» »

Katera klima

Katera klima

««
146 / 146
»
»»

Lonsarg ::

rini je izjavil:

Imam 30 m2 velik odprt dnevni prostor v slabo izoliranem bloku in klimo 3,5 kw, ki je predimenzionírana. Prehitro ohladi/segreje prostor in se potem samodejno izklaplja, medtem ko ostalih prostorov itak ne doseže. Naslednjič zagotovo kupim manjšo moč, ki bo bolj konstantno delovala. Najpogostejša napaka je ravno pretiravanju v moči.
Dejansko ni vazno ali je model 3.5kW ali 2.5kW, ampak moras gledat kaksen ima minimum, mora nekje v specifikacijah pisat.

Obstajajo 3.5kW klime z minimum 0.6kW ali pa 2.5kW klime z minimum 1kW, v tem primeru zmaga tista z 0.6kW minimum.

Mojo izkusnje so da je se 0.6kW stalnih prevec. Tako da je fajn kupit klimo ki ima dobro avtomatiko vklapljanja/izklapljanja. Recimo prej sem imel nek cheapo C&H ki to ni znal in je podhladil. Sedaj imam Mitsubishi ki lepo samodejno gre v ventilation mode ko dovolj shladi in nazaj v cooling mode ko rabi spet hladit (obstaja se neka advanced nastavitev da namesto ventilation mode gre v dejanski off/on, nisem se testiral zna biti se bolje da ne piha vedno, je pa res da sem tokrat pazil in je v hodniku namesto dnevni in tut ce piha skoz).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Alamar ::

Lonsarg je izjavil:

Obstajajo 3.5kW klime z minimum 0.6kW ali pa 2.5kW klime z minimum 1kW, v tem primeru zmaga tista z 0.6kW minimum.
Katera 3.5KW ima minimum 0.6KW? Kolikor sem gledal (sicer bolj priznane znamke) ima redkokatera pod 1KW, ne glede na jakost.

aborko ::

Nekatere tapoceni Mideje in njeni rebrandi, pa tudi kaki TCL gredo do 80-120W el. moci na min. Moj Beko (rebrand Mideje) za 200€ izpred 4-5 let gre na 180W in sreca mi je ravno prav. Se pa pri kitajcih vidi, da ko dela na 80W kompresor spusca cudne zvoke kompresor ( zgleda slabo mazanje kompresorja), zvok pa potem izgine pri 120+ W. Preverjeno na vec Midejinih primerkih ( xtreme save), kjer lahko z kombinacijo tipk prides v servisni meni in nastavljalas minimum moci.

enavlaka ::

80-120W troši pri hlajenju?

KraitPay ::

To je hladilna moč ja.
Sam stalno trobim, da je potrebno gledati min. moč hlajenja. Ko se prostor ohladi, je fajn da nimaš občutka, kot da še vedno piha po tebi hladen zrak. To pa zato, ker folk kupuje prevelike klime, ker se jim ne da čakat 1h da ohladi prostor ampak bi to radi v 5min.

Spodnja moč hlajenja je pogojena z komponentami v zunanjem delu. Kompresor mora namreč intern zaradi mazanja biti ustrezno dimenzioniran, da lahko deluje tudi pri manjših obratih. Kar pomeni pri manjšem odjemu oz. ko je temperatura že dosežena.
Najslabše za izkoristek, življensko dobo in tudi za bivanje je, da klima deluje v histereznem on/off načinu. Če se zunanje enota samo izklaplja in vkaplja je izbrana klima žal prevelika.

aborko ::

Nemci so dost opaleni na nizko modulacijo: https://akkudoktor.net/t/midea-xtreme-s...
So celo servisni način izbrskali, kjer nastaviš min modulacijo tudi pri gretju na 10%:
https://www.szegedklima.hu/klima_javita...

Ampak pomoje je z razlogom tovarniško omejen min. na 20%, pomoje nižje trpi izkoristek ali pa se kompresor ne maže ok.

aircloud ::

Tudi mene zanima, kako uporabljati klimo. Naša je dovolj za gretje enega prostora. Testiral sem na minimalni ventilator, potem dela non-stop in dovolj greje. Če dam na 'auto fan' vklaplja in izklaplja in ko vklopi, požene ventilator na max vsaj nekaj časa.
Nekateri serviserji tolmačijo, da če dela stalno, kompresor trpi obrabo, ker pač stalno dela in je to najdražji del za zamenjat. V nasprotnem trpi ventilator, ki nima cene... Obenem, če je majhen pretok zraka naj bi se to kompenziralo z višjo temperaturo plina, da pač klima prostor vseeno greje, torej posledično cevi - in tu grejo prej spoji na ceveh. Kar je tudi večje popravilo. Pri meni se ne da nastaviti kakšna naj bo temperatura plina...
Kako potem uporabljati? Set (auto) and forget...

darkolord ::

Nič od tega se ne obrablja tako, da bi bilo omembe vredno.

Crkne elektronika ali pa zadeva postane zastarela. Da bi se pa klima "izrabila", pa ne vem če sem že slišal. Kompresorji mehansko delajo tudi 100 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

tony1 ::

V povprečni bajti mora klima delati vsaj 15 let+...

Kompresorji seveda tudi enkrat crknejo, tudi v zaprtih sistemih s plehnatimi cevmi, kot je stacionarna klima. V datacentrih, kjer delajo 24/365 redno crkujejo, sploh če so nabite na min. stopinj...

enavlaka ::

ON-OFF, ki je stara 17 let še vedno dela ampak kdo bo tega vraga poslušal.
DC klime pa so drugačne in namenjene stalnemu obratovanju.
««
146 / 146
»
»»