Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
enavlaka ::
75W so ventilatorji. 20W notranji, 45W zunanji in še 1-2W za elektro ventil, 1W za wifi modul in 10W za elektroniko.
billy ::
Pomeni kakšna konvektor klima porabi...70W? Torej to so tiste, ki uporabljajo za hladilnost sredstvo kar vodo, ki pride iz centalne toplotne črpalke?
aborko ::
75W so ventilatorji. 20W notranji, 45W zunanji in še 1-2W za elektro ventil, 1W za wifi modul in 10W za elektroniko.
Logično bi že bilo tako, ampak zgleda ni. Na fan only (wifi vključen) klima laufa s 12W, max fan je 22W. Obstaja pa servisni meni, kjer klimo prisiliš v minimalno modulacijo P0, mislim da deluje na dosti Gree klim (klimi vzameš štrom in ga daš nazaj, klimo vklopiš, nastaviš na hlajenje in 16 stopinj in potem v roku 3s 5x pritisneš gumb light in klima izpiše P0). V roku 8 min se spusti na min modulacijo, sem sprobal in dejansko žre 75W in kompresor laufa. Je pa to servisni meni, baje tudi ne deluje proces vračanja olja v kompresor (načrtno dviganje modulacije na vsake x min), tako da ne tega laufati več kot 30 min.
Baje eni japonci gredo celo do 55W, kar pa je že res absurdno nizko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
To je ravno toliko, da se še vrti. Verjetno ni zdravo, ne za motor ne za kompresorski del.
Moč enga hladilnika.
Moč enga hladilnika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
Anney ::
Trenutno mi prenosna jemlje 1150w. Popoldne je malo bolje ker sta cevi v senci.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

IL_DIAVOLO ::
Kaj te delate da vam po cele dneve laufa klima? Vas je TC čisto razvadila, da ne znate uporabljati klime po potrebi?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Ganon ::
Umm, klima najbolj optimalno deluje, če je vklopljena ves čas. To ti moramo pojasnjevati leta 2026?
MadMax ::
Poleg tega pa samo izkoriščamo udobje, ki ga nudi leto 2026.
Če pa komu bolj ustreza udobje izpred 50 let, pa mu tega seveda nihče ne brani.
Če pa komu bolj ustreza udobje izpred 50 let, pa mu tega seveda nihče ne brani.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Najbolj optimalno za denarnico je, da dela takrat ko spim.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Ni res. Klima je energetsko najbolj učinkovita ob ustaljenem delovanju. In hkrati omogoča največje udobje. In tudi to ti moramo pojasnjevati leta 2026?

Spremeni nacin komunikacije, vsevednez.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

Ne podučiti, ampak razumeti zakaj je temu tako? Zgolj razvada, ali kaj drugega.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

iloveboobz ::
če je prizigaš samo po potrebi, mora vedno ob prizigu znizat temparaturo na target. Če laufa skos, samo drzi tisto temparaturo.
Tko da prihranki niso tako znatni, kot si misliš.
Tko da prihranki niso tako znatni, kot si misliš.
smoki
Ce po potrebi koristis ponavadi na zacetku našopa na 130% kompresor dokler ne shladi blizi nastavljene temperature. Izkoristek je takrat nekje pol manjši kot pri npr. 30% obremenitvi:
AI:
Glavne razlike v učinkovitosti: Izkoristek (COP/EER): Pri 30 % obremenitvi je izkoristek na vrhuncu (COP je lahko 4,5 ali več). Pri 130 % obremenitvi pa izkoristek strmoglavo pade (COP lahko zdrsne pod 2,5). To pomeni, da je klima pri nizki obremenitvi skoraj dvakrat bolj učinkovita.Nelinearna poraba elektrike: Za dvig moči hlajenja s 100 % na 130 % (30-odstotni prirastek moči) bo kompresor pogosto potreboval tudi do 50 % ali 60 % več električnega toka.
Tudi ce kaj prihranis z ugasanjem so absolutni zneski tako smesno majhni,da se s tem ni za ukvarjati.
AI:
Glavne razlike v učinkovitosti: Izkoristek (COP/EER): Pri 30 % obremenitvi je izkoristek na vrhuncu (COP je lahko 4,5 ali več). Pri 130 % obremenitvi pa izkoristek strmoglavo pade (COP lahko zdrsne pod 2,5). To pomeni, da je klima pri nizki obremenitvi skoraj dvakrat bolj učinkovita.Nelinearna poraba elektrike: Za dvig moči hlajenja s 100 % na 130 % (30-odstotni prirastek moči) bo kompresor pogosto potreboval tudi do 50 % ali 60 % več električnega toka.
Tudi ce kaj prihranis z ugasanjem so absolutni zneski tako smesno majhni,da se s tem ni za ukvarjati.
Zgodovina sprememb…

Ok kul. Hvala.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
billy ::
Je pa tu mogoče za razmislit sledeče...zdravje. Ni OK, če prideš iz 35+ direktno v prostor, ki pa je 24...in obratno.
Torej če klima ne deluje, je topleje in če potem pametno ohladiš, bo bolj zdravo.
Ampak večina folka itak nabije klimo na max, da se čimprej ohladi...spet narobe nje.
Torej če klima ne deluje, je topleje in če potem pametno ohladiš, bo bolj zdravo.
Ampak večina folka itak nabije klimo na max, da se čimprej ohladi...spet narobe nje.
easyrider3 ::
Če bi ves čas skakal iz 35 stopinj na 24 potem to sigurno ni dobro za zdravje,da pa greš čez celi dan 3-krat ven in nazaj noter pa ti ne bo čisto nič narobe. Jaz ne doživim sploh nobenega šoka ,ko pridem v stanovanje kjer imam dobrih 23-24 stopinj in je ekstremno drugače ,ko grem v kakšno trgovino pa nato ,ko stopiš ven iz nje takrat pa je šok (iz mrzlega na vroče).
Zame je šok iz mrzlega v vroče hujši kakor obratno in to sem dobro doživel na bazenu,ko greš iz hladnejše vode v toplejšo.
Zapraviti tudi do 30 Eur več za dobro bivanje v stanovanju je zame nič hudega in tistim katerim je toliko do denarja ali šparanja je potem to druga zgodba
Mene samo zanima za prihodnje ali se sploh splača kupiti super varčno klimo SCO za hlajenje katera stane toliko več ali je osnovna klima srednjega varčnega razreda boljša izbira.
Zame je šok iz mrzlega v vroče hujši kakor obratno in to sem dobro doživel na bazenu,ko greš iz hladnejše vode v toplejšo.
Zapraviti tudi do 30 Eur več za dobro bivanje v stanovanju je zame nič hudega in tistim katerim je toliko do denarja ali šparanja je potem to druga zgodba
Mene samo zanima za prihodnje ali se sploh splača kupiti super varčno klimo SCO za hlajenje katera stane toliko več ali je osnovna klima srednjega varčnega razreda boljša izbira.
Ce po potrebi koristis ponavadi na zacetku našopa na 130% kompresor dokler ne shladi blizi nastavljene temperature.
Mah kje. Če res ne daš na 16°C in štartaš, ko je noter 30°C ne bo tega naredila.
Štata s 500W, potem pa dvigne čez par minut, če temperatura ne pade. Če stisneš turbo knof pa bo zavrtela. Na kratko, kar prihraniš s tem, da klima ne lavfa, izgubiš s tem, da klima lavfa na polno. Zraven si še uničuješ udobje.
Je pa to čisto balkansko, trosit noter kakor drva v peč. En čas kuhaš, drug čas zmrzuješ, potem pa ko že ni več za zdržat pa nabutaš polno kurišče drv.
Je pa tu mogoče za razmislit sledeče...zdravje. Ni OK, če prideš iz 35+ direktno v prostor, ki pa je 24...in obratno.
Potem ne hodiš ven, ker je zunaj 33 v senci in 50 na soncu?
Notri v prostoru imaš 24 in še zakrit si z vročimi oblačili. Dokler se ta sloj ohladi se boš tudi sam malo spočil.
Mogoče za stare mamkice, ki jih najmanjši prepih zmoti, ker se bodo prehladile in kosti in kolena in sklepi in ojoj.
Največje tveganje za zdravje je slab spanec in to, da si telo in srce ponoči ne zmorejo odpočiti, ker švicaš kakor konj.
Narod pa še vedno špara te 300€ klime, kakor, da so vredne za now BMW. V mesecu pa skurijo za toliko bencina pa jih nič ne matra.
Za kaj jo rabiš in koliko časa?
Jo rabiš za 1 teden vročinskega vala, drugače lahko ohranjaš temperaturo in vlago z zračenjem?
Se ne splača
Jo rabiš za 3 mesece vročine, ker imaš mansardno stanovanje in je 20 ur v dnevu neznosno vroče ali vlažno?
Deloma smiselno
Jo boš imel za greti pozimi in hladiti poleti, ter nimaš drugega vira ogrevanja, poleg tega pa že greješ z električnimi radiatorji?
Se splača. Določene so izboljšani osnovni modeli, določene pa imajo BLDC oba ventilatorja, vse ventile in boljše kompresorje. Večji izmenjevalec in tako naprej in so pri isti obremenitvi tišje.
feryz ::
Pri nas ne žre še nič, ker je še vedno v škatlah v garaži.
V kleti je 19 stopinj, spodnji štuk ima med 22 in 23 stopinj, mansarda 24 do 25 stopinj. Popolnoma znosno.
Mogoče me bo v nedeljo prepričalo, da jo bom šel šraufat na zid, bomo videli.
V kleti je 19 stopinj, spodnji štuk ima med 22 in 23 stopinj, mansarda 24 do 25 stopinj. Popolnoma znosno.
Mogoče me bo v nedeljo prepričalo, da jo bom šel šraufat na zid, bomo videli.
feryz ::
Koga pa briga, koliko bilo katera žre? Štrom je zastonj, poraba je popolnoma brezpredmetna.
Lahko laufa 24/7/365.
Lahko laufa 24/7/365.
Utk ::
Kako so Vivax klime?
Sem dobil ponudbo za 3,5 kW z montažo 700€. Pa razmišljam.....
Eni majo malce zvito definirano montaža (sam delo) - ti naredi vse, pol pa še računa za material za montažo.
Je včasih fajn zdefinirat.
Ne, znanec se je začel ukvarjat z montažo pa mi je že marsikdo ga priporočil pa sem ga malo vprašal pa je rekel to kar sem napisal, 3,5 kW klima inverter z montažo, wi-fi in vse ostalo kar pač ma, 700€... :)
300 evrov za delo plus kolk dobi pri klimi. Ne da je ful drago, ampak nerealno poceni pa tudi ne.
Klima material je drag. Delavci pa tudi
Montaža je ponavadi 1 preboj, neki kabla in 2m cevi.
Montaža je ponavadi 1 preboj, neki kabla in 2m cevi.
Twixz ::
Jst v osnovi sem bil proti klimam za doma, ker ni bilo nikoli vroče.
Zdaj ko sem v mansardi pa ne vidim druge kot da vržem ta Vivax gor. Če ne drugega, da se dejansko spočijem zvečer.
Vseeno se mi pa ne zdi primerno, če imaš wi-fi (kar bejsikli imajo vse klime) da laufaš klimo tist čas ko te ni doma. Vklopiš 2 uri preden prideš in potem drži to temperaturo do takrat ko greš spet v službo ali nekam ven za dlje časa.
Kakorkoli že, bomo vzeli za hlajenje klimo Vivax, montaža v nedeljo. V gatah bit na računalniku in švicat po 15ih minutah ni humano. Sem mislil da imam slabo izolirano sem šel na dile po ventilator v tavečji vročini, gor imam pa đabe savno.
Zdaj ko sem v mansardi pa ne vidim druge kot da vržem ta Vivax gor. Če ne drugega, da se dejansko spočijem zvečer.
Vseeno se mi pa ne zdi primerno, če imaš wi-fi (kar bejsikli imajo vse klime) da laufaš klimo tist čas ko te ni doma. Vklopiš 2 uri preden prideš in potem drži to temperaturo do takrat ko greš spet v službo ali nekam ven za dlje časa.
Kakorkoli že, bomo vzeli za hlajenje klimo Vivax, montaža v nedeljo. V gatah bit na računalniku in švicat po 15ih minutah ni humano. Sem mislil da imam slabo izolirano sem šel na dile po ventilator v tavečji vročini, gor imam pa đabe savno.
cypena ::
Morda lahko kaj kdo priporoča za ohlajevanje kuhinje(cca 15-20m2) v stanovanju v stolpnici, kjer ne vem, če je dovoljena montaža klim? Potreba po tem je samo, ko je najbolj vroče zunaj, ker je mama, katera živi v tem stanovanju, že zelo v letih in bi ji to naredilo te dni veliko bolj znosne... fajn bi bilo, da je zadeva nekako malo bolj preprosta za rokovanje, ker se mama ne spozna in znajde med zapletenimi napravami, je že branje sms na neumnem telefonu velik problem.
Razmišljal sem o neki manjši split klimi, katero bi postavil kar na balkon od kuhinje, da piha zunanja enota skozi ograjo zasteklenega balkona.
Ta postavitev najbrž to še vedno ni po PeeSu, je pa vsaj manj vidno in lažja postavitev, kot vijačenje na steno fasade v 4. nadstropju pa tudi cenejše in hitrejše za montažo. Potegniti bi pa moral elektriko in nekako urediti odtekanje kondenza. Ali je za te po kW manjših klimah dovolj napeljava za luč na balkonu ali mogoče vtičnica v steni? Še ne vem presekov kabla ampak od luči gotovo ni veš kot1.5mm2. Predvidevam, da je pri 2.4kW klimi, dejanska poraba električne energije nekako /3, če je cop3? To bi znašalo okoli 800w.
Katere težave poleg odvoda kondenza in el. napeljave lahko še pričakujem pri montaži na balkon in pri samem delovanju?
Naslednja misel je bila prenosna klima, katero bi dal na balkon in potem namestil vpih hladnega zraka skozi priprto okno na kip, kjer bi preostalo reža pač zasilno z nečem zaprl oziroma začasno zatesnil.
Po eni strani, mi ta rešitev še bolj diši, ker je brez zahtevne montaže split sistema, ni prebojev, kanalov za instalacijo po steni ter štemanja sten za elektriko in je tudi precej cenejša pa še mamo bi lažje prepričal v to prenosno škatlo, kot da ji z zunanjo enoto split klime zmanjšam že tako majhen balkon. Pa še upira se ta pravi klimi kot hudič križu, čeprav vseskozi jamra da je prevroče... Te prenosne klime imajo tudi slabši izkoristek in so bolj hrupne od pravih klim pa pravilen odvod oziroma dovod zraka rabiš, da ti potem tam ne prihaja topel zrak v stanovanje. Je še kakšen drugi pomislek za uporabo mobilne klime?
Prednost v maminem primeru je, da jo po končanem toplem obdobju lahko pospravi v omaro, klet ali kamorkoli izpod nog.
Mama se je zapičila v neko po njenih besedah "klimo", katero imajo pri sosedu priklopljeno kar na luč, stala je pa 50 eur. Nisem videl tega čuda ampak predvidevam, da je to pač samo tisti ventilator z izparevanjem vode, kar naj bi potem nekako malo hladilo, ampak kar malo dvomim, da je nek opazen učinek hlajenja od teh zadev.
Morda ve kdo še za kakšno drugo varianto, da bi vsaj malo omilil te vroče dni?
Razmišljal sem o neki manjši split klimi, katero bi postavil kar na balkon od kuhinje, da piha zunanja enota skozi ograjo zasteklenega balkona.
Ta postavitev najbrž to še vedno ni po PeeSu, je pa vsaj manj vidno in lažja postavitev, kot vijačenje na steno fasade v 4. nadstropju pa tudi cenejše in hitrejše za montažo. Potegniti bi pa moral elektriko in nekako urediti odtekanje kondenza. Ali je za te po kW manjših klimah dovolj napeljava za luč na balkonu ali mogoče vtičnica v steni? Še ne vem presekov kabla ampak od luči gotovo ni veš kot1.5mm2. Predvidevam, da je pri 2.4kW klimi, dejanska poraba električne energije nekako /3, če je cop3? To bi znašalo okoli 800w.
Katere težave poleg odvoda kondenza in el. napeljave lahko še pričakujem pri montaži na balkon in pri samem delovanju?
Naslednja misel je bila prenosna klima, katero bi dal na balkon in potem namestil vpih hladnega zraka skozi priprto okno na kip, kjer bi preostalo reža pač zasilno z nečem zaprl oziroma začasno zatesnil.
Po eni strani, mi ta rešitev še bolj diši, ker je brez zahtevne montaže split sistema, ni prebojev, kanalov za instalacijo po steni ter štemanja sten za elektriko in je tudi precej cenejša pa še mamo bi lažje prepričal v to prenosno škatlo, kot da ji z zunanjo enoto split klime zmanjšam že tako majhen balkon. Pa še upira se ta pravi klimi kot hudič križu, čeprav vseskozi jamra da je prevroče... Te prenosne klime imajo tudi slabši izkoristek in so bolj hrupne od pravih klim pa pravilen odvod oziroma dovod zraka rabiš, da ti potem tam ne prihaja topel zrak v stanovanje. Je še kakšen drugi pomislek za uporabo mobilne klime?
Prednost v maminem primeru je, da jo po končanem toplem obdobju lahko pospravi v omaro, klet ali kamorkoli izpod nog.
Mama se je zapičila v neko po njenih besedah "klimo", katero imajo pri sosedu priklopljeno kar na luč, stala je pa 50 eur. Nisem videl tega čuda ampak predvidevam, da je to pač samo tisti ventilator z izparevanjem vode, kar naj bi potem nekako malo hladilo, ampak kar malo dvomim, da je nek opazen učinek hlajenja od teh zadev.
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

Jst v osnovi sem bil proti klimam za doma, ker ni bilo nikoli vroče.
Kakorkoli že, bomo vzeli za hlajenje klimo Vivax, montaža v nedeljo. V gatah bit na računalniku in švicat po 15ih minutah ni humano. Sem mislil da imam slabo izolirano sem šel na dile po ventilator v tavečji vročini, gor imam pa đabe savno.![]()
Malo mi je znano
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Twixz ::
Brat ima prenosno klimo pa je zelo zadovoljen. Pa sploh ne mara klim nasploh.
Pač ni kupil neke cheap shit, dal je 500€ 4 leta nazaj. Ježek za montažo na okno je univerzalen (da ti ne piha topel zrak noter ko namontiraš cev ven) in je zlo enostaven za montažo.
Pač ni kupil neke cheap shit, dal je 500€ 4 leta nazaj. Ježek za montažo na okno je univerzalen (da ti ne piha topel zrak noter ko namontiraš cev ven) in je zlo enostaven za montažo.
tony1 ::
sirena: Težka bo. Zaradi hude vročine in običajne 300% zasedenosti monterjev te dni (klime se, idealno, kupuje do konca maja) bi bila lahko prenosna klima še kar sprejemljiva rešitev.
Prenosne klime so sicer MNOGO slabše (porabijo več štroma, slabše hladijo in so veliko bolj glasne - ampak vsaj zadnje za starejše ljudi običajno ni poseben problem) od zaresnih split klim. Imajo pa to prednost, da jo kupiš isti dan prižgeš... Jebiga, kupiš eno, preživiš tole poletje, pa jo jeseni prodaš za pol cene...
Bolje to, kot pa zdajle biti v bloku brez.
@Twixz: lahko podaš kaj več info, kateri model točno je kupil? Nasvet, da če že prenosno, ne kupiti najcenejše se zdi na mestu.
Prenosne klime so sicer MNOGO slabše (porabijo več štroma, slabše hladijo in so veliko bolj glasne - ampak vsaj zadnje za starejše ljudi običajno ni poseben problem) od zaresnih split klim. Imajo pa to prednost, da jo kupiš isti dan prižgeš... Jebiga, kupiš eno, preživiš tole poletje, pa jo jeseni prodaš za pol cene...
@Twixz: lahko podaš kaj več info, kateri model točno je kupil? Nasvet, da če že prenosno, ne kupiti najcenejše se zdi na mestu.
rafunc ::
sirena: "Potegniti bi pa moral elektriko in nekako urediti odtekanje kondenza. Ali je za te po kW manjših klimah dovolj napeljava za luč na balkonu ali mogoče vtičnica v steni? Še ne vem presekov kabla ampak od luči gotovo ni veš kot1.5mm2. Predvidevam, da je pri 2.4kW klimi, dejanska poraba električne energije nekako /3, če je cop3? To bi znašalo okoli 800w."
Ja, vtičnica bo za split klimo dovolj močna, in vgraditi je treba tako za stalni priklop. Kondenz se pa najbolj običajno napelje v žleb od bloka.
Kakovostno je najboljša montaža zun. enote klime na zunanjo stran ograje balkona (tako bo v stanovanju slišno najmanj hrupa), če ograja njene teže ne prenese pa nekam na fasado balkona, ne na tla (zvok se prenaša po tleh, pa še odbijal se bo od ograje balkona), raje višje od višine ograje oz. pod strop balkona, ki je nadstropje višje.
V praksi se z iskanjem soglasij pri sosedih nihče ne ukvarja, pač jo zmontiraš in je. Če bi kdo kaj sral, bodo pravni (drugih seveda ni treba šmerglati) postopki trajali leta... do takrat bo poletja že konec :-D.
Aja, glede tega, da mama noče klime, je pa sploh ne poslušaj (v pol ure si bo premislila, ko bo končno znosno v flatu). Pač starejši komplicirajo pri vseh novih stvareh...
"fajn bi bilo, da je zadeva nekako malo bolj preprosta za rokovanje, ker se mama ne spozna in znajde med zapletenimi napravami, je že branje sms na neumnem telefonu velik problem."
Včasih so bili moderni daljinci s pokrovom, ki je razen treh najbolj pomembnih tipk ostale skril, ampak ne vem, če jih še katera firma dela?
Ja, vtičnica bo za split klimo dovolj močna, in vgraditi je treba tako za stalni priklop. Kondenz se pa najbolj običajno napelje v žleb od bloka.
Kakovostno je najboljša montaža zun. enote klime na zunanjo stran ograje balkona (tako bo v stanovanju slišno najmanj hrupa), če ograja njene teže ne prenese pa nekam na fasado balkona, ne na tla (zvok se prenaša po tleh, pa še odbijal se bo od ograje balkona), raje višje od višine ograje oz. pod strop balkona, ki je nadstropje višje.
V praksi se z iskanjem soglasij pri sosedih nihče ne ukvarja, pač jo zmontiraš in je. Če bi kdo kaj sral, bodo pravni (drugih seveda ni treba šmerglati) postopki trajali leta... do takrat bo poletja že konec :-D.
Aja, glede tega, da mama noče klime, je pa sploh ne poslušaj (v pol ure si bo premislila, ko bo končno znosno v flatu). Pač starejši komplicirajo pri vseh novih stvareh...
"fajn bi bilo, da je zadeva nekako malo bolj preprosta za rokovanje, ker se mama ne spozna in znajde med zapletenimi napravami, je že branje sms na neumnem telefonu velik problem."
Včasih so bili moderni daljinci s pokrovom, ki je razen treh najbolj pomembnih tipk ostale skril, ampak ne vem, če jih še katera firma dela?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Buggy ::
...
...
Evo jaz sem tudi v sredo za mojo hisico nabavil prenosno (split) in sicer Midea PortaSplit , ker monterja za konkretne ni, vrocina (predvsem vlaga) pa sta postajali ze neznosni.
Postavitev split enote je macji kaselj imas vse v kompletu, tudi prilolzeno blago za rezo pri oknu. Zelo zadovoljen z delovanjem. Remote jo lahko s sihta tudi nadzorujem zadeva dela na 100m2 pritlicja super zadovoljivo. Najprej sem imel na Auto mode , potem Cool in danes Dry pa se mi zdi da Dry nekak najbolj sede. NWM tak obcutek. Sibam jo pa na 23 stopinj (ne cel dan) in notri je zdej 55% vlazost, zvecer pa itaq v vukojebini iz gozda potegne hladnoca
Zadeva sicer ni glih mejhna in je sla tam-tam zadaj...je blo treba zic podret
Takole se je montirala na okno
Specsi...
...pa se APP SmartHome, kjer nadzorujes in imas tudi monitoring porabe. Povprecno siba 150W-350W...ko zalaufa iz nule pa najvec 550W, kar sem do sedaj videl in 35W.
Poraba je tudi dost kewl. Vsekakor priporocam,
A kompresor je v notranji enoti? Zanimivo da so se tako odločili oz. da so kompresor uspeli dovolj utišati, da ni moteč znotraj.
Pa vlaga? Pri nas je komot 70+ brez klime.
Zgodovina sprememb…
A kompresor je v notranji enoti? Zanimivo da so se tako odločili oz. da so kompresor uspeli dovolj utišati, da ni moteč znotraj.
ce sprasujes mene...kompresor je zunaj. Fiksna napeljava med notranjo in zunanjo pa je plin, regulacija in cev za kondenz ki pa ima v notranji pumpo in jo siba ven kjer se upari, visek pa odtece. To pa je tudi edini potencialni problem o katerem porocajo. Namrec ta pumpica rada zataji. Jebat ga. Testiral bom, garancija je pa itaq 5 let.
joez7 ::
Morda lahko kaj kdo priporoča za ohlajevanje kuhinje(cca 15-20m2) v stanovanju v stolpnici, kjer ne vem, če je dovoljena montaža klim? Potreba po tem je samo, ko je najbolj vroče zunaj, ker je mama, katera živi v tem stanovanju, že zelo v letih in bi ji to naredilo te dni veliko bolj znosne... fajn bi bilo, da je zadeva nekako malo bolj preprosta za rokovanje, ker se mama ne spozna in znajde med zapletenimi napravami, je že branje sms na neumnem telefonu velik problem.
Boš moral vprašat upravljalca bloka.
Eni dajejo nekaj podobnega https://www.bolha.com/prenosne/prodam-k... ni pa najbolj tiha zadeva
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

...
...
Evo jaz sem tudi v sredo za mojo hisico nabavil prenosno (split) in sicer Midea PortaSplit , ker monterja za konkretne ni, vrocina (predvsem vlaga) pa sta postajali ze neznosni.
Postavitev split enote je macji kaselj imas vse v kompletu, tudi prilolzeno blago za rezo pri oknu. Zelo zadovoljen z delovanjem. Remote jo lahko s sihta tudi nadzorujem zadeva dela na 100m2 pritlicja super zadovoljivo. Najprej sem imel na Auto mode , potem Cool in danes Dry pa se mi zdi da Dry nekak najbolj sede. NWM tak obcutek. Sibam jo pa na 23 stopinj (ne cel dan) in notri je zdej 55% vlazost, zvecer pa itaq v vukojebini iz gozda potegne hladnoca
Zadeva sicer ni glih mejhna in je sla tam-tam zadaj...je blo treba zic podret
Takole se je montirala na okno
Specsi...
...pa se APP SmartHome, kjer nadzorujes in imas tudi monitoring porabe. Povprecno siba 150W-350W...ko zalaufa iz nule pa najvec 550W, kar sem do sedaj videl in 35W.
Poraba je tudi dost kewl. Vsekakor priporocam,
kolk je pa kaj ta cev k povezuje to zgodbo fleksibilna?
smoki
za en kurec je fleksibilna, pa tud nisem jo hotel kaj dost migat, sej ves...pitaj boga kako je notri vse skup spojeno. Dolga je pa cca 2m.
cypena ::
sirena: Težka bo. Zaradi hude vročine in običajne 300% zasedenosti monterjev te dni (klime se, idealno, kupuje do konca maja) bi bila lahko prenosna klima še kar sprejemljiva rešitev.
ja, to z monterji se mi kar dozdeva kaksna je situacija. Pa tudi, če bi ga dobil, mi ne bi "jutri" prišel montirat. Sicer bi zmogel sam navadna monterska dela narediti, s plinskim delom se pa ne bi ukvarjal, nimam niti orodja za to, niti izkušenj. Zmontiral sem samo od Ferija monoblok, kjer pa ni bilo kolobocij s plinom.
Pa še mamo bi moral za čas montaže poslati v toplice, ker drugače bi bil takoj ogenj v strehi, ko bi videla kaj nameravam. Že za prenosno bo kar podvig :) žal je v takih letih in stanju, da vsepovsod išče razloge za jamranje in negodovanje, pravi kortizol džanki
V skrajni sili, ji nabavim tisti ventilator z vlaženje in jo bo potem placebo in občutek zmage, da je po njeno, hladilo
Glede kondenza, žlebu ni, ker je stolpnica. Malo sem gruntal, da bi ga probal izpariti s pomočjo toplega dela klime, kar bi ga potem nabralo, bi se ga pa po potrebi ročno odlivalo v odtok v kopalnici.
Ali imajo blende za okno, kjer spelješ cev, možnost montaže pri oknu odprtim na kip ali ga moraš dejansko normalno odpreti, da zmontiraš odvod?
tony1, dobra tale s sireno, nisem nikoli pomislil, da se da naziv razumet tudi v to smer, čeprav je pa bolje izgovorljivo kot cypena, kjer ni neke logične razlage oziroma pomena :)
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cypena ()
Buggy si 100% da je kompresor zunaj? Zunanja enota ima 9kg, notranja 32,5.
AI:
An AC compressor is a heavy, cast-iron motor. It is physically impossible for a 3.5 kW (12,000 BTU) compressor to be crammed inside a 9.9 kg outdoor unit alongside a condenser coil, a fan motor, a heavy metal hanging bracket, and the plastic housing. If the compressor were outside, the outdoor unit would weigh well over 20 kg, making it too heavy and dangerous to hang out of a standard window bracket without permanent anchoring.
AI:
An AC compressor is a heavy, cast-iron motor. It is physically impossible for a 3.5 kW (12,000 BTU) compressor to be crammed inside a 9.9 kg outdoor unit alongside a condenser coil, a fan motor, a heavy metal hanging bracket, and the plastic housing. If the compressor were outside, the outdoor unit would weigh well over 20 kg, making it too heavy and dangerous to hang out of a standard window bracket without permanent anchoring.
jaz v zivljenju ze dolgo nisem 100% prepirican v nic 
pise pa takole:
-Outdoor unit / Condenser unit
kompresor,
kondenzator,
ventilator za odvajanje toplote.
-Indoor unit / Evaporator unit
uparjalnik,
ventilator,
filtre.
Pomoje bi ga slisal notri, slisim pa vente samo. NWM meni je vec kot znosno sploh ko ga dan v sleep mode je res tiha
pise pa takole:
-Outdoor unit / Condenser unit
kompresor,
kondenzator,
ventilator za odvajanje toplote.
-Indoor unit / Evaporator unit
uparjalnik,
ventilator,
filtre.
Pomoje bi ga slisal notri, slisim pa vente samo. NWM meni je vec kot znosno sploh ko ga dan v sleep mode je res tiha
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

sj tole efektivno zgleda kot vsaka druga split klima, design wise, sam da so ruknal neko ??semi?? fleksibilno cev in to fiksiral iz fabrike za enostavno montazo.
smoki
aborko: kaj pa če je samo podatek obrnjen? Buggy, katera enota je bila težja? 9 kil se enostavno loči od 30 kg :)...
"Pa še mamo bi moral za čas montaže poslati v toplice, ker drugače bi bil takoj ogenj v strehi, ko bi videla kaj nameravam. Že za prenosno bo kar podvig :) žal je v takih letih in stanju, da vsepovsod išče razloge za jamranje in negodovanje, pravi kortizol džanki :(
V skrajni sili, ji nabavim tisti ventilator z vlaženje in jo bo potem placebo in občutek zmage, da je po njeno, hladilo :)"
Težka scena. Kupi ji ventilator, tak ki se obrača za kakšnih 180 stopinj. Mokra cunja verjetno ni posebej koristna, ker bo samo še več vlage v prostoru, ki je še bolj neprijetna kot sama vročina.
"Pa še mamo bi moral za čas montaže poslati v toplice, ker drugače bi bil takoj ogenj v strehi, ko bi videla kaj nameravam. Že za prenosno bo kar podvig :) žal je v takih letih in stanju, da vsepovsod išče razloge za jamranje in negodovanje, pravi kortizol džanki :(
V skrajni sili, ji nabavim tisti ventilator z vlaženje in jo bo potem placebo in občutek zmage, da je po njeno, hladilo :)"
Težka scena. Kupi ji ventilator, tak ki se obrača za kakšnih 180 stopinj. Mokra cunja verjetno ni posebej koristna, ker bo samo še več vlage v prostoru, ki je še bolj neprijetna kot sama vročina.
zunanja je lazja, ker sem jo s sfukano ramo sam prepognjen cez okn namescal, tamal se mi je pa uzad rezal in sem ga hotu usekat 
se pa popravljam, kupil v torek ne sredo...bila je pa na Rudniku poleg ene se pripravljene za prevzem zadnja. Baje jih ta teden dobijo iz Zagreba se 10 komadov. Cena je pa v BAuBAu najnizja kar sem gledal okol.
se pa popravljam, kupil v torek ne sredo...bila je pa na Rudniku poleg ene se pripravljene za prevzem zadnja. Baje jih ta teden dobijo iz Zagreba se 10 komadov. Cena je pa v BAuBAu najnizja kar sem gledal okol.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Na vrat na nos odšteti 800 evrov, ker ni v doglednem času na voljo monterja za običajno, se mi zdi precej kisla. Verjamem, da hladi, ampak izgleda kot v getu. In še prostor zaseda. Če ti to ustreza, super.
DarwiN ::
Buggy še zdaleč ni edini.. Tudi Nemci so navalili na te klime te dni: 
Je pa tole čist novi model.. Naslednje leto pred poletno norišnico z nekaj sreče dobiš tole zadevo za 500-600€.
Je pa tole čist novi model.. Naslednje leto pred poletno norišnico z nekaj sreče dobiš tole zadevo za 500-600€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!