Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
energetik ::
Če se že v zaćetku prav zmeniš, bo monter za pol ure dela (in pregled izvedbe) z veseljem vzel tistih 100€.Jaz imam druge izkušnje, sicer izpred 20 let, ko sem takole klical monterja - ni hotel zaključiti preden ni pregledal in na novo naredil konusov...
vires in numeris
MadMax ::
In tako bi naredil vsak normalen monter, ki se mu gre za ime.
Ko bo nekdo vprašal "ja kdo ti je pa to delal" in imel pri tem v mislih karkoli ne-pozitivnega, ne bo nikjer omenjena "samoizdelava". Da ne rečem ko bo spustila, četudi čez 7 let...
Kot v cajtih, ko smo sami pripravljali avte na barvanje: nikoli ni šlo "ti samo pobarvaj, je vse pripravljeno". Je šla vsaj še ena roke šprickita in brušenje v izvedbi ličarja ki je nato štrihal.
Ko bo nekdo vprašal "ja kdo ti je pa to delal" in imel pri tem v mislih karkoli ne-pozitivnega, ne bo nikjer omenjena "samoizdelava". Da ne rečem ko bo spustila, četudi čez 7 let...
Kot v cajtih, ko smo sami pripravljali avte na barvanje: nikoli ni šlo "ti samo pobarvaj, je vse pripravljeno". Je šla vsaj še ena roke šprickita in brušenje v izvedbi ličarja ki je nato štrihal.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

IL_DIAVOLO ::
Se mi zdi da bolj ko je folk izobrazen in razgledan, manj razume pojem odgovornosti.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
easyrider3 ::
Seveda,da ti pa potem serviser pa tako zmontiral,da kasneje kje spusti ga bi pa tudi jaz nabil nekam. Sam sem videl kako to delajo nekateri in me je kar groza,ker sigurno jaz sam naredim s pertlanje cevi u piko,ker meni s enikoli ne gre nič na čas ampak samo na kvaliteto kar večini pač ne. Isto je s čiščenjem klime kjer lahko sigurno zatrdim,da jo očistimo bolje kot marsikateri serviser. Počasi in kvalitetno to je moj moto pri vseh delih in sovražim kar se hitro dela in ne kvalitetno.
In tako bi naredil vsak normalen monter, ki se mu gre za ime.
Ja, monterja na nek način razumem.
Zato pa pravim, če se že lotiš pertlanja, greš naredit potem vse do konca. Ker če pogledaš, koliko stanejo taki in podobni kitajci, načeloma ne tvegaš glih veliko, če bi klimo iz ne vem katerega razloga totalno uničil, grem pač po novo, kaj pa je tistih 300€. Sicer se pa tega lotiš, če načeloma prej naštudiraš za kaj gre. Jaz recimo sem vzel nek konec bakra in naredil za štos 20 konusov na različne načine, probal zategovati matice do odpovedi, tako da hitro dobiš občutek, kaj je dobro in kaj ni.
vires in numeris
aborko ::
Meni je zanimivo da stik baker-baker zdrzi 30 barov pritiska. Vsaj na mikroskopski ravni bi si mislil da bo puščalo pocasi. Zgleda tja zaide olje in potem zadeva dihta.
Meni je zanimivo da stik baker-baker zdrzi 30 barov pritiska. Vsaj na mikroskopski ravni bi si mislil da bo puščalo pocasi. Zgleda tja zaide olje in potem zadeva dihta.
Saj , če ni dobro narejeno ne bo držalo in v tem je bit,da mora biti vse narejeno kot treba.Zdaj, če delaš recimo pri klimi pertlanje cevi in ne bo dobro narejeno ti bo klima lahko spuščala sčasoma ali pa tudi takoj.
Sigurno pa ne pride olje med oba bakra da potem tesni ampak baker je že tako dosti mehak in se skupaj zelo prilagodita seveda biti pa mora vse zelo gladko.
Tlaki so lahko tudi prek 40bar pri novejših klimah.
Saj vedno nekje (oz. kar povsod) po malem pušča, tudi difuzijsko prek bakra (nič ni 100.00000000%), je pa tistih 5÷10g letno pri R410a manj problematično kot pri R32. Če je pa kak spoj slabo narejen pa lahko mnogo hitreje uide.
Saj vedno nekje (oz. kar povsod) po malem pušča, tudi difuzijsko prek bakra (nič ni 100.00000000%), je pa tistih 5÷10g letno pri R410a manj problematično kot pri R32. Če je pa kak spoj slabo narejen pa lahko mnogo hitreje uide.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
Jah, morda 40bar pri R32 TČ, ko grejejo sanitarno vodo, pri split klimah pa tam bolj do 30bar, če imaš kondenzacijo pri ~50°C (kar pomeni da bi imel zunanjo enoto kje na kakšni strehi v najhujšem vročinskem valu..), v senci pod napuščem še manj...
Zato pa je končno vsaj pri TČ prehajajo na propan, ki ima pri 60° kondenzacije šele 20bar, pa še skoraj zastonj je...
Lahko bi naredili še "monoblok" klimo, ki bi imela do notranje enote antifriz povezavo, pa bi še tu lahko uporabljali superiorni propan.
Zato pa je končno vsaj pri TČ prehajajo na propan, ki ima pri 60° kondenzacije šele 20bar, pa še skoraj zastonj je...
Lahko bi naredili še "monoblok" klimo, ki bi imela do notranje enote antifriz povezavo, pa bi še tu lahko uporabljali superiorni propan.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Ne pravim da gre za običajen delovni tlak povprečne klime.
Ne rabi bit razbeljena streha, včasih je kakšna zatlačena v kakšni luknji da kar ne moreš verjet (niso vse na odprtih fasadah). Poleg tega slej ko prej mora večina tudi pozimi ogrevat.
Pač max. tlak, ki ga vsaka klima kdaj doživi.
Propan pa ne vem če ni malce premalo učinkovit pri hlajenju, res pa nisem delal diplome iz tega
Ne rabi bit razbeljena streha, včasih je kakšna zatlačena v kakšni luknji da kar ne moreš verjet (niso vse na odprtih fasadah). Poleg tega slej ko prej mora večina tudi pozimi ogrevat.
Pač max. tlak, ki ga vsaka klima kdaj doživi.
Propan pa ne vem če ni malce premalo učinkovit pri hlajenju, res pa nisem delal diplome iz tega
joez7 ::
Trenutno je R290 dražji kot R32. Tudi trenutno so TČ s R290 nekoliko dražje. Grejejo pa obe.
Sistem s R290 ima za 30-50% večji volumen kompresorja kot R32.
Nisem pa še zasledil male klime s R290. Večji RAS sistemi pa so že na R290 (100kW).
Sistem s R290 ima za 30-50% večji volumen kompresorja kot R32.
Nisem pa še zasledil male klime s R290. Večji RAS sistemi pa so že na R290 (100kW).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
easyrider3 je izjavil:
Seveda,da ti pa potem serviser pa tako zmontiral,da kasneje kje spusti ga bi pa tudi jaz nabil nekam. Sam sem videl kako to delajo nekateri in me je kar groza,ker sigurno jaz sam naredim s pertlanje cevi u piko,ker meni s enikoli ne gre nič na čas ampak samo na kvaliteto kar večini pač ne. Isto je s čiščenjem klime kjer lahko sigurno zatrdim,da jo očistimo bolje kot marsikateri serviser. Počasi in kvalitetno to je moj moto pri vseh delih in sovražim kar se hitro dela in ne kvalitetno.
Daj se na trg in povej, koliko strank te bo pripravljeno gledat 2 dni za eno klimo zmontirat, pa plačat 2kratnik trenutne cene (ki je že itak marsikomu predraga, kot beremo).
Potem pa še koliko strank te bo gledalo pol dneva in plačalo 400+€ za "temeljito" čiščenje? Po možnosti klime, ki je toliko koštala pred 8 leti...
Kar delaš zase, lahko delaš počasi in v detajle. Ne moreš pa od takega dela živet.
In če se še ponovim (že večkrat zapisal): "monterjev" je veliko. Monterjev manj. Serviserje je treba pa z lučjo iskat. Samooklicani "serviserji" to pač večinoma niso.
Kot vidim, tudi ti kljub vsej samohvali ne ločiš niti monterjev od serviserjev...
starfotr ::
Sedaj, ko ste 1x ali 2x v lajfu zmontirali klimo ste pa profiči? Pojma nimate iz preprostega razloga, ker nimate praktičnih izkušenj. Lahko imate vso teoretično znanje tega sveta, prakse pa ne. In ne niste profiči, ste navadni pocarji, šalabajzerji, ki ste prvič nekaj poskusili naredit.
Na cesti ste tudi vrhunski vozniki, pravi šumaherji, ostali so pa za vas slabi vozniki. V resnici je pa seveda drugače, tudi vi niste nič boljši od njih. Matematike in statistike ne morete pretentat, porazdelitve so in spadate nekam. Verjetnost, da ste v sami špici je pa minimalna.
Na cesti ste tudi vrhunski vozniki, pravi šumaherji, ostali so pa za vas slabi vozniki. V resnici je pa seveda drugače, tudi vi niste nič boljši od njih. Matematike in statistike ne morete pretentat, porazdelitve so in spadate nekam. Verjetnost, da ste v sami špici je pa minimalna.
mit3k ::
Imamo kakega monterja iz štajerskega konca, pa da ni "šalabajzer"? Prosim za kontakt, lahko tudi na privat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mit3k ()
Sedaj, ko ste 1x ali 2x v lajfu zmontirali klimo ste pa profiči? Pojma nimate iz preprostega razloga, ker nimate praktičnih izkušenj. Lahko imate vso teoretično znanje tega sveta, prakse pa ne. In ne niste profiči, ste navadni pocarji, šalabajzerji, ki ste prvič nekaj poskusili naredit.
A dej dej. Meni so klimo zmontirali poklicni "monterji", ki vsak dan zmontirajo kakšno klimo, pa takega šalabajzerstva še nisem videl. Sam bi naredil bolje. So pa vsaj zvakumirali, sicer bi jih itak nagnal.
In danes je takih "monterjev" večina. Hitro sam narediš bolje, če veš za kaj gre in nimaš 2 levih rok.
Trenutno je R290 dražji kot R32.Resno? Zakaj bi bil dražji?
10kg propana stane 35€. Dela brezhibno, vem ker se igram z mojim hobi projektom.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Sam bi naredil bolje.
Ja, normalno da bi. Pa nisi. Tu je razlika.
Pameten si za stvari, katere nisi naredil.
Skratka, nikakor vam ne gre v glavo da ste v najboljšem samo povprečni in nikakor ne superiorni. In dejstvo je, da mislite so vsi ostali okoli vas podpovrečni. Saj to je splošen vzorec v družbi:
"Jaz sem super, vsi ostali so pa slabi."
Sem, čez 2 meseca sem odprl el. priklope na notranje in zunanji enoti in vse popravljal, ker mi je vodnik praktično ostal v roki, pri nekaterih pa so posamezne žičke vodnika štrlele naokoli spojke. Modeli ne samo da niso votlic uporabili, še mehko žilo so zarinili not, da se je razcepila...Sam bi naredil bolje.
Skratka, nikakor vam ne gre v glavo da ste v najboljšem samo povprečni in nikakor ne superiorni. In dejstvo je, da mislite so vsi ostali okoli vas podpovrečni. Saj to je splošen vzorec v družbi:
vires in numeris
"Resno? Zakaj bi bil dražji?
10kg propana stane 35€. Dela brezhibno, vem ker se igram z mojim hobi projektom."
Če misliš jeklenko za gospodinjstvo - tle notri je mešanica propan-butan in označevalec-vonj.
Maš pa tudi jeklenke s samim propanom - za avtodome - koliko je čistoča?.
Tudi v jeklenki za varjenje R290 je nekaj nad 97% C3H8.
Za TČ se fila čisti R290 (ali pa mešanica - 1234fy - avto), bo pa delala tut na kaj druzga, je pa vprašanje kako dolgo. So delali teste s poceni jeklenkami za dofilanje avta, pa je šlo čez prodajo - drugo leto pa menjava ... .
Eno je za domači projekt, test odslužene opreme, drugo pa na 10let.
Je pa fajn nabirat izkušnje. Se kar nekaj naučiš na svojih in drugih failih, sam jajce moraš met.
Je pa pri R290 treba pazit na vnetljivost - tudi statika ob primerni koncentraciji vžge.
Tlaki na lowSide (R290), pa 4.7=0°C in 5.5=5°C.
Vglavnem, če menjaš vrsto plina, še preveriš vrsto olja - da ustrezna novemu plinu.
Kapilara med R32 in R290 je približno ista, kapilara za R134a pa bistveno drugačna.
So pa nadebudni fantje - majstori, kar marsikaj probali, in se je nekaj leteh s časom prelevilo v kar dobre Podjetnike.
10kg propana stane 35€. Dela brezhibno, vem ker se igram z mojim hobi projektom."
Če misliš jeklenko za gospodinjstvo - tle notri je mešanica propan-butan in označevalec-vonj.
Maš pa tudi jeklenke s samim propanom - za avtodome - koliko je čistoča?.
Tudi v jeklenki za varjenje R290 je nekaj nad 97% C3H8.
Za TČ se fila čisti R290 (ali pa mešanica - 1234fy - avto), bo pa delala tut na kaj druzga, je pa vprašanje kako dolgo. So delali teste s poceni jeklenkami za dofilanje avta, pa je šlo čez prodajo - drugo leto pa menjava ... .
Eno je za domači projekt, test odslužene opreme, drugo pa na 10let.
Je pa fajn nabirat izkušnje. Se kar nekaj naučiš na svojih in drugih failih, sam jajce moraš met.
Je pa pri R290 treba pazit na vnetljivost - tudi statika ob primerni koncentraciji vžge.
Tlaki na lowSide (R290), pa 4.7=0°C in 5.5=5°C.
Vglavnem, če menjaš vrsto plina, še preveriš vrsto olja - da ustrezna novemu plinu.
Kapilara med R32 in R290 je približno ista, kapilara za R134a pa bistveno drugačna.
So pa nadebudni fantje - majstori, kar marsikaj probali, in se je nekaj leteh s časom prelevilo v kar dobre Podjetnike.
aborko ::
So res ogromne razlike med monterji, jst samo enemu zaupam. Pa ceprav imam osnovno orodje za montažo, so nekatere montaze malo prevec zajebane (armiran beton, na višini), ko pristejes da je klima malo drazja in da garancija ne velja, ce sam montiras. Te zahtevne montaze rade volje placam, če je le storitev na nivoju.
Sam bi naredil bolje.
Pa kdo pravi da smo superiorni pač narejeno mora biti kot je treba.
Jaz ,če nekaj delam naredim dobro saj drugače se ne bi v nek posel podal seveda pa,ko vidiš,da nekdo nekaj dela slabo kaj boš drugega rekel kot resnico.
Ko monterju rečeš ali ne bo vakumiral klime pa ti reče ni potrebno a sem potem jaz spet preveč pameten? Verjetno tudi električna povezava zunajne enote na vtičnico pri balkonu ni pravilno in bi moralo biti povezano v dozi.
Zgornji vijak nosilca zunajne enote tudi ni držal fiksno in se je majal pa se je monter obesil na nosilec,malo zazibal gor dol in pravi dost drži.Lepo je lahko videl,da je stena narejena iz rdečih modularnih blokov(iz prekatov) in bo navaden zidni vložek nič kaj dobro držal. Jaz take zadeve sidram in to potem drži kot pribito ne,da bi ob kakem močnejšem potresu vse dol popadalo. Važno pa,da kasirali bi pa bi pa vedno radi kot za profesionalno narejeno delo.
Jaz nikoli ne bi šel nobenem nekaj delati,če ni 100% vse narejeno kot mora biti.
KLIMAJ d.o.o. to so ti kateri so prvič in zadnjič klimo montirali meni vendar takrat tudi nisem imel neke izbire saj sem klimo kupil v HarveyNormanu z montažo vred.
Veliko dela v življenju lahko človek sam opravi pa je čisto super narejeno in včasih tudi bolje kakor tisti poklicni ljudje ali storitve.
Jaz svoja vozila lahko polovica in še več sam servisiram in bo točno tako kot mora biti,ker pri mehanikih je spet druga zgodba.
Seveda pa tudi vsak ne more biti MacGyver
Za take scenarije obstajajo reklamacije, potrošniški spori, tožbe itd.
Kdo vam je kriv, če kupujete pri trgovcih, ki nudijo vprašljivo montažo. Kupiš pri takem, ki mu je to kruh in bo narejeno dobro. Trgovini HN ni to kruh, najemanjo najcenejši ološ na trgu. To je vse. Za škrto rajo je dovolj dobro.
Kdo vam je kriv, če kupujete pri trgovcih, ki nudijo vprašljivo montažo. Kupiš pri takem, ki mu je to kruh in bo narejeno dobro. Trgovini HN ni to kruh, najemanjo najcenejši ološ na trgu. To je vse. Za škrto rajo je dovolj dobro.
Saj imaš nekak tudi prav vendar sodelavcu so lani isti ti monterji klimo montirali in naredili dobr res pa,da so meni pred 13.leti montirali.
HarveyNorman je pa takrat imel nekako edino opcijo za 2.5 kW klimo po dokaj solidni ceni.
tony1 ::
Grozna izguba časa.
Montaža klime* (pravzaprav 90% del "mojstrov") ni nekaj za kar rabiš doktorsko izobrazbo. Polovica "mojstrov" je še včeraj pasla ovce, ali pa vsaj privližno tako kakovostno delajo. Kje je šele tedne in mesece fehtanja, da naj že pridejo na objekt za tistih nekaj stotakov...
Običen človek, ki je v življenju prebral več kot 2 knjigi, ga tehnično delo zanima in je dovolj informacijsko pismen, da zna uporabljati YT in nima dveh levih rok bo 90% "mojstrskih" del naredil bolje, in predvsem bolj skrbno. Mu bo pa vzelo vsaj 2x več časa. In porabil bo pol manj denarja.
Zdaj pa, ali imaša čas ali pa denar. V tej enačbi pa kakovosti izvedbe sploh ni. Če delaš sam pa vsaj veš kaj imaš. Če boš zajebal boš pa sam zajebal.
*Statistika je slaba: montaža nove klime doma, voda teče iz notranje enote po parketu čez eno leto. Montaža nove pri sosedu, voda teče po laminatu takoj naslednji dan. Montaža nove klime pri prijatelju, ne delajo vakumiranja, klima crkne naslednji dan; nato zamenjajo celo zunanjo enoto...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
dokaj solidni ceni.dobil so solidno montažo. Ne vrhunske.
Pač montirajte sami, saj ste sami profiči tu. Komu mar kar počnete? Dokler nekoga ne ubije ali poškoduje.
Prav tako si sami polnite plin, ko bo vse izpuhtelo zaradi vaše strokovne montaže. Prišli bodo časi, ki bodo vse privatne hladilne naprave morale biti pregledane in poročane na ARSO. Kot morajo to delat firme.
dokaj solidni ceni.dobil so solidno montažo. Ne vrhunske.
Pač montirajte sami, saj ste sami profiči tu. Komu mar kar počnete? Dokler nekoga ne ubije ali poškoduje.
Prav tako si sami polnite plin, ko bo vse izpuhtelo zaradi vaše strokovne montaže. Prišli bodo časi, ki bodo vse privatne hladilne naprave morale biti pregledane in poročane na ARSO. Kot morajo to delat firme.
Ja, mokre sanje serviserjev, ki bodo za 5min dela in masten denar izdajali potrdila za ARSO. Vedno bolj imam občutek, da si monter/serviser.
In še nekaj mi povej - kako naj povprečen človek ve, kje bo dobil dobro montažo in kaj naj bi dobra montaža sploh bila??? Povprečnež gre kupit klimo z montažo in upravičeno pričakuje strokovno in dobro montažo! Na strani prodajalca je, da to zagotovi.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Torej greš v salon dacia in potem po nakupu se pritožuješ, da nisi dobil maybaha? Daj, ne smeši se.
Torej greš v salon dacia in potem po nakupu se pritožuješ, da nisi dobil maybaha? Daj, ne smeši se.Jasno ne pričakuješ Maybacha, pričakuješ pa da bo bodo vse vgrajene komponente delovale samo z rednimi servisi in da te bo vozil od točko A do B. Ne pa da ti bo drugi dan crknila luč, čez 1 teden pa centralno zaklepanje.
Tudi od najcenejše klime z najcenejšo montažo bi morali vsi pričakovati, da te bo taka klima normalno hladila vsaj 5+ let, po specifikacijah! Ne pa se ti drugi dan izlije kondenz, čez 1 leto pa zariba, ker ni bila vakumirana. Če tega katerikoli monter ni sposoben narediti, naj ali poviša ceno in naredi kot je treba, ali pa naj zapre firmo!
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Vedno je pritisk na ceno in vedno se najdejo šalabajzerji, ki bodo delali slabo za mali denar.
Resni klimaši se ne zajebavajo z montažo junija, julija in avgusta. Takrat počivajo in delajo dober denar na intervencijah. Ne pa da bodo za 200 eur z materialom monirali klimo za 250 eur retail pri random težaku, ki bi za male pare imel vrhunsko storitev 30. julija v 8. štuku bloka.
Resni klimaši se ne zajebavajo z montažo junija, julija in avgusta. Takrat počivajo in delajo dober denar na intervencijah. Ne pa da bodo za 200 eur z materialom monirali klimo za 250 eur retail pri random težaku, ki bi za male pare imel vrhunsko storitev 30. julija v 8. štuku bloka.
predi ::
Če ste že pri serviserjih.. Kaj sodi v profesionalni vzdrževalni servis klime in kako pogosto je ta potreben, če nič ne piše v uporabniškem priročniku glede tega in ni pogoj za veljavnost garancije?
Vedno je pritisk na ceno in vedno se najdejo šalabajzerji, ki bodo delali slabo za mali denar.Še enkrat, kako naj povprečen človek že vnaprej VE, kateri je resen klimaš in kateri šalabajzer?? Drugega kot brati google mnenja ti skoraj ne ostane.
Jaz sem začel s povpraševanjem v sredini februarja. Šalabajzer mi je zmontiral potem nekje sredi aprila. Torej po tvojem bi časovno to moral biti resen. Pa očitno ni bil.
vires in numeris
Če ste že pri serviserjih.. Kaj sodi v profesionalni vzdrževalni servis klime in kako pogosto je ta potreben, če nič ne piše v uporabniškem priročniku glede tega in ni pogoj za veljavnost garancije?
Kar se tiče vzdrževanja je v glavnem pomembno čiščenje notranje enote, da ni plesni in prahu, pa da zunaj 1x na par let s šlaufom splakneš rebra in pladenj kondenza. Drugega nimaš kaj, če deluje, ker je hermetično zaprto.
Profesionalni servis ti bo hotel narediti verjetno še marsikaj drugega, učinek pa bo v glavnem na računu.
Jaz seveda vzdržujem sam, posesat filtre pa z detergentom spucat rebra ni ravno raketna znanost. Enako z ogrevalno TČ, poskrbim da je tlak ogrevalne vode dovolj visok, preverim ekspanzijo, to je pa to. Pa 1x na 5 let odprem pleh zunanje kište in jih privoščim prho. Pa do zdaj tam notri in na rebrih razen par pajčevin in malo prahu ni bilo nič. Zdaj končuje 11. leto obratovanja 24/7/365.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Kako pa veš kateri jogurt je dober? Kako brez googla/trip advisorja veš katera restavracija je dobra? Ali hotel.
Nenazadnje, kako veš katera ženska je dolgoročno dobra in zanesljiva?
Kakovost je mnogokrat povezana s ceno. Velikokrat je manjša verjetnost za slab izdelek ali storitev, če ni ravno najcenejše.
Če pa ciljaš vedno na najnižjo možno ceno, potem moraš tudi pričakovanja znižat. Če jih ne, samo pomeni da si hudo naiven ali pa neumen, če se ti to dogaja v lajfu. Če se ti zgodi je nekaj. Če se dogaja, je pa nekaj povsem drugega.
Nenazadnje, kako veš katera ženska je dolgoročno dobra in zanesljiva?
Kakovost je mnogokrat povezana s ceno. Velikokrat je manjša verjetnost za slab izdelek ali storitev, če ni ravno najcenejše.
Če pa ciljaš vedno na najnižjo možno ceno, potem moraš tudi pričakovanja znižat. Če jih ne, samo pomeni da si hudo naiven ali pa neumen, če se ti to dogaja v lajfu. Če se ti zgodi je nekaj. Če se dogaja, je pa nekaj povsem drugega.
darkolord ::
Tebi je očitno mar, ker se tako pritožuješ.dokaj solidni ceni.dobil so solidno montažo. Ne vrhunske.
Zakaj hočeš vso krivdo prevaliti na kupca? Če te nekdo nategne, si po tvoje vedno sam kriv; če ne drugega, ker si se pustil nategniti.
Za take scenarije obstajajo reklamacije, potrošniški spori, tožbe itd.Super ja, tožil boš firmo, ker ti ni dala votlic na vodnike? Ali ker niso zvakuumirali cevi? To je res efektivno, ja.
Kdo vam je kriv, če kupujete pri trgovcih, ki nudijo vprašljivo montažo. Kupiš pri takem, ki mu je to kruh in bo narejeno dobro. Trgovini HN ni to kruh, najemanjo najcenejši ološ na trgu. To je vse. Za škrto rajo je dovolj dobro.Tistim, ki jih HN najema, je to kruh.
Za one ki nimajo levih + deske, kaj so delali pred desetletji https://www.strojnistvo.com/forum/viewt...
pa kar uspešno. Fantje kupijo navadno klimo in jo preuredijo v hladilnico - en prostor v kleti temperirajo na 9°C, malce težje pa je stvar vzdrževat na 4°C. Odvečno toploto pa za ogrevanje sanitarne vode.
pa kar uspešno. Fantje kupijo navadno klimo in jo preuredijo v hladilnico - en prostor v kleti temperirajo na 9°C, malce težje pa je stvar vzdrževat na 4°C. Odvečno toploto pa za ogrevanje sanitarne vode.