h letih si pa kup novo ko bos vido ce ti gre al rajs nehas. tako sem jas zacel ker drgac bos dnar bek vrgo. za zacetek pa kup kako zeleznikovo al pa ktnikovo ker so ogodne. sam mam LANZINGER to je draga varianta.
pa veselo igranje:))
cujko

dolenska ::

sej literaturo dobiš pri učitelju igranja. sej menda boš hodu kej k enmu da ti malpokaže.
drugače so pa vse tipke enake samo kar so za ton ali polton nižje ali višje. igraš lahko pa dlih tako.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska narodna glasba

Oddelek: Sedem umetnosti
212846 (2035) Semafor
»

Programiranje - prepoznavanje tonov

Oddelek: Pomoč in nasveti
121621 (1073) ginekk
»

Kaj kupiti stari mami za 80 let...

Oddelek: Kaj kupiti
247923 (7131) darkolord
»

A je kaj glasbenikov tukaj?

Oddelek: Sedem umetnosti
235671 (5409) Karaya 52

Več podobnih tem