Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
Lonsarg ::
Imam 30 m2 velik odprt dnevni prostor v slabo izoliranem bloku in klimo 3,5 kw, ki je predimenzionírana. Prehitro ohladi/segreje prostor in se potem samodejno izklaplja, medtem ko ostalih prostorov itak ne doseže. Naslednjič zagotovo kupim manjšo moč, ki bo bolj konstantno delovala. Najpogostejša napaka je ravno pretiravanju v moči.Dejansko ni vazno ali je model 3.5kW ali 2.5kW, ampak moras gledat kaksen ima minimum, mora nekje v specifikacijah pisat.
Obstajajo 3.5kW klime z minimum 0.6kW ali pa 2.5kW klime z minimum 1kW, v tem primeru zmaga tista z 0.6kW minimum.
Mojo izkusnje so da je se 0.6kW stalnih prevec. Tako da je fajn kupit klimo ki ima dobro avtomatiko vklapljanja/izklapljanja. Recimo prej sem imel nek cheapo C&H ki to ni znal in je podhladil. Sedaj imam Mitsubishi ki lepo samodejno gre v ventilation mode ko dovolj shladi in nazaj v cooling mode ko rabi spet hladit (obstaja se neka advanced nastavitev da namesto ventilation mode gre v dejanski off/on, nisem se testiral zna biti se bolje da ne piha vedno, je pa res da sem tokrat pazil in je v hodniku namesto dnevni in tut ce piha skoz).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Alamar ::
aborko ::
Nekatere tapoceni Mideje in njeni rebrandi, pa tudi kaki TCL gredo do 80-120W el. moci na min. Moj Beko (rebrand Mideje) za 200€ izpred 4-5 let gre na 180W in sreca mi je ravno prav. Se pa pri kitajcih vidi, da ko dela na 80W kompresor spusca cudne zvoke kompresor ( zgleda slabo mazanje kompresorja), zvok pa potem izgine pri 120+ W. Preverjeno na vec Midejinih primerkih ( xtreme save), kjer lahko z kombinacijo tipk prides v servisni meni in nastavljalas minimum moci.
KraitPay ::
To je hladilna moč ja.
Sam stalno trobim, da je potrebno gledati min. moč hlajenja. Ko se prostor ohladi, je fajn da nimaš občutka, kot da še vedno piha po tebi hladen zrak. To pa zato, ker folk kupuje prevelike klime, ker se jim ne da čakat 1h da ohladi prostor ampak bi to radi v 5min.
Spodnja moč hlajenja je pogojena z komponentami v zunanjem delu. Kompresor mora namreč intern zaradi mazanja biti ustrezno dimenzioniran, da lahko deluje tudi pri manjših obratih. Kar pomeni pri manjšem odjemu oz. ko je temperatura že dosežena.
Najslabše za izkoristek, življensko dobo in tudi za bivanje je, da klima deluje v histereznem on/off načinu. Če se zunanje enota samo izklaplja in vkaplja je izbrana klima žal prevelika.
Sam stalno trobim, da je potrebno gledati min. moč hlajenja. Ko se prostor ohladi, je fajn da nimaš občutka, kot da še vedno piha po tebi hladen zrak. To pa zato, ker folk kupuje prevelike klime, ker se jim ne da čakat 1h da ohladi prostor ampak bi to radi v 5min.
Spodnja moč hlajenja je pogojena z komponentami v zunanjem delu. Kompresor mora namreč intern zaradi mazanja biti ustrezno dimenzioniran, da lahko deluje tudi pri manjših obratih. Kar pomeni pri manjšem odjemu oz. ko je temperatura že dosežena.
Najslabše za izkoristek, življensko dobo in tudi za bivanje je, da klima deluje v histereznem on/off načinu. Če se zunanje enota samo izklaplja in vkaplja je izbrana klima žal prevelika.
aborko ::
Nemci so dost opaleni na nizko modulacijo: https://akkudoktor.net/t/midea-xtreme-s...
So celo servisni način izbrskali, kjer nastaviš min modulacijo tudi pri gretju na 10%:
https://www.szegedklima.hu/klima_javita...
Ampak pomoje je z razlogom tovarniško omejen min. na 20%, pomoje nižje trpi izkoristek ali pa se kompresor ne maže ok.
aircloud ::
Tudi mene zanima, kako uporabljati klimo. Naša je dovolj za gretje enega prostora. Testiral sem na minimalni ventilator, potem dela non-stop in dovolj greje. Če dam na 'auto fan' vklaplja in izklaplja in ko vklopi, požene ventilator na max vsaj nekaj časa.
Nekateri serviserji tolmačijo, da če dela stalno, kompresor trpi obrabo, ker pač stalno dela in je to najdražji del za zamenjat. V nasprotnem trpi ventilator, ki nima cene... Obenem, če je majhen pretok zraka naj bi se to kompenziralo z višjo temperaturo plina, da pač klima prostor vseeno greje, torej posledično cevi - in tu grejo prej spoji na ceveh. Kar je tudi večje popravilo. Pri meni se ne da nastaviti kakšna naj bo temperatura plina...
Kako potem uporabljati? Set (auto) and forget...
Nekateri serviserji tolmačijo, da če dela stalno, kompresor trpi obrabo, ker pač stalno dela in je to najdražji del za zamenjat. V nasprotnem trpi ventilator, ki nima cene... Obenem, če je majhen pretok zraka naj bi se to kompenziralo z višjo temperaturo plina, da pač klima prostor vseeno greje, torej posledično cevi - in tu grejo prej spoji na ceveh. Kar je tudi večje popravilo. Pri meni se ne da nastaviti kakšna naj bo temperatura plina...
Kako potem uporabljati? Set (auto) and forget...
darkolord ::
Nič od tega se ne obrablja tako, da bi bilo omembe vredno.
Crkne elektronika ali pa zadeva postane zastarela. Da bi se pa klima "izrabila", pa ne vem če sem že slišal. Kompresorji mehansko delajo tudi 100 let.
Crkne elektronika ali pa zadeva postane zastarela. Da bi se pa klima "izrabila", pa ne vem če sem že slišal. Kompresorji mehansko delajo tudi 100 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
tony1 ::
V povprečni bajti mora klima delati vsaj 15 let+...
Kompresorji seveda tudi enkrat crknejo, tudi v zaprtih sistemih s plehnatimi cevmi, kot je stacionarna klima. V datacentrih, kjer delajo 24/365 redno crkujejo, sploh če so nabite na min. stopinj...
Kompresorji seveda tudi enkrat crknejo, tudi v zaprtih sistemih s plehnatimi cevmi, kot je stacionarna klima. V datacentrih, kjer delajo 24/365 redno crkujejo, sploh če so nabite na min. stopinj...
enavlaka ::
ON-OFF, ki je stara 17 let še vedno dela ampak kdo bo tega vraga poslušal.
DC klime pa so drugačne in namenjene stalnemu obratovanju.
rini ::
To je hladilna moč ja.
To je to.
joez7 ::
V E.Leclerc maš 2.4kW model za 340€, na beli tehniki.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
V sloveniji je predvsem potreba po razvlaževanju, ne toliko hlajenju. Zaradi tega je dobro, da klima dela ves čas, da je nekako udobno.
pero23 ::
Imam 30 m2 velik odprt dnevni prostor v slabo izoliranem bloku in klimo 3,5 kw, ki je predimenzionírana. Prehitro ohladi/segreje prostor in se potem samodejno izklaplja, medtem ko ostalih prostorov itak ne doseže. Naslednjič zagotovo kupim manjšo moč, ki bo bolj konstantno delovala. Najpogostejša napaka je ravno pretiravanju v moči.Dejansko ni vazno ali je model 3.5kW ali 2.5kW, ampak moras gledat kaksen ima minimum, mora nekje v specifikacijah pisat.
Obstajajo 3.5kW klime z minimum 0.6kW ali pa 2.5kW klime z minimum 1kW, v tem primeru zmaga tista z 0.6kW minimum.
Mojo izkusnje so da je se 0.6kW stalnih prevec. Tako da je fajn kupit klimo ki ima dobro avtomatiko vklapljanja/izklapljanja. Recimo prej sem imel nek cheapo C&H ki to ni znal in je podhladil. Sedaj imam Mitsubishi ki lepo samodejno gre v ventilation mode ko dovolj shladi in nazaj v cooling mode ko rabi spet hladit (obstaja se neka advanced nastavitev da namesto ventilation mode gre v dejanski off/on, nisem se testiral zna biti se bolje da ne piha vedno, je pa res da sem tokrat pazil in je v hodniku namesto dnevni in tut ce piha skoz).
Katero Mitsibushi klimo imas? Mene zanima model MSZ-AY35, ki pa ima obmocje obratovanja 1,1-3,8. Skrbi me, da bo teh 1,1 prevec za mansardo hise, da bi pri minimalni moci lahko neprestano delala.
"Katero Mitsibushi klimo imas? Mene zanima model MSZ-AY35, ki pa ima obmocje obratovanja 1,1-3,8. Skrbi me, da bo teh 1,1 prevec za mansardo hise, da bi pri minimalni moci lahko neprestano delala."
Da te potolažim, mam nek drug model (1-3.5). Pa kar lepo deluje, samo na SILENT jo moraš dat, pa večidel skoz deluje na minimumu (vent skozi, komresor pa sam občasno ugasne, drugače pa med 200 in 400W el.). Vleče kar konkretno vodo ven, shladi pa ne preveč. Jo pa moraš prav nastavit. Pri men na 21 pa do 20°C, pa je pol v prostoru - flatu, nekje 21-22, pač odvisno od zunanje.
Da te potolažim, mam nek drug model (1-3.5). Pa kar lepo deluje, samo na SILENT jo moraš dat, pa večidel skoz deluje na minimumu (vent skozi, komresor pa sam občasno ugasne, drugače pa med 200 in 400W el.). Vleče kar konkretno vodo ven, shladi pa ne preveč. Jo pa moraš prav nastavit. Pri men na 21 pa do 20°C, pa je pol v prostoru - flatu, nekje 21-22, pač odvisno od zunanje.
starfotr ::
ON-OFF, ki je stara 17 let še vedno dela ampak kdo bo tega vraga poslušal.
Povprečne klimatske naprave niso namenjene stalnemu 24/7 delovanju. Oziroma so, samo ne bodo dolgo. Le zakaj imajo v npr. datacentrih povsem druge klime, kot pa consumer grade robo?
energetik ::
Saj to da deluje 24/7 ne pomeni, da deluje tako tudi kompresor. Pri meni, če bi kompresor 24/7 deloval samo na min, bi v bajti naredil dobesedno hladilnik.ON-OFF, ki je stara 17 let še vedno dela ampak kdo bo tega vraga poslušal.
Povprečne klimatske naprave niso namenjene stalnemu 24/7 delovanju. Oziroma so, samo ne bodo dolgo. Le zakaj imajo v npr. datacentrih povsem druge klime, kot pa consumer grade robo?
vires in numeris
V katerih sistemih pa dela kompresor 100 % časa?
Klime, ki so namenjene za domačo rabo imajo preračunano živ. dobo da delujejo vsega skupaj par tednov do par mesecev na leto. Zato lahko delajo 10 ali 20 let.
Klime, ki so namenjene za domačo rabo imajo preračunano živ. dobo da delujejo vsega skupaj par tednov do par mesecev na leto. Zato lahko delajo 10 ali 20 let.
Okapi ::
V katerih sistemih pa dela kompresor 100 % časa?
To ni res, ker imaš veliko krajev po svetu, kjer klime delujejo praktično vsak dan celo leto.
some1ell ::
Jaz potrebujem klimo za manjso server sobo. Seveda sem glede na ceno gledal mideo, ampak dejstvo je da bo delala 24/7. Ai mi na dolgi rok priporoca mitsubishi ali panasonic, kjer so modeli izkljucno za server sobe..ampak cena je potem takoj cca 2500 (gledam 5kw). Nevem al naj riskiram in vzamem consumer, ki baj bi prav tako delal brez problema ali naj se malo nasparam in dam dvojno za proper klimo..sicer fajn bi bilo da sta dve zaradi backupa, ampak je prostor samo za eno klimo. Ce grem v smeri consumer, ima morda klimo ki mu dela 24/7 in nima problemom? Katera znamka? Hvala.
Ko smo 25 let nazaj delali server sobe se o klimah, ki bi bile non-consumer ni še nič vedelo, dali smo micke in konec. Je pa res, da so crknile po ene 10 letih, in včasih je bilo stranki težko dopovedati zakaj.
Če imaš denar, daj tole ta drago profi micko. Če denarja nimaš, daj consumer level micko. Če bi rad gemblal in te ne moti, da boš moral novo dati čez leto ali dve, daj poljubnega kitajca.
Če imaš denar, daj tole ta drago profi micko. Če denarja nimaš, daj consumer level micko. Če bi rad gemblal in te ne moti, da boš moral novo dati čez leto ali dve, daj poljubnega kitajca.
sbawe64 ::
Ob železnici, kjer so gsm-r stolpi in zraven vsake toliko kontejnerji z elektroniko (tako kot pri mobilnem omrežju, kjer so zraven anten 2/4/5g baznih postaj isto kontejnerji z elektroniko), imajo pomoje montirane navadne klime, nastavljene na 'auto' način, ki delajo seveda 24/7/365.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Lonsarg ::
Katero Mitsibushi klimo imas? Mene zanima model MSZ-AY35, ki pa ima obmocje obratovanja 1,1-3,8. Skrbi me, da bo teh 1,1 prevec za mansardo hise, da bi pri minimalni moci lahko neprestano delala.Tocno to imam ker me je potem mojster preprical da ta minimum ni vazen in so tiste z manj dejansko precej redke.
In se izkaze da res ne, ker ocitno znajo lepo neslisno nevidno preklaplat. Res hladi tocno toliko kot nastavis, ne piha premrzlo, zna sama brez dodatnih grdih pleksi stekel skoraj v strop usmerit. Skratka res fajn, cisto druga pesem kot prejsna cheapo ki sem jo imel.
darkolord ::
Jaz potrebujem klimo za manjso server sobo. Seveda sem glede na ceno gledal mideo, ampak dejstvo je da bo delala 24/7. Ai mi na dolgi rok priporoca mitsubishi ali panasonic, kjer so modeli izkljucno za server sobe..ampak cena je potem takoj cca 2500 (gledam 5kw). Nevem al naj riskiram in vzamem consumer, ki baj bi prav tako delal brez problema ali naj se malo nasparam in dam dvojno za proper klimo..sicer fajn bi bilo da sta dve zaradi backupa, ampak je prostor samo za eno klimo. Ce grem v smeri consumer, ima morda klimo ki mu dela 24/7 in nima problemom? Katera znamka? Hvala.V server roomu navadna micka dela že 15 let, druga micka je crknila po 10 letih. Zamenjali s Panasonicom za server sobe in je crknila 4x v nekaj mesecih. Od zadnjega popravila sicer deluje.
Mislim, da je glavna prednost teh specialnih modelov, da lahko nudijo 100% hladilno moč konstantno, predvsem tudi ob zelo nizki zunanji temperaturi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Jaz potrebujem klimo za manjso server sobo. Seveda sem glede na ceno gledal mideo, ampak dejstvo je da bo delala 24/7. Ai mi na dolgi rok priporoca mitsubishi ali panasonic, kjer so modeli izkljucno za server sobe..ampak cena je potem takoj cca 2500 (gledam 5kw). Nevem al naj riskiram in vzamem consumer, ki baj bi prav tako delal brez problema ali naj se malo nasparam in dam dvojno za proper klimo..sicer fajn bi bilo da sta dve zaradi backupa, ampak je prostor samo za eno klimo. Ce grem v smeri consumer, ima morda klimo ki mu dela 24/7 in nima problemom? Katera znamka? Hvala.
Daš lepo dve najcenejši. Ko rabiš malo moč, bo delovala ena, ko boš rabil več pa obe. Če ena crkne, bo druga prevzela. Pa čas za menjavo boš pridobil. Ne dajat multi enote - obvezno enojne.
Na tvojem mestu, bi razmišljal o uporabi odvečne toplote - odpadni topli zrak z prezračevanjem za ogrevanje objekta.
Proper server sobe pa majo vodno hlajenje. Kako pa maš rešeno napajanje - UPS?
Nič nisi navedel, koliko porabe "W" bo mela tale server soba.
Prostor pa se vedno najde
Še vedno lahko montiraš klimo v sosednjemu prostoru in vodiš cevi prezračevanja v "server sobo"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
MadMax ::
Zato, ker tam ni pogoj da je tiha, pa da ima miljavžnt nastavitev na timer, pa da fensi zgleda, pa da čimmanj piha... Ampak da hladi na fiksno temp. s čimvečjim izkoristkom, kar pomeni neznosno za dnevno sobo. Pa tudi v datacentrih une tahudo profi drage ne nujno doživijo 20 let.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Za server sobe se daje profesionalne namenske klime v redundanci N+1 in ne nekih consumer jajc. Razen, če ti je za downtime vseeno.
In vedno se jih nastavi na hlajenje, nikakor ne na AUTO.
In vedno se jih nastavi na hlajenje, nikakor ne na AUTO.
Ashrack ::
Imate izkusnje s klimami Bosch i3000 3.5KW? Bolj bi jo rabil za gretje vikend hise. Za tisto hitro ogrevanje dokler talno ne zalaufa
....
Bosch hima svojih klim. Prepakirana midea ali kaj podobno nizkocenovnega.
Server sobe imajo vsaj 2 klime, večje pa imajo svojo vodno inštalacijo in chillerje.
Klima, ki je noter mora delovati pri 0% vlažnosti in konstantni obremenitvi neglede na vse, kar večina domačih preprosto ne zmore dolgotrajno.
Server sobe imajo vsaj 2 klime, večje pa imajo svojo vodno inštalacijo in chillerje.
Klima, ki je noter mora delovati pri 0% vlažnosti in konstantni obremenitvi neglede na vse, kar večina domačih preprosto ne zmore dolgotrajno.
Za gretje vzemi talno izvedbo in jo pusti da dela celo zimsko sezono.
Ja seveda. Med tednom ce me ni imam talno ugasnjeno. Ko pridem gor zalaufam talno in ko bo klima se klimo nazgem. To je najbolj optimalno.
....
To si lahko privoščiš, če je % vlage v prostorih dovolj nizek. Če ni boš brez ogrevanja fasal plesen po stenah.
Imate izkusnje s klimami Bosch i3000 3.5KW? Bolj bi jo rabil za gretje vikend hise. Za tisto hitro ogrevanje dokler talno ne zalaufa
Vzameš eno najcenejšo klimo, jo sam montiraš in lepo teraš na polno tiste dve uri. Eni (ki majo SE) pa el. kamin za 100€ https://www.obi.si/c/tehnika-876/kamini...
Sploh ne vem zakaj klima. Naj ti toplotna ogreva vikend celo sezono. Časovnik nastaviš ustrezno, da ti čez teden ohranja recimo 18 stopinj, kake 2 ali 3 prej preden prideš pa naj začne delat, da bo šlo na 20 do 22 stopinj, odvisno kaj hočeš. Saj že vse imaš, ne vem zakaj kompliciraš še s klimo. Zdi se mi, da ne veš, da je vikend luksuz. In da luksuz stane. Kje je že ta kurčev davek na nepremičnine? Kaj mencajo?
O el. kaminu pa ne bi izgubljal besed.
O el. kaminu pa ne bi izgubljal besed.
Ali pa si namisliš remote upravljanje. Talno je super, sam inercija je reda dnevov.
Če je volja, se najde pot (četut tnova
).
Če je volja, se najde pot (četut tnova
Ali pa si namisliš remote upravljanje. Talno je super, sam inercija je reda dnevov.Močno pretiravaš, vodno talno gretje doseže delovno temperaturo nekje v 2-3h po vklopu ogrevalnega vira. Preverjeno doma po prihodu s 5-dnevne smučarije, ko smo štartali iz izklopljenega sistem. Estrih ~6cm, cevi 17mm na 16cm razmaka.
Če je volja, se najde pot (četut tnova).
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Delovno temperaturo ja, kdaj pa doseže željeno temperaturo v stanovanju/hiši ?To je pa odvisno od moči vira in materialov, iz katerih je bajta, torej toplotne vztrajnosti!
Če radiatorsko in talno ogrevanje lahko oddajata oba recimo 8kW moči, se bo ista hiša segreva praktično v enakem času. Bo pa pri talnem udobje hitro boljše, še preden se bo ogrela cela bajta, ker bodo tla topla! Preverjeno, takrat smo imeli v bajti 16° (tla, stene stropovi). Po 2h so imela tla že preko 25° in občutek je bil že prijeten, čeprav je bilo v bajti morda šele 17°. Pri radiatorskem ti bodo pa radiatorji v takem primeru žgali od strani, a tla še vedno ledena.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Radiatorsko ogrevanje segreje bajto v pol ure, če je temperatura v njih dovolj visoka...
Kar ponavadi je, če se kuri na olje ali drva/premog...
Drugače ne prihraniš toliko z izklopom talnega gretja, da bi pol čakal da se bajta ogreje...
Drugače ne prihraniš toliko z izklopom talnega gretja, da bi pol čakal da se bajta ogreje...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Radiatorsko ogrevanje segreje bajto v pol ure, če je temperatura dovolj visoka...Ja seveda, v pol ure ti bo morda peč na drva ravno dosegla tistih 80° da se ti bodo začeli radiatorji smodit, a hkrati bo bajta še vedno čista ledenica. Akumulacija zahteva svoje, tako in drugače.
Drugačle ne prihraniš toliko z izklopom talnega gretja, da bi pol čakal da se bajta ogreje...Izklopil sem varnostno, ker so mi zaradi tovarniške napake pokali ventili za talno in nisem mogel tvegati, da mi obtočna laufa v luftu 5 dni, medtem ko me ni. Hkrati je bil zanimiv preizkus gradbene fizike. Po 5 dneh stalnega minusa zunaj in nič sonca smo imeli notri še vedno 16°.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
No naš objekt (~ 300ton, čez palec) ma inercijo nekje 1°C v 24h. Kak montažni objekt pa bistveno manj.
Poleg zraka ~500m3, je potrebno ogreti ves ta beton in opeko.
Vse skupaj pa gor drži podhranjena 6kW TČ na radiatorjih. Ravno dovolj za pokrivanje izgub do nekje -7°C, če je manj pa zaćne padat temperatura v objektu, in je treba izklopiti prezračevanje (ali dodat zunanji vir - daljinsko ali el.).
Tako, da vse je odvisno od izvedbe gradnje in ogrevalnega vira (vrste in moči).
Poleg zraka ~500m3, je potrebno ogreti ves ta beton in opeko.
Vse skupaj pa gor drži podhranjena 6kW TČ na radiatorjih. Ravno dovolj za pokrivanje izgub do nekje -7°C, če je manj pa zaćne padat temperatura v objektu, in je treba izklopiti prezračevanje (ali dodat zunanji vir - daljinsko ali el.).
Tako, da vse je odvisno od izvedbe gradnje in ogrevalnega vira (vrste in moči).
To si lahko privoščiš, če je % vlage v prostorih dovolj nizek. Če ni boš brez ogrevanja fasal plesen po stenah.
rekuperator skrbi za vlago
....