» »

Katera klima

Katera klima

««
149 / 149
»
»»

aborko ::

Klima ni tako zapletena naprava, da bi moral vzeti najdražjo. Klimatska pride cca 600€, ponavadi dajo tam do 30% popusta. Montaza je cca 300€.

Ja če rabiš samo za hlajenje so ok cenejše, pa ne rabi biti 600€ - sam sem tudi vzel dve osnovne za 185€/komad. So rebrandane Mideje in presenetljivo ok za hlajenje, tihe, SEER 7, lahko dela cela dan na 180W, se ne izklaplja brez veze. Kako so trpežne bo pa čas pokazal.

Soyal za 379€?
No fuckin way

Mislim da je star model, sicer Soyal II in jih ne delajo več (odprodaja verjetno)

iloveboobz ::

Ja če rabiš samo za hlajenje so ok cenejše, pa ne rabi biti 600€ - sam sem tudi vzel dve osnovne za 185€/komad. So rebrandane Mideje in presenetljivo ok za hlajenje, tihe, SEER 7, lahko dela cela dan na 180W, se ne izklaplja brez veze. Kako so trpežne bo pa čas pokazal.

katere si to jemal in kje?
smoki

energetik ::

aborko je izjavil:

Klima ni tako zapletena naprava, da bi moral vzeti najdražjo. Klimatska pride cca 600EUR, ponavadi dajo tam do 30% popusta. Montaza je cca 300EUR.

Ja če rabiš samo za hlajenje so ok cenejše, pa ne rabi biti 600EUR - sam sem tudi vzel dve osnovne za 185EUR/komad. So rebrandane Mideje in presenetljivo ok za hlajenje, tihe, SEER 7, lahko dela cela dan na 180W, se ne izklaplja brez veze. Kako so trpežne bo pa čas pokazal.

Soyal za 379EUR?
No fuckin way

Mislim da je star model, sicer Soyal II in jih ne delajo več (odprodaja verjetno)
Mah, za tak denar vzameš vsaj 2 in imaš eno spravljeno na zalogi.
Dandanes, če nimaš 2 levih rok in veš, kako zadeva deluje, je najboljša investicija v set manometrov, vakumirko in orodje za konuse na Amazonu. Vse skupaj se dobi za ~150EUR in si lahko na svoji bajti do konca življenja montiraš in menjaš klime...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

VelkBla ::

Se spomnim da sem v preteklosti že gledal klime na IT spletnih straneh. Kar sem imel od prej shranjeno so bile strani: promoclima.it, vimaclima.it, trovaprezzi.it (najde in primerja cene prodajalcev, tako nekako kot idealo in geizhals).

joez7 ::

Tist za 180€ je ponavadi samo notranja enota. Kompleti zunanja in notranja se ponavadi začnejo nekje pri 250€ + IVA.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Tist za 180EUR je ponavadi samo notranja enota. Kompleti zunanja in notranja se ponavadi začnejo nekje pri 250EUR + IVA.

Ne se hecat, notranje so od 79EUR z vključenim davkom: https://www.climaconvenienza.it/collect...

Prav Mideje od 99: https://www.climaconvenienza.it/collect...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aborko ()

Tele so po isti ceni kot pri nas https://www.climaconvenienza.it/product...
V Merkurju akcija 401€, pri lokalnem prodajalcu vodovoda pa 360€.

Je kak razlog zakaj bi ravno ta model vzel (ima bolj slabe izkoristke), ko pa je v It toliko izbire, boljših in hkrati ~pol cenejših klim?

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Saj ni razloga.
Zgolj razširjanje obzorij. Pogled čez planke, da te ne vsak lokalni čoban za 500€ nategne, seveda če se ti ljubi rit ob steno držat.
Na koncu se vsak opravilno sposoben sam odloči. Otroci pa menda ne kupujejo sami klim in jih montirano, ali pač? ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pač en kolkor tolk prodajan model na našem trgu. Splendid je kar pogosta znamka (klon midea), ni pa nek presežek.
So bli nekateri starejši modeli celo boljši - Alyas Pro E, bistveno boljša za gretje, pa tut dražja, v novih cenih je sploh ne vidim več.
Me je že MAx s odgovorom prehitel.:D .

Ponavadi imam klimo nastavljeno na dry in mi tele najcenejse Mideje cel dan laufajo na 180W. Medtem ko ta Gree Soyal se tezko spusti pod 300W na dry. Problem je, da ima ogromen izmenjevalnik ( notranja 17Kg, zunanja 37KG), ceprav sem vzel najmanjsi 9000 btu model. In da to kolicino reber ohladi na temperaturo, kjer vlaga dobro kondenzira, zgleda rabi vsaj 300W. Ce pa dam na hlajenje pa se modulacija spusti na nizkih 130W.

enavlaka ::

Zakaj bi fural dry če je hlajenje čisto v redu?

Tut pri nas se dry lepše obnaša. Obratuje na neki 300-500W konstantno, odvisno od zunanje temperature in minimalno vent.
Coll pa občasno na on-off, pa od 300-800W, vent pa nekaj srednjega do full. Zgleda, da je to odvisno od proizvajalca klime in velikosti prostora - moči klime, temperatur.

Se cool enako obnaša, če ga daš na nižjo temperaturo. Dry samo vrti kompresor nonstop in po potrebi ugaša ventilator, če kompresor slučajno ne lavfa, ker je zamrznil izmenjevalec ali karkoli drugega.

Je pa res, da so nekatere inverterce obupno slabe v hladilnem režimu, ker držijo rebra na 15-20°C zaradi boljšega izkoristka in ne na 5°C kakor stare. V prostoru dobiš savno.

Kaj dela dry, je odvisno očitno tudi od firme. Pri moji Gree je edina razlika med dry in cool, da v dry postavi ventilator avtomatično na Low, vse ostalo deluje popolnoma enako, vključno s termostatom...

Ja, to da hočejo inverterce držati čimvišjo temp. hladilnih reber (verjetno zaradi ekologije) je problem. Vsaj v dry modu bi morala vedno držati rebra blizu ledišča.
Tako da jaz razvlaževanje prakticiram tako, da nastavim želeno temp. vsaj 1K pod sobno in vent. na Low. To daje izpih nekje 4°C in s tem odlično razvlaževanje. Ko razvlaži, potem dvignem temp. in dam na quiet vent., pa še takrat je premočna.
vires in numeris

billy ::

A ima kdo izkušnje z zelo ozkimi split klimami? Omejitev je samo stena levo, gor in desno je prosto, ampak je širina stene nekje 60cm...sicer bi lahko enota gledala preko na desno, ampak to je češko...

katere so najožje?

Verjetno je talni konvektor boljša rešitev. Gre za hodnik?
To, da je klima čez luknjo v zidu in hladi 2 prostora ni nič novega, je pa grdo.
Lahko narediš tudi kanalsko klimo https://alt-trgovina.si/product/gree-ka... in razpelješ hladen zrak naprej po stavbi.

ne...dnevni prostor...je pa takšna pozicija "idealna", ker bi potem še bila usmerjena v kuhinjo in hodnik, delno...zato.

Kanalna pa...mnja...

saj to ne bi bila heavy duty zadeva, samo občasno uporabljena, pač tako kot sedaj ko je 35...drugače ni sile.

Sem mnenja, da je bolj idealno kupit navadno klimo, kjer so in navadna montaža, material in servisi, kakor pa iti v neidealno notranjo enoto, zato, da domnevno lahko ohladiš še hodnik in kuhinjo.
Vsi, ki so montirali tako, da hladijo še druge prostore ali pa iz hodnika sobe, so povedali, da je bila to slaba odločitev. Če so hoteli hladne prostore iz hodnika, je morala klima terati do kraja in je bila glasna za neko zelo podpovprečno storitev, kar pomeni, da boš v dnevni sobi poslušal ropot in imel notri mraz, zato, da bo v kuhinji kolikor tolikor ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

Okapi ::

To si si kar nekaj na hitro izmislil;((

Jaz jih poznam pet, ki jim ena klima na hodniku hladi 80 m2 stanovanje ali vikendico in so povsem zadovoljni. Nobenega ne poznam, ki z eno klimo na hodniku ne bi bili zadovoljni in bi hotel to zamenjati za 2 ali 3 klime v sobah.

Okapi je izjavil:

Jaz jih poznam pet, ki jim ena klima na hodniku hladi 80 m2 stanovanje ali vikendico in so povsem zadovoljni. Nobenega ne poznam, ki z eno klimo na hodniku ne bi bili zadovoljni in bi hotel to zamenjati za 2 ali 3 klime v sobah.

Jaz imam 1 v hodniku mansarde in sem načeloma zadovoljen, vseeno bi pa imel še eno v skupnem prostoru kuhinja/jedilnica/dneva, sploh ko se kaj kuha. Ampak vsaka je prevelika za samo 1 prostor. Jaz bi imel notranjo enoto dimenzije nekje 40x15x20 pa moči tam 500W, to bi bila idealka. Nekaj razmišljam, da bi si jo sam naredil iz starega razvlažilca.
vires in numeris

Furbo ::

Okapi je izjavil:

Jaz pa nobenega ne poznam, ki bi bil nezadovoljen s klimo v vsakem prostoru.

V vsakem prostoru kjer imaš potem lahko zaprta vrata, zasebnost, vsakomur na kožo pisano temperaturo, skoraj neslišno delovanje itd.

Morda je ena klima dovolj za premostiti kakšen takle vročinski val, ker gre hladen zrak pač na dol, kaj več pa ne.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Saj klimo se laufa predvsem/tudi ko nikoga ni doma in če je prostor dobro izoliran, ne more potem kar naenkrat narast temperatura, tudi če bi klimo izklopil...

recimo če je že zdaj ok temp, 26 v hiši, potem če daš eno klimo na hodnik in če je poleg še rekuperator...bo čisto ok, da se zniža na 25..ali morda celo 24...manj pa itak ni dobrodošlo, ko je zunaj 30+

za 20 v prostoru in pihanje po hrbtu, ker to paše....pa bo treba klimo v vsak prostor ja.

sbawe64 ::

Okapi je izjavil:

Jim ohladi, če imajo 24/7 vrata od hodnika odprta.
2020 is new 1984
Corona World order

IL_DIAVOLO ::

Ena 3.5kw klima kar lepo hladi eno etažo, slišal sem tudi da imajo za hlajenje 2 etaz- klima na stopnišču.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sbawe64 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Jim ohladi, če imajo 24/7 vrata od hodnika odprta.

Ja s par kompromisi se je pač treba sprijaznit. Imaš odprta vrata in na hodniku je malo bolj mraz, kot bi bilo idealno.

Saj če imaš 3 klime v stanovanju, se tudi moraš sprijaznit s 3x višjo ceno, po možnosti še 2-3 zunanje enote, napeljevanje odtokov...

Dobro no, saj doma pa je povprečen človek koliko....mogoče par ur, izven spanja...in če klima laufa 24/7 ... se lepo temperira prostore lahko.

easyrider3 ::

Ko imaš v stanovaju več ljudi je takoj druga pesem pa potem dodaj še druge grelce kot so televizorji,računalniki, hladilna omara z zmrzovlnikom,vmes se lahko še kaj skuha,popeče na pečici ali mikrovalovki in potem pa še tisto,da imaš morda nekaj oken na sončnem delu dneva katera nimajo zunajne zaščite pa čeprav so trojna zastekljena z najboljšimi toplotnimi vstavki in notranja šipa je orenk topla.
Ne nazadnje je pa spet tako,da vsaka soba ima svoja vrata in vsaka soba tudi otroške in spalnica ima svojo zasebnost kar pomeni vrata zaprta in kaj ti bo potem neka klima na hodnika ali kje drugje. Najboljša varianta je KANALSKA ventilacija po prostorih in imaš potem vse kar si zeliš in to bi si rad umislil enkrat tudi jaz samo ne vem še kako vse to izpeljati. Multisplit klime bi se splačale ,če bi bile kaj cenejše a po drugi strani pa problem,ko kaj crkne ali ne deluje si brez vsega.
Dokler imam še službo in nisem v penziji se tudi ne bom sekiral ali na mesec plačam 30 eur ali 50 Eur več važno,da imam temperaturo v stanovanju kot meni paše.Lahko pa rečem,da zdaj ko poganjam vse tri klime mi to pokuri manj elektrike kakor električni bojler ali štedilnik kadar se ga uporablja pa recimo Mitshubishi klima ne deluje sploh dobro in tudi LG ni prava in edino Vivax pa dela bolje kakor obe one dve skupaj.
Trenutno poganjam 3 split klime v etaži spalnici 2.5Kw Mitshubishi,otroški sobi LG 3.5Kw in jedilnici-kuhinja 3.5Kw Vivax klima.
Ko bi obstajale klime z močjo 1Kw hladilne moči bi to bilo super za vgradnjo za vsako sobo posebej ali pa kot sem rekel neka kanalska izvedba.
Prav lepo je sedaj v stanovanju,ko imam v jedilnici točno 23 stopinj in 49% vlage in v spalnici 21,5 stopinj in 51% vlage in briga me koliko je zunaj ali kakšno temperatur imajo drugi ali kakšno naj bi moral imeti po nekih normativih. 8-):):D

easyrider3 je izjavil:

Multisplit klime bi se splačale ,če bi bile kaj cenejše a po drugi strani pa problem,ko kaj crkne ali ne deluje si brez vsega.

Eno je teorija, drugo pa praksa. Malo se sprehodi naokoli, glej po blokih in stolnicah in štej stanovanja, ki imajo dve ali tri zunanje enote. Dvomim, da boš na sto stanovanj z eno zunanjo enoto našel eno, ki ima dve.

starfotr ::

Jaz multisplita ne bi imel, razen če je problem s prostorm zunaj.

Twixz ::

Kako so Vivax klime?
Sem dobil ponudbo za 3,5 kW z montažo 700€. Pa razmišljam.....

Čist faj.
Ali pa https://www.mimovrste.com/stenske-klima... + 150€ za material za montažo + ???€ za delo - na koncu te pride isto.

IL_DIAVOLO ::

Nimaš kaj študirat, ceneje ne gre.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Twixz je izjavil:

Kako so Vivax klime?

Eni majo malce zvito definirano montaža (sam delo) - ti naredi vse, pol pa še računa za material za montažo.
Je včasih fajn zdefinirat.

undertacker ::

Katero klimo mi priporočate za 120qm stanovanje, rabil bi dve klimi, eno zgoraj eno pa spodaj. Mora imet WiFi povazovo in da je mogoče regulirati preko APP, gledal sem Daikin klimo

Twixz ::

joez7 je izjavil:

Twixz je izjavil:

Kako so Vivax klime?

Eni majo malce zvito definirano montaža (sam delo) - ti naredi vse, pol pa še računa za material za montažo.
Je včasih fajn zdefinirat.

Ne, znanec se je začel ukvarjat z montažo pa mi je že marsikdo ga priporočil pa sem ga malo vprašal pa je rekel to kar sem napisal, 3,5 kW klima inverter z montažo, wi-fi in vse ostalo kar pač ma, 700€... :)

darkolord ::

undertacker je izjavil:

Katero klimo mi priporočate za 120qm stanovanje, rabil bi dve klimi, eno zgoraj eno pa spodaj. Mora imet WiFi povazovo in da je mogoče regulirati preko APP, gledal sem Daikin klimo
Z Daikin nimaš kej falit

Ganon ::

Twixz je izjavil:

Kako so Vivax klime?

Kako velik prostor?

sbawe64 ::

darkolord je izjavil:

undertacker je izjavil:

Z Daikin nimaš kej falit

Z Daikin ururu sarara res ne.
2020 is new 1984
Corona World order

Perfera je tudi super

Koliko vam kej žrejo klime te dni? Pri nas 90m2 pritlicje nekje 2,5 kWh dnevno, 90m2 mansarde pa nekje 4kWh, se pozna nekaj nezasencenih stresnih oken. Temp. 24, vlaga 50%.

Zgodovina sprememb…

270W konstantno od jutra do večera, včasih se vmes izklopi, ker je prehladno.

Spodnji štuk 3 kWh
Zgornji štuk 18 kWh

Sc0ut ::

tony1 je izjavil:

"Prvenstveno bi hišo ogreval s klimo. Talno bi bilo bolj kot backup za prostore, ki bi jih klima težje dosegla (obe otroški sobi in kopalnica) in zaradi moje boljše polovice, ki nima rada mrzlih tal."

Ne ga srat, no. Daj talno in konec. Pozabi klimo in ventilatorje za gretje v novogradnji. Moja teta je imela talno gretje že leta 1985...

"Po projektu strojnih inštalacij je predvideno vodno talno v obeh etažah, TČ moči 8kW, kar mi je totalni overkill"

Točno. Bajta bo totalno segreta (vroča?) že od prižgane pečice. TČ rabiš z mnogo manjšo močjo. Daj no vprašaj kakšnega energetskega svetovalca, zastonj so in obvladajo svoje delo.

imam montazno < 10. Dal skozi 4 zime na dolenjskem, TČ Vaillant 3.8 je ciat dovolj. Dec in jan poraba samo za ogrevanje cca 300kwh/mesec. Orientacija jug, velika okna. Tč v najhladnejsih mesecih na fajn polozni krivulji, omejitev temp povratnega voda od 24 stopinj do 28 stopinj. v toplejsih mesecih 23 do 27. temp prostora nad 22 stopinj.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

aborko je izjavil:

Koliko vam kej žrejo klime te dni? Pri nas 90m2 pritlicje nekje 2,5 kWh dnevno, 90m2 mansarde pa nekje 4kWh, se pozna nekaj nezasencenih stresnih oken. Temp. 24, vlaga 50%.

M=6.5kWh P=6.5kWh K=6.9kWh
Mislim, da je danes(25.6) padel rekord pri nas, skupaj ~20kWh, še sreča za SE (ta mesec 220kWh).
Temp pa med 21 in 22°C, vlaga pa okoli 42%-45%.
Drugače pa v sezoni (letno) nekje za vse tri ~600kWh-800kWh. Pred SE, pa 0 (je blo predrago) :)) .
Posamično pa od 300W(25°C) do 500W(32°C). Večidel pa pod 10kWh za vse tri.

Anney ::

12-13kWh prenosna, dela cel dan od jutra do večera na polno, da bo malo za primerjavo z normalnimi. :) Jemlje med 900-1040w.
Prevelik prostor, premajhna klima.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

WinXPx ::

12kWh, rekord danes.

aborko je izjavil:

Nekje 7kWh dnevno za 135m2 bajto, 23,5@55%.
Rekord je bil lani 10kWh, ampak to smo bli cel dan doma, pekli v pečici, kuhali. Če nas ni doma, je bolj tam 5kWh.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

««
149 / 149
»
»»